Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 6:28 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 32 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: VE ARADIM BULDUM
İletiTarih: Per Oca 14, 2010 4:07 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

''Bir Anda Zaman'' adlı başlık içersinde Namazın şeklen kılınışının bir açıklamasında Zerdüşt dinindeki kılınış şekliyle ayniliğinden bahsedilmişti.O günden beri Gümrük Sahasında gelen her İranlı Şöförlere aranızda Zerdüşt varmı diye sorarak aradım buldum.Çoğu İranlı dini konularda hiç konuşmazlar demişti,hem sorma kırılıyorlar falan diye.Her neyse bu Pazartesi bir İranlı Azeri şöför vardı Hoseyn, hasbihaldik epeydir.Tesadüfen o an bulunan 5-6 İranlı şöförün içindeydi.Konuyu ona açtım,Meşhed yakınlarında bir köyden olan Zerdüşle tanıştırdı.Binbir rica ile İbadetlerini sordum,adı Merez,Hoseynin tercümesiyle sohbet ettik.

Sabah güneş vakti,güneşe doğru ilk ibadetleri.Güneşe doğru yüzünü dönüp,gözleri kapatıp kendi dualarını okuyup,eğilmek,kalktıktan sonra bu sefer dizlerinin üzerinde kıvrılıp alnını toprağa değdirip oturmak.Tekrar alnını değdirip ayağa kalkmakmış.Bunu sabahları beşkere yapıyorlarmı.Gündede beşkere.İbadete başlamadan önce el,ayak,yüz yıkanıyor,başa su serptikten sonra takke giyiliyormuş.Takkeyi Tırının içinden çıkardı ve gösterdi.Namaz takkesi benzeri,yalnız alın kısımda güneş işlemesi var ve kalın bir kumaş,keçeye yakın kalınlıkta.Evli erkekler Hasta ve Hamile eşleri içinde bu rituelleri yapmak zorundaymış.Sabah ibadet şartmış,ergenlik çağına gelen her insan için ve kendinden geçecek kadar hasta olmadıktan sonra sabah ibadeti şartı varmış.Diğer dört ibadeti,onların namazı,güneş battıktan sonra yatmadan önce,burada son beşinci rituele uyku ibadeti diyor,yani diğerki bir sebepten uygulayamadığı ibadeti uyku ibadetiyle yapabiliyormuşlar,bir nevi kaz-ı ifa.

İranda çok kapalı bir toplummuşlar,bunu merek etmemi Hoseyde anlamadı.Herneyse Hoseyn tercüme etti,Merez anlattı.Böyle merakım var,taktım kafayı öğrendim,öğrenebildiğim kadarıyla.Hoseyninde Türkçesi poroblemli tabi ama yinede anladığımı zannediyorum..

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: VE ARADIM BULDUM
İletiTarih: Per Oca 14, 2010 4:15 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

o nasıl bir ibadet öyle-))))))))

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 14, 2010 4:22 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

o nasıl bir ibadet öyle-))))))))
-------------------------------------yava----
yava kardeş bunu neden araştırdığımı anlaman için,''Bir Anda Zaman'' başlıktaki senin ve benim olmayan, Namaz hakkındaki Tleps'in yazılarını tekrar okumanı rica edeceğim.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 14, 2010 4:51 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

abi beni son 3 haftadır yıl sonu ,sayımlar...devir..stoklar..hesaplar çarptığı için vakit bulamadım dikkatli okumaya...en kısa zamanda bir okuyayım dikkatli olarak

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 14, 2010 5:04 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Yorma kendini ama okursan iyi olr,son yorumları ve kırmızı yazıları bilhassa okumanı tavsiye ederim.Şu mevzu bizim Namaz kılma ve aptest alma şekillerimize çok benziyor. 5 vakit olması ve takke zorunluluğu falan....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 14, 2010 6:06 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Resim
Zeredeşt Tapınağı (Kübü) Iranda Persepolis yakınlarında. 1. Darius (MÖ 521-486) tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 18, 2010 9:01 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Zerdüştlük, İran' ın İslam öncesi dinidir. Zerdüşt aslında bu dinin peygamberinin adıdır. Yaşadığı tarih hakkında tarihçiler arasında mutabakat yoksa da yaklaşık M.Ö. 7. yy olduğu tahmin ediliyor. Bu dinin tanrısının adı ise "Ahura Mazda". Bu nedenle bu dine Mazdaizm adını verenler de vardır. Kutsal kitabı Avesta olan Zerdüştlüğe göre insanlar öldükten sonra dirilirler ve öteki dünyada iki safa ayrılırlar. Tüm insanlar cennete girebilmek için şinvat köprüsünden geçmek zorundadırlar. Kötüler için şinvat köprüsü kılıcın keskin tarafı gibi olur. İyiler için ise köprü genişler. Zerdüşt, geçişleri izler ve kendi ümmetinden kimselerin geçisi sırasında tanrı Ahura Mazda' dan şefaat diler.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 18, 2010 9:27 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Tüm insanlar cennete girebilmek için şinvat köprüsünden geçmek zorundadırlar.
------------------------------------------------------------------------------

Fars kökenli Hadiscilerin İslam'a (dinimize) Sırat köprüsü yakıştırması olarak bir yansıyışta olabilirmi bu?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Oca 18, 2010 9:57 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Sıratı mustakim Allahın dosdoğru yoludur.

6.151-153 De ki onlara: "Hadi gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını yüzünüze karşı okuyayım:
- Hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın. Ana-babaya çok iyi davranın.
- Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; biz sizi de onları da rızıklandırırız.
- Kötülüklerin görünenine de gizli kalanına da yaklaşmayın.
- Allah'ın saygın ve aziz kıldığı cana, bir hakkı savunmak dışında kıymayın. Allah size bunları önerdi ki, aklınızı işletebilesiniz."
- "Yetimin malına yaklaşmayın! Ancak rüştüne erişinceye kadar en güzel yolla ilgilenme hali müstesna.
- Ölçme ve tartmayı tam bir dürüstlükle yerine getirin. Hiç kimseye yaratılış kapasitesinin üstünde yükümlülük getirmiyoruz.
- Konuştuğunuz zaman, yakınlarınız/aleyhine de olsa, adaleti gözetin.
- Ve Allah'a verdiğiniz söze sadık kalın.
- Düşünüp öğüt alasınız diye O size bunları önerdi.
Bu benim dosdoğru yolumdur(sıratı mustakimimdir), onu izleyin, başka yolları izlemeyin! Yoksa bu hal sizi O'nun yolundan uzaklaştırıp parçalara böler. Sakınıp korunasınız diye O bunu önermiştir size.

Allah bizi dosdoğru yola (sıratı mustakime=Allah'ın yolu) kuranla iletir.

34.6 Kendilerine ilim verilenler, Rabbinden sana indirilenin, hakkın ta kendisi olduğunu, Hamîd ve Azîz olan Allah'ın yoluna kılavuzladığını görürler.

5.15 Ey Ehlikitap! Resulümüz size geldi. Kitap'tan saklamış olduklarınızın çoğunu size ayan-beyan açıklıyor; çoğundan da geçiyor. Şu bir gerçek ki, size Allah'tan bir ışık ve apaçık bir Kitap gelmiştir.
5.16 Allah, rızasına uyanları o Kitap'la esenlik ve barış yollarına iletir ve onları kendi izniyle karanlıklardan aydınlığa çıkarıp şaşmayan ve sapmayan dosdoğru yola (sıratı mustakime) kılavuzlar.

Araf Süresi 16. ayette Allah bize iblisin hedefinin bizi sıratı mustakimden (dosdoğru yoldan) uzaklaştırmak olduğunu söyler:

7.16 (İblis) Dedi: "Beni azdırmana yemin ederim ki, onları saptırmak için senin dosdoğru yolun üzerine kurulacağım."

"Sıratı"ın aynı Zerdüştlükteki "Şinvat Köprüsü" gibi kıldan ince bir köprü olduğunu iddia ederler de var.

Gerçeği söylemek gerekirse rivayetlere uyanlar "sıratı mustakim"in ne olduğunu bile anlayamamış olanlardır.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 22, 2010 6:09 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Zerdüştlük:
http://www.youtube.com/watch?v=K83F4URTS9I

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 32 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi