Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 6:29 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 37 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: YAHUDİLERDE NAMAZ
İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 1:04 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

yava kardeş bende kılmıyorum.Fakat gidip gelmelerim oldu.Kıldım daha sonra bıraktım ve daha sonra tekrar başladım ve şimdi kılmıyorum.

Bu şundan oldu.Bir çok kere bahsettiğim gibi Cematler halinde sohbetler tertiplenen gecelerimiz olurdu.Burada bir çok soru cevap şeklindeki sohbetlerdi bunlar.Aslında sorgulamalı geçen günler,arayışlar diyelim.

Daha sonra bazı kendi sorgulamalarınızlada,arayışlarınızlada baş başa kalıyorsunuz.Yaratıcının adaleti,hakkaniyeti,güzel ahlakı,haram,helal kavramlarında hassas olmanızı,enne,baba hakkını,paylaşmayı,barışı,sevgiyi sosyal hayata geçirmeniz için tavsiyelerini (emirlerini)anlıyorsunuz.Ve Kuranın ap açık bize indirildiğini öğreniyor,çelişkisiz olduğunu kabul ediyorsunuz.Böyleyken diyorsunuz ki niçin Allah bunları bunları açıkça belirtmemiş veya belirtmemiş olabilirmi?

Namaz konusunda ben çok çelişki yaşadım.

Niçin rekatları,vakitleri yaratıcı Kitabında bilhassa belirtmemiş.Belirtemezmiydi.Sabah Namazı 4 Rekat veya 2 Rekat diyemezmiydi.Yatsı namazınıda ona keza.Ve anladım ki Bu düzenlemeler beşeriyetin tesiriyle yapılmıştır.O zamanda dedim kendi kendime niçin ben sabah namazını 10 rekat uzatacağım belki,Yaradanımla dua ederek yarım saat veya bir saat başbaşa kalacağım.Eğer böyle bir şeyse sonradan rekatlar ve vakit tespitleri beşeriyetin tespitiyse ben rekatlar ekliyebilir,kısaltabilir veya vakitler tayin edebilirim diye düşündüm.Rituellerdede kendimi özgür hissettim.Sürekli bir kenarda okumak,yakarmak veya Kuranı okumak,nedemek istediğinde sürekli kafa yormak,anlamaya çalışmak ve tavsiye (emrettiği) ettiği şekilde yaşamaya çalışmayı anlamak.Zaten tartışıldıkçada 5 vakit 3 vakite indirilebilir denmeye başlanmadımı?Hatta Namazın kazası olmaz denmeye bile başlandı?Yani Allahın kesin emirleri üzerine böyle olabilirlilikleri konuşabilirmiyiz? Mesela Kuranda gerektiği bir yerde veya muhitte hırsızlık yapabilirsiniz deniyormu?Veya zinaya musade varmı? gibi.Cenabı hakkın hükümleri kesin olmamalımı?

Sohbet uzar gider,yani şunu demek istiyorum.Allahın emirlerini yerine getirmek zorunda hissediyorum kendimi.Güzel Ahlaklı olmak,Adil olmak,Sevgiden,barıştan yana olmak,sosyal hayatta hakkaniyetli olmak,güvenilir,emin insan olmak,dürüst olmak,yardımperver olmak,vijdanı ve insafı daima önde tutmak gibi.Çünkü yaratıcımız bizlerden imtihan dünyasında bunları istiyor.En küçük kurumlaşmalardan en geniş sosyal hayat nizamında.Bunlar kesin.Namaz kılmayı kesin Kitabımızda (Kuran) belirtmiyorsa niçin kendimi sorumlu tutayım.Dinimiz aynı zamanda kolaylaştırıcı değilmi.Yanlış anlaşılmasın,Namaz zor demiyorum ve kılanlara saygı duyuyorum,kılınmasın da demek istemiyorum fakat Kuranda kesin olduğunu bilmek istiyorum.Biri bana Şu ayette şu vakitler ve rekatlar yazıyor demeli?

Beni yanlış anlamayın,ben yaradanıma karşı kendimi onun emrettiği her konuda sorumlu hissediyorum.Fakat emretmediklerine karşıda sorumlu hissetmeme hakkımıda kullanmak istiyorum,tabir caizsse..........

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 1:24 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

dediklerin doğru..ve dönüp dolaşıp yien yolumuz kuranı bize ilk anlatmaya çalışan peygambere gelip çatıyor..
o ne yaptı..
o ne yaptı
o ne yaptı...namaz ..,salat her ne ise..işte bana kuranı anlamak için onun ışığı lazım..onun hayatı..şu zamanda da bu kadar çok yalan hadis varken..alemlerin rabbine doğruyu göstermesi için yalvarmaktan başka çare yok..bana göre...bende şimdi kılmıyorum.ama çok seviyorum..onunla olduğum zaman dilimleri ve beni mutlu ediyor...diğer zamanlardad onsuz musun diyeceksin..ama ben kendimi secdeye bakarken onun yüzüme baktığını hissediyorum ..

herneyse...herkes mutlu ve ona yakın olduğu anı yaşasın..ne diyeyim

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 1:47 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

3:138 Bu, insanlara bir açıklama, korunup sakınanlara da bir öğüt ve kılavuzdur.

6:126 Rabbinin yolu işte budur; dosdoğru, kıvamında... Biz öğüt alan bir topluluğa ayetleri ayrıntılı bir biçimde açıkladık.

16:89 Gün olur, her ümmet için kendi aleyhlerine kendi içlerinden bir tanık çıkarırız. Seni de şu insanlar hakkında tanık olarak getireceğiz. Sana bu Kitap'ı indirdik ki herşey için ayrıntılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun.

17:12 Biz, geceyi ve gündüzü iki ayet yaptık; sonra gecenin ayetini silip gündüzün ayetini gösterici yaptık ki, Rabbinizden bir lütuf isteyesiniz, yılların sayısını ve hesabı bilesiniz. Biz her şeyi ayrıntılı bir biçimde açıkladık.

6:38 Yeryüzünde debelenen hiçbir canlı, iki kanadıyla uçan hiçbir kuş istisna olmamak üzere hepsi sizin gibi ümmetlerdir. Biz bu Kitap'ta, herhangi birşeyi ne eksik bıraktık ne fazla yaptık. Onlar, sonunda Rableri önünde haşredilirler.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 3:12 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

herkes mutlu ve ona yakın olduğu anı yaşasın..
------------------------------------------------- Surprised

Mutlu,huzurlu,sevgi,saygı dolu olmalıyız.Bir birimize karşı hakkaniyetli,güzel ahlak sahipleri olarak yaşamalıyız.Sosyal hayatımızda,köy,kasaba,şehir ve devlet (lerimizde) adalet üzerine çalışmalıyız.Barış içinde olmalıyız.Mazlumun yanında olmalıyız.Vijdan,insaf duygularımızı beslemeliyiz.Sık sık yaradanımızla iletişim halinde olmalıyız (Dua ile,yalvarma,yakarma ile) ve onun dediklerine riayet etmeli, her an onun takibinde olduğumuzu unutmamalıyız.Görendir,bilendir,duyandır,düşünceleri okuyandır bilmeliyiz.Bir dakika,... saniye dahi ondan uzaklaşmamalı,onun emirlerini unutmamalıyız.Fırsat buldukca Kuran okumalıyız (anlayarak),ne demek istiyor,bizlerden ne istiyor fikir tazelemeleri yapmalıyız.Baş başa kalmak için zaman ayırmalıyız.Cematler halindede ne demek istediğini,yapmamız gerekenleri,her türlü olumsuzlukları olumluluklara çevirmek için Kuranın emirleri üzerine tartışmalı,araştırmalı,günün şartlarına ve hadiselerine göre yardımlaşmalar,dayanışmalar üzerine çözümler üretip,geliştirmeliyiz.(Camilerin ve mescitlerin bu tür cematleşmeler üzerine,gerektiği heran ezan ile çağrılma gerelkliliği olduğuna inanıyorum,nüfusa orantılı,uluslar arası manasında sosyal konular içinde hac yapılabilmelidir,heran,cematleşmelerin sosyo kültürel,askeri,economik,siyasi boyutları vardır diye düşünüyorum haccın bu boyutunun esasının hayata geçirilmesi mesela,rituellerden ziyade) istişareleri ihmal etmemeliyiz.Bir birimizin elinden tutmalı hakları iade etmeli,yardımlaşmalı,bir birimize istediğimiz gibi (ferdi,kavmi haklar üzerine) Kuran ölçülerinde yaşama şansı tanımalıyız.

Benim anladığım din bu.Tabi genişletile bilir.Hayatımız ilk önce Kurani olmalı.

o ne yaptı..
------------------

Bunu bende merak ediyorum.İnanın peygamberimiz bu şekilde ibadet ediyordu (Namaz kılıyordu) diye beni inandırsınlar, ikna etsinler bir vakti,rekatı kaçırmam....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 3:23 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
HAMZATBEY

Vallahi ne diyelim Sizinkisi biraz Sıracı - Bozacı meselesine dönmüş.... Allah (c.c) Mutluluğunuzu daim etsin......

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 3:48 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

HAMZATBEY kardeşim kimsenin ibadetlerine karışmıyoruz yanlış anlaşılmasın,birazda şunu demek istiyoruz veya en azından ben bunu demek istiyorum, ibadet etmek dua etmek,yaradanla baş başa kalmak,onu anlamaya çalışmak ise bunun süresi,zamanı inananın kendine ait olmalı (Fert ve cemat halindeyken).Rütüeller dayatması olmamalı.Kuranı anlamalıyız,anlamaya çalışmalıyız,anlatmalıyız,yaşamımıza geçirmeliyiz.Allah bizden bunumu istiyor daha çok, yoksa rituellerimi?

Bence Kuranı anlayamadığımız için, daha çok rituellerle ibadetler geliştirdik,Kuranın demek istediğini anlamış ve hayatımıza geçirmiş olsaydık, en güzel adalet düzenlerini inşa eder,şimdi demokrasi denen sistemi geliştirir,parlementer sistemler geliştirir Krallıklar,padişahlıklar düzenini 4 halife zamanından sonra geriye dönüşler yaparcasına getirmezdik.

Bu gün İslam coğrafyasının sürekli geriye gidişinde sebep bu olsa gerek.....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 25, 2010 5:39 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

HAMZATBEY yazdı:
Vallahi ne diyelim Sizinkisi biraz Sıracı - Bozacı meselesine dönmüş.... Allah (c.c) Mutluluğunuzu daim etsin..

hattab yani hamzatbey...şıracı ve bozacı kelimelisi biraz ağır olmuş..
bu dünyada herkes aynı olsaydı ..,ya her taraf cennet yada her taraf cehennem olacaktı..insan ..;fabrikadan çıkan mamül değil..tek tip olarak bakamazsın..
ben namaza inanırım farzdır derim kılarım ve ya kılamam ..
başkası yok ben inanmıyorum der..ne yapacaz..çekip silahları savaşacakmıyız..bu nedenle söyleyebilecek tek sözümüz olur..pişman olduğumuz..,doğru buymuş dediğimiz zaman kabre girdiğimiz zaman olmadan rabbim doğruyu göstersin derim hepimize..ve ona en yakın olduğmuz zamanları, daha çok yaşamamızı temenni ederiz..
artık kimine göre bu namaz kimine göre başka yerdir..bu saattetn sonra kimseye bu doğru diye yakasına yapışamayız..yapışamadığımız gibi hakaret etmemizede gerek yok

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 37 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi