|
Zamanın birinde üç Uzunyaylalı kafadar arkadaş dünya turuna karar vermişler.Paralarını yanlarına almış hazırlanmışlar,turizm acatasının gemisine binmişler, ya Bimillah devri alem.Kaberdey yola çıkarken,''Valloha ben Kafeyi günde bir kere dinleyemezsem yapamam''demiş Akerdıonunu yanına almış.Abaza bir çuval mısır unu,kurutulmuş peynir,acıkasını almış,''Valloha bende bunlarsız yapamam'' demiş.Hatukoy'da,''Sigoşlar bunların hepsine bende düşkünüm, aranızda geçinir giderim''demiş.
Her neyse,çeşitli ülkeler,bakir sahiller,doğa harikalar,resimler çekmeler,arasıra Abazadan Abıasta ziyafeti,Kaberdeyden Kafe nameleri,keyifler iyi vesselam.
Yeni gine taraflarında bir fırtına,dev dalgalar,gemi alabora.Gemi batıyor herkes canının derdinde başının çaresine bakıyor.Kaberdey Akordiyonunu sırtladığı gibi atıyor kendini denize.Abaza nevale cuvlını sırtlıyor oda Kaberdeyin arkasında.Hatukoyda,''Ben sizlerle geldim sigoştlar,ölümse ölüm sizlerleyim''diyor arkalarından atlıyor.
Bu arada üç kafadar büyük bir ağaç parçası buluyorlar,sıkıca bir tarafına tutunuyorlar.Fırtına,yağmur,dev dalgalar ve bilinmeze kendi başına sürüklenen bizimkilerin ağaç parçasıyla kötü yolculuğa başlıyorlar.
Saatler sonra deniz sakinleşiyor,hava güzelleşiyor ve ağaç bunları bir kumsala atıyor.Bir müddet sonra etraflarında bir sürü siyah derililer, yani yerliler birikiyor,bunları alıp kabile reisine götürüyorlar.Kabile reisi ve erkanı toplantı yapıyorlar ve karar çıkıyor.
''Bunlar çok kuru,etli butlu değiller,sırf kemikler,kazana atıp yemeye değmez,derileride çok beyaz,muhakkak incedirde kondol da olmaz.En iyisi bunların derisini yüzüp balon yapalım,kabilenin çocukları eylensin''diye karar veriyorlar.Fakat.....
İçlerinden bir tercüman bunları bizim kafadarlara söylüyor ve diyorki...''Sadece bir şansınız var,ulu totem için bir şans.Reisin hoşuna giden bir hüner gösterirseniz affedileceksiniz''
Ne yapa bilirlerki,Kaberdey Akordionunu Abazaya veriyor,Ağlatan Kafeyi çaldırıyor,yanık yanık Ğınzeyide bir yandan söyleyerek süzüm süzüm oynuyor.İçindende ''İnşallah beyenir reis'' diye yaradanına yakarıyor.Reis namelerden,raks edişten hoşlanıyor ve kenara işareti yaparak Kaberdey'i kurtarıyor.Sıra Abazaya geliyor.Bizximki hemen suyu kaynatıyor,Mısır ununu içine koyuyor,Abıstayı yapıyor,kurutulmuş peynirleri sıvak lapanın içine gömüyor.Vurdurduğu hayvanın etini közde kurutuyor,Abısta tepsisini süslüyor,acıkaylada sos hazırlıyor ve reise sunuyor.Hayatında ilk defa değişik yemek yiyen reisin bir hoşuna gidiyor,bir hoşuna gidiyor.Mükemmel işaretiyle Abazayada kenara işareti atıyor.
Sıra Hatukoy'a geliyor.Malzeme olarak ne istersin diyorlar.''Bir bıçak'' diyor.Getiriyorlar.Hatukoy başlıyor kendini,orasını burasını bıçaklamaya.Aldığı her darbeyle vucudu kan revan.Arkadaşları.''Ne yapıyorsun Sigoşt,delirdinmi?''Hatukoy cevap veriyor.
_Sizden sonra benim şansımmı kaldı.Bu Vahşilerin veledlerine balon yaptırmayacağım derimi....
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|