|
1.Cerkes.Net Şiir Yarışması
05.10.2010-15.10.2010 tarihleri arasında yapılan başvurulardan adaylığı kabul edilen 12 şiir 16.10.2010-26.10.2010 tarihleri arasında sadece site üyelerinin oy kullanabileceği yukarıdaki ankette yarışmaktadırlar.
Her üyenin bir oy kullanma hakkı vardır.
Şiirler başvuru kabul sırasına göre aşağıdaki gibidir. En fazla oyu alan şiirin sahibine Adıge Bayrağı hediye edilecektir.
Siz de oylarınızla en iyi şiirin belirlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Cerkes.Net
1 NOLU ŞİİR KAFKASYA'YA HAYKIRIŞ Hakan Batır
Diasporadan yeşil ve yüksek dağlarına bir haykırıştır yaşamak, Bir an boşuğa dalar gözlerin sanki bir an Oshamafe'nin eteklerindesindir, İşte o an bir kıvılcım çakar aklına 1864! Sürgündesindir çünkü, Ve hala yaşamak Kafkasya'ya gurbetle!
2 NOLU ŞİİR KAFKASYA Giray
Akşam oluyor Türkiye`nin her yanında Dinmiyor özlemim Kafkasya`ma Elbruz da piknik kaldı başka bahara Dünyada Allah mührü var Kafkasya`da
Salınarak gezer Janset ve mertliktir tley Yiğit Şınağho sevgi dolu asil Besleney Misafire yemeğimiz sevgi seyrimiz Adigey Yolun olsada cehennem cennetimiz Kabardey
Tarihin en eskisi Adem ile Havva`nın yaşadığı Davut`un demiri dövüp insanlığa hediye ettiği İçine su katıp çelikleştirdiği maden ocağını Özlüyorum Kabardey`i Kıyı Şapsığı`mı
3 NOLU ŞİİR KAFKASYA'M Koray Tekyürek
Kaf Dağı'yla başlayan her hikayede Kahramanlık sözleri söylenen her türküde Dolaşırken parmaklarım pşinemin tuşelerinde Gönlümde yalnız sen, sen varsın
İçimdeki ateşin her parlayışında Kafemi oynarken köy ışığında Ayaklarımı yere her vuruşumda Gönlümde yalnız sen, sen varsın
Sen kalbimdeki Kafkasya'msın Gözümün feri,cananımsın Gönlümde yalnız sen varsın Nur yüzlü Çerkes güzeli...
4 NOLU ŞİİR DİNEPS Guvejoka Enes Ünsal
-D-enizin soğuk dalgaları o küçük sandallara acımasızca çarpar -İ-niltiler sarar etrafı, bekler pençesini açmış vahşi sular... -N-asıl bir zulüm ki gökyüzü bile ağlar... -E-ğilmez boyunlar çünkü abide-i asalettir onlar -P-işmanlık yoktur, sonuna kadar döküldü kanlar... -S-ürgüne değil ölüme gitti o asil ruhlar!
5 NOLU ŞİİR ADİGE Muzaffer Özkılıç
adigeyim ben korkmaz yıkılmaz. kafkas dağlarına kolay çıkılmaz. kalemim aciz kalır yazamaz. adige doğduysan adigece öl.
namertin oku sineme batmaz. zulümmüş sürgünmüş beni alçaltmaz. elbruzun dikeni canımı yakmaz. adige doğduysan adigece öl.
6 NOLU ŞİİR ÇERKES Murat Arısoy
Kendimden geçemem eğlenirken Aklımda hep acısı dedelerimin Analarımın gözyaşları...
Dik dururum Eğilip bükülmenin anlamı yok Zaten eğilip bükülseydim Sürülmezdim vatanımdan...
Hak aradım ve kabahatim buydu Gözümdeki her bir kırışıklık, Tarihim kadar derin Yüzüm, gülerken bile ağlamaklı...
Gittiğim yerlerde sevildim Çünkü sadığım sözüme Kimseyi incitmem hak yemedikçe...
Hem aslında herkes Biraz Çerkes Herkesin aklında gitmele rYurt edinme telaşı yerleşik düzende...
Akordeon sesi ortak marş Dinleyende hüzün Dinlemeyende gurbet…
7 NOLU ŞİİR KAFKASYAM Haldun Manay
Küçük Yüreğim sürgünle doğdu Hasretin yaktı kavurdu Ruhum rüyaya dalmışken KAFKASYA’yla hayat buldu
Her akşam güneş batarken İçime siner vatan hasreti Ağlatan Kafe yi mırıldanır Düşünürüm Adige Pşaşe yi
Pşinemin melodisi yükselir göğe Yaş süzülür gözlerimden sessizce Sürgün gelince akla Hadi durma sende ağla
Tarih yazdı bu kara lekeyi Düşünmeden canlarını verdi Kafkas neferleri Aklıma gelince Elbruzun etekleri Yükselir içimden KAFKASYA sesleri
8 NOLU ŞİİR BEKLE Emel Yava
o gece karanlık diz çökmüştü şafak aydınlanmamaya yeminliydi ince bir sis çökmüştü yürüyüp giderken kafkasya karadenizin kıyısına o sabah aydınlık değildi. kuçaklarda ağlaşıyordu çocuklar arkada kalan vatana geleceğe taşınan acıya kaf dağından inmedi sis o gecede omuz omuza verip soğuğa siper alıyordu kafkasya karadeniz kuçaklıyordu anamı atamı bakıyorduk ... bakışıyorduk nereye nereye diyordu yürekler dönüşe sözler veriyor,yeminler ediyorduk kıyısında karadenizin.. avuçlarımdan kaydı geçmişim bir anda bu boyun eğiş başkaldırışlara gebe kafkasya ... unutma
9 NOLU ŞİİR HOŞ GELDİN TOPRAĞINA Burcu Alparslan
Bakmayın gözümden dökülen yaşlara İçimi çekiyorum ben acılarımla Kafkasya’ya gitmek istiyorum… Batan güneş götürsün istiyorum Doğan güneş işte geldin VATANA desin istiyorum… Can olmak istiyorum canlarla Ağaç olmak istiyorum , Su olmak istiyorum , Yol olmak istiyorum, Yeniden doğmak istiyorum Kafkasya’da… Gözümden dökülen her damla Umut olsun istiyorum yarınlara . Atlamak istiyorum Karadeniz’e coşkuyla Dalmak istiyorum derinliklerine Ve dalgalar götürsün istiyorum beni Kafkasya’ya Bulmak istiyorum derinliklerinde ; Sürgünden kalan tüm acıları ve yok oluşları Ve balıklar eşlik etsin bana Ve anlatsınlar yine ; Karadeniz’e dökülen canları ve kana bulanmış rengini… Şimşekler çaksın gökyüzünde Gök gürlesin çekilen acıların acımasızlığın da Balıklar yol göstersin bana Dalgalar götürüsün beni Kafkasya’ya… Balıklar aşka gelsin Çeçen oynasın benimle Her defasında fırlatsınlar beni yukarıya Ve haykırayım GELİYORUM KAFKASYA diye Artık varayım Kafkasya’ya Beni beklesin canlar sahilde Ve yaklaştıkça dalgalar coşsun İşte geliyor siz bir can diye Karşımda olsun Thamatem Ve desin bana HOŞGELDİN TOPRAĞINA… Yapraklar dökülsün üzerime Gözyaşlarımla yeşersin tekrar Koşmak istiyorum Kafkasyam’da Yalın ayak , gözlerim dolu Elbruz ’a çıkmak istiyorum Ve haykırmak istiyorum saatlerce GELDİM KAFKASYA GELDİM diye Ölmek istiyorum ;Huzurla dolu ,tabutuma sarılmış bayrağımla Ve yaşasın istiyorum Kafkasya Gelecek olan canlarla…
10 NOLU ŞİİR KAFKASYA Erkan Eş
Hasret şarkıları söyleyip ağlaştığımdın Geceleri uykumu bölüp uğruna şiirler yazdığım Belkide benim için bir hayaldin Ya da vazgeçilmez alın yazım Kimse anlamıyordu beni Kimse bilmiyordu seni Geceleri Elbruz'un eteklerinde Rüzgarla yarışırken atımın üstünde Sabah şehrin sokaklarında Arabaların arasında buluyordum kendimi Senden çok uzakta Bilmiyordum Görmemiştimki seni Hissediyordum Kuban'ın suyunun sesini Kuban'ın sesi miydi benden kıskanılan şey? Neydi? Yoksa Elbruz'un doruklarını seyretmekmiydi? Kafkas ovalarında atımla dolaşıp Yaşıtlarımla oynamak mıydı kartal yuvalarında? Sessizlik . . Sessizlik bir uçurum gibi derin vadiydi önümde Kimse konuşmuyordu ama neden? Neden şimdi orada değilim ben? Cevapsız arsız sorular mıydı beni kahreden ? Yoksa bilinmez geleceğim mi? Kafkas dağlarında açan bir kardelen Geçmişim andımdır yüreğimden Geçmişim ağlayışımdır yürekten Korkusuz atalarıma ne oldu Karadeniz Bari sen konuş Bari sen cevap ver . . .
11 NOLU ŞİİR KAFKASYA'NIN KARTALARI M.Cankat Özel
Onlar başkaları gibi olmadı, Kafkasyanın kartalları, En güzel coğrafyanın insanlarıydı, Sürgün bile onları ayıramadı,
En kötü en güzel anda, Birlikteydiler... Özlem duysalarda ana vatanlarına, Bir bütün gibi yaşadılar,Dört bir yanda.. Zulüm görselerde,İçlerindeki merhamet duygusunu asla kaybetmediler.
Topraklarını koruma adına canlarını hiçe saydılar, Ölürkende mert,gururlu,dim dik öldüler. Onlar Kafkasyanın kartalları, En güzel coğrafyanın insanlarıydı.
12 NOLU ŞİİR KÜSKÜNÜM SANA KAFKASYA İrfan Koşak
Küskünüm sana KAFKASYA! Baharda attın bizi kucağından tuzlu yollara. Düşen boğuldu kalanlar dörtbir yana dagıldı. Aç kaldık açıkta kaldık, Taşlı dikenlı yollarda yalnız kaldık. Küskünüm sana KAFKASYA! Nerede bir dağ görsem koştum ELBRUZ sandım. Kimse senın gibi bana kucak açmadı! Elbruz'um artık hayalde edemiyorum seni... Küskünüm sana KAFKASYA! Özlem özlenirse güzeldir, umut umudedilerse yaşanır. Ne dilim kaldı, ne hayalim ne de yaşamak icin nedenim. Küskünüm sana KAFKASYA!
_________________ Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski
|