|
14 Mart 1853 tarihinde Bersey Wumar ilk Adige Alfabesi'ni yayınladı. Adigece'nin resmi olarak yazılı hale geldiği ve Adigece kitap ve sözlük oluşturulduğu bu tarih Adige Dil Bayramı olarak her yıl 14 Mart'ta kutlanıyor. Bu çalışma Adige dil biliminin başlangıcı olmuştur.
Bu çalışma dışında 1917 yılında Rus alfabesi ve daha sonrasında Arap alfabesinin kullanılması ile birlikte bir dönem latin alfabesine geçiş çalışmaları da yapılmıştır.
Adigece'nin yok olma riski ile karşı karşıya olan diller listesinde olması toplumumuz için üzüntü ve utanç vericidir. Çünkü diline sahip çıkmayan bir milletin diğer tüm değerlerine sahip çıkma iddiası gerçek dışıdır.
Adigece yok olursa milletimizin de yok olacağını hatırlatarak , Çetin Öner'în Anadil şiirini paylaşmak istiyoruz
Adige Dil Günü'nüz Kutlu Olsun
Paukaf.Com
Binlerce yıllık damgamızı Vururdum tarihin yüreğine.
Ah, bir tek yitik sözcüğü bulsaydım eğer, Çözülürdü dilimdeki düğümler. Şimdi ne yapsam Ne etsem nafile! Yabancılaştım artık kendime bile
“Anadili giysisiymiş insan”ın. Susa susa ben dilimi yitirdim. Başka dillerden sözcükler giydim.
Şimdi ben, Kırk odalı bir handa, Kırk yamalı bir yorgan.
Şimdi ben, Arapça anlayan, Latince yazıp, Türkçe konuşan bir pagan: Ana dilini unutup, Yadırgı dillere tapan.
Bağışla beni baba, Bağışla, anayurdum! Adige gibi yaşamıyorum ama Artık, Adigece düşünüyorum.
Anadilimi örtün üstüme, Anadilimi örtün! Çıplağım, Üşüyorum
Çetin Öner
_________________ Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski
|