Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cum May 25, 2012 3:02 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 5 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: BURSA ABHAZ DERNEĞİ KURULMALIDIR
İletiTarih: Çar Ekm 20, 2010 11:07 am 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

BURSA ŞEHRİNDE BULUNAN ABHAZ DİASPORASI EN KISA ZAMANDA "BURSA ABHAZ KÜLTÜR DERNEĞİ"Nİ KURMALIDIR..!

KİMİ KANDIRIYORSUNUZ! KENDİNİZİ VE "SAF"LARI KANDIRABİLİRSİNİZ, AMA ABHAZLARI ASLA..!

Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri, 17 Ekim 2010 Tarihinde Bursa Kafkas Kültür Derneği tarafından yapılan olağanüstü genel kurul karar sonuç bildirgesi KAFFED'in inrenet sitesinde 19 Ekim 2010 tarihinde yayınlandı.

Bursa Kafkas Kültür Derneği'nin adını değiştirerek "Bursa Çerkes Kültür Derneği" adını aldığı net olarak açıklandı. bu karaırn yayınlanması sonrasında özellikle Adige Yurtseverleri adına yayın yapan Cherkessia.Net internet sitesinde 18 Ekim Tarihinde "Bursa Kafkas Derneği Çerkesleşti Çerkes halkının temsilcileri, artık kendi kimliği ekseninden örgütlenmesi gerektiğine inanıyor." açıklaması ile kutlama biçiminde açıklandı ve diğer derneklere de çağrı yapıldı.

KAFFED tarafından yayınlanan 19 Ekim'de yapılan Bursa Kafkas Derneği Genel Kurul Sonuç Bildirimi aşağıda görülmektedir.

GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRİMİ

Bursa Kafkas Derneği Genel Kurulu, Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile 17.10.2010 Pazar günü olağanüstü olarak toplanmıştır. Sait Çapar’ın başkanlığındaki divan tarafından yönetilen Genel Kurul toplantısı, derneğin isminin yer aldığı 1. ve 2. maddelerin değişmesini içeren tek gündemle yapılmıştır.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Şamil Jane, şehir dışında olması nedeniyle toplantıya yazılı bir sunumla katılmıştır. Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Çelik tarafından sunulan isim önerisi üyeler tarafından tartışmaya açılmıştır.

Genel Kurul, mutabakatla kabul ettiği aşağıdaki gerekçelerle adını Çerkes Kültür Derneği olarak değiştirmiştir.

1.Kimlik ve dil mücadelesi, coğrafi bölge isimleri ile verilemez. Kendimizi tanımladığımız isim, örgütümüzün de ismi olmalıdır.

2.Anadolu’ya geldiğimizde kurduğumuz ilk örgütün adı Çerkes Teavün Cemiyeti idi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus-devlet olma sürecinde halkımızın yaşadığı acılar ve yasal zorunluluklar nedeniyle aldığımız Kafkas coğrafi-bölge ismi bizi ifade etmemektedir.

3.Çerkes isminin hem Anavatanda hem Türkiye’de birleştirici ve toparlayıcı bir özelliği bulunmaktadır.

4.Yıllarca resmi tarihin hain Çerkes tanımlaması ile baskı altına aldığı kimliğimizi geri almanın ve bize yaklaşık bir buçuk asırdır vatanlık yapmış bu ülkenin tarihiyle yüzleşmenin ve barışmanın vakti gelmiştir.

5.Anayurtta yapılan seçimlerde, vatandaşlarımızın kendilerini ‘Çerkes’ olarak tanımlayacak olmaları önemlidir.

6.Biz derneğimizin Adığe, Abaza, Wubıh üyeleri olarak Çerkes ismini benimsiyoruz. Yüzyıllarca Çerkes halkı ile birlikte yaşamış, gelenek ve kültürleri birlikte şekillenmiş kendilerini Çerkes olarak ifade edenler derneğimizin bileşeni olmaya devam edecektir.

Bu gerekçeler ışığında derneğimizin adının ‘Çerkes Kültür Derneği ’ olmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Bu kararımızın halkımızın geleceği için yararlı olmasını diliyoruz.

Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri özellikle Adige Diasporasına hitap eden ve KAFFED etrafında örgütlenen Adige kardeşlerimizin ortak bir biçimde alkış tuttukları "Bursa Çerkes Kültür Derneği" sonuç bildirgesinin 3. 4. 5 ve 6. maddeleri Türkiye'de daha önceden de oynanan ama bugünlerde hızlanan TC. Devlet İdeolojisine olan uyum çalışmalarının önemli bir göstergesi olarak görülüyor ve KAFFED'in İdeologlarından Şamil JANE'nin övgü dolu kutlama mesajına nail oluyor.

İçimizde bulunan ve özellikle Bursa'da yaşayan Abhaz, Ubıhlarınneden 3. Madedede belirtildiği gibi "Çerkes isminin hem Anavatanda hem Türkiye’de birleştirici ve toparlayıcı bir özelliği bulunmaktadır." deyimi gibi subjektif bir yaklaşıma alkış tuttuklarını, Abhazya Atavatanında ve Diasporada Abhaz ve Ubıh kimlikleri ile yaşayan hemşerilerine "Çerkes" olduklarını net bir biçimde açıklamaları gerektiğine inanıyoruz. (Buna İstanbul - İzmit - Adapazarı - Hendek - Düzce - Ankara - Kayseri vd. bölgelerde yaşayanlarıda katabiliriz.)

Bana göre işin ilginç yanı da Cherkessia Net ve KAFFED Yöneticileri tarafından sanki çok farklı düşünüyorlarmış gibi daha önceden yaratmış oldukları çatışma ortamı "Bursa Çerkes Derneği" ile birdenbire ortadan kalkıyor ve ortak kimlikte buluşuyorlar.

Rusya Federasyonu'nda yapılacak olan kimlik bildirimi konusunda "ÇERKES" ortak kimlik bildiriminde sorunların yaşandığı görülüyor. Ancak Bursa Kafkas Kültür Derneği ve KAFFED bu sorunun olmadığını 3. Maddede açıklıyorlar. Bizler kime inanalım Abhazya ve Kuzey Kafkasya'da yaşanan gerçeklere mi, yoksa KAFFED ve Bursa Çerkes Derneği'ne mi?

Bursa Kafkas Derneği aslında 6. Madde de Türkiye'de yaşayan herkese "TÜRK" denir ideolojisinin, Kuzey Kafkasya'lılıar için uygulanan Türkiye'de ki Kuzey Kafkasyalı herkes "ÇERKES"tir versiyonuna tam olarak oturuyor ve alkış alıyor.

Günümüzde Türkiye Halklarına yutturulmaya çalışılan "Türk + Kürt" ikilemine "Türk + Kürt + Çerkes" üçlemesi ile katılım sağlanmaya çalışılıyor.

Çerkes = Adige + Abaza + Ubıh + Kabardey + Oset + Çeçen vd. kavramı, günümüzde bizim "içimizdekiler" tarafından da desteklenen Çerıkes = Adige + Abaza + Ubıh deyimi ile yerini buluyor.

Aslında Bursa Kafkas Kültür Derneği yöneticilerine teşekkür etmek gerekiyor. 6. Madde'de ki "Biz derneğimizin Adığe, Abaza, Wubıh üyeleri olarak Çerkes ismini benimsiyoruz. Yüzyıllarca Çerkes halkı ile birlikte yaşamış, gelenek ve kültürleri birlikte şekillenmiş kendilerini Çerkes olarak ifade edenler derneğimizin bileşeni olmaya devam edecektir." açıklaması ile Diaspora'da yaşanan kafa karışıklığını ortadan kaldırmış oluyorlar. "Çerkes = Adige" olduğunu iddia eden ama gerçekte "Çerkes = Adige + Abaza + Ubıh ve diğerleri" dediklerini saklamaya çalışanları "net" olarak ortaya çıkarıyorlar.

Çerkes = Adige kavramını belirten bazı "eski yeniyetmelerin", herhalde yılların getirdiği yorgunluklar nedeni ile kafaları karışmış görünüyor.

Dr. MEŞFEŞŞU Necdet Hatam 17 Ekim 2010 Tarihli "ÇERKES - ADİGE" yazısında kafa karışıklığı yaşayan yeni yetmelere "...Peki diaspora ne yapmalı? Daha önce defalarca belirtildiği gibi Türkiye ve Türkiye bağlantılı Avrupa dışında sorun yok. Sürgünden beri zaten böyle benmsenmiş ve uygulana gelmektedir.

Ancak Türkiye’de “Çerkes tüm kuzey Kafkasya otokhton halkları demektir” galat-ı melhur’u, epeyce yaygın olduğundan bu kullanım şekli, kavram kargaşasını sona erdirmeyecek sürmesine katkıda bulunacaktır.

Dolayısı ile derneklerin adlarının değiştirilmesinin ciddi gündem aldığı bu günlerde yıllar önce yaptığımız, Adigelerin yoğun olduğu derneklerimizin Adige, Abazaların yoğun olduğu derneklerimizin de Abaza, ancak nüfusun ayrı dernekler kurup yaşatacak yoğunlukta olmadığı yörelerdeki derneklerimizin de Adige-Abaza adlarını almaları önerimi bu vesile ile yineliyorum..." diyerek açıklama getirmeye çalışıyor. (Bknz. www.circassiancenter.com )

Ancak KAFFED üyesi Bursa Kafkas Derneği Genel Kurulu aynı gün yaptığı açıklama ile Abhazları Çerkes kavramı içerisinde eritiyor. Çerkes = Adige + Abaza + Ubıh + vd. diyor. Ve Dr. MEŞFEŞŞU Necdet HATAM'ın görüşlerini bir noktada reddediyor.

Aslında "Çerkes = Kuzey Kafkasya'da ki Herkes" mantığını derneğin "KAFKAS" ismini değiştirerek "ÇERKES" adı altında yeniden yaşama geçirmiş oluyor. Ve bazı "eski yeniyetmelerin" övgüsünü alıyor.

Yakında KAFFED'in isim değiştirerek Çerkes - Fed adı alması konusunda görüşler ortalığa çıkacaktır. Ancak yukarıda ki "Çerkes = Kuzey Kafkasya'da ki Herkes mantığı" değişmeyecektir

Ben KAFFED'in ve "eski yeniyetmelerin" övgülerine mazhar olan Bursa Çerkes Derneği'nin Tarihi Genel Kurul Sonuç Bildirgesi ve Abhazya Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporası tarafından "yalnızlığa mahkum edilen" "içimizdekiler"in "Adige-Abaza-Ubıh birlikteliği 2009 yılına kadar yükselerek devam etti. Ne ki, rüzgar yeniden yalnızlık şarkısını fısıldamaya başladı. Ve, bir avuç Apsua ayrı bir federasyon sevdasına düştü." biçimindeki destek yazılarını bir kenara bırakarak Adigeler içerisinde gerçekten yurtseverliği ile Adige Diasporasında söz sahibi olan Hatko SCHAMİS'in Cherkessia Net Gurubu içerisinde Çerkes = Adige + Abaza + Ubıh + vd. kabulünün daha net bir biçimde etkili olmaya başladığını göremediğine şaşıyorum.

Hatko SCHAMİS, 22 Kasım 2009 Tarihinde yazmış olduğu "ÇERKESSİZ VE ÇERKESYA'SIZ BİR KUZEY KAFKASYA İSTEYENLERİN OYUNLARINI BOZALIM!" yazısında "...Kuzey Kafkasya halklarının hepsine birden Çerkes denir”, “Çerkes bizim üst kimliğimizdir” derken Türkiye’nin “Türklük Türkiye’de yaşayan bütün halkların ortak bir üst kimliğidir” yanlışına düşüldüğünü göremiyor musunuz? Türkiye’de Türk üst kimliğini kabul etmek için Kuzey Kafkasya’da Çerkes üst kimliğini kabul etmekten daha çok neden yok mu? Bir etnik kimlik, Türkiye’de yaşayan Kürtler veya Kuzey Kafkasya’da olduğu gibi siyasileşmiş ve kendi kurumlarını yaratmışsa üst kimlik yaratma çabasının boşuna olduğunu, tutmayacağını; bunun bir asimilasyon anlamına geleceğini, kimilerinin bunu böyle algılayabileceklerini bilmiyor musunuz?

Bizi dışarıda “Çerkesler” olarak biliyorlar diye insanları daha ne kadar kandırabileceğinizi sanıyorsunuz? Bir çok kaynağı üç dilde izliyorum. Daha Çeçenler veya Abhazlar veyahut da Karaçaylar Çerkes'tir diyen aklı başında bir kişiye, biliminsanına rastlamadım. En fazla “Türkiye’de yaşayan Kuzey Kafkasyalılara Çerkesler denmiş” diyorlar. “Herkes Çerkes” diyen yok mu? Var tabii: Turancılar, Osmanlıcılar, Pan Türkistler, Pan İslamistler... Yani bilumum RF düşmanları! Bizim hayrımıza mı söylüyorlar bunu?

Keza “dışarıda” Çeçen sorunu diyorlar, “Çerkes” değil (!) ve her halkın sorunlarını yine bu halkın örgütlenmeleri ve kurumları ile görüşüyorlar. Yoksa niye Abhazya veya Çeçen sorununu görüşmek için Maykop’a gitmiyorlar veya Kaf-Fed’e sormuyorlar?

Kaf-Fed, Kuzey Kafkasya halklarının örgütüdür ve Çeçenler de Çerkes'tir de niye Çeçenlerin sorunlarına taraf olamıyor veya müdahale edemiyor? Yok sadece Osetler, Abhazlar ve Adigelerin örgütüyse neden “Çerkes Çeçenleri” bu örgütlenmenin dışında tutuyor? Çeçenler Çerkes değil mi yoksa? Yok Çeçenler de Çerkes ise bu “Çerkeslerin örgütü” neden halkını temsil edemiyor, neden insanlarının katledilmesini izliyor?..." yazısında "ÇERKES" kavramına açıklık getiriyor. ( Bknz: 23 Kasım 2009 abhazyam.com "HATKO SCHAMİS; TÜRKİYE'DE HERKES ÇERKES DİYEN:TURANCILAR,OSMANLICILAR,PAN TÜRKİSTLER,PAN İSLAMİSTLER" yazısı)

Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri, ben Sevgili Hatko SCHAMİS'in yazısına o günde imza atmıştım, bugünde imza atarım. Acaba Bursa Çerkes Kültür Derneği'nin yazısına alkış tutan Cherkessia Net yöneticileri, Eski Yeniyetmeler ve KAFFED Yönetimi imza atabiliyorlar mı?

İnsanlar ve toplumlar açık olmakla demokrasi kavramını geliştirebilirler.

Diğer halkarı "ASİMİLE" ettiklerini 6. madde ile vurgulayan bir zihniyetin ne kadar "demokrat" olduğunu sizlerin yorumunuza bırakıyorum.

Buradan Bursa Şehrinde bulunan bütün ABHAZ Kökenlilere seslenmek istiyorum.

Bursa Çerkes Kültür Derneği tarafından yapılan açıklama ile "Abhaz" kimliğini terk ettiğini belirterek "Çerkes" olduklarını açıklayan kardeşlerimize içerisine düşmüş oldukları "yanlış"ı anlatınız.

"BURSA ABHAZ KÜLTÜR DERNEĞİ"ni en kısa süre içerisinde yaşama geçiriniz.

Yaşanan bu olay, sizlerin toplumsal ve kültürel örgütlenmenizi kurmanız için en güzel zemindir.

Ve bu sizlerin en "demokratik hakkınızdır"

Son olarak Çerkes = Adige diyen Adige kardeşlerimize de bir kez daha "İÇİNİZDEKİLERE" dikkat etmeniz gerekir hatırlatmasında bulunuyorum.

Saygılarımla.

Fatih ATAN (A'tanba)
abhazyam

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: BURSA ABHAZ DERNEĞİ KURULMALIDIR
İletiTarih: Çar Ekm 20, 2010 8:37 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye
durmaz

Çerkeslik adı altında kaç kişi toplanıyor acaba abaza adige diye ayrım yapılacak :!:

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 2:02 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Yazıyı çokça değerlendirecek zamanım yok bir iki şey not etmek istiyorum.

"1.Kimlik ve dil mücadelesi, coğrafi bölge isimleri ile verilemez. Kendimizi tanımladığımız isim, örgütümüzün de ismi olmalıdır."

denmiş.

Alın size bir dernek ismi bu isimle mücadele verilebilirmi verilemezmi takdirlerinize.
"Birleşik Çerkesya Derneği"
alın bu dernek ismiyle istediğiniz kültürel ve siyasi mücadeleyi veriniz.

İkincisi bu yazıyı yazan kişi dile getirdiği paradoks ta haklı. Çerkes kültür derneği kuruluyor ve Adigeleştik deniyor ama Çerkes eşittir Adige-Abaza-Wubıh propagandası yapılıyor. O zaman Adige kültür derneği kursalardı yada hiç isim değişikliği yapmasalardı. Yalova Çerkes birliğide aynı şeyi yapmıştı.
Kafalar bu kadar bulanıkken isim değişikliği yapmanın hiç anlamı yok bundan sonra dakka başı dernek ismi değiştirirsiniz örnekmi: İnegöl Kafkas Adige derneğini kurdular sanki çocuk oyuncağı gibi şimdide Çerkes Adige derneği olarak degiştirdiler bir yıl sonrada Adige derneği olarak değiştirirler. Onun için bu iş aceleye gelmez. İsim değişikliği propagandasını pompalamanın topluma şu an için bir faydası yok. Siyasi ve kültürel değişimler bir süre daha gözlenmeli.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 2:55 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

gutej açıklamanızda bir yeri düzeltmek lazım Çerkesleştik Adigeleştik diye bir açıklama Bursa Çerkes Derneği'nden gelmedi. Sadece Çerkesya Yurtseverleri Bursa Derneği Çerkesleşti diye kendi yorumunu kattı.

Bursa Derneği Çerkes=Adığe+Abaza+Ubıh olarak kabul ettik ve derneğin adını Çerkes yaptık diye açıkladı.

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 3:11 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Böyle ifade edenler oldu o anlamda söyledim, haklısın. Anlayan anlamıştır herhalde.
Bu işin böyle ikide bir olağanüstü kongre yapılarak çözülecek bir iş olmadığını herkes anlamalı. Benim mesajım budur.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 5 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi