Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 7:51 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 18 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: Re: ÇERKEZ KIZI
İletiTarih: Per Arl 31, 2009 8:14 pm 
Usta Üye
Usta Üye
konfederat

adigeGizem yazdı:
sadece klavye üzerinden yapılıyor bunlar.İş ciddiye binince evlilik vs.erkekler yanaşmıyor.Düğünlerde vakit geçirmelik.Sadece övme,show,hava atma kaşenim var diye
baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil.
adige caaleler iş ciddiye binince ortada yok.Sadece sabahtan akşama kadar cegu düğün o kadar

İlginç;ne kadar Çerkes arkadaşım varsa (erkek) hepsi kesinlikle kendi kültüründen insanlarla evlenmek için can atmakla kalmıyor,kimi (hem erkek hem bayan) geç de olsa başka kültürden olan beraberliklerini bitiriyor kimi de naz yapan çerkes kızlarımızın uğruna kendini adeta telef ediyor.

İş kanımca kişinin kendisinde bitiyor;kişi bir şekilde başka kültürlere-ülkülere hizmet edebilir ama olgulaşıncaya kadar,olgunlaştıktan sonra Çerkes birey durumumuzun vahametinin farkında olmalı ve Kafkaslılığa hizmet etmekle mükellef olduğunun farkına varması gerekiyor.

Aksi takdirde o Çerkes birey kaybedilmiş veya çerkescik olarak tarihte yerini almıştır
.

''Benimki de hüsranla bitti ve kaberdeydi.Bundan sonra çerkesin çerkesle evlenmesi prensibini savunmuyorum.Önemli olan insanlıkmış..Ne yazık,Adigelik insanlıktır atalarımız söylemiş ama bu herkes için geçerli değil sanırım.Öyle ki bu zatlar ,saraya çerkes kızının cariye gitmesiyl övünüyor,ya da hadiseyle övünüyor.Utanma kalmamış.
Bir adigepşaşe olarak şunu söylüyorum kendi adıma kafama uyan bir çerkes yok;ya xabze bilmezler,ya türk milliyetçiliği yaparlar,ya da ırkını ya da anavatanını kötülerler.Bu tip kişiler çerkes de olsa yanıma yakıştıramıyorum.Vicdanım el vermiyor.''

Elbette herkes (Çerkes) bir değil,bahsettiğiniz bir zata daha denk gelmedim,zira olmuş olsaydı kişi kırık boynu ile bahsettiklerinizle övünemezdi.

Geçmişinde ülkücü olan arkadaşlarım da var ama şimdi bu kişiler yaptıkları yanlışın farkındalar,aynı şekilde başka kültürden insanlarla gönül ilişkisi kuranlar da;zira artık olgun bireylerdir.
Irkını ve anavatanını kötüleyen birey zaten artık insanlıktan çıkmıştır,bırakın Çerkesliği.

Ben şahsen önceliğin Kafkasyalılara verilmesinde ısrarcıyım,zira olmak ya da olmamak sözkonusu,bu da insanlarımıza yapacağımız en büyük insanlık olur kanaatindeyim.

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 8:31 pm 
Usta Üye
Usta Üye
konfederat

Bu konu çok önemli arkadaşlar,

Geleceğimiz sözkonusu,tarihe düğün yaparak yokolanlar olarak mı geçeceğiz,yoksa dirilip nihai zafere ulaşanlar olarak mı...

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 11, 2010 7:10 pm 
Azimli Üye
Azimli Üye

sevgili gizem

iliskinde hüsrana ugramana üzülmekle bereber o anlattigin asimilasyona teslim olmus birkac gencimiz adige halkinin temsicisi degil kendisiniadige hisseden adige xabzesiyle mumkun mertebe yasayan anadiline sahip cikandir adigeolan vede boyle olanda yüzbinlerce gencimiz vardir
sana uygun olanida vardir seni hürana ugratana inat adige psase gibi yasa seteney guasenin torunu kal guzel kizim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 11, 2010 8:31 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Kıymetli gizem kardeşim....

146 yıl önce dedeleri Kafkasyadan geldi diye marka reklamı edasıyla Çerkesim diyen herkes Çerkes olamaz,Çerkes olan atalarının kültürünün muhafazasını ideal edinmiş ve onlara onlardan kalan Xabzeleri bildikçe öğrendikçe ve anadilini öğrenmeye garet ettikçe laik kalmaya çalışan Çerkesdir (Adiğedir).

Bak seninle uzun muhabbet ettiğimiz Serbest Alandaki konuyla örtüşen bir mevzuyada burada denk geldik.O o porogramda bir eda ve marifetmiş gibi Çerkeslik ifadesi kullandı.İşte burada en kutsal itirafı yapmak gerek.Sen ve senin gibi yüreği anavatan ve atalarının kültürü sevdalılığı harhariyesiyle yanan kardeşlerimizin kutsalca değerini dürüstce haykırmak lazım.Onlara belki insaniyet namına,atalarının geldiği o toprakların yüzüsuyu hürmetine,verilen o kutsal onurlu savaşın destansı haline sahip çıkış anlamında ve yine sevdiklerimizin onun,onun gibilerinin yaşamına fazla yorumlar yapıp vebal yüklenmesinler hassasiyetine bir kaç vijdani lakırtıyı değer biçtik.Fakat sizlerin kardeşim değerine paha biçilemezki.

Yaşama birazda oyun gözüyle bak.Hayatla alay edebilmeyide dene.Hüsranlarımız belkide bu ömür denen sürecin içinde bizleri olgunlaştıran,ayaklarımızın yere daha temkinli basmasını öğreten,hatta geleceğe dair en güzel,en doğru olan seçicilikleri kazandırma tecrübeleri edindiren hayattan bir kesitimiz.

Bizler bu hüsrani yaşamın kendimizi etkileyen kısmını biliyoruz.Daha çok kendi duygularımızla kendi ruh halimizin hallerine şahit olabiliyoruz veya yarenlik yapabildiğimiz (kızlar için) arkadaşlarımızın iç dünyalarındaki esen fırtınaların mahremi sırdaşlıklarından haberdarız.

Halbuki doğa buradada kendini dengeliyor.Sanki onlar için (erkekler için) iç dünyaları süt limanmı.Ne acılar taşıyorlar.İtiraf ediyorum bende siz yaşlardayken, acı veren ayrılıkların gözyaşlarından ıslanan yastık üzerinde çok sabahladım.

Gençlik böyle bir şey işte.Xabzelerimiz musadesindeki,Yaşanan tatlı heyecanlar (Aşklar) yüreklere anılarla lime lime izdüşümleri bırakarak, yaşama dair çelikleşiyor,geleceğe dair bir sonraki nesillerini anlayabilen akıllı bireyler olarak yetişiyoruz. Belkide gençlikle ebeveynler arasında kuşak çatışmalarının çok az yaşanmışlığı bizim toplumumuzda bundandır.Bütün bu hoş acılar diyebileceğimiz gençlik tecrübelerimiz,daha sonra ki nesillerimize arkadaşça yaklaşmalarımızda hoş görülülükler edinmemize sebeptir.

İnan bana yarın bu günleri tatlı anılar olarakta anacaksın.Yarın (yıllar sonra) Akranlarınla sohbetlerinde bir masal gibi anlatacaksın.Ben yeri geldimi tabi, unutamadığım bu tatlı fakat acı anılarımı şutlanışlarım diye başlık atarak anlatırım Mr. Green .Yaşam bir oyun,önemli olan bu oyunda Xabzelerimiz denen kuralları ihmal etmemekle beraber,olgunlanış,sınav arenamızda (Seğeslerde) rekabet ve şans denemelerimizden yılmadan ve özgür tercihimize oynamak.Bu güzellikte bizden başka hiç bir toplumda yok özgürcesine.

Sana ve senin gibi cesur yürek kardeşlerime mertce bu açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.İyiki varsınız.Kaşen adaylarınızın sizleri duyup,huylarını,tavır ve tarzlarını gözden geçirmelerine vesilesiniz.Kültürüne yürekten sevdalıların cesaretidir bu,önünüzde saygıyla eğiliyorum kardeşim.

Kültürlerine yürekten sevdalı olduklarına inandığım karşı tarafa (delikanlılara),kendinize,arkadaşlıklarda (kaşenliklerde) ciddiyet noktasında, dürüst olmaları için oto kontrole davettir aynı zamanda bu.

Teşekkürler adigeGizem Surprised Surprised Surprised

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 11, 2010 10:24 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

Neutral

En son adigeGizem tarafından, Pts Oca 18, 2010 5:09 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 11, 2010 11:16 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

sen söyle decenqua sen de yapmışındır geçmişinde
----------------------------------------------------------
Ben inan hiç bir kıza seni seviyorum diyemedim.Sevdim tabi.Bunu söz ile söylemek,halimizle ne bileyim ilgili,alakalı halimizle bakışlarımızla belli ediyorduk herhal.Bu da bir söyleyiş tarzıydı.Kaşen olmak belkide bizim zamanımızda farklıydı.Kaşen olmak kesin seni seviyorum demek anlamına gelmezdi.Yani muallakta bir başlangıç tarzı gibi,tatlı başlayan bir başlangıç, her iki tarafta hassas davranışlarla olabilir ,anlaşamama,kafaların uyuşama sezişlerindede her iki tarafın hassas hissedişleriyle,yönlendirişiyle sadece normal arkadaşlık dozajı muhafazalığında yinede kırılma noktalarına gelinmeme stratejileri tatbik ederdik.

Ha olmadımı,aramızda ''Euç'' (Nişan,söz keselim noktası,bu işe seni seviyorum demektir artık.Hemde kontrat formaliteliğinde)yapalım noktasına geldik bir ikisiyle kısmet değilmiş olmadı,bu detaylar özelimde kalsın,nişanı yüreğimize koydul yani Mr. Green .

Şunu demek istiyorum Kaşenlik şimdiki jenerasyon tarafından daha fazla ciddiye alınır bir tarz gibi geliyor bana.Kaşenlik seçicilikte kızın ve delikanlının eşit olarak tercih çokluğunu yaşaması demek aslında,oyun gibi bir şey.Belkide tam ifade edemiyorum.Arada kesin bir söz olduğu zaman bunun herkes tarafından bilinmesi,saygı duyulması fazlada sulandırılmaması gerek.Ve her iki tarafında Kaşenlik tercihlerinin kendi iradeleriyle beraberce sonlandırdığı bir olgu.

Nebilim belki tam anlatamıyorum,fakat herkese Kaşenlik teklifi yapılabilir, buda kesin söz vermek anlamına gelmezdi yani.Vede şidetli sahiplenilmez,yada kesin olarak hissi anlamda kendimizi ait kabul etmezdik.Zamanımızın gençliği kaşenliği nasıl anlıyor bunuda tam bilmiyorum tabi,27 yıldır uzağım nede olsa bu gençlik arenalarından Mr. Green

Seteney_Guaşe Kaberdeymi Abzehmi bilemeyeceğim, ama Nart efsanelerinde Kafkas dağlarının her yerinde ve boyları arasında rastlanan, efsaneleşmiş mitolojik anamız.Büyüklüğü tartışılmaz diyelim,yegane ortak paydamız bütün boylar olarak.

Çerkeslerin en büyük sorunu Düğünlerde,Seğeslerde olduğu gibi diğer sosyal sorunlarında bir araya gelip tekbir ortak payda oluşturup buluşamamaları.Kimbilir anavatandan çıktıktan sonra sürekli yitirdiğimiz bir sürü özelliklerimizde biride bu,bir nevi omuz omuza savaşçılık stretejilerimizi yitirdik.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 15, 2010 6:24 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

adige_nurhan yazdı:
sevgili gizem seteney gusenin hangi boy adige oldugu önemli degil mitolojimizde cok güclü
bir kadin simgesidir ....onun torunu kal güclü ol hayatinda rasladigin ve raslayacagin prüzler seni adigeliginden ideallerinden ger almalarina müsade etme demek istedim ....

genclerimize düzgün aktarilamayan gasenlik anlayisi xabzesi neyazikki genclerimizde olumsuz iliskilere neden oluyor günümüz gencliginde decenigue arkadasimizinda anlattigi gibi dügünlerde zexeslerde bir gencin bir kizla konusabilme tanisabilme yontemidir gasenlik
böyle olmasaydi her dügünde ayri bir gasen edililirdi bu gasenlikler den ciddi asklarda dogardi
durum boyle olunca ona pselhux denirdi genc delikanli cidiyetini ifade eder evlenmek istedigini
söylerdi kiza kizinda ilgisi varsa allahta isterse olur diye haber gönderi di sonra aileye bildirilirdi bazende aileler karsi cikardi anlasmissa iki genc kacarlardi

eger kiz istemiyorsa simdilik evlenmeye niyetim yok der kibarca evlenme teklifinide geri cevirirdi . vede hic ailelere yansimadan olay kapanirdi .herkes darilmadan gücenmeden birbirlerinin fikrine saygi gösterir baska kasen bulurlardi .

iste adige delikanlisinin delikanlica farkida buradan gelir kendisine hayir diyen kiza saygi göstermesiydi...

iste hakli oldugun vede benimde cok ama cok üzülerek tastik ettigim seyde birbirimizi tumadigimiz insallah degisir

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 15, 2010 6:24 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

decenqua yazdı:
Evet Sehes ve Kaşen kavramı değişti.Bunun Delikanlı Kız arkadaşlığının Çerkes kültürünün anlayışından çok, yaşadğımız toplumun normlarına göre gelişen zihniyet,anlayış devşirilmesinden hatta dejenerasyonundan kaynaklandığını sanıyorum.Çünkü bulunduğumuz toplumda sürekli batı normlarında arkadaşlık anlayış tarzına entegre olarak değişiyor.İki baskın kültürel harekatın içinde, Çerkes kültürünün kendine has Kaşenlik kavramıda sürekli yara alıyor,asli anlamından ziyade kültürün tamamen dışındaki anlam ithalinin ikilemliği içersinde çelişkili hal alıyor.

Dışardaki kız erkek arkadaşlığında tanışmayla hemen başlayan derin sahipleniş ve aslındada şiddetli ayrılıklar tarzı gençlik ilişkileri , bir kültür biçmi halinde bizim toplumada dolaysiyle yansıyor.Çünkü karma arkadaşlıklardaki oyun kuralı neyse,alışkınlaşarak bizim toplumada taşınıyor.Kaşenliğin hemen sevgililiğe dönüşmesi ve bir şekilde kısa sürüp hüsranın yerini alması bundan bence.Çünkü hiç bir ilişkinin alt yapısı sağlam olmadan yürümesi mümkün değil.Huylar,kafa yapıları,geleceğe doğru hayeller,aileler konularının çok rahat ve zaman içersinde konuşulması,fikir alış verişleri,her konuda uyumluluk açısından bizim Kaşenlik kültürümüzün esası daha mantıklı.Dışımızdaki anlayıştaki Kaşenlik kaşla gözle mutabakatlaşılan bir kaşenlik.Kısa sürede başladığı gibi kısa sürede şiddetli geçimsizliklede bitiyor.Tabı bizde şehirlerde,ayrı memleketlerde daha çok Çerkes olmayanlarla beraber olduğumuz için,onlar arasında yetişip onların hertürlü geleneğiyle biçimlendiğimiz için yeri geldiği zaman bizim kendi toplumuza katıldığımız an,kendi kültürel aktivitelerimizide onların arasındaki yetişirkenleştiğimiz tarzla organize ediyor,o bakış açısıylada her türlü tepkiler ediniyoruz bir aradayken.Bu kaçınılmaz bişeyde heehal,bu değişikliği gençliğe anlatmamız ve esasına dönüştürebilmemizde çok zor gibime geliyor.

Çünkü insanlar duygusal tepkimelerinide yaşadığı kültür ve inanç sisteminden etkilenerek geliştirir büyütür.Çoğunluklar hangi kültür içindeyse o kütürle yoğruluyor çocuklarımız ve ön yargıları,zihniyetleri o şekilde biçimleniyor.Bunu hatta ebeveynler ilk jenerasyon ve son jenerasyon kardeşler arasındada fark edebilir.Mesela ben büyük çocuğuma nazaran küçüğün daha bir başka kız delikanlı ilişkilerine baktığını sezdim.Daha bir hemen sahiplenici,kıskanıcı fakat bir şekilde ayrılmalarda daha kırıcı,kızan.Arkadaşlıkları daha kısa ömürlü ve hoş gör daha az.Tabi evde kendi geleneksel anlayışımıza göre insani ilişkilerin gelişmeler sürecinde, daha hoş görülü,inceleyici,özgürlükcü anlayışı kabul ettirmeye çalışıyoruz sohbetlerimizde.Çünkü Şehirde yaşıyoruz ve Çerkes toplumunun içinde değiliz.Yani Çerkeslerin ve Kültürümüzün esasında kalması hakikatten zor.Karma kültür ve karma evlilikler kaçınılmaz geliyor bana.
Kaşenlikte halbuki hemen sahipleniş yok.Her iki tarafta bunun böyle olduğunu bildiği için diğer olabilecek taliplere,taleplere bir birlerine karşı töleranslılar.Bu bir müddet biraz şakamsı veya gittikçe iyi anlaşmalarda,fikir birliği ve hayati kararlarda buluşabilme anlaşmaları sezişlerinde ciddiye doğru eyilim arttıkça sahipleniş ve yavaş yavaş kesinlik kazanan ayrılınmaz birliktelik sözleşmesinin kendi kendine aradaki sohbetlerde belirmesiyle ortaya çıkan sözleşme birebir aslında (Euç).

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 18 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi