GÜLCAN ALTAN'DAN AÇIKLAMA GELDİGülcan ALTAN; İstanbul’un en güzel semtlerinden birinde, Samatya’da
Çerkes bir ailenin en küçük kızı olarak doğdu. Kökleri Kuzey Kafkasya’dan Türkiye’ye gelen Çerkeslerin
Şapsığ boyundandır. İlkokul 2. sınıfta öğretmeninin desteği ile amatör olarak müzik çalışmalarına başladı…
İlk üniversite yıllarında profesyonel olarak şarkı söylemeye başladı.Birçok orkestra’da solist olarak çalıştı. Kendi grubuyla müzik yaptı. Çeşitli sanatçılara vokal ile eşlik etti. Güher Güney’ den Şan dersleri aldı. 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarına derece ile girdi. 2005 yılında birincilik derecesi ile mezun oldu. Eti Sanat Evi’nde şan dersleri verdi… Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde master programını tamamladı. Şu anda etnik müzik ve dünya müzikleri ile ilgili araştırma ve çalışmaları devam ediyor….
Gülcan Altan’ın biyograsifinden sadece bir kesit olarak aktardığımız yukarıdaki bilgilerde ÇERKES oluşunu belirtip ve müzik kariyerinden başka bir detaya girmek istemedik çünkü geçtiğimiz günlerde Star gazetesinden
NEZİHE ÇAKIROĞLU ile yaptığı
röportaj üzerine çeşitli ”
ÇERKES” sitelerinde bu değerli sanatçımıza yönelik farklı bir imaj yaratılmak istenmesi, açıkçası bununda saman alevi gibi parlamayı hemen becerebilen
BİZ ÇERKESLER de anında karşılık görmesi son iki gündür dikkatlice takip ettiğimiz bir durumdu..
Sevgili Gülcan’ın röportajını yayına Xabze.Net olarak bizde koyduk fakat diğer yayınlayan sitelerle aramızdaki fark biz bu paylaşımı orijinal başlığı olan “
Çocuklar Bir Dili Konuşmuyorsa O Dil Yaşamıyor” ile yayınlamıştık. Ancak Çerkes toplumunda kabul görmüş ve popülerlik dereceleri kanıtlanmış diğer
ÇERKES KÜLTÜR sitelerimiz öyle bir başlık atmışlardı ki : “
ÇERKES SANATÇI İMAJI İSTEMİYORUM”
Röportajı yapan gazeteci Neziha ÇAKIROĞLU’ nun başlığının yerine, yazının içerisinden
ustalıkla seçilerek atılmış bu başlıkla acaba
amaç neydi, yada sevgili Gülcan’a karşı nasıl bir kampanya başlatılmış olabilirdi ki gece gündüz, uzak yakın demeden BİZ ÇERKESLER‘in Düzce’de ki Ödemiş’teki festivallerine beş kuruş
para istemeden katılan, televizyonlara geleneksel Çerkes kıyafetiyle çıkarak kültürümüzü her yönüyle ortaya seren bu sanatçımıza ne cür’etle bir ders verilmeye kalkılmıştı acaba ?
Bütün bunları kendimiz düşünmekle kalmayarak, yazıyı
cımbızla seçilmiş bir başlıkla yayınlayan değerli site editörü arkadaşlarımıza telefonla ulaşarak, bu şekilde bir karalama kampanyasının yanlış olduğunu ve sevgili Gülcan’ın kesinlikle bunu hak etmediğini belirtmeyi denedik ancak, iş işten geçmişti çünkü röportajı yayınlayan sitelerde onlarca yorum üst üste yazılmıştı artık… Kişisel hakarete dayanan bu yorumlar karşısında nihayet bugün sevgili
Gülcan ALTAN bir açıklama gereği duydu :
“Röportajlarda şöyle bir yol izleniyor.Yaklaşık 2 saat boyunca gazeteci arkadaşımizla sohbet ediyoruz ve bu sohbet kayda alınıyor.Daha sonra arkadaşımız bu sohbeti
kendi yorumuyla yayına hazırlıyor.Baska bir röportaj da “
Unutulan dilleri müziğimla hatırlatıyorum.” diye bir başlık atıldı.
Hayatim boyunca boyle bir cümle kurmadim kurmam da.Beni destekleyen,anlamaya calisan ve de hakaret edecek kadar nefret eden tum soydaslarima
tesekkur ederim.Çerkes müziğinin ve dilinin de en az hakim kültürlerin müziği ve dili kadar önemli ve karakteristik olduğunu her röportaj ve tv programında belirtiyorum.
Ayrica hangi sanatçımız geleneksel kostümle ulusal kanallara çıkıp kültürünü anlatmaya çalışıyor?
Çerkes sanatçısı tanımından rahatsız olan insan bunu mu yapar sorarım bana hakaret edenlere? Genel olarak röportajlarda satır aralarından çıkarılan cümleler anlatılmak ıstenen konuyu yanlış yönlendirmektedir.“
Çerkes sanatçısı olarak anılmak istemiyorum” diye aktarılmış cümlenin ardından sarf edilen hakaretler beni çok üzmüştür.Burada anlatılmak istenen sadece Çerkes müziği ile ilgilenmedigim tum müzik türlerinin normal olarak ilgim dahilinde olduğudur.”
Şimdi bizde soruyoruz… Siz Değerli “
Çerkeslerin Sitesi”, ve siz sevgili “
Çerkesya Yurtseverleri” bu şekilde bir insanı töhmet altında bırakmaktan UTANIYOR musunuz ? Hakaret boyutuna varan yorumları yapanlara hiç sormuyoruz bile…
SaygılarımızlaXabze.Net Çerkes Kültür & Haber BloğuNot: Metnin orjinal başlığı "Şimdi Utanacak Mısınız?"