Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Pzr May 27, 2012 1:20 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 22 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: KAFKASYA HALKLARI TARİHİ
İletiTarih: Pzr Oca 29, 2012 7:15 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

decenqua yazdı:
Tomris den örnek vermem şundandır.İçiçe yaşayan kavimler Kelime Alış verişi yaparlar,Kültürel Etkileşimde bulunurlar,hatta din ve Mezhep üzere de etkileşirler.Din Hele Çok hızlı kaynaştırıcıdır.Tomris Hatun dedesi Alp Er Tungaya nazaran Şamanistlikten Zerdüştlüğe geçmiştir.Adıda Farsileşmiştir,öyle sanıyorum unutmadıysam Persli bir Prensle Evlenmiştir..

Bəli, "kültürəl etkiləşmə, din və s..."-ni çox düzgün və net şəkildə qeyd etmisiniz.

Amma digər məsələyə gəlincə isə "Günəş" zərdüştlikdə yox, "Atəşpərəstlikdə" qeyd olunur. Zərdüştlik və Atəşpərəstlik fərqli-fərqli inanclardır! Atəşpərəstlik Atropatenada yaranıb və farslarla əlaqəsi yoxdur. Zərdüştlik isə Hindistana tərəf köç edən Arian kavmindən ilhamlanaraq yaranmış bir inanc növüdür.

Tomiris Xatunun kökeni isə Massaget olmuşdur. Massagetlər Sakların bir qoludur. Tomiris Xatun İran hökmdarı "Kir"lə evlənməmişdir. Savaş da bu səbədən çıxmışdır.

Tomirisin kocası haqqında kəsin bilgilər yoxdur. Amma Tomirisin kocasının Atropatena kuzeyində yaşayan Massagetlərin başçısı olduğunu düşünürsək, Tomirisin ərinin Türk olduğu nəticəsinə varmış olarıq.

=======================================================================================
.
decenqua yazdı:
Tomris Hatundan Sonra Hızla Farslaşma olmuştur..Ben bunu demek istiyorum...Yani Bir zamanlar kıyasıya savaşan milletler bir zaman sonra İtifaklaşır ve aynı medeniyette buluşur birbirini Asimileştirir...

Tomiris Hatundan sonra İttifak devlet arasında olmuşdur, xalq arasında deyil.

Xalq arasında etkiləşmənin izlərinə daha az görürük. Asimiləşmə ən çox devleti idarə edənlər arasında olmuşdur! Eyni ilə "Azərbaycan Səfəvilər İmperatoluğu" ndakı kimi... Məsələn Səfəvilər tarixinə nəzər yetirdiyimizdə II Şah Abbas-dan sonra farslaşmanın olduğunu görmüş olarıq. Amma bu "farslaşma" dövlet memurları və sarayda olan xadimlər arasında olmuşdur.

Hətta bu gün belə təqribən 70 milyonluq "İran İslam Respublikasının" əhalisinin 39 milyonun Türk olduğu məlumdur ki bunun da 30 milyonu Azəri Türkləridir...

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: KAFKASYA HALKLARI TARİHİ
İletiTarih: Pts Oca 30, 2012 9:35 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Hüseyin Kardeş, Devletler arası ittifak kültürler ve halklar arası ittifakı da beraberinde getirir.Zamanla kültür,inanç,dil/kelime alış verişleri olur,hatta akrabalaşmalar başlar.Yoğun kabul ve takdir gören kavmin kültürü,yaşam biçimi ağırlık kazanır,hatta hayata dair zihniyet birliği oluşur.Bunu Osmanlıda göre biliriz mesela.Dilimizde bir çok Rumca,Ermenice, Arnavutça kelimeler vardır.7-8 nesil öncesine gidince muhakkak bir çok insanın dedelerinde,ninelerinde Müslüman olmuş Rum,Ermeni,Sırp vardır.Ayrıca iç içe yaşamışlıktan dolayıda Kız alıp vermeden dolayı Müslüman ahaliden sayılan Boşnak,Laz,Gürcü,Kürt,Arap,Çerkes evlilikleri,akrabalaşmaları söz konusudur.Bölgelerdeki yoğun Kültür/Dil ağırlığı geleni Asimile etmiş kendi Kültüründe/dilinde yoğurmuştur.Onun içindirki evinde,hanesinde köyünde,kasabasında Türkçe dışında dil konuşmayan fakat batıya doğru gittikçe ten rengi,yüz yapısı Orta Asya Türk tip tanımından farklı, değişen Türkler (Ben Türküm diyenler) vardır.Bu doğaldır,önüne geçilemez.Bazı tarihi kitaplarda Tomris Hatunun pers kralıyla evlendiğini okumuştum.Tabi bunlar tarihi iddialar,doğru olsa veya olmasa önemi ne yaşadığımız yüzyıl için,pek üzerinde durmamız lazım.Evlenmemiş olduğunu kabul edelim..

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 22 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi