Bramkhan yazdı:
İlyas'ın da dediği gibi mantıklı olan doğu şivesi-batı şivesi şeklinde isimlendirmek. Ben tek bir şivede karar kılmanın gerekli olmadığını düşünüyorum.
Bu arada İlyas yorulmadın KABARDEY demekten, gıpta ediyorum doğrusu
Veya Doğu-Batı Şivesi, neticede; Kursta her hangi şiveyi ilanlarken,duyururken telaffuz etmemek lazımdır.Asıl Esas olan aidiyetin duyumlaştırılmasıdır genel Kamuya.Yani Hangi millete (Kavme) mensupsak onu ifadeleştirmeliyiz bu gibi ilan ve duyurularda.Yoksa Folklorik kalmaya mahküm ederiz kendimizi.Eğer Kimlik/Kültür bilincini yaşatmak,tanıtmak,hafızalara oturtmak ve mensubiyetimizi kamuya kabul ettirmekse çok dikkat etmeliyiz.
Daha Önceki Yorumumda dediğim gibi bu şivelerden birini tercih edip, onun üzerinden kültürel çalışmalar yapmalıyız.Bu Batı (Şapsuğ-Abzeh) veya Doğu (Kaberdey-Besleney) herneyse birinden biri olmalıdır.Ama olmalıdır,olgun ve kararlı davranmalıyız.
Bu Şivelerden birini seçince diğerini terk etmek değildir,böylede anlaşılmamalı.Çağın kazanımı olan Anadilde eğitim veya diğer teknik iökanlarla Tercih edilen şive içersinde diğer şivelerin telaffuzları,kelimeleri edebileştirdiğimiz,eğitimleştirdiğimiz şive içersinde harmanlaştırılabilir.
T.C. Kurulunca Batı (İstanbul) şivesini kaale aldı.Yazıya geçirdi,edabiyatını,neşriyatını bu şive üzerinden geliştirdi.Fakat;
Anne'yi çok sık kullanırken ''ana'',yı terk etmedi bunuda kültürün mensublarının hafızasında muhafaza etti.Veya,Git'i edebileştirdi,eğitimleştirdi ama ''get'',i de işledi.
Ne Olur=Nolur
Ne diyorsun=Ne Deyon
gibi...Şu an aklıma gelen.
Farzumaal Anadilde Eğitim başladı edebi eserler sürecine geçtik.Doğu Şivesini seçtik.Gedıgeh geliştirilen Kültürümüzde Esas Kelimemiz kabul ettik fakat eserler vermeye başlarken,basınımızı neşrederken Kengeyide kullanabilmeliyiz,Hıgeps derken Pşaşeyide Cümleler arasına serpiştirebiliriz.Hem bu dilimizin kelime haznesinin gelişmesine sebep olur.
Fakat Eğitimde,matbuatta ve yayında tek şive seçme mecburiyeti vardır.Bu bütün Dünyadada böyledir....