Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cum Şub 10, 2012 2:10 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: ADİGE BOYLARI
İletiTarih: Cum Tem 30, 2010 10:23 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

ADİGE BOYLARI

ŞAPSIĞLAR: Kuban Nehri'nin güneyindeki düzlük ile Kafkas Dağları'na kadar uzanan bölgede ve doğudan Bjeduğlar ve Abzahlar, batıdan ise Natukhaçlarla çevrilidirler. Yurtlarına başlıca Psekups, Psehış ve Pşeha ırmakları giibi Kuban'a dökülen akarsular sularlar. Şapsığların bir grubu Kafkas Dağları'nın güney eteklerinde Psizuy Vadisi'nde oturur. Natukhaçlar'ında Şapsığlardan ayrılmış bir kitle oldukları da ileri sürülüyor. Bunların Tuapse yakınlarında oturan kolonilerine ''Küçük Şapsığlar'' , dağların kuzeyinde Kuban'a doğru oturan ana kütlelerine ise ''Büyük Şapsığlar'' denir.

BESLENEYLER: Büyük ve Küçük Laba vadileri ile Urup havzasında otururlardı. Ayrıca Kuban Ovası ile Çeçen, Fars ve Psefır vadilerine kadar da yayılmışlardır. Genellikle Kabardeylerle birlikte anılırlar. Kafkas kabilelerinin en asil ve iziksel yapı bakımından en güzel insanların çıktığı bir kabile olarak bilinir. Batılarında Kemirguveyler ve Abzahlar bulunur. Güneybatı ve güneylerinde ise Barakay, Kazılbeğ, Segerey ve Başılbeğ gibi Abaza oymakları bulunur. Kuzeyden ise Besleneyler'in arazisi Kuban Nehri tarafından sınırlanır.

BJEDUĞLAR: Doğudan Kemirguveyler, batıdan Şapsığlar, güneyden Abzahlar, kuzeyden de Kuban Nehri tarafından sınırlanır. Rusların XIX. yy. baskılarına kadar Kuban Nehri'nin kuzeyinde otururlardı. Kuban'ın güneyine göç ettikten sonra Psıkh, Mart(Psıkhomat), Pçah, Psekups, Çebi, Unabat ve Sup vadilerine yerleşmişlerdi. Nisbeden küçük bir kabile idiler.

JANELER: 1778'e kadar Kuban'ın sağ sahilinde oturan Janeler, Rusların yaklaşması üzerine bu nehrin sol sahiline çekilmişlerdir. 1864'e kadar Adegum Irmağı boyunca ve Pşets ile Kholay vadilerinde Karakubanski Adası'nda yaşadılar. Doğudan Şapsığlar, güneyden de Natukhaçlar ile karışarak erimiş olduklarından, göç devresinde nüfusları çok azladı.

KABARDEYLER: En kalabalık Çerkes kabilesidir. Büyük ve Küçük Zelençuk havzalarından güneydoğuya doğru Vladikafkas'a uzanan Tumak ile Terek'in yukarı kollarının suladıkları geniş bölgede otururlar. Batı komşuları Besleneyler ki Kabardey'in bir kolu olarak kabul edilirler, Abazalar, doğu komşuları Çeçen-İnguşlar, güney komşuları ise Karaçay-Balkar'dır. Büyük ve Küçük Kabardeyler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Büyük Kabardeyler Nalçik ve çevresinde, Küçük Kabardeyler ise Mozdok çevresinde otururlar. Bu kabile Kafkasya'nın en hassaa noktalarından birini tutar ve aynı zamanda Doğu, Batı Kafkasya arasında köprü görevi yapar. Kabardeyler Ruslarla mücadelelere diğer kabileler kadar çok katılmamışlardır. Ancak bazı grupların soydaşlarının mücadelesine seyirci kalmamak için Abzahların yanında yer almışlardır.

ABZAHLAR: Kabardeylerden sonra en kalabalık Çerkes kabilesidir. Bu kabilede Ruslara karşı mücadelelerde Natukhaç ve Ubıhlarla birlikte en ön saflarda yer almıştır. Bu kabile içinde diğer kabilelere göre asillerin nüfusu ve sınıf farklılıkları daha belirgindir. Bu kabile Kafkas Dağları'nın kuzey eteklerinde ve Kuban'ın orta mecrasına katılan kollarının suladıkları bölgede yaşarlar.Başlıca kolları:
1) Şagvaşe, Khurçips, Pşeha, Pkhtas, Tfiseps kolları
2) Laba, Psizun, Şegupsin, Hagur, Fras kolları,
3) Psıj, Mat, Pças kolları
4) Psekups Irmağı etrafında oturmaktaydılar.

KEMİRGUVEYLER: Kuban Nehri ile Laba ve Şagvaşe nehirleri arasındaki bölgede otururlar. Üç gruptan meydana gelirler.
1) Kuban Nehri'ne doğru Ademeyler
2) Ciraki ve Razatay civarında Yegerkoylar
3) Kiraylar
Kemirguveylerin yaşadıkları bölge kuzeyden Kuban, doğudan Besleneyler, batıdan Bjeduğlar, güneyden ise Abzahlar tarafından çevrilir.

NATUKHAÇLAR: Karadeniz kıyılarında Taman Yarımadası'ndan kıyı boyunca Şapsığ, Ubıh ve Abzah bölgelerine kadar uzanan alanda yaşıyorlardı. Adegum, Tsemez, Taşıps, Bakan, Lieşepsin, Kudak, Nepif, Psıf, Khups, Prebeps vasdileri Natukhaçlara aitti. Anapa ve Novorossiski çevrelerinde daha yoğun olarak bulunuyorlardı. Kafkasya'da Rusya'ya karşı en faal bir biçimde karşı koyan kabileler arasında yer almışlardır.

HATIKOYLAR: Küçük bir kabiledir. Osmanlı topraklarına göç eden nüfus içersinde bu kabileye mensup kişilerden de söz edilmektedir. XVIII. yy.'ın sonlarında Bjeduğlar'ın batısında ve Kuban Nehri'nin sol tarafı ile Şagvaşe'nin sağ tarafında oturuyorlardı. Ancak XIX. yy.'ın ilk yarısında daha doğuya kayarak Bjeduğlar ve Kemirguveylerin arasına yerleşmişlerdi.

MAKHOŞLAR: Bu kabile de küçüktür. Ancak bunlardan da bilhassa 1858-1859 yıllarında bu tarafa birçok grubun göç etmiş olduğuna dair kayıtlara Osmanlı arşiv belgelerinden rastlanmıştır. Bu kabile Laba ve Şagvaşe ırmaklarının orta mecraları arasında ve Fars'ın yukarı boylarında oturuyordu. Daha önceleri ise Batınkoy'un kuzeyinde ve Laba'nın batısında oturmaktaydı.

MAMHEĞLAR: Efsanelerde, Karadeniz kıyılarından Psheh Nehri'nin yükseklerine yerleşen Mamheğlar, önceleri üç büyük aileden oluşmuşlardı:Shnah, Mami, Tlizhho. Nüfusta önemli bir artış olduğu zaman (doğal ve Abadzeh'den gelen göçmenler ile) 1862'ye kadar kalacakları ve 16 köy oluşturacakları Beyaz Nehir ve Kurdzhips arasındaki topraklara yerleştiler. Yazarlara göre XIX. yy. ortasında Mamheğlerin sayısı 3500 kadardı. Diğer kaynaklar hala sayının 15000 kadar olduğunu gösterir. Temirgoylarınkine yakın özel bir lehçe konuşuyorlardı. Geleneklerinde ve hayat stillerinde ise Abzahlara yakınlardı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: ADİGE BOYLARI
İletiTarih: Cum Tem 30, 2010 2:29 pm 
Adolf HİTLER (1940):

“Kafkas kabilelerine mensup insanlar ne kadar başkadır. Onlar Avrupa ile Asya arasında bulunan en mükemmel ve en gururlu kimselerdir.”

-Hitler’in yardımcısı Martin Bormann tarafından tutulan günlüklerden yola çıkılarak 1953 yılında New York’ta ‘Hitler’in Gizli Konuşmaları’ adıyla yayınlanan belgedeki konuşmalardan biri.

Sosyalizm’in kurucusu Karl Marx :

- “ ... Avrupa HALKLARI! Bağımsızlık ve özgürlük için nasıl savaşılacağını kahraman dağlılardan öğreniniz. Onlar bu ilkelerin en belirli, en saygıdeğer temsilcileridir.”- “ ... Çerkesya haritada bağımsız bir ülke olarak görünmektedir. Hiçbir şey, parlamentodaki oylamalar bile tarihin akışını ve haklının sesinin kısılmasına yetmeyecektir. Çerkesya’nın Rusya’ya ait olmadığı gerçeği, o savaşçıların silahlarıyla kanıtlanacaktır.”

Sayfa başı

İletiTarih: Cum Tem 30, 2010 2:33 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

buda benim sözüm

Adigeler ne hitlerin en marx'ın övgüsüne ihtiyacı olmayan bir millettir.

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Tem 30, 2010 7:08 pm 
sevgi mi? pardon hiç kitap okumadınız mı Paukaf ömrünüzde?
Karl Marx kim biliyormusunuz?
Sevgi değil saygı lütfen cıvıtmayınız.
Hitler de söylediği birçok şeyde haklı çıkmıştır.
Kafkas ırkı, dünyanın en asil milletlerindendir. Bizim tarihimizde bir leke yoktur. Hiç bir millete eziyet etmedik, hep hakkımız olan için savaştık....
Sırf yorum yazmak için boşluk dolsun diye de yazmayın. Yönetici vasfınız birşey değiştirmez.

Sayfa başı

İletiTarih: Cmt Tem 31, 2010 7:44 am 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

KonukÇerkes sevgi nerden çıktı :)

benim kurduğum cümlede sevgi diye birşey mi geçiyor?

soykırıma uğrayan bir halkın çocuğu olarak soykırım yapan bir adamın övgüsüne benim ihtiyacım yok. sizi bilemem...

ben kitap okuyor muyum okumuyor muyum önemli değilde : sizin okuduğunuz kitaplarda sanırım marx'ın izinden gidenlerin halkımıza ettikleri zulüm yazmıyor...

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Tem 31, 2010 12:18 pm 
PauKaF yazdı:
KonukÇerkes sevgi nerden çıktı :)

benim kurduğum cümlede sevgi diye birşey mi geçiyor?

soykırıma uğrayan bir halkın çocuğu olarak soykırım yapan bir adamın övgüsüne benim ihtiyacım yok. sizi bilemem...

ben kitap okuyor muyum okumuyor muyum önemli değilde : sizin okuduğunuz kitaplarda sanırım marx'ın izinden gidenlerin halkımıza ettikleri zulüm yazmıyor...

Hayranı olduğunuz müslüman türk ve arap kardeşlerinizin yaptıkları çektirdikleri de sizin okuduğunuz kitaplarda yazmıyor sanırım.
Kaberdeyler gibi ruslara şanlı katılışınızın, ezikliğinizin ve diğer çerkes boylarını rezil edişinizin yıldönümünü göğsümü gere gere kutlamaktansa, marx felsefesini beniseyenlerin altına ezilmeyi tercih ederim. Yarabbi şükür oh yağmur yağdı demekten iyidir.

Sayfa başı

İletiTarih: Cmt Tem 31, 2010 3:25 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

KonukÇerkes

1. arap ve türk hayranı diye bana diyorsanız bunu bir kere daha düşünün derim yok düşünmeye aklınız yetmiyorsa ki burdan bakınca aklınız hiç bir şeye yetmiyor beni tanıyanlara sorabilirsiniz. onlar size anlatırlar

2. kabardeylere laf edip durmak sizin ezik ruhunuzdan kaynaklanıyor olsa gerek çünkü bir insan olsun ki atalarına iftira atsın.

ancak boş ve gereksiz laflar ediyorsunuz bildiğiniz hiç bir şey yok. kurabildiğiniz iki cümle var onları papağan gibi tekrarlayıp duruyorsunuz

size ancak acıyorum

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ağu 02, 2010 7:05 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Sayın Gupse'ye çok teşekkür ederim.Okumadan önce Allah'ım buda öncekileri gibi olmasın dedim, okuyunca büyük bir "OH" çektim:))Saolsun...Derdimi anlayan anlamıştır.

Adıge boyları başlığı zaten belli etti herşeyi.ancak maalesef Konuk Çerkes alakasız bir yazı ile olayı yine Kafkasyalılığa bağladı ya neyse:)Konu Adıgeler sevgili kardeşim Kafkasyalılar değil.Bu arada bende binlerce Adıge'ye kıyan,bitme noktasına gelen Adıge nüfusuna Rusların yapmadığını yapan bir leş yiyici ordunun komutanı Hitlerin övgüsüne ihtiyaç duymayacak kadar Adıge'im, Çerkes'im.Bu millet ne Türk,Arap hayranı nede Rusçudur...Şartlara göre davranmasını bilmeleri onların artısımı eksisimi onu gelecek belirleyecek? Karl Marx kendi ideolojisi için Kafkasyalıları örnek göstermiş ama sonra fikrini değiştirmiştir.Bundan kimse bahsetmez;))

Saygılar

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi