|
karma ewlilikler solda sıfır kalıyor -------------------------------------_abhaz_-------------
Bu çok yanlış bir görüş.Bakın Xabze ister istemez işlevlik açısından zamanın getirdiği şartlar,yaşam tarzları neticesinde silikleşiyor.Uygulama alanı imkansızlığından görselliğini yitirerek nesillere örnekleşme zorluğundan,mümkünatsızlığından azemileşiyor.Bir tarafın karma evliliğikten dolayı Çerkes olmaması ayrı bir etken.Yani Anadili ve Habzeyi işlerleştire bilmek için her iki tarafta (Evlilikte) Çerkes olması lazım.Bir taraf Çerkes değilse ayrı bir poroblem oluyor.
Örnek.
Bir arkadaşım Çerkes olmayan bir bayanla evlendi.Kızdan (Gelinden) Habze bekliyorlar.Büyük bir pandonim koptu.Çocuğuyla annesinin babasının yanında ilgileniyor diye ve bazı annesinin babasının yanında çocuğu onun kucağına veriyor diye.Veya buna benzer bir sürü detaylardan çıkan gerginlikler.v.s...(Bir Çerkes olarak bana görede çok saçma artık)
Yav dedim arkadaşıma artık böyle şeyleri poroblem yapmayın.Hem bu vijdansızlık,bazı da görmemezlikten geleceksiniz.Yaaa diyor detayları anlattım.Uymuyor diyor ona çok saçma geliyormuş, bir annenin çocuğunla ilgilenmemesi veya ille büyükler yatmadan önce yatmamak.Onlar diyor rahatlar bütün gün işi yapan ben ve yorulan ben onlardan önce yatma hakkım yokmu.(Bu da bana göre çok saçma) Birde onlardan önce kalkıyorum diyormuş...Yani bir sürü v.s....Ve haklıda o öyle yetişmiş,burada sırf benim dediğim olacak meselesi vijdani açıdanda olmaz.İşte burada iki tehlike zuhur ediyor, bir evlilikte Habzeleri esnekleteceksin, ikincisi Habze inceliklerinin aktarımı tehlikede.Anne bunun karşısındaysa yetiştirilen çocuğa Habze aktarımını beklemek ne kadar doğrudur.Anadil konusu..... anlatmakla Habze detaylarına itiraz eden bir anne çocuğa zamanlada olsa Anadili öğrenip pratiğine geçirip öğreteceğinide sanmak ta ne kadar doğru. Onun için Karma evliliğin tehlikesini eğer asimilasyon olmak istemiyorsak çok önemsemeliyiz. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
dinini değiştirenler masonlukla suçlananlar -------------------------------------------------_abhaz_---------
Bu meseleler Karma evlilik kadar çok endişe verici değil ki.Asimilasyonda en büyük tehlike Karma evlilik.
keşke teknoloji bu kadar hızlı gelişmese bazı şeylerden haberdar olmasak diye herşey eskiden olduğu gibi kalsa -----------------------------------------------------_abhaz_-----------
Malesefki önüne geçilemeyecek bir konu.Çerkesler olarak teknolojiyi kendi çıkarlarımıza,lehimize kullanmak,çevirmek akıllılığını kullanalım.
herşey eskiden olduğu gibi kalsa -----------------------------------------_abhaz_--------- Hele son 5-6 yıldır çok özlemini duyduğum konu.O Gemici fenerleriyle komşuluklar için evlerden evlere gidiş.İmece usulü delikanlılarla kızların bir arada avlularda toplaşması,muhabbetler takılmalar,löküs ışığında yapılan Cegular veya Nisacheler.Gaz lambaları ışığındaki Seğesler.Düğünlerde elimize tutturulan sepetlerdeki Halujları dağıtmak,sütlaçlar eşliğinde ikram etmek.L'epsı ve Abısta eşliğindeki sofralar v.s......Ama dünya hızla değişiyor, bizlerde bu değişim içersinde yok olmama mücadelesini ona göre vermeliyiz.Zaman durmuyorki, geri getirelim.Vesselam..........
Gençlerimiz çok çalışın,felsefe değil, economik çıkarlar üretmeye bakın,vitrin olun, kızlarımızın bu yöndende ilgi alanlarını çekin, geleceğe dair güven vericilikler kazanın,bunlarda hayatın gereksinimi,doğallığı artık.Asimilasyonu frenlemek için her türlü donanımsallığıda kazanın, dışardaki rekabete de kendinizi hazırlayın.Hayat acımasız, evlilik gibi mesuliyeti büyük olan bir kurumda işin economik tarafınıda düşünen adaylara güven verici olun.Adiğe Pşaşeler Çerkes olmayanlarla evleniyorsa, bu tarafın farklılığı,etkileyişi de bir gerçek ve niçin bu tarafa önem vermesinler bir de bu açıdan düşünerek kendinizi hayata hazırlayın.
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|