|
Kaberdey'in biri avlusunda kuyunun yanı başında At'ını yıkıyormuş.Kuyudan su çekip bir kapla At'ına su döküyor sırtını,karnını,sağrısını,yelesini,Kuyruğunu,hayvanın baldırlarını,bacaklarını en son toynaklarını yıkayarak hayvanı pırıl pırıl yapmış.Hayvanın toynaklarındaki çamurlar çözülsün diye dört ayağını da birer hamur teknesine ılık su dökerek düldülün toynakları teKnede,kediside bir kütüğün üzerine oturarak öyle beklemeye başlamış.
Ubıh'ta cıvar köylerden birinde Nisaçhe (evlenme düğünü) varmış,deri yarışına girecek ve düğündeki kaşenine deriyi kazanıp götürmeyi hayel ediyormuş.Kendi kendine, ''Fırsat bu fırsat bir at bulup yarışa girmeliyim,deriyi Halimat'a götürüp gönlünü kazanmalıyım'' diye düşünüyormuş.Amma Ubıhın fakirlikten olsa gerek At'ı hiç olmamış zaten.Fakat yarış kendisi için fırsat.En sonunda bir yerlerden At çalmaya karar vermiş.Ve kendi kendine,''Gönen'in köylerinden çalarsam adım,şanım yara alır,Halimat duyar,rezil rüsva olurum''demiş ve çok uzak köylerde şansını denemeye karar vermiş.O köyden,bu köye aradaki atlı arabalara,öküz arabalılara rast gelerek,rica minnet 1-2 saatlik bir yol almış,kendi köyünden,Gönen'den epey uzaklaşmış.(Şimdiki deyimle Oto stop yaparak).Ve bizim At'ını yıkayan Kaberdeyin köyüne girmiş.(Bandırma Sığırcı)Ona buna selam vererek köy sokaklarında ilerliyormuş.O sırada Camiden çıkan yaşlı birinin ayakkabılarını giymeye çalıştığını fark edip,gidip onun ayakkabılarını giydirmiş,paltosunu tutmuş,bastonunu eline vermiş.Yaşlı adam Ubıh'a kimsin necisin diye sormuş.Ubıhta,''Öylesine dolaşıyordum size yardım edeyim dedim'' demiş.Yaşlı da teşekkür etmiş ve''Akşama kalacak olursan benim Haçeşim her zaman açık,köyde kime sorarsan benim evi bilir ve seni getirir.Adım Hacmed'' demiş.Ubıh oradan ayrılmış dolaşmaya başlamış.
Bizim At'ını yıkayan Kaberdeye rast gelmiş.Kaberdey ktüğe oturmuş ve At'ı teknenin içinde öyle duruyorlar.''Selamünaleyküm sigoşt kolay gelsin,At'ın ve sen ne yapıyorsunuz böyle''demiş Ubıh. Kaberdey''Ya sigoşt At'ımı yıkadımda Toynaklarındaki çamurları sökülsün diye bekletiyorum.''demiş Ubıh yaklaşmış,At'ı sıvazlamış,yelesini,kuyruğunu yoklamış ve: _Valoha Sigoş At'ını güzel yıkamışsın amma çok ıslatmışsın bu At'ı,Zatürüye olacak,Kurudukça çekecek,kısalacak,daralacak Arıklaşacak sen bu işi tam bilmiyorsun herhal sigoşt ne yaptın.
Kaberdeyi bir telaş sarmış.''Yapma ya sigoş,şimdi ne olucak,bende suyu fazla kaçırdığımı tahmin etmiştim zaten''demiş ve hemen Atın ayaklarını su dolu teknelerden çıkarmış.Ubıh,''Bak sigoşt şimdi Atın Eğerini,koşum takımlarını getir,onlarıda ıslatalım,At'ı hazırlayalım ve bu vaziyette At'ı kurutalım.Ben bu işi bilirim,damımda sekiz on tane atım var,meraklıyımdırda,sana iyiliğimi yapayım Hacımed'e misafir gelmişken, Onun Haçeşinde kalıyom,Avlusundaki ipe Asarım At'ı Arasırada Güneş neyana kayarsa yerini değiştirir orasından burasından Kuruturum hayvanı.Az biraz Çeker zahar,onun için koşumlarıda ıslat ki beraber çeksin,sonra daralma,kısalma olmasın''der.Kaberdey koşar,Eğeri,koşumları Atının üzerinde hazırlar,Ubıh At'ı yularından çekerek götürmeye başlar.Kaberdey Ubıh'a''Sigoşt sen Hacımed'in Evine doğru giitmiyorsun,bak şu Karşı tepedeki ev onun değilmi,yannış istikamete gidiyorsun''demiş.Ubıh Çaktırmadan''Yaw bende biraz hayvanı dolaştırıp ısıtacak ondan sonra asacaktım''der.Kaberdey''Hay Allah senden razı olsun,Vallaha sen bu işi biliyorsun sigoşt''der.''Her neyse yarın ben seni Haçeşinde ziyarete gelir,Kurumuş At'ımıda alırım,hadi uğurlar ola,Hacımede de benden selam söyle,Abidet'in selamı var dersen o tanır''der.
Ubıh At arkada,elleri hayvanın geminde bir müdet sokak sokak dolaşır ve At'a atladığı gibi Gönen istikametine,köyüne doğru dörtnala yol alır.O gece Nisaçhe'ye yetişir,deri yarışında deriyi Halimed'ine götürür.O gece Bandırma,Sığırcı köyünde gölden (Manyas) gelen bir fırtına kopmuştur sabaha kadar.
Bizim Kaberdey ertesi günü Hacımedin kapısına dayanır ve konuyu açıp,misafiri sorar.Hacımed Misafiri davet ettiğini amma gelmediğini söyler,konuda su yüzüne çıkar.Hacımedde espiriyle ''Eee Atın ipe asılacağını kabul ettiğine göre,Fırtınanında Atı önüne katıp uzaklara savurduğunu da kabul et artık ''der.
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|