Derneklerimizden ve KAF-FED Genel Kurulundan Beklentiler...Derneklerde yapılan genel kuruları, derneklerin bildirlerini, Kaffed Genel Kurulu hazırlıklarını, sanal ortamda ve gruplarda yaşanan hareketlilikleri hepimiz takip ediyoruz.Bütün bunların bana düşündürdüklerini sizlerle paylaşmak istedim.
Kafkasya'da eskiden beri bir diplomasi geleneği vardır. Bu konuda benim söyleyeceklerim ise detaylarda boğulmadan, farklılıkları ve müşterekleri kabul ederek birlikte hareket noktalarından dernekler ve üyeler arasında dinamizm yaratılabilir.
Her insan, birikimi, yeteneği ölçüsünde kendine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye çalışır. Topluma, hayata ilişkin duygu ve düşüncelerini söyler, yazar, anlatır. Bu anlamda söz söylemek, fikir beyan etmek elbette kolaydır.
Bir kişiyi değerlendirmek, onun iyi, kötü ya da yardımsever, sorumlu, çevreye duyarlı olup olmadığını mı anlamak istiyoruz, nesine bakarız? Sözlerine mi, işlerine mi? Bir kurumu değerlendirmek istiyorsak kriterimiz neler olacaktır ?
Hepimizin içinde, hatta bütün kültürlerde, evrensel bir doğru ve yanlış hisleri mevcuttur. Bir hırsız bile kendisinden bir şey çalındığında haksızlık içerisinde olduğunu düşünür.
Her gördüğünüz çehreden yeni bir şeyler almaya çalışırsınız. Kendinizi her geçen dakika daha yakın hissedersiniz etrafınızdakileri. Ruhunuz güzel duygulara yönelir. Cesaret, asil bir neden için ölmek, sevgi, merhamet, saygınlık, vazifeye sadakat, tüm bunlar nereden geldi ?
Varsayımlar,araştırmaları getirir... Fayda dediğimiz bir nesnenin bir veya birden fazla kalitesini artıran etkiye denir. Araştırmak sahiplenmek doğruya ve güzele ulaşmanın yoludur. Her gördüğünüz çehreden yeni bir şeyler almaya çalışırsınız. Kendinizi her geçen dakika daha yakın hissedersiniz etrafınızdakilere. Ruhunuz güzel duygulara yönelir.
"
Ruhunu kaybeden bir insanın kaybedeceği hiç bir şey kalmamıştır"
Aidiyet duygusu insana çok şeyler düşündürür. Uzun yıllar önce ayrıldığınız can ciğer akrabalarda sizi çoktan defterden silmişlermidir yoksa gelmenizi mi bekliyorlar ?
“Bir yere aidiyet bu kadar mı önemli?” diye sorarsınız kendi kendinize.... Bu soruyu her insan bir gün kendisine soracaktır. İnsanların geçmişini aramaları ve kimlik ve aidiyet duygusu önemlidir.
“Değerli arkadaşlar, göç, sürgün, soykırım adını ne koyarsak koyalım şu bir gerçek;
Osmanlı ve Rusya anlaşarak bizleri vatanımızdan çıkarırken bir daha geri dönmesinler diye çıkarttılar... Bu yüzden geri dönüşleri kolaylaştırmayı kimse beklemesin. Ayrıca orada yaşayan insanların ne kadar söz hakkı ve gücü olduğunu da iyi düşünün ve ona göre durum değerlendirmesi yapın.
Bu anlamda üyesi olduğunuz derneklerde, çevrenizde ve sanal ortamda yani hangi ortamda olursa olsun sorumluluk bilinciyle konuşup hareket etmek gerekir.
Toplum adına hizmet amacıyla yola çıkarak yöneticlerce, doğru şeyler söylense ve yapılsa bile karşılık ve taltif bekleniyorsa burada bir yanlışlık var demektir diye düşünüyorum.
TYKO Hayrettin TURANCERKES.net