|
Kabardey-Balkar’da Hükümet “Çerkes” İsimlendirmesi Konusunda Temkinli
Aurika Gaştova; Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde birtakım toplumsal organizasyonların ve temsilcilerinin Kabardeylerin kendilerini Çerkes olarak yazdırmaları hususunda olan çağrıları hakkında, “Bu konu neticesinde ulusal yapımızda çarpıklıklar olabilir. Eğer bu olacak olursa, 2002 yılındaki nüfus sayımı neticeleri ile kıyaslar, değerlendirmeler elde etmemiz zor olacaktır. Gerçekten nüfusun yapısı değişti mi yoksa insanlar kendilerini öylemi yazdılar biz ayırt edemeyiz. Bu durum beni telaşlandırıyor, ama istatistiklerde bu konuda bir şey yapılamaz” dedi.
Nüfus Sayımında Vatandaşlar Milliyetlerini Belirtme Zorunluluğunda Bırakılmayacak
Geçtiğimiz günlerde Nalçik kentinde “Nüfus sayımı, Rusya’nın ulusal politikasının temeli” isimli bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıyı Rusya İstatistik Kurumu Başkanı Aleksandr Surinov yönetti. Toplantıya Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Başbakan birinci yardımcısı Murat Thazeplıj ve çeşitli kurumlardan uzmanlar katıldılar.
Aleksandr Surinov’un bildirdiğine göre 14-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Rusya Geneli Nüfus Sayımı ulusal politika ve yaşamın diğer alanları için çok önemlidir. Örneklenecek olunursa, en azından, şu yada bu milletten kaç kişi hangi bölgede yaşıyor öğrenilecek. Rusya İstatistik Kurumu Başkanı altını çizerek; “Diğer taraftan, Rusya Federasyonu Anayasasının 26. maddesi kişilerin milliyetlerini belirleme konusunda zorlamayı yasaklıyor, hatta bu sayım belgesinde de belirtiliyor. Ve biz sayım görevlilerine herhangi bir şekilde, hele ki kişi eğer milliyetini söylemiyorsa bu konuda yön gösterici tavır takınmamalarını söyleyeceğiz.” dedi.
Aleksandr Surinov’un ifadesine göre, sayıma katılan herkes “Hangi ulustansın?” sorusunu kendi algıladığı şekilde yanıtlıyor. Surinov bu konuyu “Bazıları kendilerini Rus, bazıları Pomor sayıyorlar, hatta Ermeniler sekiz yada dokuz farklı isimlendirme ile kendilerini adlandırıyorlar. Bu yüzden kişi kendisini nasıl isimlendirdiyse, öyle yazılacak. Ardından değerlendirme ekspertlere bırakılacak. Bizim vazifemiz tam ve doğru olarak maksimum derecede enformasyon toplamak ve bu konuda anayasa ve insan haklarını ihlal etmemek” şeklinde açıkladı.
Rusya İstatistik Kurumu Başkanı, sayım esnasında bazılarının hangi ulusa ait olduklarını belirtmediklerini, hatta bazılarının tamamen farklı bir şey söylediklerini belirtti. Mesela “Rusyalı”, “Dünyalı”, “Sovyet İnsanı” ve “Yıldız Savaşçısı” gibi. Geçen nüfus sayımında Allah’a şükür “Yıldız Savaşçısı” sayısı 50 yada 60 kişi kadardı, geri kalanlar ise “Yıldız savaşçısı” olmayanlardı. Bu bile bizim toplumsalımızın karakterini ortaya koyuyor, neden diyecek olursanız 20 milyon nüfusa sahip başka bir ülkede 100 bin kişi kadar “Yıldız Savaşçısı” vardı, bu yurttaşların kendi çaplarında bir protestosu idi.
Rusya Bilimler Akademisi Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Vlademir Zorin, “Altını çizmek istiyorum ki; Sayımlar neticesinde herhangi bir şekilde bir ulus oluşturulmuyor ve yok edilmiyor. Anayasada belirtildiği üzere vatandaş kendisi ait olduğu ulusu gösteriyor ve bu hak nüfus sayımında realize ediliyor.” dedi
Zorin’in ifade ettiğine göre sayım katılımcıları sayım evrağındaki sorulara 14 dilde yanıt verebilirler. “Sayım evrağı Rusça ve bunun yanısıra 14 ayrı dilde düzenlendi. Bunlardan altı tanesi Rusya halklarının dilleri ve sekiz tanesi yabancı dillerden oluşmakta. Bunlar İngilizce, Vietnamca, Çince, İspanyolca, Fransızca, Korece, Almanca ve Türkçe. Bu Rusya’da görülen gelişmelerin bir neticesi, Rusya daha açık bir ülke oldu”.
Aleksandır Surinov buna ilaveten ülkenin ulusal yapısı hakkındaki nüfus sayımı sonucunun 2011 yılı sonlarından önce belli olmayacağını, sayım neticelerinin belli olma hızının sayım belgelerinin doldurulmasında gösterilecek özenle alakalı olduğunu belirterek, “Bizim bir çalışma programımız var; öncelikli olarak cinsiyet, yaş ve ardından eğitim durumunu tespit ediyoruz. Milliyet hanesi bu sıralamada ortalarda bir yerde yer alıyor. Eğer anketler temiz olursa tarayıcı bunları iyi algılar, kısaca 2011 yılı sonlarından önce sonuçlar belli olmaz”, dedi.
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Devlet İstatistik Komitesi Başkanı Aurika Gaştova; Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde birtakım toplumsal organizasyonların ve temsilcilerinin Kabardeylerin kendilerini Çerkes olarak yazdırmaları hususunda olan çağrıları hakkında, “Bu konu neticesinde ulusal yapımızda çarpıklıklar olabilir. Eğer bu olacak olursa, 2002 yılındaki nüfus sayımı neticeleri ile kıyaslar, değerlendirmeler elde etmemiz zor olacaktır. Gerçekten nüfusun yapısı değişti mi yoksa insanlar kendilerini öylemi yazdılar biz ayırt edemeyiz. Bu durum beni telaşlandırıyor, ama istatistiklerde bu konuda bir şey yapılamaz” dedi.
Bu durumun, ideal gençler arsında yaygın olduğunu ve bu yüzden ya STK’lar ya enformasyon ve iletişim bakanlığı ya da gençlikten sorumlu devlet ve toplum organizasyonlarının bu konuda gençleri etkilemesi gerektiğini ifade eden Aurika Gaştova, “Umuyorum, sonuçta biz KBC ulusal yapısı hakkında nesnel bir sonuç elde edeceğiz”, dedi.
Gençlik ile alakalı işlerden sorumlu bakan yardımcısı Cambulat Gergoko bu konu hakkında basın ve internet üzerinden gençleri aydınlatıcı açıklamalar yapılmaya başlandığını belirti.
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Murat Thazeplıj konu hakkında Cumhuriyetteki tüm eğitim kurumlarında aydınlatıcı çalışmalar yapılması üzerine talimat verdi.
Kaynak: Sovyetskaya Molodej Gazetesi 25 Ağustos 2010 Cherkessia.net
_________________ Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski
|