|
Bir şapsiğ köyünde, cenaze vardir. Adet oldugu gibi, komsu köylere haber verilir.Kis kiyamet firtina, rahmetli iyi gunu secmemis; Komsu koyden kaberdey aksamdan cikmis yola; yetiseyim cenazeye diye; Kis ve firtanadan dolayi cok surmus yol. Gece cok gec saatlerde yetismis, koye. Koyde cok samimi arkadasi varmis. Onun evine ugramis. Bu saatte herkes uyumus. Adet uzere Hasjes acikmis girmis; Girmesiyle çerkes köpeğide girmis tam Kapinin arkasina yatmis. Çerkez Kopeklerinin ozelligi Yabanciyi iceri alirlar fakat; sahipleri yaninda yoksa disari birakmazlar. Odada soba var, odun yok. Yatak yok sogukmu soguk. Yatak almaya gitse Kopekten korkuyor. Yarı ölü vaziyette sabahı ediyor. Sabah tabii gereken sekilde karsilaniyor isitiliyor cay corba formunu buluyor. Arkadasiyla cenaze evine gidiyorlar. Cenaze hazirlanirken, ölenin hanimi agliyormus vay bu sogukta nereye gidiyon sobasiz, yataksiz, zebaniler seni bekler vay benim rahmetligim dermis Kaberdey arkadasina donmus yaw bunu sizin misafir odasinamı defnedecekler demis
_________________ BEN HAYATI CEVRİM DIŞI YAŞARKEN HAYAT BENİ ENGELESE KAÇ YAZAR 21 Mayıs 1864 sürgün sürgünü soykırım hakkında 144 yıl 145. 2007 2008 2009 çerkez adige çerkes adige cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih circassian community kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset çeçen siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle
|