Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cum May 25, 2012 4:56 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: ADİGE ANKET
İletiTarih: Sal Ağu 02, 2011 9:36 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
adige_gry

Hazırlayanlar: Tabış Murat - Kıp Gupse

(Зэхэзыгъэувар Табыщ Муратрэ Къып Гупсэрэщ)

Sayın anket katılımcısı değerli arkadaşımız, bu anket sonuçları Nalçik’te bir araştırma için gerekmektedir.Yardımcı olacağınızı umuyoruz.

Seçenekli sorularda lütfen seçeneğin yanındaki boşluğa X işareti koyunuz. Seçeneklerin hiçbirisi size uygun değil ise lütfen düşüncenizi veya durumunuzu uygun boşluğa yazınız.

İsim belirtmeniz gerekmemektedir.

Anketi adigeanket @hotmail.com adresine göndermenizi rica ederiz.

Daha yoğun bir katılım için kendi arkadaş listenizdeki kişilerle de paylaşmanız bu çalışmaya önemli bir katkı yapacaktır.

Katılımınız için teşekkür ederiz.

1. Adige sülale adınız (Уи адыгэ унэгъуэцIэр):

Biliyorsanız yazınız (ПщIэмэ – къэгъэлъагъуэ):.........................................................

Bilmiyorsanız bilmediğinizi belirtiniz (УмыщIэмэ–зэромыщIэр къыхэгъэщ)………………

2. Yaşınızı belirtiniz ( Уи ныбжьыр къэгъэлъагъуэ):

a. 20 yaş altı.( 20 нэс) ……..

b. 21-40 yaş arası (21-м щегъэжьауэ 40-м нэс) ……..

c. 41 yaş üstü (41-м щегъэжьауэ адэкIэ)……. …

3. Nerede yaşıyor sunuz? (Дэнэ щIыпIэ ущыпсэурэ)

a. Şehir adı (Къалэр):……………………………….

b.Sülalenizin yaşamış olduğu veya yaşadığı yerin Türkçe ve Adigece söylenişi

(Уи лъэпкъ къызыдыкIа къуажэри къэгъэлъагъуэ,тыркубзэкIи адыгэбзэкIи): …………………

…………………………………………………………………………………………………

4. Anavatanda sülalenizin yaşamış olduğu veya halen yaşadığı yerin adı:

(Хэкум фи хэкужь-лъэныкъуэр зрихьэлIэ щIыпIэр къыжы1э)………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………

5. Eğitim durumunuz nedir (Сыт хуэдэ щIэныгъэ уиIэ)?

а. İlkokul-ortaokul-lise : halen öğrenci (ПэщIэдзэ - Курыт еджапIэм сщоджэ)……….

b. İlkokul-ortaokul mezunu (ПэщIэдзэ еджапIэр къэзыухащ)………..

c. Lise mezunu ( Курыт еджапIэр къэзухащ)………….

d. Üniversite öğrencisi (ЕджапIэ нэхъыщхьэм сыщIэтIысхьа щхьэкIэ къысхуэухакъым)………….

e. Üniversite mezunu (ЕджапIэ нэхъыщхьэм сыщIэтIысхьащ, щIэныгъэ нэхъыщхьэ зэзгъэгъуэтащ)………….

f. Eğitimli değilim (Седжакъым):………….

6. Mesleğiniz nedir (Сыт уи IэщIагъэр) ?...................................................................................

…………………………………………………………………………………………………………

7. Ailevi durumunuz (Уи унагъуэм и гугъу кIэщIу къэщI):

а. Bekarım, anne-babamla beraber yaşıyorum (Унагъуэ сщIакъым, си адэ-си анэм я гъусэу сопсэу)…………

b. Bekarım , yalnız yaşıyorum (Унагъуэ сщIакъым, щхьэхуэу сопсэу)…………

c. Evliyim (СыунагъэщIэщ)………….

d. Evliyim , anne-babamla beraber yaşıyorum (Унагъуи сиIэщ, си адэ-си анэри си гъусэу сопсэу)…………

8. Akrabalık ilişkileriniz nasıldır (уи Iыхьлы - благъэхэм сыт хуэдэу уахущыт)?

а. Hem baba hem de anne tarafından akrabalarımı tanıyorum ve görüşüyorum (Си адэкIи си анэкIи си Iыхьлы -благъэхэр соцIыху, дызэхохьэ, дызэкIэлъокIуэ)…………….

b. Akrabalarımı tanıyorum ancak görüşemiyorum (zamanım yok, uzakta

yaşıyorlar vs.)(Си Iыхьлы – благъэхэр соцIыху, ауэ дызэхыхьэкъым, лэжьыгъэм дыкъыдэхуэкъым , жыжьэ щопсэухэр)……………

c. Birinci derece akrabalarımdan başka kimseyi tanımıyorum (Си адэшхуэмрэ си анэшхуэмрэ я щхьэкIэ куэд сцIыхукъым)……………

d. Babam (veya annem) çerkes değil, bu nedenle akrabalık ilişkilerimiz zayıf (veya varsa başka nedenler belirtiniz) (Си адэр (е си анэр) нэгъуэщI лъэпкъщ, апхуэдэ хабзэ яIэкъым (е нэгъуэщI щхьэусыгъуэр) .………………………………………………………………………………………………………

e. Kardeşlerimle birbirimize yetiyoruz, başka akrabaya ihityacımız yok (Си анэ къилъхухэмкIэ дызэхурокъуэж)…………………

f. Hiç akrabam yok (Iыхьлы - благъэ зыри сиIэкъым)…………..

9. Adigeliğe ne kadar yakınsınız (Адыгагъэм сыт хуэдэу ухущыт)?

а. Ailem de , onların geçmişi de ben de Adigeyim ( Сыкъэзылъхуахэри, ахэр къызыхэкIари, сэри сыадыгэщ)………….

b. Ailemde bir kaç millete mensup insan var (anne veya baba adige değil ise)

(Лъэпкъ зэхэдзэм сыкъыхэкIащ -адэр е анэр адыгэкъым)…………

c. Adige olmak bana bir şey ifade etmiyor (СымыадыгэкIэ зыгуэр сфIэкIуэду къысфIэщIкъым)…………..

10. Anadilinize ne kadar yakın sınız ? (Анэдэлъхубзэм дауэ ухущыт?)

a. Herşeyi anlıyor ve konuşabiliyorum (Сопсалъэ, къызгуроIуэ, зэхызощIыкI псори)……...

b. Zorlukla konuşuyorum, ( Гугъу сехьу сопсалъэ)……….

c. Anlıyorum ancak konuşamıyorum. ( Сыпсэлъэфкъым, ауэ къызгуроIуэ)………

d. Anlamıyorum da ,konuşamıyorum da ( Сыпсэлъэфкъым икIи къызгурыIуэркъым)………

e. Öğrenmeyi istiyorum (ЗэзгъэщIэну сигу илъщ)………

f. Anadilimi bilmek benim için önemli değil ( Анэдэлъхубзэ сымыщIэкIэ си Iуэху къанэркъым)……….

11. Anadilinizde okuma-yazma biliyor musunuz? (ТхэкIэ-еджэкIэ пщIэрэ?)

a. Okuyorum ve yazabiliyorum (Соджэ икIи сотхэ)……….

b. Okuyorum ancak yazamıyorum (Соджэ, ауэ сытхэфыркъым)……….

c. Latin alfabesiyle okuyabiliyorum (Сызэреджэр латин тхыбзэкIэщ)……….

d. Okumayı da yazmayı da bilmiyorum (Седжэфкъым икIи сытхэфкъым)……….

e. İhtiyaç hissetmiyorum (Сыхуэныкъуэу къысщыхъукъым)……….

12. Anavatana dönüş konusunda ne düşünüyor sunuz? (Хэкум гъэзэжыным сыт хуэдэу ухущыт?)

a. Anavatanıma döneceğim (Хэкужь лъахэм згъэзэжынущ)…………

b. Döneceğim ancak emekli olduktan sonra (veya başka bir gerekçeniz varsa belirtiniz)(Згъэзэжынущ, ауэ эмеклим (е нэгъуэщI щхьэусыгъуэ гуэр) сыхэкIмэщ)……………………………………………………………………………………….

c. İşim ve evim hazır olsaydı ( verilseydi) anavatana dönerdim ( Лэжьыгъэрэ унэрэ хьэзыру сиIатэмэ ( къызататэмэ), Хэкум згъэзэжынт)………….

d. Anavatanımı seviyorum , gideceğim ancak yerleşmeyeceğim. (Хэкум сыкIуэнущ, фIыуэ солъагъу, ауэ згъэзэжынукъым)…………

e. Avrupa’da yaşamak istiyorum, oranın vatandaşlığını tercih ediyorum. (Европэм сыIэпхъуэну сыхуейщ, абы щыхьэт техъуэ тхылъ сиIэмэ нэхъ къэсщтэнущ)………….

f. Benim vatanım, doğduğum yer olan Türkiye’dir. (Сэ си Хэкур сыкъыщалъхуа щIыпIэрщ – Тыркурщ)……………..

13. Kendinizi nereye ait hissediyor sunuz? (Сыт хуэдэ щIыналъэм (хэкум) урицIыху уэ?)

a. Nerede olursam olayım kendimi anavatanıma ait hissediyorum ve oranın vatandaşlığını da almak istiyorum.( Дэнэ сыщымыIэми Хэкум срицIыхущ, абы щыхьэт техъуэ тхылъи сиIэн хуейщ)…………

b. Doğduğum yere ait olduğumu düşünüyorum.( Сэ си цIыхущхьэ зейр сыщалъхуа щIыпIэрщ)…………

c. Rahat yaşayabileceğim her yer benim için vatan olabilir (Тыншу сыщыпсэуфыну дэнэ щIыпIэри си Хэкущ)………..

14. Hangi durumlarda anavatan ile ilişkilerimiz artabilir?.( Сыт хуэдэ щIыкIэкIэ Хэкум епха дыхъужыну?)

a. Adigeceyi bilmek anavatanla iletişimi kolaylaştırır. (Адыгэбзэр пщIэмэ, хэкум тыншу уизэгъэжынущ)………..

b. Anavatan ve diaspora gençlerinin evlilik bağları iletişimi arttırır (ЩIалэ-хъыджэбзхэр зэрышэкIэрэ нэхъ зэгъунэгъу дыхъужынущ)………..

c. İşadamları anavatanda işyerleri açarak orada çalışacak insanları diasporadan götürürlerse anavatanla iletişim artacaktır. (Бизнес Iуэхур нэхъыбэ хэхэс цIыхум ишэрэ абы лэжьакIуэу дишэжмэ, нэхъ дызэхэзэгъэжынущ)…………

d. Küçük yaştaki çocukları eğitim amacıyla anavatana göndermek ilişkilerimizi arttıracaktır.( Сабийхэр цIыкIу щIыкIэ еджапIэ къашэрэ къагъэнэу, Iыхьлыхэм зызэпащIэжмэ нэхъ зэпэблагъэ дыхъужынущ)…………….

e.Yukarıdakilerin tümüne katılıyorum ancak en etkili çözüm çok sayıda insanın anavatana dönüp yerleşmesidir. (ИщхьэкIэ щыжыIа псори къызощтэ, ауэ псом нэхърэ нэхъыфIт нэхъыбэм Хэкум ягъэзэжтэмэ). …………….

http://tr-tr.facebook.com/notes/%C5%9Ft ... 8286048263

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi