Maşaallah dilliler, dilli!Allahım, sabır ver... Allahım, sen bana da, milletime de sabır ver. İsrailde üç-dört bin kadar Çerkes yaşıyor. İsrail din temelli kurulmuş bir devlet. Yani dinin çok etkin olduğu bir devlet.
Çerkeslerin İsrail’de okulları var. Çerkes olduklarını kanıtlayacak belgelere sahipler. Resmen Çerkesler. İsrail yasalarına görede Çerkesler.
Ürdün’de de Çerkesler yaşıyorlar. Yönetim şekli kraliyet olan bir ülkede yaşıyorlar, başlarında bir kral var. Ama Ürdün’deki Çerkeslerin de kendi okulları var, kendi kimliklerini istediğiniz an resmi olarak kanıtlayabilirler. Resmen varlar yani.
Kuruluşunda, köklerinde din olan bir devlette, kuruluşunda, köklerinde bir kabilenin üstünlüğü yöneticiliği kabul edilmiş bir devlette de Çerkesler yaşıyorlar.
Türkiye’de anayasa çalışmaları ön hazırlıkları sürüyor.
Sivil kuruluşlar devlet organlarına kendi çıkarlarını, temsil ettikleri kitlelerin çıkarlarını gözeten, anayasa hakkındaki tekliflerini, sunuyorlar.
Vay anam vay!
Bizim
ahpap-çavuşlar da anayasa için öneriler sundular. Bilmiyorum akıl hocaları...
Töbestağfurullah! Akıl hocaları TC.nin kendisi demeye dilim varmıyor. TC.nin derin devleti demekte bana ağır geliyor...
Ama; Milliyet kavramına vurgu yapılmamalıymış. Al birini vur ötekine... diğeride ‘Etnisiteye vurgu yapılmamalı’ der.
Tüm teklifler aynı. Milliyet kavramına vurgu yapılmamalıymış.
Hayır efendim, Türkiyedeki Çerkeslerin böyle bir şeye ihtiyacı yok. Türkiyedeki Çerkeslerin milliyetlerine vurgu yapılmasına ihtiyaçları var. Sadece Türkiyedeki Çerkesler için değil, tüm dünyadaki Çerkesler için de Türkiyede Çerkeslerin milliyetlerine vurgu yapılmasının önemi çok büyük.
Anayasa’da: ‘T
ürkiye’de şunlar, şunlar ve Çerkesler yaşar. Türkiyede yaşayan tüm halklar, tüm konularda eşit haklara sahiptir’ ibaresi sadece Türkiyedeki Çerkesler için değil dünyadaki tüm Çerkesler için de gerekli, önemli arzulanan bir maddedir.
İşte Anayasadan Çerkes sorununun çözümü için istenmesi gereken tek şey bu.
Bunu dile getirmeden söylenen her şey boş, lüzumsuz laf kalabalığı, yani malayani...
Maşaallah bunu da, bu sefer tüm anayasa teklifi sunanlar iyi becerdiler. Helal olsun!
Milliyetlere-etnisitelere vurgu yapılmamalı, Türkiyelilik; TC. nin keşfettiği yeni milliyet. Buna vurgu yapılmalıymış. Bunu kendilerine yakıştırıyorlarsa; Helal olsun!
Milletimizi uzun zamandır buna hazırlıyorlar zaten. Ortak akıla, akıl veren zevatı hatırlarsınız. Kafkasyadakiler ne olursa olsun nasıl olurlarsa olsunlar biz Türkiyede değiştik yeni bir şeye döndük diyorlardı ya, böyle söylemeleri yönünde yönlendiriliyorlardı ya.. İşte bu yeni şey, böyle bir şey.. ÇHİ’ de KAFFED’de aynı şeymiş, al birini vur ötekine; bunlar yeni bir millet.
Vatanımızda yaşayan Çerkeslerin üzerinde en çok sıkıntı çektikleri şey kendi ülkelerinde bölünmüş parçalanmış azınlık haline düşürülmüş olmaları.
Bu sorunu aşmak için ellerinden gelen çabayı sürdürüyorlar. Uzun yıllardır tüm Çerkes topraklarını biraraya getirecek Çerkes idari biriminin oluşturulması için devletlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız çalışıyorlar.
Rusya Federasyonundan, federal organlardan hiç durmadan istedikleri şey ‘Çerkeslerin sürgün ulus olduklarının’ kanunen kabulü ve bunun gereklerinin yerine getirilmesi.
Vatanımızda bu kararlılık var. Ve İnanıyorum ki bir gün bu konu için gerekli kanuni yapı da RF. içerisinde bizim ulusumuzun çabaları ile kabul edilecek.
Kabul edilecek, edilmesine de....
Bizim Türkiye’de yaşayan sağır-dilsiz-körler gibi davranmayı kendilerine yakıştıranlarımız sayesinde hiç bir işe yaramayacak.
Neden mi; Türkiyede Anayasada ‘milliyetlere vurgu yapılmasın, Hepimiz Türkiyeliz diyelim işin içinden çıkalım, siz eli ayağı öpülesice devlet yöneticileri zaten bunu istemiyormusunuz. Hadi öyle yapın milliyetlere vurgu-murgu yapmayın. Hepimiz Türkiyeliyiz dersiniz olur. Biz Çerkesler buna razıyız. Arada türkiyeli milletinden olup çerkes filmi çevirmek isteyen olursa, çerkesce oynamak isteyen olursa müsaade edersiniz, bir iki hoplar zıplarlar. Ama lütfen milliyetlere vurgu yapmayın’ diyorlar.
Kör-sağır-dilsizler diyorum ama; Maşallah dilliler. Yeni keşif, yeni enjekte edilmiş Türkiyelilik aşısını kabul etmiş bünyeleri ile bunu savunmakta, bunun için dil dökmekteler. Maşaallah bu konuda dilleri oldukça yetkin. Tüm dünyadaki çerkesler için önemli olan esas olan bu maddeyi söylememek için döktükleri diller, Maşaallah dilliler, dilli.
Bilmiyorum, neresinden bakarsak bakalım; velhasıl enteresan söylemler.
Bu millete yararlı olmamak için, boş yere oyalanmak, bu milleti oyalamak için ne yapsak diye uğraşılsa, çabalansa bu kadar olmaz.
‘
Çifte vatandaşlık kabul edilsin.’ Yahu, buna Türkiye’nin günümüzdeki kanunları engel mi? Türkiye anayasası ile bunun ne alakası var. Bu talepte muhatap günümüz de Türkiye değil ki.
Türkiye dışında istediğin ülkenin vatandaşı ol, Türkiye seni vatandaşlıktan çıkartmıyor ki, bunu zaten engellemiyor ki. Yalvarsan da çıkartmıyor.
Türkiye vatandaşılığı sürerken bir diğer ülkenin vatandaşı olunabilmesi, bu diğer ülkelerin kanunlarına bağlı. Türkiyenin bu konu da sınırlaması yok. Türkiyede kanunlar nezdinde olmayan bir sorunun çözülmesini istediğinizi dile getirirseniz, zaten bu konuda Türkiyeden kaynaklanan bir sorun olmadığı için, boş – boş konuşmuş olmazmısınız. Sizle devletin ‘yahu bunlarda ne kadar saflarmış’ demesine vesile olmazmısınız.
Bu anayasaya girmesi istenen nasıl bir istek, anlayan var mı... Nedir şimdi bu.
Sen, Türkiye’de yaşayan bir Çerkes olarak bunu Rusya’dan istemelisin. Bunu istemen için de ‘Çerkes’ olduğunu kanıtlamalısın.
Ama yine birileri, ‘yalakalık olsun, zaten biz Türkiyelileştik’ diye ‘
milliyetlere vurgu yapılmamalı’ şeklinde bunun Anayasa’da maddeleştirilmesini istemiyorlar.
Allahım, sabır ver...
Allahım sen bana da milletime de sabır ver.
Milliyetlere vurgu yapılmamalı ama Laiklik kesin çizgilerle belirtilmeliymiş. Nasıl yani; Çerkes ulusal sorunu ile bunun ne ilgisi var ki. Muuaaarı, İşteeee İsrail örnek. Din temelli kurulmuş bu devlette Çerkeslerin Çerkeslik konusunda devletle aralarındaki ilişki imrenilesi bir durumda..
Bu mu Çerkes sorununu çözücü niteliklere sahip olarak anayasada yer almasını istediğiniz özellik. Türkiye kesinkes laik oldu, sınırları tam da sizin istediğiniz gibi belirlendi, Eee Çerkes sorunu çözülürmü, Çerkeslerin Anayasadan beklentisi Çerkes sorununun çözümü anlamında Türkiyenin laik veya din devleti olması ile alakalımıdır. Yoksa, anayasada: ‘- Türkiye’de şunlar, şunlar ve Çerkesler yaşar. Türkiyede yaşayan tüm halklar, tüm konularda eşit haklara sahiptir’ ibaresimidir istememiz gereken şey. Diğerleri bu bağlamda sadece laf olsun diye söylenmiş şeylerdir.
‘Olsun, olsun yeterki anayasa da milliyetlere vurgu yapılmasın, Türkiyeliliğe vurgu yapılsında, gerisinin önemi yok.’ Bu, nasıl ‘ben Çerkesim’ diyen birisinin mantığı olabilir?
Benim başım yeterince ağrıdı, sizlerinde başını ağrıtmak istemiyorum.
Kısaca, haydi hayırlısıyla;
ÇHİ ve KAFFED vasıtasıyla; devletinde isteği olan; ‘anayasa’da milliyetlere vurgu yapılmaması isteği’ sözde Çerkeslerin çıkarlarını korumak için yola çıkmışlarca dile getirildi.
Allahım, sabır ver...
Allahım sen bana da milletime de sabır ver. Bir de bu yaptıkları, dile getirdikleri şeyler sanki çok önemli ve yararlı bir şeymiş gibi pozlar vermeleri...
Tamam, tamam burada kesiyorum. Sizlerinde canını, daha fazla sıkmaya hakkım yok.
Allahım, sen bize sabır ver...
Açumıj Hilmicherkessia.net