|
''Bir Anda Zaman'' adlı başlık içersinde Namazın şeklen kılınışının bir açıklamasında Zerdüşt dinindeki kılınış şekliyle ayniliğinden bahsedilmişti.O günden beri Gümrük Sahasında gelen her İranlı Şöförlere aranızda Zerdüşt varmı diye sorarak aradım buldum.Çoğu İranlı dini konularda hiç konuşmazlar demişti,hem sorma kırılıyorlar falan diye.Her neyse bu Pazartesi bir İranlı Azeri şöför vardı Hoseyn, hasbihaldik epeydir.Tesadüfen o an bulunan 5-6 İranlı şöförün içindeydi.Konuyu ona açtım,Meşhed yakınlarında bir köyden olan Zerdüşle tanıştırdı.Binbir rica ile İbadetlerini sordum,adı Merez,Hoseynin tercümesiyle sohbet ettik.
Sabah güneş vakti,güneşe doğru ilk ibadetleri.Güneşe doğru yüzünü dönüp,gözleri kapatıp kendi dualarını okuyup,eğilmek,kalktıktan sonra bu sefer dizlerinin üzerinde kıvrılıp alnını toprağa değdirip oturmak.Tekrar alnını değdirip ayağa kalkmakmış.Bunu sabahları beşkere yapıyorlarmı.Gündede beşkere.İbadete başlamadan önce el,ayak,yüz yıkanıyor,başa su serptikten sonra takke giyiliyormuş.Takkeyi Tırının içinden çıkardı ve gösterdi.Namaz takkesi benzeri,yalnız alın kısımda güneş işlemesi var ve kalın bir kumaş,keçeye yakın kalınlıkta.Evli erkekler Hasta ve Hamile eşleri içinde bu rituelleri yapmak zorundaymış.Sabah ibadet şartmış,ergenlik çağına gelen her insan için ve kendinden geçecek kadar hasta olmadıktan sonra sabah ibadeti şartı varmış.Diğer dört ibadeti,onların namazı,güneş battıktan sonra yatmadan önce,burada son beşinci rituele uyku ibadeti diyor,yani diğerki bir sebepten uygulayamadığı ibadeti uyku ibadetiyle yapabiliyormuşlar,bir nevi kaz-ı ifa.
İranda çok kapalı bir toplummuşlar,bunu merek etmemi Hoseyde anlamadı.Herneyse Hoseyn tercüme etti,Merez anlattı.Böyle merakım var,taktım kafayı öğrendim,öğrenebildiğim kadarıyla.Hoseyninde Türkçesi poroblemli tabi ama yinede anladığımı zannediyorum..
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|