Gürcistan’ın Kuzey Kafkasyalılara Vize Uygulamasını Kaldırması Destek Buluyor Moskova’nın kızmasına ve uygulamaya Gürcistan’ın içinden de eleştirilerin gelmesine rağmen, Rusya’nın Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde yaşayan birçokları Tiflis’in bu kararından memnun; ama vizesiz geçiş uygulamasının bütün Rusya vatandaşları için geçerli olması gerektiğini veya Moskova’nın Kuzey Kafkasyalıların bu fırsattan yararlanmalarını engelleyeceğini düşünenler de var.
Kuzey Kafkasya’nın en objektif haber kaynaklarından biri olan Kavkaz.uzel.ru, Çeçenya’da ve Adıgey’de insanlara Gürcistan’ın vizeyi kaldırması üzerine düşüncelerini sordu. (
www.kavkaz-uzel.ru/articles/175633/ ) ve (
www.kavkaz-uzel.ru/articles/175609/ ).
Bütün nüfusu ve toplumsal kesimleri temsil etmediğini Kavkaz-uzel.ru’dan gazetecilerin de vurguladığı bu kamuoyu yoklamasına göre “çoğu anonim kalmak” kaydıyla düşüncelerini dile getiren insanlarla yapılan görüşmelerin sonucu Kuzey Kafkasya’da yaşayan insanların vize uygulamasının kaldırılmasından memnun oldukları yönünde. Bu konuda yapılan tartışmaları daha ayrıntılı görmek için Tiflisli tarihçi ve gazeteci Gerogy Zedgenidze’nin “Georgia is Conducting a Struggle for the Minds and Hearts of Russian Mountaineers” ( Gürcistan, Rusya’nın Dağlı Halklarının Kalplerini ve Akıllarını Kazanmaya Çalışıyor) başlıklı makalesini okumanızı öneririm ( slon.ru/blogs/gzegenidze/post/479724/).
Bir Çeçen “ Rusya’daki siyasilerin Gürcistan’ın bu kararına neden böyle negatif bir tepki gösterdiklerini anlamıyorum” derken, yine bir Çeçen, Ramzan M., “Gürcistan hükümetinin bu kararına seviniyoruz” diye belirtiyor düşüncelerini.
Grozni’de yaşayan Abubakar isimli başka bir Çeçen de, “ Sovyetler Birliği döneminde birkaç kez Gürcistan’a gitmiştim. Orada birçok arkadaşım var. Beni birkaç kez davet ettiler, ama vize için Moskova’ya gitmek zorunda olduğumdan bu davetleri kabul edemedim. Artık arkadaşlarımı ziyaret edebileceğim için seviniyorum” diyor.
Kavkaz-uzel.ru gazetecilerinin Adıge Cumhuriyeti’nden düşüncelerini sordukları insanlar da “ Gürcistan’a vize uygulamasının kaldırılması yeterli değil” diyorlar ve vizesiz geçiş uygulamasının bütün RF vatandaşlarını kapsaması gerektiğini düşünüyorlar.
Adygeysk’ten Timur Khuranov. “Gürcistan’ı uzun zamandır görmek istiyordum, ama vize için Moskova’ya gitmek zorunda olduğum için bunu gerçekleştiremedim. Şimdi uzun zamandır hayalini kurduğum seyahati yapabileceğim için mutluyum. Yapmam gereken yalnızca arabama atlamak ve sürmek” diyor.
Maykop’tan Valentina Filatova da “vize uygulamasının kaldırılması iki ülkeyi ve halklarını birbirine yakınlaştırıyor elbette, özellikle benim gibi orada yakınları olan ve artık bu yakınlarını ziyaret edebilecek olanları” diye belirtiyor düşüncelerini.
Fakat uygulamaya şüpheyle bakanlar da çok. Takhtamukaysk’tan Aydamir Tleuzh, “Bize vize uygulaması kaldırılırken, neden aynı uygulama köyümüzden 10 km uzaktaki Krasnodar’da yaşayanlar için geçerli değil mesela” diye soruyor?
Veya Krasnogvardeysk’ten Alina Kononenko, “herkese aynı şansın verilmesi gerektiğine inanıyorum. Kazan’da yaşayıp da Gürcistan’da yakınları olan insanlar tanıyorum. Bunların durumu ne olacak? Bizden daha mı kötü insanlar onlar?” diye soruyor ve “Gürcistan liderlerinin bu son uygulaması Rusya’yı parçalamaya dönük bir adım. Ne kendisinin ne de bölgede yaşayan başkalarının bu uygulamayı kabul etmeyeceklerini” de ekliyor.
Paul Goble, 17.10.2010Özet Çev: Hatko Schamis
Cherkessia.net