Alıntı:
Ölümünün 50.yıl dönümünde kaleme alınan" General İsmail Berkok'a Armağan" adlı eserde çok değerli büyüğümüz, rahmetli Sn.Enver Kaplan'ın da hatıralarına da yer verilmiş.Maraş milletvekilliği ,Ankara Derneği Başkanlığı ve Birleşik Kafkasya Konseyi Başkanlık görevleri yapmış olan Enver bey'in anısı;
Tarihte Kafkasya adlı kitabında unutamadığım bir hatıram vardır.Kafkasya 'da çeşitli etnik grupların olduğunu bu etnik grupların Çerkes tabiri içine giren Adigelerin çeşitli grupları olduğunu söylerdi.Neticede buraya bir cümle koyardı."Her Adige Çerkesdir,ancak her Çerkes bir Adige değildir" derdi.Bu benim dikkatimi çekti,Paşayı eleştirmek benim haddim değildi ama aklıma geleni söyledim.Paşam böyle demesek olmaz mı dedim.Ne demek istiyorsun küçük Kabartay dedi.Paşam,Fuat Köprülü ile Şemsettin Günaltay'ın inkilap tarihi kitaplarını okuyoruz.Bunların pek çok kısmı vesikaya dayalıdır.Bir çok kısmıda milli birlik ve beraberliği tesis etmek,milli gururu yükseltmek,milli heyecanı yükseltmek için yapılan şeyler vardır diye düşünüyorum dedim."Her Adige bir Çerkesdir,her Çerkes bir Adige değildir derken Kafkas kökenliliği azaltıyorsunuz gibi geliyor bana da,onun için hatırlatmak istedim.Biz Çerkeslerin hepsini Adige,dahada genişletip işgalciler dışında olan Kafkas kökenlilerin hepsinede Çerkes desek nasıl olur dedim.Olmaz öyle bir şey,senin aklın ermez dedi.Peki dedim Paşam.Haddimi aşmıştım.Tevazu içinde dinledi...Yanından ayrıldım.Aradan bir hafta geçti.Kızılay'da gezerken karşılaştık.Küçük Kabartay gel dedi bana.O senin iddianı düşündüm,enine boyuna düşündüm.Haklıymışsın.Adigelerin de Çerkes,Çerkeslerin de Adige olduğunu kabul edip ona göre yazacağım demişti.
Saygılarımla
http://www.birkaf.com