|
Tekrar Selamlar,
İşlerin yoğunluğundan geriye çok geç dönüş yaptım.
Sizin yapmaya çalıştığınız tanıma göre (Rus tanımı), Aspualar Abhaz, Aşuwalar Abaza, Adigs olarak tanımladıklarımız Kabardin Balkaria’da yaşayan ve Kuzey Batı kıyı boyunda yaşayan Adigeler dışında ki tüm boylar, Kabardin Balkariada yaşayanlar Kabardin, Kuze Batı kıyı boyunda yaşayanlar ise Şapsıh. Wubihları koyacak yer bulamadım, onu da siz bulun. (: Unutmadan birde Karaçay Cherkeskde ki Cherkesler vardı. (:
Büyük Çerkesya toprakları içerisinde bu isimlerin hepsi bir noktada Çerkesya tebaası tabi ki Abhazlar hariç. O zaman Karaçay ve Malkarlar ne oluyor?
Adigs, Şapsıh ve Kabardey aynı soyun devamı bunlara bugün Adige diyorsak, Apsuwa ve Aşuwalara inatla bugün Abhaz/Abaza demiyormuyuz. Ve buna göre Abazalar, Wubihlar kadar Karaçay ve Malkarlarında Çerkesya tebaası olması gerekmez mi? Bu yoruma göre de Çerkesya’nın milli bayrağında yıldızları olması haklarıdır. Böyle bir tanım Çerkes = Adige tanımını bozar, Adige bayrağını Çerkes bayrağı yapar ve bizi bayraksız bırakır.
Bunların hepsi saçmalık, affınıza sığınarak çok geri zekalıca olduğunu belirtmek istiyorum.
Adigeler’in 12 kabilesine karşın bu kadar garip şekilde tanımlamalara gidilmesi enterasan, hasbihal edilemeyecek bir durum! O günün şartlarına göre de olsa… Kaynakların çarpıtılmış olduğunu düşünüyorum, aslında buna inanıyorum.
Meretuko Celekan,
Memleketi Bozüyük Alibeydüzü köyü olan bir arkadaşım var, kendisine yazdıklarınızı sorunca doğrudur diyerek bir söz ekledi. Loh’ların, Wubihlardan Eloh sülaesi ile çok karıştırıldıklarını söyledi… Bende açıkçası Lohları Eloh sülalesi olarak Manyasda yaşayan bir Wubih sülalesi sanıyordum. Çemguyların özellikle Abazin yani Aşuwalarla sürgünden öncede yakın irtibatı olduğunu ve bugün Bozüyükte düğün ve cenaze örf adetlerinin geçmişten kurdukları yakınlıktan dolayı çok benzediğini de söyledi. Buna şaşırdım, Çemguyların böyle bir yakınlık kurduklarını nerden biliyorsun diye sorduğumda bunun tespitini akrabasından aldığı bilgilerle sağlamış, akrabası anavatanda yaşadığı için her halde doğrudur dedim ama kaynak gösteremem diye de ekledi.
Kayıp Abazaları bulduk (: , bulduk ama bu neyi değiştiriyor!?
|