Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 7:26 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: ÇERKEZLERDE İMALI KONUŞMA
İletiTarih: Sal Arl 22, 2009 10:58 pm 
Usta Üye
Usta Üye
adige3456:)

Çerkes sözlü geleneginin içerisinde imali söz söyleme bir kültür halini almistir. Bu kültürel gelenek yaygin olarak kullanilir. Köy Haces'inde (Köy odasinda) konuk agirlanirken söylesiler yapilir. Birinin yasi soruldugunda dogrudan cevap yerine dolayli bir anlatim baslatilir. Bu konusma ayni zamanda dinleyenleri düsündürür ve egitici yönleride içinde barindirir. Su örnek ilginctir.

"Genclerde Çemguye'ye giderken yirrmi kurtla karsilastim. Kurtlar cok korkunçtu, ama yolumdan sapmadan, aralarindan geçip, yoluma devam ettim. Kurtlarin içinden biri bile bana sarilmadi. Daha sonra gelin almaya giden otuz kisilik bir gurupla karsilastim. Onlarin aralarindan geçmemek için yolumdan saptim. Giderken, altmis atli ile karsilastim. Onlarla geçistikten sonra seksen atli karisma çikti. Hep gidecek degilim ya gitmek istedigim yere vardim."
Bu imali ve düsündürücü konusmayi dinleyen yorumuyla anlatilmak isteneni kavramalidir. Dinleyenler arasinda bu konusmadan neyin çikarilacagi anlasilmaya çalisilir. Esas söylenmek istenen ise ;

"Yirmi kurtla karsilastim demesinin sebebi, insan yirmisinde iken cesur ve dagi tasi asabilecek yürekliktedir. Gelin almaya giden otuz atli ile söylenen, insan otuzunda iken olaylara farkli gözlerle bakar. Altmis atliyla karsilasmasi ise altmis yasina girdiginde, gücünden kaybetmeye baslamistir. Seksen atliyla karsilasmasi ise artik o yasta yapacagi pekte fazla bir seyin kalmadigi ve sonuçta varacagi yere varmis anlamina gelen Köy Hacesinde bu söylesiler yaygin olarak yapilir. Sözlü gelenegin bir parcasi halini almistir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: ÇERKEZLERDE İMALI KONUŞMA
İletiTarih: Sal Arl 22, 2009 11:04 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Ben bu yazıyı okudum ve bazı sorularım olacak.

-Şimdi diyelim ki kişi 20 yaşında , o kadar çok sayılı örnekler verildi ki biz nasıl aynıycaz yada görünümünden mi tahminde buluncaz?

-Bu şekilde imalı konuşmalar yaş sorarken yada herhangi bir başka soru için de böylemidir?

-Ve bu imalı konuşmalar bayanlar içinde geçerlimidir?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 12:48 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Köy Haces'inde (Köy odasinda)
------------------------------------------

Bu yanlış bir tabir.Köy odası demek değildir.Misafir evi demektir.Çerkeslerde Misafir odası yoktur.En yakın akrabalar ve komşular haneden kabul edilir,onlarla cümle oturma odası kullanılır.

Çerkeslerde misafir kavramı çok geniş anlam ifade ettiği için her insan,tanıdık olsun olmasın istediği zaman istediğine misafir olma özgürlüğüne sahipti.Tabi bu Çerkeslerin sürekli beraber bir arada yaşadığı anavatanda yüz yıllarca uyguladıkları ve daha sonra diasporada karma gelenekler arasındada bir müddet sürdürdükleri bir alışkanlıktı.Daha sonra yabacı geleneklerle çıkan terslikler sonrasında işlerliğini yitirdi.

Bu bir odalı ev esas evin bahçesinin bir köşesinde olurdu.Kapısı hiç kitli bırakılmazdı.Yolda kalmış,mola vermek isteyen her hangi biri,her hangi bir saatte bu eve girer kalırdı.İçerde insan olduğunu bilen ev sahibi bu misafiri gidene kadar ağırlardı.

Tabi bu işlerliğin kalkması gibi Haçeş kelimside anlam devşirilmesine uğramış.Artık Otel kelimesi anlamına kullanıyorlarmış Adiğeyde duyduğuma göre.Demekki Xabzeler şartlara göre değişime uğruyor... Mr. Green

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 10:26 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

bayanlar içinde geçerli olmaz mı burcu ...bizim köye gel...kadınların muhabbetini gör..tam bir siyasetçiler..yarabbi bu kadar mı imalı konuşma bu kadar mı laf cambazlığı olur...sen birde bize gel...annemi gör...vavuuu...vudidi haz..sara sıpsındaz Laughing Laughing Laughing

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 6:00 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Teşekkür ederim sizlere bilgi verdiğiniz için... Surprised

Emel Abla eğer hala yaşatılıyorsa ne güzel.Siyasetçi gibiler Razz Abla olurda bir gün yolum düşerse sizin oralara Teyzeyle taşınırım inşallah ilk olarak imalı konuşmalarına dikkat edecem ve ellerinden öp benim için...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 6:17 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

bizde çok imalı konuşmalar olur Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 9:02 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Bir gün kalabalık bir durumdayız.Büyüklerimiz var ve kadınlı erkekli bir toplantı hali.Bizden büyükler de var tabi.Her neyse o sırada biri girdi içeri,gerçi akranım ve tanıyorum, fakat dediğim gibi bizlerden büyüklerde var.Bir şekilde gelene ben daha yakın olduğum için içerdekileri tanıştırmam gerekir bir hale düştüm.Herkesi tanıştırıyorum sıra eşime geldi,nedeyeyim,eşim olduğunuda bir şekilde ima etmem lazım.

_Janset,kayınpederimin kızı. diye bildim Mr. Green ...Xabzem, tabi oradaki yaşlılaraydı,belki akranım ve arkadaşım olan birine eşim desem pek ayıp (Haynepe) olmazdı fakat bu imalı konuşmayla işi idare ettim yani...

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 9:15 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

decenqua yazdı:
Janset,kayınpederimin kızı. diye bildim

vallahi tebrik ederim seni recep abi

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 10:11 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Hadi Anılardan İnciler Olsun.....

Yine bir misafirlikteyiz,bir kaç yaşlı var, onların yanındayız.Başka bir arkadaşımda aynı eve ailesiyle misafir gelmiş.Hanımlar işleniyorlar hep beraber.Bayağı kalabalık bir ortam tabi.Arkadaşın çocuğu yeni yeni yürüyor,ortalarda dolaşıyor.Sık sık babasının yanına gelip.
_papa atta, papa atta.....diyor.Arkadaş evlilikte yeni rütbeli tabi.Ne yapacağını şaşırdı,çocuk sokuldukca onu uzaklaştırmak istercesine dizlerini birleştirip onu ayağıyla uzaklaştırmaya çalışırcasına hafif iteliyor.Yüzüne bakıp kaşlarınıda çatıyor,birazda kızardı.Odadaki yaşlılar zaten arkadaşa yabancı,tam tanımıyorlar.Yaşlılardan biri durumu çaktı arkadaşa bakıyor.Arkadaşta kızardıkca kızardı.Bende kendimce duruma atıldım.
_Yav çocuk seni babasına benzetti herhal,al şöyle bir kucağına, odaları dolaştır sevaptır sabiyi sevindir...dedim.

Arkadaş bana baktı gülümsedi,yaşlılardan da mırıldananlar oldu.''Sabi işte babası aklına geldi,sevapdır oğlum alda bir odaları dolaştır oyala''....

Arkadaş çocuğu kaptı odadan çıktı,bir müddet odaya gelmedi.Annesiyle çocuğu öbür odada uyutmuşlar,kendiside tiryaki bu arada telendirme fırsatı bulmuş falan....Bu tür imalı girişkenliklerle bir birlerimizin hali durumuna çareler olmaya çalışılırdı....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 23, 2009 11:03 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Sayın Decenqua sizin hikayeleriniz çok güzel gerçekten Surprised Surprised Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi