|
kaberdey kokenli ama eğitimini karaçaylardan almiş... ----------------------------------------- O zaman hangi boyuttan bakacağız.Kavmi boyuttanmı kültürel boyuttanmı.Çocukluğundan beri Karaçayların içinde yetişen biri, Karaçay (Türklük) kültürü ile yetişmiştir.Bilgelik çok evrenseldir ama zihniyet yetiştiği kültürün hegomonyasından kurtulamamaktır.
Kamran İnanının bir televizyondaki porogramını hatırlıyorum.Ben Alman ekolüyle yetiştim deyişini.Veya bir zamanların Özal Hükümetinde dışişleri bakanlığı ve devlet bakanlığı yapmış olan Vahit Halefoğlunu.O da bir gazete röportajında ben Fransız ekolüyle yetiştim dediğini hatırlarım.Ve de batılılaşma cenderisinden neden ülkemizin kurtulamadığını bu girdaplaşmaya bağlaya bilirmiyiz.Bunlar gibi yönetime hakim batılılaşmayı oturtmuş bir sürü kendini açıklamayan batılı ekollerin tesiri.Ve ya da Mısır ve Kuzey Afrikada yönetime sürekli hakim beyaz İngilizlerin devlet yönetimlerine hakim oluşları.Onlarda İngiliz ekolünün adamları değilmiydi.Türkler,Arap Afrikalılar, ama tamamen ekollerinin zihniyet adamları.Ve halklarında oluşturdukları ekollerinin kültürlerine karşı bağımlılık dercesindeki hayranlık devşirişleşmesi.
Yukardaki ekoller manzumesinin küçük bir versiyonu değilmi Jabağ.Adiğeleri idare eden Karaçay (Türk) ekolünden bilge kişi.Benim demek istediğim, çok met ettiğimiz kültürümüz içersinden bize ait bilge,lider çıkaramamış olmamız.Bir yerde lidersizlik sancımızın alt yapısını burda aramamız gerekmiyormu.Belkide anavatanda bile tek lider etrafında toplanamamamızın sebeplerinden biri bu.
Kurtuluş yıllarında Türkçülük ekolünün en koyu Çerkes asıllıların hararetli mücadeleleri.Ve mensup oldukları halk için hiç bir şey yapmamaları, hatta böyle bir halkın mevcudiyetini dahi söylemleştirmemeleri.Ekol tesiri değilmidir.
Bu yoldan gidersek Karaçay ekolünün veya Jabağ gibi Karaçay-Malkar_Kumuk ekolleriyle yetişmiş bir çok bilgenin oturttuğu zihniyetle, Kafkas savaşlarının en ateşli cengaverleri olmaktan başka bir şeye yaramadığımızı göstermezmi bu durum.Anadoluda Muhaffak olan bir devlet ve Çerkeslerin hizmet ettikleri ekolün devletleşebilme kaderi, ama Kafkas savaşlarının tam tersi kader de hüsran.Eğer Kafkasya da bir zafer olsaydı Kim daha çok kırılma göstermiş olacak ve iktidara kim sahip olacaktı. Sürekli bilgeler yetiştirmiş Turanilermi,Çerkeslermi.Kurtuluş savaşında yetiştiğimiz ekollerle savaştık ve çok kırıldık devlet olduk.İktidarda söz sahipleri kimler.Tamam Kafkas savaşlarında kalıcı zaferler kazanamadık ama kimler çok kırıldı,Turanilermi Çerkezlermi ? Veya kimler daha çok sürgüne uğradı..............
Aslında esas zaferler bence bilgeler yetiştiren ve kendi ekollerini oluşturan,kendi liderlerini çıkaran halkların.
Daima onlar daha az kırılırlar ve daha çok iktirlarda söz sahibi olurlar.Halkları yönlendirirler.Ben bu boyuttan yorumsal doğaçlamalar yaptım.Maksadım kendi kültürümüzün bilgelerini yetiştirmek ve kendi ekolümüzü oluşturarak geleceğe yapılanmalar gösterebilmemiz için bir yaklaşım kendimce.
Niçin tam etrafında kenetlenemediğimiz liderler çıkaramadığımıza yaklaşımım...........
Sadece yorumum.....................
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|