Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 1:32 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: GÜRCİSTAN ÇERKES AÇILIMINI YAPTI
İletiTarih: Pts Arl 05, 2011 9:13 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Türkiye ayak diremeye devam etsin, Gürcistan Çerkes açılımını yaptı
05/12/2011

Türkiyede başlatılan Demokratik Açılım Süreci gerilemeye devam ediyor. Kürt açılımında TRT Şeş ve bazı kitapların Kürtçe basılabiliyor olması dışında, aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen alınabilmiş bir yol yoktur.

Tam tersine, Başbakan "Kürt sorunu yoktur" noktasına gelmiştir. Yani sorunu çözmek yerine ezmek noktasına gelinmiştir.

Alevilerle yapılan onlarca çalıştay, toplantı ve raporlardan sonra gelinen nokta sıfırdır. Ne cemevleri ibadethane olarak kabul edilmiş, ne de Alevi dedelerine devlet bütçesinden maaş bağlanabilmiştir.

Yapılan Roman açılımından sonra, Romanların durumu daha da kötüleşmiştir.
Kentsel dönüşüm adı altında, Romanların kent içlerinde kalan evlerine ve arsalarına el konmuş, sokaklarda kalmışlardır.

Tabi bu açılım sürecinde Çerkeslerin, Lazların, Gürcülerin, Pomakların ve Türkiye mozaiğini oluşturan onlarca etnik topluluğun adı bile geçmemiştir.

Çerkesler bu açılım sürecinde "Acaba sıra bize de gelecek mi?" diye sabırla beklediler. Hükümetten bir ses çıkmayınca kurumlarının harekete geçmesini istediler. Ama ne hükümetten, ne de Çerkes kurumlarından bir ses çıkmadı ve çıkmayacaktı.

Bunun üzerine Çerkeslerin sivil insiyatifleri harekete geçti. DİÇEG ile başlayan süreç ÇHİ ile devam etti. ÇH öncülüğünde Çerkesler meydanlara çıktılar ve taleplerini dile getirdiler. 12 Mart Ankara ve 17 Nisan İstanbul mitingleri hem Çerkes Kurumlarında, hem de devlette deprem etkisi yarattı. Ama onlar hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam ettiler.
Başbakan "Şimdi de Çerkesler başladı" dedi.

Çerkes kurumları ise ÇHİ'ye her türlü karalama ve psikolojik savaş yöntemini uyguladılar.

2011 yılı Çerkesler için iki yönden tarihe geçecek bir yıl olacaktır.

Birincisi; 150 yıllık Diaspora tarihinde Çerkesler ilk defa meydanlara çıkıp taleplerini dile getirdiler. Bu çerkesler için bir dönüm noktasıdır. Ve cin şişeden çıkmıştır. Artık Çerkesler her platformda taleplerini dile getireceklerdir.

İkincisi; 20 Mayıs 2011 tarihinde Gürcistan Parlamentosu'nun Çerkes Soykırımını kabul etmiş olmasıdır.

Bu iki olay Çerkeslere yeni mücadele yöntemlerinin ve platformlarının kapılarını açacaktır.

Türkiye'de Kaf-Fed tarihinde ilk defa iki listeyle seçime giderken, biz de Gürcistana doğru uçuyorduk.

Rusya tarafından manüple edilen kişi ve kurumların saldırılarını göze alarak, Gürcistanın Çerkes soykırımını tanımasını siyasi bir kazanç olarak gördüğümüz için bu kararın arkasında durduk. Destekledik ve görüşlerimizi kamuoyuna açıkladık. Spekülasyonlara sebebiyet vermemek için ne konuşulup görüşülmüşse kamuoyuyla paylaşacağız.

Öncelikle Gürcistan'da yaşadıklarımızı sizinle paylaşmak istiyoruz.

Ben gecikmeli olarak Tiflis'e gittim. 2 Aralık Cuma gecesi yola çıktım ve Cumartesi sabahı Tiflis'te oldum. Cumartesi sabahı Gürcistan Devletinin Anaklia'da İnşa etmeyi planladığı "Çerkes Köyü"nün proje eskizleri üzerinde tartıştık. Projenin srumluluğu Çerkes Kültür merkezi başkanı Profsör Mirab' da. Bu projeden haberim yoktu ve benim için sürpriz oldu. Son derece kararlı bir biçimde projenin hayata geçirileceği konusunda güvence verdiler.

Daha sonra Çerkes Soykırım Anıtı Proje Yarışması'na katılan eserlerin sergilendiği sergi salonuna gittik. Son derece kalabalık bir kitlenin katıldığı bir kokteyl düzenlendi. Gürcistan'ın sanatçı ve entelektüel camiasının büyük ilgi göstediği bir sergi oldu.

Toplantıda Gürcistan Diyaspora Bakanı Mirza Davitia, Gürcistan Parlamentosu Diyaspora Komitesi Başkanı Gürcüce, Türkiyeden Eski milletvekili Dr. Şeref Birinç Türkçe, Amerikadan Khase Başkanı İyad Yugor İngilizce, Almanyadan Hatko Shamis İngilizce ve ben Adığece birer konuşma yaptık. Yarışmaya katılan eserlerle ilgili dosyaları aldık ve eserler üzerine bilgiler edindik.

Öğleden sonra seçiciler kurulu olarak yarışmaya katılan eserlerin değerlendirilmesine geçtik. Türkiye'den, Gürcistan'dan, Kaberdey-Balkar'dan, Ürdün'den ve dünyanın değişik ülkelerinden tam 29 eser yarışmaya

katılmıştı. Uzun tartışmalardan sonra jüri tarafından Kaberdey-Balkır'dan Khusen Kocheskov birinci, Ürdün'den Prof. Ali Maher ikinci, Gürcistan'dan Guram Nikoladze üçüncü seçildi.
Soykırım anıtı 2012'nin 21 Mayısına yetiştirilecek.

Çerkes Kültür Merkezine tahsis edilen binayı da gördük. Tiflis Özgürlük meydanında 4 katlı tarihi bir bina. Türkiye'deki bütün Çerkes derneklerinin tümünü içine alacak kadar büyük bir bina. Tadilatta olduğu içingezemedik. Bu binanın bir bölümü de Çerkes soykırım müzesi olarak düzenlenecekmiş.

Gürcistan arşivlerindeki Çerkes soykırım belgelerini araştıracak araştırmacılara da burs verileceğini öğrendik.

Yarışmaya katılan eserlerin Türkiye, Ürdün, İsrail ve Almanya'da sergileneceğini de öğrendik.
Gürcistan devletinin umduğumdan çok daha ciddi ve uzun vadeli bir çalışma içinde olduğunu gördüm.

Çerkesler için bir çok pozitif ayrımcılığın yapılacağı izlenimini aldım.

Bizler Türkiye'den demokrasinin gelişmesi için Çerkesler ve tüm etnik topluluklar için pozitif ayrımcılıklar istiyoruz.

Kamu kaynaklarından pay ayrılmasını istiyoruz. Ancak mevcut iktidar yaparmış gibi yaparak hiç bir şey yapmıyor.

Uyan Ey Türkiye Devleti, senin yapamadığını Gürcistan Devleti yapıyor haberin olsun!

Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
ozgurcerkes

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: GÜRCİSTAN ÇERKES AÇILIMINI YAPTI
İletiTarih: Sal Arl 06, 2011 8:05 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

murat bey iyi güzel yazmışsınız da..Gürcistan hükümeti Çerkes soykırımını tanırken ayıklama yaparak mı tanıyor acaba merak ettim..
1993 topraklarını ihlal edip savaş açtığı bir halkı önce ortadan kaldırmak sonrada ona yapılan soykırımı tanımak sizce biraz tezat bir düşüncenin ürünü değilmidir

Sürülenlerin Sayısı

Rus kaynaklarına göre, 1863-64 yılları süresince 418 bin kişi Türkiye'ye "göç" etmiştir. 1858-65 yılları arasında göç edenlerin toplam sayısı da 493 bindir. Bu bağlamda 45.023 Natuhay, 27.337 Abadzeh, 165.626 Şapsığ, 74.567 Vıbıh, 11.873 Ciget, 10.500 Bjeduğ, 30 bin Abaza (Abazin), 4 bin Besleney, 15 bin K'emguy, Mahoş, Yegerukay, 30.650 Nogay, 17 bin Kabartay ve 23.193 Çeçen Türkiye'ye yerleşmiştir[14]. 1864 öncesinde tamamı 25 bin ile 100 bin arasında tahmin edilen [15] Vıbıhların,göçe katılım sayısının 74.567 olarak verilmesi, Vıbıh limanlarından Türkiye'ye gönderilenlerin sayısının 100 bin dolayında olduğu kanısını güçlendirmektedir.Ancak belirtilen bütün bu sayılar,Ruslarca kayıt altına alınmış ve büyük bir olasılıkla düşük tutulmuş olan tek bir tarafın görüşünü yansıtan sayılardır.

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi