Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Pzr May 27, 2012 12:33 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 34 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: ADİGE BAYRAÄžI'NIN TARİHÇESİ
İletiTarih: Per Tem 22, 2010 4:55 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Sayın Yedich Bey

Eskişehir'de Abaza kabilelerinden Bağ ve Brakiy köyleri mevcuttur. Msn'de sorduğunuz arkadaşlarınız bilmeyebilir çünkü bugün pek kullanılan isimler değildir bunlar. Merkeze bağlı Musaözü ve aynı coğrafyada Bilecik/Bozüyük Karaçayır köyleri Bağ kabilesi tarafından kurulmuştur. Bunun haricinde Brakiyler İnönü'ye bağlı Kümbet köyünde yerleşiklerdi. Bunun haricinde Sakarya Kepekli köyünde Brakiyler yaşamaktadır. Yaşlıları abazacanın yanı sıra adigeceyide iyi bilmektedirler.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Tem 22, 2010 4:56 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Sayın Yedich Bey

Eskişehir'de Abaza kabilelerinden Bağ ve Brakiy köyleri mevcuttur. Msn'de sorduğunuz arkadaşlarınız bilmeyebilir çünkü bugün pek kullanılan isimler değildir bunlar. Merkeze bağlı Musaözü ve aynı coğrafyada Bilecik/Bozüyük Karaçayır köyleri Bağ kabilesi tarafından kurulmuştur. Bunun haricinde Brakiyler İnönü'ye bağlı Kümbet köyünde yerleşiklerdi. Bunun haricinde Sakarya Kepekli köyünde Brakiyler yaşamaktadır. Yaşlıları abazacanın yanı sıra adigeceyide iyi bilmektedirler.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts AÄŸu 09, 2010 8:06 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Tekrar Selamlar,

İşlerin yoğunluğundan geriye çok geç dönüş yaptım.

Sizin yapmaya çalıştığınız tanıma göre (Rus tanımı),
Aspualar Abhaz, Aşuwalar Abaza, Adigs olarak tanımladıklarımız Kabardin Balkaria’da yaşayan ve Kuzey Batı kıyı boyunda yaşayan Adigeler dışında ki tüm boylar, Kabardin Balkariada yaşayanlar Kabardin, Kuze Batı kıyı boyunda yaşayanlar ise Şapsıh. Wubihları koyacak yer bulamadım, onu da siz bulun. (: Unutmadan birde Karaçay Cherkeskde ki Cherkesler vardı. (:

Büyük Çerkesya toprakları içerisinde bu isimlerin hepsi bir noktada Çerkesya tebaası tabi ki Abhazlar hariç. O zaman Karaçay ve Malkarlar ne oluyor?

Adigs, Şapsıh ve Kabardey aynı soyun devamı bunlara bugün Adige diyorsak, Apsuwa ve Aşuwalara inatla bugün Abhaz/Abaza demiyormuyuz. Ve buna göre Abazalar, Wubihlar kadar Karaçay ve Malkarlarında Çerkesya tebaası olması gerekmez mi? Bu yoruma göre de Çerkesya’nın milli bayrağında yıldızları olması haklarıdır. Böyle bir tanım Çerkes = Adige tanımını bozar, Adige bayrağını Çerkes bayrağı yapar ve bizi bayraksız bırakır.

Bunların hepsi saçmalık, affınıza sığınarak çok geri zekalıca olduğunu belirtmek istiyorum.

Adigeler’in 12 kabilesine karşın bu kadar garip şekilde tanımlamalara gidilmesi enterasan, hasbihal edilemeyecek bir durum! O günün şartlarına göre de olsa… Kaynakların çarpıtılmış olduğunu düşünüyorum, aslında buna inanıyorum.

Meretuko Celekan,

Memleketi Bozüyük Alibeydüzü köyü olan bir arkadaşım var, kendisine yazdıklarınızı sorunca doğrudur diyerek bir söz ekledi. Loh’ların, Wubihlardan Eloh sülaesi ile çok karıştırıldıklarını söyledi… Bende açıkçası Lohları Eloh sülalesi olarak Manyasda yaşayan bir Wubih sülalesi sanıyordum. Çemguyların özellikle Abazin yani Aşuwalarla sürgünden öncede yakın irtibatı olduğunu ve bugün Bozüyükte düğün ve cenaze örf adetlerinin geçmişten kurdukları yakınlıktan dolayı çok benzediğini de söyledi. Buna şaşırdım, Çemguyların böyle bir yakınlık kurduklarını nerden biliyorsun diye sorduğumda bunun tespitini akrabasından aldığı bilgilerle sağlamış, akrabası anavatanda yaşadığı için her halde doğrudur dedim ama kaynak gösteremem diye de ekledi.

Kayıp Abazaları bulduk (: , bulduk ama bu neyi değiştiriyor!?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Kas 26, 2010 5:18 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

sayin yedic, her ne kadar daur soner aksini iddia etsede , Karacay-Malkarlar o zamanlar Ruslara karsi Cerkes kabileleriyle ortak hareket etmek istemis, ama hic bir millet henuz ulus olamadigi icin tam anlamiyla bir birlik kuramamislardir. Sayisiz kaynakta Karacay, ubih ve Abaza yildizlardan sayiliyor ki buna Adigey deki arsivlerden de ulasabilirsiniz. Ayni kokten olmasalarda din, kultur ve vatan ortakliklari Ruslara karsi birlikte olmaya mecbur da birakmis olabilir. Ama feodal duzenin getirdigi zorluklar bu halklarin kendi icinde bile tam olarak butunlesememesine sebeb olmustur. Kanimca bu 12 yildiz, bolgeleri temsil ediyordu fakat Ruslarin agir darbeleri birlikte belki de uluslasma surecini baslamadan bitirmistir ki hatta bugun dahi ayri ayri uluslasmayi bile basaramamistir hic birisi. saygilar...

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 34 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi