decenqua yazdı:
bu memlekette namus-töre cinayetleri işlenirken , kadın onuru ayaklar altında iken küçük bir toplum eşine 'sabah yıldızı' diyorsa , bunun mutlaka irdelenmesi açığa çıkartılması gerekir.------------------------sapsuğg----------
Töreleri endişeleri,şüpeciliklerigüvensizlikler üzerine eğitimsizliklerinden.Bizde böyle sorunlar hiç olmazki.
Yaşadığım bir hikayeyle ne demek istediğimi bağlamak isterim.
----------------------------------------
İş yerim İst.Kadıköyde.Ev Pendikte,sabah akşam kullandığım vesait Banliyo Treni.Tam 12 yıl Aynı vasıtada gidip gelirken tanış olduğumuz,samimiyetler geliştirdiğimiz ve 45 dakikalık yolculuk boyunca guruplar halinde oturup sohbetleştiğimiz bir sürü arkadaşlar.O akşam.Yerime oturdu.Trenin Kalkış saatine ramak kale yetiştiğim için her kes benden önce yerini almış değişik bir konuya nasılsa artık girmişlerdi.Selam verdim yerime oturdum.Her kafadan bir ses.Sadece dinliyorum.Konu Namus ve daha çok kadına güvensizlik.Aslında mevzunun ne olduğunuda toparlayamamıştım,dinliyordum amma öylesine.Bir sürü şüpeci,sırf alınması gereken kendi tavri,davranış tedbir ve kurralların söylenişleri falan.Kendi kendime Allah biliyor ya bu salaklar neyi tartışıyor acaba yine diye geçirmiştim içimden.Bir müddet dinledim onları ve en sonunda içlerinden biri.
_Recep'ede soralım bakalım ne diyecek.Göreceksiniz oda bizim gibi düşünüyordur muhakkak.
Ve arkasından soruyu patlattı bizimki.
_Recep bir erkek karısının namusundan sorumludur değilmi?
Şaşırdım,aklım hafsalım durdu.Vallahi hiç böyle bir şeyi düşünmemiştim o ana kadar.Biraz ne cevap versem diye düşündüm amma ben öğrendiğim ve yetiştirildiğim gibi cevap vermek zorunda hissettim kendimi.Onuların bu gibi durumlara yaklaşımlarını biliyordum,çünkü bu Şehirde doğmuş ve zihniyet alt yapılarını biliyordum.Fakat politik olmamalıydım,dürüst olmayı tercih ettim ve.
_Yoo dedim.Herkes kendi Namusundan sorumlu.Bir erkek,baba herneyse sadece Namusunun bekçisidir.
Bir Uğultu sardı ortalığı,alaycı gülümsemeler,erkekliğimize söz söyleyenler v.s.''Tuh'' sana diyenler falan.Uğultu kesildi veikinci bir sözle atıldım ortaya.
_Vallahi sizin işiniz çok zor.Eğer evdekiler Namuslarının sorumluluğunu bilmiyorsa, sabah çıkarken üzerlerine kapıyı kitlemeniz,akşam gelirkende ancak kapıları açmanız lazım.İçiniz nasıl rahat ediyor o zaman,evdekiler sabahtan akşama kadar ne halt işliyor diye hep şüphe içersindesinizdir Allah bilir.Mosmor oldular,aslındada ben böyle bir cevap verdiğimede pişman oldum.Keşke onların düşündüğü gibi ''Aaakesin erkek kadının namusundan tabiki sorumludur''deseydim diyede düşünmedim değil.Fakat bu benim Kültürüme,yetişme tarzıma göre olmayacaktı.
------------------------
Yani adamlar kadını bu kadar gözlerinde,kafalarında dar yaşam alanına sokup,zeka özürlü konumuna düşürmüşler adeta.Onun içinde infazın bilet kesiş halleride töreleri dahilinde.
Konu "çerkeslik" olunca aşırı derecede duyarlıyım. o yüzdende çoğu zaman kendimizden nefret ediyorum. Durun bir bakın etrafınıza biz çerkes olmaktan başka herşeyiz.
Yarısı dinle uğraşıyor yarısı ırkçılıkla kalan yarısıda yalakalıkla. Bizim kadar birbirininin gözünü oyan başka millet varmı
Bu durumda Çerkes kızı olmak zor velhasıl allah kolaylık versin.