Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 2:03 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 3 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: O’NU İLK KEZ ...
İletiTarih: Cum Kas 14, 2008 9:59 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Bir yaz gecesiydi. Uzunyayla’nın müzmin soğuğuna hazırlıksız yakalanmış, söyleniyorduk, “Ağustosun ortası!” diye… Köyün özlemini gideriyorduk çeşme başında kana kana yudumlayarak suyu. Bir mızıka sesidir alıp yürümüştü taze ot kokusunu. Nicedir duymadığım, hazin çocuksuluğumun sesiydi bu; tanımıştım.

Anlatamayacağım, hatta benim de anlayamadığım, karmaşık hisler doğuverir yüreğimin ucunda, ne zaman bu ezgileri duysam… Vuslat sevinci gibi bir şey işte; bir avuç buğday gibi, yağız bir at gibi, bir Çerkes peyniri ya da bir tabak psıhalıve gibi… İşte öyleydi o gece de, öyle hissetmiştim yani.

Ellerimizi ovuşturarak, koşarcasına dalmıştık “cegu”un yapıldığı ağıla… Tıka basa doluydu içerisi, barut kokusu vardı; hasret kokusu da… Yere serpilen samanın genzi yakan tortusuna alıştıktan sonra açabilmiştik ancak gözlerimizi. Ve ilk onu görmüştüm.

Bakışları mülteci…

Güzeldi. Ya da bana öyle gelmişti; bilmiyorum. Çerkes kızlarına has ulvi bir zarafet sezmiştim vakur duruşunda. Boyu uzundu. Elleri küçüktü, simsiyahtı saçları. Mağrur bir eda ile gülümsüyordu; sanki gece yanıyordu gamzesi her doğduğunda. Atımın terkisinde düşledim sevdasını bir an. İrkilip uyandım birden; yıldızlar düştü sanki yanaklarına, başını eğdi. Simsiyahtı gözleri.

Bakışları mülteci…

Kimdim, neydim, neredeydim, kalbimi sıkan bu tarifsiz el kimindi..? Unutmuştum adeta benliğime ait her şeyi. Tüm bildiklerim silinmişti beynimden kendime dair, yeniden doğmuştum sanki. Olanların adını koymaya çalışırken, cegu alanının ortasında buluverdim ruhu bilmem nerelerde gezinen cismimi. Neden sonra kendime geldiğimde, karşımdaydı; kafe oynayacaktık.

Asi adımlarla yaklaşıyordu bana, kartal bakışı kadar sert bir gurur yanıyordu gözbebeklerinde. Engin bir nezaketle dengeliyordu savaşçı hırçınlığını. Bir prenses edasıyla kaldırarak başını, gözlerini sürünce kirpiklerime, duraklıyordum elimde olmaksızın. Tam tarifi yoktu bunun; bazen içimde bir serin pınar kaynıyordu, bazen de bir cehennem alıyordu tenimi.

Bakışları mülteci…

— Adighaaqham wixuedes dexe. (Adige’lik gibisin güzel kız.)

Böyle fısıldamıştım onu selamlarken. Nereden çıkartmıştım, nasıl bulmuştum bu lafı, nasıl birden bire cümle kuruvermiştim, dilim nasıl dolaşmamıştı… Bilmiyorum. Önceden de düşünmemiştim aslında, bir anda söyleyivermiştim; öylesine çıkmıştı ağzımdan. Gülümsemişti. Başını öne eğmişti hafifçe, Seteney edasıyla cevap vermişti; zarif, nazik, asil… Hoşuna gittiğini hissettikten sonra rahatlamıştım ancak, ne dediğimden bile emin değildim çünkü aslında. Kirpiklerini yere serip kaçırmıştı gözlerini.

Bakışları mülteci…

Evet, Adighaaqha gibiydi. Çünkü beni Seteney’e götürüyordu. Çünkü Adiyif misali ışık oluyordu o karanlık gecede. Saygıyı yaşıyor, yaşatıyordu. Sürgüne benziyordu gamzeleri. Benim mutluluktan sürülüşüm oluyordu her kaçamak gülümseyişi. Evet, Adighaaqha gibiydi o, bir atın şahlanışında kokan cesaretti adımları. Sosrique’nin çektiği acıydı belki bir gencin avucuna kondurduğu yürek sancısı; kutsaldı onun adına çekilen her dert. Belki de devlerle savaşan o kahramanın ateşini çalmıştı gözleriyle. Bir thamadenin sabrıydı, öğreticiliğiydi; ya da bir delikanlının acemiliği…

Adighaaqha gibiydi.

Bakışları mülteci…

Düşündükçe büyümüştüm adeta, aklımı toparlamıştım. Onu seyrederken varmıştım tüm bunların farkına. Demek ki gizli bir güç söyletmişti o cümleyi; demek ki bir mucizeydi bu karşılaşma. Ve bir karar verdim; O, içimde saklı kalacaktı. Onu her şeyiyle kendime saklayacak, kendimde yaşayacaktım. Ne uzağımda kalacaktı, ne de çok yakınımda olacaktı. Ama yaşayacaktım işte, son nefesime kadar!

Tıpkı Adighaaqha gibi.

Bakışları mülteci…

En son Kafkasya tarafından, Cmt Kas 15, 2008 12:30 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Başlıklar büyük harf lütfen

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: O’nu ilk kez loş ışıkta, örümcek ağlarının sarkık uçlarına y
İletiTarih: Cmt Kas 15, 2008 9:35 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

way way...çok beğendim yazıyı..oalayları..olaylarda geçen ..kurguladığın insan karakterlerini anlatım tarzım çok güzel.
tasvir yeteneğin çok güzel...güzel bir deneme olmuş..devamını beklerim Surprised Surprised Surprised Surprised

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: O’NU İLK KEZ ...
İletiTarih: Pzr Kas 30, 2008 5:15 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Kaynak gösterilmemiş yalnız. Bu yazı Münteha Gülsu'ya ait. Lütfen alıntılarımızda kaynak gösterelim.

http://www.uzunyayla.com/icerik/2204/ba ... lteci.html

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 3 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi