|
Murat124 olayı 1972 yıllarında olmuş olması gerek ki o tarihlerde toplumun o kadar gerisinde olan apsua kalmamıştır. Ama fıkrayı lazlara uyarlarsanız , kimseden itiraz gelmez sanırım.
Ama ille de apsualara dokunalım diyecekseniz ben sizlere bir fıkra anlatayım: Apsua'nın biri , yolda yaya olarak giderken karşıdan dört nala gelen bir atlı yaklaşmış. Atlı iyice yaklaştığında bizim Apsua korkudan yolun kenarındaki çalıların arkasına saklanmış. Atlı da bunun korktuğunu görünce atı üzerine sürüp biraz eğlenmiş aklı sıra. Apsua korkup kaçar , atlı peşinde atı üzerine sürer eğlenirmiş. Az sonra atlı dayanamamış ; " ya niye korkuyorsun , at bu at , korkma ısırmaz seni , gel üzerine bindereyim seni.." demiş..
Biraz naz niyazdan sonra Apsua atın üzerine oturmuş , adam da yulardan tutmuş , sakin sakin dolanıyorlar..Az sonra Apsua ; " atı koşturursam düşerim herhalde.." demiş. Atın sahibi de ; " yok yok düşmezsin , atın kulağına bişiler söyler gibi üzerine eğil , dizlerini kapa sür git , korkma düşmezsin." deyince , bizim Apsua , atı biraz dehlemiş ama dehleyiş o dehleyiş , atın sahibi arkadan baka kalmış zavallı..
Atı çalan Apsua , yolunun üzerinde ilk köydeki at pazarına gelmiş atı satacak.. O gelmiş bakmış , bu gelmiş bakmış , derken başka bir Apsua , atı almaya karar vermiş ama bunlar birbirlerinin Apsua olduklarından habersizler , birbirlerini tanımıyorlar. Alıcı Apsua , atın orasını burasını ellemiş kontrol etmiş dişine gözüne bakmış ; " bu at iyi koşuyor mu?" diye sorunca , atı biran önce elinden çıkarmaya bakan Apsua ; "ooo bundan iyi koşan atı pazarda bulamazsın , istersen şöyle bir tur at " deyince alıcı anında atın üzerine atlayıp atı koşturmuş ki ne koşturma , ilk çalan atın tozunu bile görememiş , gidiş o gidiş!!
Apsua , giden atın arkasından bakarken , yanındaki esnaf manav ; " Ooo , hemşerim hayrını göresin atı sattın galiba , kaça sattın ?" diye sorunca , atı çaldıran Apsua;" Valla ne kar ne zarar , aldığım fiyata verdim.." demiş.
Bir Apsua olarak benim bildiğim fıkra bu...
|