Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 6:17 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: OYNAMAYI ÖĞRENİYORUZ: KAFE
İletiTarih: Pzr Kas 27, 2011 1:23 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

OYNAMAYI ÖĞRENİYORUZ: KAFE

Bu yazımızda sizelere kafe dansının kurallarını anlatacağız. Bu kuralları okuyarak ve aşağıdaki örnekleri izleyip, uygulayarak çok kısa zamanda oynamayı öğrenebilirsiniz.

Tüm danslarda en önemli şey ritimdir. Müzik içerisinde o ritmi duymak ve oradan komut alıp hareket etmek gerekir. Bu ritim bir zaman sonra o kadar tanıdık gelir ki hareketleriniz tamamen refleks halini alır. Elbette bu ritmi duyma ve hareket kabiliyeti kişiden kişiye değişir. Müziğe yatkınlığı olan kişiler için çok daha kolaydır.

Bu nedenle öncelikle buradan indirebileceğiniz müzikleri dinleyebilirsiniz. Kafe müziğinde, bazen alkışla, bazen phaçıçla duyabileceğiniz alt bir ritim vardır. Bu ritme göre adımlarınızı atmanız gerekir.

İyi dans etmek için önce müziğe hakim olmalıyız. Size tavsiyemiz kafe müzikleri indirip, sık sık dinlemenizdir. Yolda yürürken adımlarınızı oradaki ritimlere göre atmayı deneyebilirsiniz, evde otururken ellerinizle o ritme eşlik edebilirsiniz, kısacası ne kadar çok dinlerseniz kulağınız o kadar yatkın olacaktır.

Müzikleri dinlediniz, ritmi duydunuz... Tak, tak, tak, tak...

Şimdi ritme göre ayaklarımızı eğitmeye geçebiliriz:Kafe oyunu sekiz ritimden oluşur, yani her hareket sekiz adımda tamamlanır, bu nedenle yeni başlayanlar için her adımda bir sayarak sekiz adım atılır. 1-2-3-4-5-6-7-es , 1-2-3-4-5-6-7-es... bu şekilde kendi kendinize müzikleri dinleyerek düz ileri geri adımlar atarak alıştırma hareketleri yapabilirsiniz.

Alıştırma hareketlerinde kolaylık olması açısında 1-2-3-4 olarak sadece sağ ayağınızla attığınız adımları da sayabilirsiniz. Oyun sağ adımla başlar, hareketler sağ adımda tamamlanır, yeni harekete sağ adımda geçilir...

Adımlarımızı atarken kollarımızı nasıl hareket ettireceğimizi, duruşumuzu, hareketlerin kurallarını önemsemeyin. Burada yapmaya çalıştığımız müzik ritmine ayaklarımızı uydurmaktır. İsterseniz bu ritimle yürüyerek evin içinde dolaşabilirsiniz, nasıl hareketler yaptığınız değil, doğru ritimde ayağınızı doğru şekilde attığınız önemlidir. Bu alıştırmayı oturduğunuz yerde ayaklarınızı ritme göre hareket ettirerek de yapabilirsiniz.

Müzikleri dinleyip aşinalık kazandığımız gibi adımları da bir zaman sonra saymayı bırakacak tamamen refleks olarak hareket etmeye başlayacağız.

Çok müzik dinledik, çok adım attık. Şimdi dansın kurallarına ve görsel yönüne geçebiliriz Öncelikle bu yazıyı okumaya devam etmeden önce aşağıdaki videoyu izleyelim:

İlk olarak kız ve erkek karşılık durur, oyun erkeğin komut (es) vermesi ile başlar.

Erkekler için; es vermeden önce karşınızdaki kişinin hazır olduğundan ve sizin başlamanızı beklediğinden emin olmalısınız. Ardından yukarıda bahsettiğimiz ritimlerden birini duyduğunuz anda sağ ayağınızla bir adım atarsınız ve hemen bir ritim sonrasında oyunun ilk adımı gelir.

Kızlar için; erkeğin es vermesine hazırlıklı şekilde beklenir, es adımı atılmaz, erkeğin ilk gerçek adımı ile birlikte oyuna başlanır.

Dans erkeğin hareketlerine göre şekillenir, bu nedenle erkek her sekiz adımın sekizincisinde ( sadece sağ adımı sayarsak dördüncüde) es verir. Videoda gördüğünüz gibi son adım, oyun başlangıcında olduğu gibi "es" şeklindedir. Duruşları ve yeniden başlangıcı bu adım belirler. Es adımı olan sağ ayak sürekli önde hareket tamamlanır.

Kızlarda bu adıma göre aynı sekiz ritme uyarlar, erkekler gibi net duruşlar ve başlangıçlar yapmazlar. Geçişleri daha düzdür.

Oyunun ilk bölümü erkekler için dört kızlar için üç tekrardan ibarettir. Oyun başlar, ileri-geri (1) , ileri-geri (2), ileri-geri (3) olduğu sırada kız yeni harekette tamamen ileri gider. Yani sekiz adımını da ileri, erkeğe doğru atar, erkek ise ileri-geri (4) yapar, bu sırada kız ve erkek ortada buluşmuş, erkek geri adımları atarken kız ileri adımları atmaktadır.

Her ikisi içinde sekizinci adım tamamlandığında, bu kez erkek ileri sekiz adım, kız geri sekiz adım atarak ilerlerler. Bu hareket üç kez tekrarlanır, dördüncü de erkeğin es'i ile kız ve erkek yerlerine doğru geri adım atarlar. Aşağıdaki video da bu hareketi daha net şekilde göreceksiniz.

Yukarıda anlattığımız kısım ile oyunun birinci bölümü tamamlanmıştır. İkinci bölüme yine aynı şekilde karşılıklı ileri geri adımlarla yapılır. Burada erkek içinde kız için de hareket üç tekrarda tamamlanır. Dördüncüsünde dönüşler yapılır, kız ve erkek dönerek yer değiştirir. Dönüşlerde sekiz adım kuralına uygun yapılmalıdır. Sadece sağ ayağımızı dikkate aldığımızda altıncı sağ adımda ortada buluşmuş sekizinci sağ adımda hareket tamamlanmış olur. Yani bu iki defa sekiz adım yapmış olmak demektir.

Buradan sonra oyun başa dönmüştür. Sadece başlangıç es hareketi yoktur. Oyun yine ilk bölümde anlattığımız şekilde tekrar edilir.

Oyunu bitirmek tamamen erkeğin istediği ana bağlıdır. İki hareketten sonra da oyun bırakılabilir, bir çok kez iki hareket yapıldıktan sonra da... Erkek için oyunu bırakırken kızların kendi taraflarına sırtlarının dönük olması beklenir. Yerine geçerken de arkasını dönmeden geri adımlarla yerine geçmelidir.

Kolların hareketleri, eslerin şekiller, mesafeler vs tamamen size bağlıdır. Yukarıdaki kurallara dahilinde diğer tüm estetik katacak hareketler serbest şekilde yapılabilir.

Özetlemek gerekirse;

1. Müzik dinleyerek ritmi duyuyoruz.
2. Ritme ayaklarımızın alışmasını sağlıyoruz
3. Kuralları öğreniyoruz
4. Estetik katıyoruz.

CERKES.net

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: OYNAMAYI ÖĞRENİYORUZ: KAFE
İletiTarih: Pzr Kas 27, 2011 4:37 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye
sara abhaz

oo bune? Bakarak bile öğrenemedim okuyarak bir bu kadar daha yaşasam yine olmaz galiba :) ben iyisimi pşine çalmaya çalişayim yine daha kolay :)

{ uzunyayla }

{San Sguı Btoup}

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi