|
Bu sitelerin tutumunda biraz da bu günlerde ki Çeçen savaşında Ülkemizdeki Çerkes nüfusunun genel tutumuna tepkisinden kaynaklanıyor. Evet Çeçen savaşının ilk yıllarında ki sahiplenme artık genel nüfusta pek etkili değil.(Diasporada) Gidişatın tespitiyle ilgili bir durum.Savaşın yanında olmak başka bir şey.Hak vermek başka bir şey.Çeçenler haklılar ama savaşı körü körüne desteklemek ne kadar doğru.15 yıldır savaş halindeler.Çeçenistanda ki durum da da hız kesmişlik %90 azalmışlığına rağmen ilk başladığı bu güne kadar ne kazanıldı ne kaybedildi.Halkı ne halde,dünyaya dağılmışlıklarındaki trajik durum..... Buna görede kararlar vermek lazım.Sürekli kırılan bir halk.Düşman Güçlü bir devlet ve uluslar arası destek görmeyen bir halk.Bende savaşın ilk yılları destekleyenler arasındaydım.Çeçen komitesine derneğimiz olarak para yardımlarını götüren sorumlulardandım,falan.Ama bu gün desteklemiyorum.Çeçenistanda artık göz yaşları akmasın,çocuklar ağlamasın babasız kalmasın.Çünkü bir arpa boyu kat ediş ne var 15 yıldır.Dört yıllık kurtuluş savaşında T.C kuruldu.Mantıklı olmak lazım.Acıya Çeçen kardeşlerimiz daha yakın ve diasporanın geneline tepkililer.Korkaklıkla bizleri itham ediyorlar bu ifadenin alt yapısı bu.Evet ben korkuyorum.Çeçen kardeşlerimin kırılmasından korkuyorum ve desteklemekten vaz geçtim.Ama korkak diyen yine Çeçen kardeşlerim olsun ne olurki bizler etle tırnak gibiyiz.Yine de bu ısrarlı hallerine hak veriyorum.Fakat mantıklı olmak lazım.Dünyaya nam salmış Napolyon bile savaş için para para para demiş.Zafer parada.Dolaysiyle savaşların zafere dönüşmesi muazzam askeri tecizat donanımlarında.Bunlarda parayla olur.Bunlar yoksa savaşlar kırılmalara,per perişanlığa,sürgüne,soy kırıma döner. Çerkes kavramı bütün Kuzey Kafkasyalılara verilen bir isim.Kuzey Kafkasya evlatlarının adı.Adiğe,Abhaz;Oset,Lezgi;Avar,Karaçay,Balkar,Çeçen v.s. Kuzey Kafkasya evinin evlatlarının adı olan bu halklar kardeştir...........Onlar bize varsın korkak desinler Defne kardeş.
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|