Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 10:43 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 116 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: HİÇ HOÅž DEĞİL
İletiTarih: Pts Eyl 14, 2009 7:02 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

DoÄŸru biÅŸey deÄŸil ya

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Eyl 15, 2009 12:22 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Neresi doğru değil açıklar mısınız?
Çerkeslik yok oluyor
Eriyip gidiyoruz
Çerkesız Çerkesle evlenelım demenın neresı yanlış?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Eyl 25, 2009 3:26 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

Belki söyleyiş tarzın doğru değildi

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Eyl 26, 2009 1:45 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Adiğe caaleler Adiğe Pşaşelere fazla yüklenmeyin.Bu konuda haklılar.Adiğe Pşaşelere methiyeler dizeceğinize onlara laik olmaya çalışın.

Bir çok yorumun, bir çok doğru tarafı var.Mesela tembellik işlenmiş, son 15-20 yıl içersindeki nesil hakkında fikir yürütemem ama geçmişten bazı karma evliliklerde bu konun etkileşimini düşünüyordum da, hakikatten biz Çerkesler tembel bir toplumduk.

Köy hayatlarımızda kanatkardık, işin ticaretine önem verilmezdi.Diğer toplumun insanları daha çok ürün ekelim satalım peşindeydiler ve hayatın bu tarafında fark attılar.Economiye dayalı yaşamlarının vitrin hali ön plana çıktı daima.Şehirleşen Çerkeslerde ya memur,asker yada işçi oldular.Serbest meslek,ticarete atılmak gibi tarafları gelişmedi.Diğer toplumlar Şehirleşmede inşat amelesi olanlar kalfa veya mütahit falan oldu,simitcilikle başlayanlar bu gün pastahane zincirleri kurdu.V.s.v.s..Bunlarda şehirlerde yaşam olarak vitrinleştiler.

Çerkes kızları eğitimli,her topluma,çevreye uyumlu,yetiştirilmiş hallerinden dolayı o yıllar evlilik kurumlarında aranılan eşler oldular.Hayırlı kısmetlerle adayların kapıya dayanmasıyla bu vitrin halleri cezbeder oldu aileleri.Bir çok anneleri hatırlıyorum işte o an kaderine boyun eğip ses çıkarmadan duran anneler eşlerine karşı görüşlerini,fikirlerini söyler oldular ve evlatlarının rahatı için bu evliliklerde taraf oluşlarını belli ettiler.Israrcı oldular.İşte o zaman eşlerine hayatlarının içersinde çektikleri zorlukları söyler oldular.V.s.v.s.......Ve böylece Karma evlilikler örnekleşerek sakıncasız haller aldı,hız kazandı bir bakımada gelenekleşti....... Kemikleşen bir durumada dönüştü.
Asimilasyonun 3 saçıağından biride bu konudur.

Ben bunu Çerkes toplumunun hırslı bir toplum olmadığına bağlıyorum.Diğer toplumların kazanma,mal edinme hatta yığma,çocuklarının variyet yönünden geleceklerini düşünme taraflarının oluşu, onları Economiye dayanan farklılıklar bakımından, daha donanımlı oluşlarını vitrin haline getirdi.Unutmayın vitrinler daha çok müşteri çekmek için düzenlenir,bu da böyle bir şey.

Şöyle bir istatistik yapın.

Şehirleşen çerkeslerin kaçta kaçı kirada veya ev sahibi.
Kaçta kaçı ticaretle oğraşıyor.
Kaçta kaçının geliri piyasa normlarına bağlı olarak serbest meleğe yönelik.
Kaçta kaçı daha çok zengin olmak için yatırıma dönük projeler üreten iş veren konumunda.

Bunlarda malesef evliliklerimizi etkiliyor.
Ha şu var, benim gençlik yıllarıma göre artık Çerkes kızları evlilikte tercih olarak aranır hallerden düştü.Revacta değiller artık.Bu şundan, artık diğer toplumların kızlarıda eğitimli,şehirleşmişliğin getirdi görsel ve davranışsal durumları mükemmelleşti ve hatta Çerkes kızlarımızı geçtilerde.

Aşk evlilikleri karma evliliklerin inanın 10'da ikisi değil.Economik refah düzeylerinin farklılığı en büyük etken.Bu etken yanlız sadece bizim kızlar için söz konusu değil diğer toplumların kızları içinde söz konusu.Hatta delikanlılar içinde söz konusu.

Birde Çerkes kızları karma evliliklerde hassas değillerde, delikanlılarımızmı çok hassas.Hiçte değiller.Dünü düşünüyorumda o zaman da değillerdi bu gün de bence öğle.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Eyl 26, 2009 8:46 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye
sara abhaz

dinini değiştirenler masonlukla suçlananlar
xabzeden bi haber büyüğüne yazdığı yorumlar için saçmalıyorsun diyen gençler
abhazlar şöyledir
adigeler böyledir diyen kardeşler
olaylar o kadar hızlı değişiyor ki
karma ewlilikler solda sıfır kalıyor
bazan diyorum keşke teknoloji bu kadar hızlı gelişmese bazı şeylerden haberdar olmasak diye
herÅŸey eskiden olduÄŸu gibi kalsa

{ uzunyayla }

{San Sguı Btoup}

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Eyl 27, 2009 5:40 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

karma ewlilikler solda sıfır kalıyor
-------------------------------------_abhaz_-------------

Bu çok yanlış bir görüş.Bakın Xabze ister istemez işlevlik açısından zamanın getirdiği şartlar,yaşam tarzları neticesinde silikleşiyor.Uygulama alanı imkansızlığından görselliğini yitirerek nesillere örnekleşme zorluğundan,mümkünatsızlığından azemileşiyor.Bir tarafın karma evliliğikten dolayı Çerkes olmaması ayrı bir etken.Yani Anadili ve Habzeyi işlerleştire bilmek için her iki tarafta (Evlilikte) Çerkes olması lazım.Bir taraf Çerkes değilse ayrı bir poroblem oluyor.

Örnek.

Bir arkadaşım Çerkes olmayan bir bayanla evlendi.Kızdan (Gelinden) Habze bekliyorlar.Büyük bir pandonim koptu.Çocuğuyla annesinin babasının yanında ilgileniyor diye ve bazı annesinin babasının yanında çocuğu onun kucağına veriyor diye.Veya buna benzer bir sürü detaylardan çıkan gerginlikler.v.s...(Bir Çerkes olarak bana görede çok saçma artık)

Yav dedim arkadaşıma artık böyle şeyleri poroblem yapmayın.Hem bu vijdansızlık,bazı da görmemezlikten geleceksiniz.Yaaa diyor detayları anlattım.Uymuyor diyor ona çok saçma geliyormuş, bir annenin çocuğunla ilgilenmemesi veya ille büyükler yatmadan önce yatmamak.Onlar diyor rahatlar bütün gün işi yapan ben ve yorulan ben onlardan önce yatma hakkım yokmu.(Bu da bana göre çok saçma) Birde onlardan önce kalkıyorum diyormuş...Yani bir sürü v.s....Ve haklıda o öyle yetişmiş,burada sırf benim dediğim olacak meselesi vijdani açıdanda olmaz.İşte burada iki tehlike zuhur ediyor, bir evlilikte Habzeleri esnekleteceksin, ikincisi Habze inceliklerinin aktarımı tehlikede.Anne bunun karşısındaysa yetiştirilen çocuğa Habze aktarımını beklemek ne kadar doğrudur.Anadil konusu..... anlatmakla Habze detaylarına itiraz eden bir anne çocuğa zamanlada olsa Anadili öğrenip pratiğine geçirip öğreteceğinide sanmak ta ne kadar doğru.
Onun için Karma evliliğin tehlikesini eğer asimilasyon olmak istemiyorsak çok önemsemeliyiz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dinini değiştirenler masonlukla suçlananlar
-------------------------------------------------_abhaz_---------

Bu meseleler Karma evlilik kadar çok endişe verici değil ki.Asimilasyonda en büyük tehlike Karma evlilik.

keşke teknoloji bu kadar hızlı gelişmese bazı şeylerden haberdar olmasak diye
-----------------------------------------------------_abhaz_-----------

Malesefki önüne geçilemeyecek bir konu.Çerkesler olarak teknolojiyi kendi çıkarlarımıza,lehimize kullanmak,çevirmek akıllılığını kullanalım.

-----------------------------------------_abhaz_---------
Hele son 5-6 yıldır çok özlemini duyduğum konu.O Gemici fenerleriyle komşuluklar için evlerden evlere gidiş.İmece usulü delikanlılarla kızların bir arada avlularda toplaşması,muhabbetler takılmalar,löküs ışığında yapılan Cegular veya Nisacheler.Gaz lambaları ışığındaki Seğesler.Düğünlerde elimize tutturulan sepetlerdeki Halujları dağıtmak,sütlaçlar eşliğinde ikram etmek.L'epsı ve Abısta eşliğindeki sofralar v.s......Ama dünya hızla değişiyor, bizlerde bu değişim içersinde yok olmama mücadelesini ona göre vermeliyiz.Zaman durmuyorki, geri getirelim.Vesselam..........

Gençlerimiz çok çalışın,felsefe değil, economik çıkarlar üretmeye bakın,vitrin olun, kızlarımızın bu yöndende ilgi alanlarını çekin, geleceğe dair güven vericilikler kazanın,bunlarda hayatın gereksinimi,doğallığı artık.Asimilasyonu frenlemek için her türlü donanımsallığıda kazanın, dışardaki rekabete de kendinizi hazırlayın.Hayat acımasız, evlilik gibi mesuliyeti büyük olan bir kurumda işin economik tarafınıda düşünen adaylara güven verici olun.Adiğe Pşaşeler Çerkes olmayanlarla evleniyorsa, bu tarafın farklılığı,etkileyişi de bir gerçek ve niçin bu tarafa önem vermesinler bir de bu açıdan düşünerek kendinizi hayata hazırlayın.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 116 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi