Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 12:07 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: UBIH MECLİSİ
İletiTarih: Pts Haz 21, 2010 7:02 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

UBIH MECLİSİ

Güzel bir sabah İsmail Bey(*) in köleleri, atları yanımıza getirdiler ve ülke meselelerinin
konuşulacağı büyük bir mitingte veya halk meclisinde bulunmak üzere yola çıktık.
Dağlarda bir saat süren yolculuktan sonra 500 veya 600 Çerkesin toplanmış olduğu
bir düzlüğe geldik. Diğer yönlerden başkaları da yaklaşıyordu ve çok kısa süre içinde tüm
toplananların sayısı yaklaşık 4000 kişiye ulaştı.

Gelenlerin hepsi tepeden tırnağa silahlı ve atlıydı. Atlarından inip onları ağaçlara
bağladıktan sonra çember oluşturdular. Liderlerin çemberin ortasındaki sap demetlerine
oturmasından sonra sessizlik sağlanarak oturum açıldı.

İlk olarak İsmail Bey söz aldı, konuşması oldukça uzun sürdü. Konuşmasını
bitirdikten sonra kendisine yapılan bir kaç itiraza cevap verdi ve sözü başkasına devretti.
Hatipler değişiyor, heyecan artıyor, çeşitli konular ortaya atılıyor ve tartışmalar
hararetle sürüyordu. Bu tartışmalar hiç bitmeyecek diye düşünmeye başlamışken
birden, sanki sihirli değnekle dokunmuşcasına yeniden ölüm sessizliği sağlandı.
Bu sahne birkaç kez tekrarlandı ve biz iki saat boyunca bu tür
doğal parlamentarizmin tanıkları olduk.

Sonunda çember dağıldı, toplantının sona erdiğini sandık fakat öyle olmadı.
Bütün bakışlar bir yöne, toplantı üyelerinden birinin hızlıca tırmandığı bir ağaca yöneldi.
Adam, ağacın tepesine ulaşınca rahat bir şekilde oraya yerleşti ve herkesin büyük
saygıyla dinlediği bir konuşma yapmaya başladı. Ağacın tepesinden konuşan bu üye
toplantının kararlarını açıklıyordu.

Daha sonra bize söylendiğine göre bu tören yapılmadan toplantını kararları
geçerli ve yasal olmuyordu.

Meclis, en kısa sürede Ubıhların silah başına çağrılması kararını almıştı.
Her köy teçhiz edilmiş bir savaşçı çıkarmak ve seferberlik boyunca onu beslemekle
yükümlüydü.

Böylece toplumsal bir sorun halledildikten sonra meclis özel davalara bakmaya
başladı. Yeniden çember oluşturuldu ve kısa sürede birkaç dava görüldü. Bunların
büyük bölümü hırsızlıkla ilgiliydi. Davalıların, davacıların ve tanıkların ifadeleri
dinlendikten sonra meclis hükmünü verdi. Hükmün yürürlüğe girmesi için
borazancı tekrar ağaca yollandı.

Bu meclisler ülkedeki tek iktidar gücü sayılıyor. Çünkü liderlerin, genelde çok saygı
duyulan kişiler olsalarda hukuki yaptırım güçleri yok. Zengin ve yoksul bütün özgür
Çerkesler eşit haklara sahipler ve halk meclislerinin kararlarına aynı derecede tabiler.

kaynak : Çerkesya Bağımsızlık Savaşı 1863- 1864, A. Fonvill
* Dzepş Barakay-iko İsmail Bey. 1862'de Paris'i ziyaret eden ve Vitold Czartoryski refakatinde Londra'ya geçen heyetin başkanıydı.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: UBIH MECLİSİ
İletiTarih: Sal Haz 22, 2010 4:14 am 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

UBIH MECLİSİ
........................
son ubıh decengua Mr. Green Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Haz 22, 2010 10:24 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

mukakohakan yazdı:
UBIH MECLİSİ
........................
son ubıh decengua Mr. Green Mr. Green

Sen öyle zannet mukako,başak taneleri gibi 1'e beş on vermeye başladık.Gürül gürül geliyoruz,bizlede oğraşacaksınız,Çerkez diasporasının bir Ubıh federasyonunu kuracağız UBIHFED pek yakında,benden duymamış ol mukako... Mr. Green

Eleştirilerini bekleriz zamanı gelince....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Haz 22, 2010 2:01 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

diasporasının bir Ubıh federasyonunu kuracağız UBIHFED pek yakında,benden duymamış ol mukako
..................................................................
abi siz kurun size herşey serbest ubuhların kaybolamsı bütün adıgelerin orttak derdi olmalı herşey aslınla güzell. ama ben eleştiriim haberiniz olsun aslında siz bilmiyorsunuz kafedin yönetimini bizzat yüzlerine karşı nasıl eleştrştidiğimi.ve emin olunki buradaki eleştirilerimiz yüzlerine karşı yaptımız eeleşitiriniz yanında solda sıfır. benim kaffedi bazı yöneticilerini nasıl eleştrip neler yaptımı bilseniz Mr. Green ben toplantılara kçşeye çeklip susmam aklıma kafama talkılanı kim olursada farketmez çok sert eleştirim Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Haz 22, 2010 3:26 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

mukakohakan yazdı:
diasporasının bir Ubıh federasyonunu kuracağız UBIHFED pek yakında,benden duymamış ol mukako
..................................................................
abi siz kurun size herşey serbest ubuhların kaybolamsı bütün adıgelerin orttak derdi olmalı herşey aslınla güzell. ama ben eleştiriim haberiniz olsun aslında siz bilmiyorsunuz kafedin yönetimini bizzat yüzlerine karşı nasıl eleştrştidiğimi.ve emin olunki buradaki eleştirilerimiz yüzlerine karşı yaptımız eeleşitiriniz yanında solda sıfır. benim kaffedi bazı yöneticilerini nasıl eleştrip neler yaptımı bilseniz Mr. Green ben toplantılara kçşeye çeklip susmam aklıma kafama talkılanı kim olursada farketmez çok sert eleştirim Mr. Green

mukako bizdensin.Yaw bu cümle bir reklamı çağrıştırdı,neydi o,herneyse UBIH-COLA diyelim Mr. Green mukako sende Ubıhlık varmı,Ubıhlarda sürekli eleştirir,konuşur,üretir,fikriyat yapar.Sitede gördüğüm kadarıyla bumaharette 5-6 kişiden birisin.Senbize lazım olursun kesin mukako.

Yav şaka-maka gırgır-mırgır ama bu FED mevzusu kafama yaddı,ön ayak olsammı acaba.Heeeeeey UBIH'lar hazırmısınız bir UBIHFED'imiz olsun,ses verin.

Yav tilki Abzeh Ubıh'ı gaza getirdin ya,bu Abzehlerden korkulur. Mr. Green

Ama tuttu bu şakayla ortaya çıkan fikir.Sen bize böyle durumda lazım olabilirsin mukako,lazımsın lazım....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Haz 22, 2010 6:19 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

abi ubıh değilim anneden babadan abzahım ama önemli değil ben gün gelir ubıh olurum gün gelir . adıge gün gelir .abhaz. gün gelir çeçn. ama ubıh fed kurun bendestekçiinizim . hem dünyada tek olursunuz yeni bir uyanış olur.küllerinizden yeniden doğarsınız. bende bu süre içinde nöbetçi ubıh mukako yum siiznle beraber Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Ekm 14, 2010 6:14 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Ubıh Meclisini görünce daldım hemen:) decenqua, İzmit'te bir Recep Şeref Bey vardı, acaba siz misiniz diye merak ettim. Sızıköy(Deçenhable)'lüyüm ben de, bizim köyden İzmit'e yerleştiğini babam anlatmıştı. Ya da tanıyor musunuz diye sorayım?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Ekm 19, 2010 12:00 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

mezihokcenk yazdı:
Ubıh Meclisini görünce daldım hemen:) decenqua, İzmit'te bir Recep Şeref Bey vardı, acaba siz misiniz diye merak ettim. Sızıköy(Deçenhable)'lüyüm ben de, bizim köyden İzmit'e yerleştiğini babam anlatmıştı. Ya da tanıyor musunuz diye sorayım?

mezihokcenk evet ben Recep ŞEREF'im.Ama başka Recep ŞEREF'mi var acaba.Benim Sülalem Decenquey'li (Sıziköy).Fakat babamın dedesi Zamanında Osmamlı Kurmuş Olduğumuz bu köyden bizi bir Aile olarak Çıkarıp Çınarlıya (Şhaplıquey) yerleştirmiş.Babamın dedesinin kardeşleri Decenquey'de kalmışlar.Zamanlada bağlar kopmuş.Babam ve ben Decenqueyden kimseyi tanımıyoruz.Babanızı yannış anlamış olmayasınız.Veya Babanız bir başka kişidenmi bahsetti acaba.Herneyse belkide bir birini bilmeyen akrabayız diyelim.
Ben İzmit-Tütünçiflikte İlimtepede oturuyorum.Sen İzmitin neresindesin mezihokcenk.Tanışalım.Gerçi ben İstanbulda Çalışıyorum,Hafta sonları veya 15-20 günde bir gidiyorum.Anladığım kadarıyla gençsin. İlimtepeye git,Çerkez İbo (19) dersen Oğlumu sana bulurlar.İlgilenir.Daha sonra benimlede tanışırsın,tanışırız inşAllah.İbo bu sene Üniversteye başlıyor,Hereke....

Selamlar...

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi