|
THAMADE
Thamade; bana nasıl gel dersin Ve ben nasıl gelirim Nasıl terk ederim yurdumu Hürriyette esareti yaşarken Nasıl avuturum ruhumu Thamade, bana nasıl gel dersin Ve ben nasıl gelirim Nasıl sığdırırım Elbruz Dağı'nı heybeme Ya da nasıl içerim Ağulgoh Nehri'ni Hem bilmez miyim seninde biraz gücün olsa, Yurdumun bahtı gibi, halkımın bahtı gibi, O kara gemiye binmeyeceğini. Yok Thamade, yok olmaz gitmem, gidemem Ben başka dağların suyunu içemem...
Thamade Hatırlarsın o günü, sende ordaydın. Sende Elbruz da benimle aynı saftaydın. Nasılda sürmüştük atları, nasılda şendik Sanki savaşa değil, bir düğüne seferdeydik. Toplandık dağlarda yeminler ettik. Bir tekbir çekildi, hazıra girdik Sonrası tanıdık, sonrası bildik Sonrası çığ gibi dağlardan indik. Elbruz dağının eteğinde biriktik Boylamasına yüz atlıydık Enlemesine üç saf dizildik. Birden koptu kıyamet, Yırtıldı gök kubbe Gülleler yağdı tepemizden Cihan henüz nasibini almamıştı, Böyle bir hengameden
Hamzat! Kardeşimdi Hamzat, ordaydı Son parçamdı ailemden Gençliğine doyamadım, Yeni çıkmıştı ondördünden Sende ordaydın Thamade, Sende ordaydın, sende gördün Sardılar etrafını, çembere düştü Sürdüm atımı yetişemedim Kafirin kılıcı sırtına düştü. Şehadet nuru alnına düştü Süzüldü aslanım kucağıma düştü. Sonra ay gitti, güneş söndü Öğlen vakti yıldızlar meçhule düştü Yaz gününde şimşekler bağrıma düştü Yer, gök, dağ, taş, deniz, toprak, Ve cümle mahlukat, karaya büründü Kırıldı kanadım kolum, bir yana düştü Yüreğime od düştü Canım yandı, dünyam karardı O şerefli şehidin, son sözü vatandı Yok thamade yok olmaz gitmem, gidemem Ben kardeşime yemin etmişim Yeminimden dönmem
Savaş meydanında bulmalı beni ecel Sırtımdan vurulmalıyım Başımda babamdan kalma kalpak Bir tepede at üstünde durmalıyım Yavaş yavaş düşmeliyim atımdan Şehit olmalıyım, Önce başım çarpmalı toprağıma Sonra bedenim Sonra usul usul çıkmalı ruhum tenimden Ve toprağımda kalmalı cesedim. Kefen diye bayrağıma sarmalılar Makber diye siperlere atmalılar. Kartal olup dağlarımda uçmalıyım. Toprak olup vatanımda kalmalıyım. Yok thamade yok, olmaz gitmem, gidemem Ben bir savaşçıyım yün yatakta ölemem
Kazma kürek tutmaz ellerim, ırgatlık yapamam Darıdan çavdardan anlamam, rençberlik yapamam Okuma yazma bilirim, müderrislik yapamam. Süsleyemem sözümü, hatiplik hiç yapamam Gerçeğimi bilirim, hayal kurup yazamam Ben tarih yazarım thamde, ben destan yazarım Öykü roman yazamam Yatak döşek aramam,dağda taşta yatarım. Yurdumda olayımda torak yer yaşarım Çar ın bütün ordusu gelip önüme dizilse Terk etmem vatanımı, binmem o kara gemiye Şehit bütün ecdadım, anam babam kardeşim, Bırakıp ta geçmişimi, nasıl çekip gideyim. Anlamam thamade savaştan başkasından Yapamam gurbet elde, kopamam toprağımdan Yok thamade yok olmaz gitmem, gidemem Ben bir Kafkasyalıyım, başka vatan istemem
Thamade; bana nasıl gel dersin Ve ben nasıl gelirim Nasıl terk ederim yurdumu Hürriyette esareti yaşarken Nasıl avuturum ruhumu
Oğuz Hüseyin ÖZDEMİR
|