Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 6:53 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: BAŞKA YÖRELERİN XABZE LERİ ÜZERİNE
İletiTarih: Çar Arl 16, 2009 12:15 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Workshawe yazdı:
Mesela Weridade söylerlermi başka yörelerde,
Huahoe yapılırmı başka yörelerde
Bje nasıl yapılır ,tören olarak
Wunafe yapılırmı başka yörelerde
Harimole oynanırmı başka yörelerde
Deş oynanırmı...

abhazcasını yada türkçesini yazarsanız..ne olduklarını anlayacaz..kabardeyce bilmiyorum

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 16, 2009 12:20 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

bizim o taraflarda bol bol haho yapılır Mr. Green nedense birçok adetunutulsada bu hiç unutulmuyor açıklaması( içki içilikrken yapılan konuşma)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 16, 2009 12:29 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

hakan ..hatırladığın şeye bak... Laughing Laughing Laughing Laughing 40 geçenler artık haho dan uzak dursa iyi olur..

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 16, 2009 12:52 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

bizimkiler en çok içki içerken ama kafalar baya iyiken yaparlar gülmekten yerlere yatarız tağmadelerimiz sağ olsun Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 16, 2009 1:59 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

okadar ciddiyer alma tağmadelik kurumununne olduğunu yaşayarak biliyoruz saden hayata espri katmadan askeri disipli,n içinde ne adet yaşanır nede hayatın kendisi bizde herkes duracağı yeride bilir. ama asla hiç kimse toplum için de alkol almaz alanlar toplum dışına itilir

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Arl 18, 2009 7:59 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Workshawe bu anlattıklarınızın hepsini babalarımızdan dinlerdik.Deri güreşi,at yarışları v.s ayrıca.Malesef yani 70-80 sene önce terk edilmiş ve ya Güney Marmara sürgününden sonra pek ön planda çevre köylerinin dikkatini çekmemek için uygulanmamış.

Çünkü çeşitli olaylar cereyan ediliyormuş.Köylerde ağaç altlarında toplanılıp Vunafeler alınırmış önemli olaylar hakkında.Aralarındada doğaldır çerkesce konuşuluyor tabi birileri şikayet etmiş toplanım Çerkesce bir şeyler konuşuyorlar diye. Buna benzer olaylar sindirmiş ve geleneklerden vaz geçmeler olmuş.Bunları dinlerdim çoğu yaşlıda.Yani Güney Marmara bilhassa çok baskı görmüş(Bilhassa sürgün dönüşü vatandaş Türçe konuş dayatmalı yıllarında),dolaysıylede köy ilişkileri,bir birlerini ihmaller,ikaz etmelerlede yaygınlaşan tedirginliklerle bir birlerini etkilemişler böylece bu gelenekler silikleşmiş.Ama anlatılarak gelen bilinçlilikteyiz.

Uzunyaylanın bir şansı bunları yaşamadı,iyiki de yaşamadı,bakın günümüze kadar gelmiş aman ne olur ihmal etmeyin, çözülmeler olmasın geleneklerimizde, önemli olan yaşayanın anlatılması değil, yaşatılmasının gayretkarlığının ihmal edilmemesi....Yani ipin ucu kaçmaya görsün....Sakın gelenekleri ihmal etmeyin, işte biz diğer yörenin Çerkeslerinin durumu ibret olsun.

Bizlerde sadece düğün kaldı,bir de geleneklerin sadece çok çok azı.....

Doğruya doğru........... Surprised

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Arl 20, 2009 1:51 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

Ben birçok çerkes köyü gezdim ve her köyün kendisine göre has bir adeti,işleyişi var.

Sizlere tavsiyem,misafir olduğunuz köyde kafanıza göre kendi adetlerinizi kaynak gösterip hareket etmeyin.Bulunduğunuz ortamın kurallarını öğrenin.Bunu akıl edemeyen birçok genç oldu ve problemler ortaya çıktı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Arl 20, 2009 4:04 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

YAZINIZDA AĞAÇ ALTINDA TOPLANTIDAN BAHSETTİNİZ,BU BİR xABZE OLABİLİRMİ SİZİN YÖRELERDE?
-----------------------------------------------------------------------Workshawe---------------

Bunu tabi yaşlılarımızdan duyardık.Hatta yanılmıyorsam bu toplantılara Thamey gibi de ifade kullanırlardı.Kelimeyi tam hatırlayıp esas haliyle telaffuz ettiğimide sanmıyorum tabi.Bu toplantı köy içinde yaşanan ve bir karara bağlanması gereken olaylar için yapılırmış.Hatta köyler arası konular için thamedelerin bir birlerine gelişleri ziyaretleri söz konusu olurmuş.Bu halkın gözü önünde köy veya bir evin bahçesinde büyük ağaçların altında yapılırmış.Bütün köylü yaş durumuna göre dairesellik oluşturur thamedeler orta merkezi yerde konum alıp tartışma sürer ve bir karara bağlanırmış.

Hatta bu geleneği Osmanlı çok iyi de kullanmış.Bilirsiniz çok ehemmiyeti olmayan davaları Osmanlı bünyesindeki halklara örflerine,geleneklerine saygı göstererek iç hukukları olarak kabul eder meseleleri kendileri çözsün yoluna gidermiş.Ve işte burdada çok iyi tahlil ettiği Çerkeslerin hırarajik yapısına da rahatlık getirerek,önem vererek içlerindeki pşıları workları kullanmış.Ve iç asayişten sorumlu tek bir otarite tanırcasına aileler belirlemiş.Mesela benim köyüm Gönen Sızı köy (Decenquey),fakat Decen sülalesinden bir aileyi alıp başka bir köye yerleştirmiş.Gönen Çınarlıya (Şhaplıquey)..Bu tür aileleri köylere yerleştirerek babaaliye muhatap kabul etmiş genel hukukun işlerliği noktasında.Manyas haydarda Abzeh mahallesinde Ancoklar,Ubıh Mahallesinde Huncalar,Salur köyünde Berzekler,Börülceağaçta tekrar Berzekler,Dura köyde Şukaşeler (Evliya Çelebinin Hatıralarında bahsettiği Sukaka sülalesidir mesela Şukaşeler) bunun gibi.Yani bu tür gelenekleri dedemden,babamdan, yaşlılarımızdan dinlerdir.Rahmetli dedem kışın bitip baharın başladığı bir tarihte çerkeslerin eylence tertip ettiğini,büyük ağaçlık alanlarrı bu kutlamalar için seçtiklerini anlatır, eylence ve şölen tertiplerinde çeşitli sportif yarışlarla bir nevi kendi olimpiyatlarını icra ettiklerini anlatırdı.Baharın ilk yağmurunda çerkeslerin yağmur altında eylenceler tertipleyip,şarkılar (maniler) söylediğini,çok gök gürültülü ve şimşekli yağmurların bereket getirdiğine inanılır,fakat çakan şimşeklerin çokluğu,gök gürültülerinin şidetliliğini de çerkezler pek hayra yormazlar ikaz kabul ederlermiş derdi.Bunları anlatırdı dedem......Tabi bizler çok silikleşen geleneklerimizi dediğim gibi büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla biliyor ve anlatıyoruz.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Arl 20, 2009 5:19 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Worksev'ye ait başlıkla ilgili yazılar siliniyor herhal,pau'dan ricam devamında yorum gönderenlerin yazılarıda (Yorumlarıda) silinsin.Aslında ısrarla söyleyeceğim bu yapılmamalı.Şu sanal sohbetlerde hep beraber olgunlaşıyoruz da aynı zamanda.Oluşturulan sanal kamunun vijdanına ve takdirine hitaptırda aslında yazı ve yorularımız.Onlarında ikaz tenkitlerine açık forumlarla uslüp edinme,değiştirme idrak gelişmelerinede vesiledir bu sanal dialoglar.Workseve'ye bir çok kişi karşı imalı yorumlar ve yazılar gönderiyor mesela ben de dahil.Butür balans ayarları uygulamaları üyelerin birbirlerine hem kaynaştırıcı,hem olgunlaştırıcıdır diye düşünüyorum.Uslubuyla belki Workseve çok tenkit gördü fakat attığı başlıkların iptali yürekleri ve akılları irdeleme,hakkaniyet/hakkaniyetsizlik idrakiyle masumiyetinin pekişmesine,dillendirilmesine vesile olacaktır.Pau'Workseve'nin sine-i miillete gitmesine vesile oldun bence. Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Arl 20, 2009 7:42 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Bu sitede iki nedenle üyelikler iptal edilir

1. Hakaret içeren mesajlar atan üyeler
2. Diğer üyelere rahatsızlık veren ve birden fazla şikayet alan üyeler.

Fikirden asla çekinmiyoruz aksine farklı fikirlerin olması bizi mutlu ediyor. Forum'un mantığıda budur zaten.

Ancak hem bize hakeret eden ( tüm hakaretleri bir kenara bır bıraktım bana çerkes tüccarı denmesini bırakamadım, bizim bu işten maddi kazanç sağladığımızı idda edenlere sesleniyorum sitenin tüm maddi işlerini size devrediyorum, eğer kazanıyorsak buyrun siz kazanın ama eğer kaybediyorsakta siz karşılayın ) ve bir çok üyenin şikayetine neden olan bir üyenin üyeliği iptal edildi. İkinci defa üye olmasına bişeyler değişir belki diye bile bile göz yumdum ama gördüm ki tavırlarda bir değişiklik yok.

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 11 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi