|
Bağımsız ruhlu cesur kafkas halklarından Abazalar,başka bir devletin esareti olmadan yaşamaya layık bir millettir... Abazalar, terbiye, disiplin ve misafirperverliğiyle tanınırlar.. Ruslar, hiç hakları olmadığı halde binlerce yıllık vatanlarını,işgal etmeye kalkmış ve bu uğurda,ABAZALAR çok şehit vermişler.. Yüzelli yıl kadar önce dedelerimiz, Rusların bu zulmünden sonra, vatanlarından zorunlu göçe tabi tutulmuşlar,Osmanlı bunlara kucak açınca Türkiyeye göçe karar vermişler... Çoluk çocuk hep beraber gemilere bindirilmiş, yollarda çok eziyet çekmiş çok ölü vermişler... Yapacak başka bir şey olmadığından ölülerini denize atmışlar... İşte, o zamandan beri, bir çok Abaza, bizim insanlarımızı balıklar yedi diye, balık yemezler...Burada kendi ülkelerinde ki gibi yaşadıkları halde Çoğunun aklı hala canlar ülkesi Abhazyadadır...
Apsını, benim canım ülkem abhazya canlar ülkesi..
Not..Apsını, Abaza dilinde canlar ülkesi demek..
Kafkasya halkları Kuzey kafkas halkları,incelenmesi oldukça güç ama konuyla ilgilenenleri cezbeden halklardır... Çerkes karadenizden hazar denizine kadar olan kuzey kafkasya topraklarında yaşayan halkların ortak adıdır... Çerkes gurubunu oluşturan haklar, günümüzde on ayrı dil ve bunların lehçelerini kullanırlar...Abaza, Adige, Asetin,Çeçen, Avar ve diğerleri ayrı diller konuşur ancak aynı toplum kurallarına bağlıdırlar... Çocuklarını benzer şekilde terbiye ederler...Çerkes kuzey batı Kafkasyada yaşayan Adige, Abhaz,Ubuh halklarının ortak adıdır... Ülkemizdeki halklar ve kültürel mozaiğinin renkli bir taşını oluşturan Çerkes halkı,daha yakından incelendiğinde,kendi bünyesinde de ayrı rengin farklı tonları olarak niteleyebildiğimiz yeni bir mozaik görüntüsü verir,
_________________ BEN HAYATI CEVRİM DIŞI YAŞARKEN HAYAT BENİ ENGELESE KAÇ YAZAR 21 Mayıs 1864 sürgün sürgünü soykırım hakkında 144 yıl 145. 2007 2008 2009 çerkez adige çerkes adige cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih circassian community kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset çeçen siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle
|