Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt May 26, 2012 6:48 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: AYHABI /EYZBII (THAMATE)
İletiTarih: Çar Kas 25, 2009 12:01 am 
Uzman Üye
Uzman Üye

AYHABI /EYZBII (THAMATE)
BÜYÜK KÜÇÜK İLİŞKİLERİ:

Büyüklerimiz; kadın erkek ayırmadan toplumun en değerli kişileri konumundadır.

Büyüklerimizin hayat tecrübeleri ve birikimleri, küçükleri için en önemli kılavuz kabul edilir.

Büyüklere saygısızlık en önemli onursuzluklardan biri kabul edilir

Toplumsal konu ve sorunların konuşulduğu mahkeme ve benzeri yerlerde büyükler en yetkili ve en önemli kişiler konumundadır.

Büyük ve küçük, uyumlu bir şekilde birbirlerini tamamlarlar.

Büyükler gittikleri yerlere kendilerini veya gruplarını temsilen, görevli olarak küçüklerini de götürürler.

Toplumsal değerlerin yazılı olduğu bir kaynak olmadığından hemen, hemen her şey, direk yaşayarak öğreniliyor.Bu durumda büyükler tüm davranışlarıyla kendilerinden sonra gelen küçüklerine örnek kişiler olmak durumundalar.

Büyüklerimiz; toplumda baş tacı konumunda, saygıya laik kişilerdir. Ancak; toplumsal kararların alındığı merci ve makamlarda, yaşlarının yanında; birikimleri, toplumsal motivasyonları, adaletleri ve objektiflikleri aranan kriterlerdir.

Küçüklük yapmadan büyüklük öğrenilmez sözüne uygun olarak büyükler, gittikleri bir çok yere, küçüklerini de götürürler.Bir çok olayı büyüklerini izleyerek, yaşayarak, yaşatarak öğrenmelerini sağlarlar.

Çok eskiden barış için oluşturulan mahkemelerde, davet edilen görevli büyükler konseyinin sayısına denk, ikinci bir küçükler konseyi oluşturulurdu.Bu konsey, büyükler konseyine yardım ve hizmete hazır beklerdi.

Büyüğüne küçüklük yapmayan gün gelir büyüklük yapamaz.

Büyükler, küçüklerine onların bir gün aynı yaşa ve konuma geleceklerini anlatır, sorumluluk almalarına vesile olurlardı.

Eskiden ulaşımın zor olduğu dönemlerde büyükler, küçüklerine; köyün giriş noktalarına dikkat etmelerini anlatır, köye bir misafir veya haberci geldiğinde sıkıntı ile karşılaşmamalarını öğütlerlerdi.

Söz kesmeye giden grubun içersinde kesinlikle bir görevli küçük belirlenir, belli görevler doğrultusunda büyüklerini tamamlardı.

Aşta sofrasında büyük, kulağı keser ve sofraya koyar ise, anlamı küçüğü için; gözün bende, kulağın dışarıda olsun idi.

Kafkas-Rus savaşlarının olduğu zamanlarda Aşta sofrasında kulağın kesilip, küçüğünün önüne konulmasının amacı; dışarıdan gelecek tehlikelere ve baskınlara karşı küçüklerini uyarmak, dikkatli olmalarını sağlamaktı.

Yolda yürürken büyük, muhakkak küçüğün sağında ve birkaç cm önünde olurdu, bu saygıdan ileri gelirdi.

Çok eskiden savaşların, baskınların çok olduğu dönemlerde, evin içindeki oda’da büyük yeri; genelde odaya en hakim olan ve kapıdan girildiğinde ilk görülen yer olurdu.Bu yerin belirlenmesinde amaç; kapıdan gelebilecek saldırıya ilk büyüğün karşılık vermesi veya muhatap olmasıydı, mantığı da küçüklerini korumaktan ileri gelirdi.Abazalar’da yaşlı evi, bakım evi gibi kavramlar yoktur. Bilinmemekte, uygulanmamaktadır.

Yaşı ilerlemiş büyüklerimize hizmet ve bakım en büyük onurlardan biri kabul edilirdi.

Abaza gençleri, gün gelir kendileri de yaşlanacağını bilir, kendilerine yapılmasını istemedikleri durumları başkaları içinde düşünmezlerdi.

Günümüzde, büyükler ve küçükler kalabalık ortamlarda bir arada oturmaz birbirlerine saygı yaparlar.

Ben Bir Sürgünle Doğdum Kendimi Yalnız Bir Dağın Yamacında Buldum Başta Küçücüktüm Şimdi İse Kocaman Bir ABHAZYA'LI OLDUM ...

DİLİM BENİM SES BAYRAĞIM !

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: AYHABI /EYZBII (THAMATE)
İletiTarih: Çar Kas 25, 2009 1:49 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

ben senin thamaten yani ayhabın oluyom muna cım Surprised

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Kas 25, 2009 2:03 pm 
Uzman Üye
Uzman Üye

evet Ayhabımsın:)

Ben Bir Sürgünle Doğdum Kendimi Yalnız Bir Dağın Yamacında Buldum Başta Küçücüktüm Şimdi İse Kocaman Bir ABHAZYA'LI OLDUM ...

DİLİM BENİM SES BAYRAĞIM !

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 01, 2009 4:18 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye
sara abhaz

güzel adetlerimizden biri
paylaşım için çok teşekkurlerr muna Surprised

{ uzunyayla }

{San Sguı Btoup}

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 4 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi