|
Birgün Abhazbeyi arkadaşı olan Kabartay beyini ziyarete gider.Kabartay beyi arkadaşının geleceğini duymasıyla,ülkenin girişinden saraya kadar kırmızı halılar serdirir ve arkadaşını karşılamaya gider.Abhaz beyi alayı ile kabartaya ulaştıktan sonra Kabartay beyi ile saraya gider.Kabartay beyi Abhaz beyine bir süre dinlenmesini söyler.Abhaz beyi odasına geçerken,koridorda gördüğü bir güzele aşık olur.Derhal yaverinin yanına gider, '' kalk hazırlan gidiyoruz '' der.Yaver bu duruma şaşırır '' ama efendim daha yeni geldik 3 günlük yoldan,bari yarın sabah gidelim der.Lakin Abhaz beyi gitmekte kararlıdır.Yaver ısrar eder,''neden beyim der''Abhaz beyi,ben biraz önce koridorda bir kız gördüm ve onu çok beğendim,kendimi tutamayıp birşey söylerim,o zaman ayıp olur hemen gidelim der.Abhaz beyi derhal arkadaşının yanına gider ve derhal dönmesi gerktiğini söyler.Kabartay beyi duruma çok şaşırır ve gönderme taraftarı olmaz.Abhaz beyi diretir ve ülkede bazı karışıklar çıkmış derhal gitmem şart der.Kabartay beyi bu durumda,peki sen git ama yaverin kalsın der.Abhaz beyi yaveri olmaksızın yola koyulur.Abhaz beyinin gidişinden sonra,Kabartay beyi yavere;'' bir hatamı yaptık,bir kusurumuzmu oldu arkadaşım Abhaz beyi gitmek istedi der''.Yaver çaresiz herşeyi anlatır.Kabartey beyi olanları dinledikten sonra,tamam sende hemen yola çık Abhazbeyine söyle düğün hazırlıklarına başlasın,kızı alıp kendi ellerimle getireceğim der.Yaver geri döner durumu Abhazbeyine anlatır, düğün hazırlıklarına başlanır.10 gün sonra Kabartay beyi Abhaz beyine gelini getirir ve teslim eder ve '' Kabartayda iç karışıklıklar var söz verdiğim için geldim,dönmem lazım der.Kabartay beyi döner ve düğün devam eder.Düğünün son günü Abhaz beyi gelinin odasına gider,gelinin sırtı dönüktür geldiğini bile fark etmez Abhazbeyinin.Abhaz beyi serçe parmağının ucu ile dokununca gelin korkar ve ağlamaya başlar.Abhaz beyi '' neden korktun benden niçin ağlıyorsun der,gelin ses vermez.Abhaz beyi tekrar sorar.Gelin daha fazla dayanamaz ve '' ben aslında Kabartay beyinin kaşeni idim ve beni kendine diye kaçırmıştı''. Abhaz beyi derhal odadan çıkar ve yaverine; Derhal Kabartay beyine gidiyorsun ve o gelmeden düğünün bitmeyeceğini söylüyorsun der.Kabartay beyi gelir ve neler olduğunu sorar.Abhaz beyi; aranızda sadece bir serçe parmağı vardı der.Kamasını çıkartır ve ve parmağını keser.Şimdi oda kalmadı.Kaşheninle mutlu olmanınızı dilerim der ve düğüne devam ederler
_________________ Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski
|