Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 6:21 pm


Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC




Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 20 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 12:45 pm 
Çevrimdışı
Emektar Üye
Emektar Üye

Kayıt: Pts Nis 06, 2009 6:41 pm
İleti: 2234
Kuran’daki evlenme ile ilgili kurallar:


Kuran’ın tümü birbiri ile tutarlı, mantıklı ve hiçbir çelişki içermez:

Ayet (4:82)
Hâlâ Kur’ân'ı gereği gibi düşünmezler mi? Eğer ki o, Allah'tan başkası tarafından olsaydı, kesinlikle onun içinde birçok çelişkiler bulurlardı.



Kuran’da çok eşliliği imkansız kılan iki basit kural vardır.


1. Kural
Ayet 24:32: Evli olmayanları evlendirmek

Ve sizden eşi olmayanları, erkek ve kadın hizmetçilerinizden iyi olanları evlendirin. Eğer bunlar fakir iseler, Allah Kendi fazlından onları zenginleştirir. Şüphesiz ki Allah, vâsi'dir [geniş olandır], en iyi bilendir.

Kuran metin olarak tutarlı ve mantıklı bir kitaptır. Yukarıdaki ayeti mantıksal açıdan inceleyecek olursak:

Ve sizden eşi olmayanları evlendirin… Bu ayette Allah bize içimizden evil olmayanları evlendirmemizi emrediyor. Toplumda evil olmayanlar (bekar veya dul olan kadın ve erkekler) Evli olmayanları kimler ile evlendireceğiz? Doğaldır ki evil olmayan diğer şahıslarla. Eğer onları evil olan diğer şahıslarla evlendirirsek evli olanları da evlendirmiş oluruz. İşte bu yüzden evil olmayanları sadece evil olmayanlarla evlendirebiliriz. Evli olanalar bu ayet gereğince evlendirilemezler. İki, üç veya dört kadınla evlenmek bu ayete göre imkansız ve kabul edilemez bir durumdur.

1. Kural: Allah bize sadece toplumdaki evil olmayanları evlendirmemizi emreder.




2. Kural
Ayet (4:20) Bir eşin yerine başka eş almak:

Ve eğer bir eşin yerine bir eş değiştirmek istediyseniz, onlardan birine yüklerle vermiş de bulunsanız, artık ondan bir şey geri almayınız. Onu bir iftira ve açık bir günah olarak alır mısınız?

Bir eşin yerine başka bir eş almak veya bir eşin yerine bir eş değiştirmek, yeni evlilik olmadan önce eskiyi boşamış olmak şartını getirir. Bu da evlilik konusundaki 2. kuraldır.

2. Kural: İkinci bir eşi almadan önce birinciyi boşamış olmak gereklidir.


Bu kural Kuran’a göre çok eşliliği daha da zorlaştırmaktadır.


Aslında bu iki kural kuranda “misaken ğalizan” diye bahsi geçen bağlayıcı evlilik kuralı olan, alınan “kuvvetli söz” dür.


Ayet 4:21 Ve birbirinizle kaynaşıp başbaşa kalmışken ve onlar sizden kuvvetli bir söz almışken onu [verdiğinizi] nasıl alırsınız?


Aynı kuvvetli sözün/kesin sözün “misaken ğalizan” Ahzab süresi 7.ve 8. ayetlerinde Allah tarafından peygamberlerden alındığını görüyüruz.


33:7-8. Ve hani Biz, doğru kimselere doğruluklarından sormak için, peygamberlerden; Nûh'tan, İbrâhîm'den, Mûsâ'dan ve Meryemoğlu Îsâ'dan mîsâklarını [kesin sözlerini] almıştık. Senden de (mîsâk aldık). Biz, onlardan ağır bir mîsâk [kesin bir söz] aldık. Ve O [Allah], kâfirler için acı verecek bir azabı hazırladı.

Evli olan bir mümin ikinci bir kadınla evlilik yaparsa bekar veya dul olmaksızın evlendiği için evlilikle ilgili Kuran’daki 1. kurala karşı gelmiş olur. Eş yerine eş almadığı için (biriciyi boşamadan ikinciyi aldığı için) de 2. kurala karşı gelmiş olur.

_________________
... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 1:01 pm 
Çevrimdışı
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Kayıt: Cum Ağu 01, 2008 8:09 am
İleti: 4520
3. Ve eğer ki yetimleriniz konusunda hakkaniyetsizlikten korktuysanız; o takdirde sizin için hoş olan, o kadınlardan [yetimlerin kadınlarından] ikişer ikişer, üçer üçer, dörder dörder nikâhlayın. Şâyet o takdirde de adaleti gözetemeyeceğinizden korktuysanız, bir tanesini ya da yeminlerinizin sahip olduğunu nikâhlayın. Bu, hakksızlığa sapmamanız için en uygunudur.


?????????????

_________________
SOYLU SEVDAM....
CAPA CAпсуоуп
cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 2:55 pm 
Çevrimdışı
Emektar Üye
Emektar Üye

Kayıt: Pts Nis 06, 2009 6:41 pm
İleti: 2234
Ne-ke-ha kök kelimesinden gelen birçok kelime vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Nekeha = evlenmek
Enkeha = evlendirmek
İstenkeha = evlenmek istemek

Nekeha ve enkeha fiilleri tek başlarını olduklarında anlamları yukarıda belirtildiği gibidir ve açıktır. Ama “fe” bağlacı ile bağlandıklarında (4:3 ayetinde olduğu gibi “feinkihuفَانْكِحُوا) hem evlenin hem de evlendirin anlamına gelir. Bu “fe” bağlacı ile bağlanmış fiilin anlamının evlenin mi yoksa evlendirin mi olduğunu siyaktan yani işlenmekte olan konudan anlarız.

Nekaha fiilini 2:221, 2:230, 4:22, 24:3, 33:49, 33:53, 60:10. ayetlerinde enkeha fiilini ise 24:32 ve 28:27 ayetlerinde görüyoruz.

24:32 Ve sizden eşi olmayanları, erkek ve kadın hizmetçilerinizden iyi olanları evlendirin. Eğer bunlar fakir iseler, Allah Kendi fazlından onları zenginleştirir. Şüphesiz ki Allah, vâsi'dir [geniş olandır], en iyi bilendir.

24.32 (okunuşu) Ve enkihül eyama minküm ves salihiyne min ibadiküm ve imaiküm iy yekun fükarae yuğnihimüllahü min fadlih vallahü vasiun alim




4:3 Ayetinin analizi:


“Ve in hiftüm illa tuksitu fil yetama” وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى: Ve eğer ki yetimleriniz konusunda hakkaniyetsizlikten korktuysanız.
Ayetin bu kısmı çok önemli olup her zaman tefsirciler tarafından önemsenmemektedir. Yetimlere (kız ve erkek yetimlere) hakkaniyetle davranmak onlara bakmak, onları eğitmek, büyütmek, onlara kalan mirası güvence altında korumak demektir.




feinkihu”: فَانْكِحُوا ” Bu kelime hemen hemen bütün meallerde evlenin olarak çevrilmekte. Oysa bunun bu ayetteki anlamı evlendirin demektir.



ma tabe lakümمَا طَابَ لَكُمْ: Bu terim de “sizin için hoş olan” diye çevrilmekte oysa buradaki anlamı “size bir fakir için rıza gösteren (olur diyen)” anlamındadır. Nitekim aynı kelime 4, ayette de geçiyor “fe in tibne leküm an şey'im minhü nefsen”= “onlar, gönül hoşluğuyla size ondan bir şeyi bağışlarlarsa” Burada aynı kelimenin gönül hoşluğuyla (rızayla) yapılan şey anlamında olduğu açıkça bellidir. Öyleyse:
ma tabe lakümمَا طَابَ لَكُمْ: size bu konuda rıza gösterenler demektir.


minen nisai مِنَ النِّسَاءِ”: “kadınlardan” 2. ayette, bu ayette ve 6.ayete kadar olan ayelerin hepsinde bahsi edilen kadınlar bu yetimler kategorisine bu dezavantajlı kategoriye dahil olan kadınlardır. Yani yetimlerin anneleridir.


mesna ve sülase ve ruba' مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ” (aynı terim 35:1 ayetinde de geçmektedir) anlamı “ikşer ikişer, üçer üçer ve dörder dörder” demektir. Yani “ikşerli, üçerli ve dörderli gruplar halinde” anlamına gelir.


fe in hiftüm ella ta'dilu فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا” Şâyet o takdirde de adaleti gözetemeyeceğinizden korktuysanız (Yetim annelerini ikişerli üçerli ve dörderli gruplar halinde evlendirmek konusunda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız).

fe vahideten فَوَاحِدَةً”: bir tanesini (Bir tanesini evlendirin)

ev ma leleket eymanüküm أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ”:veya mülk yeminleri evlendirin. Yani bu yetim annelerinden mülk yemin evliliği yapmaya razı olanları varsa onlarıda evlendirin.


Bu ayetin anlamını şu şekilde açıklamak mümkündür:
Ey insanlar! (Sûrenin başındaki hitap sadece Müslümanlara değil, tüm insanlara; yani topluma, kamuya, kamu yönetiminedir) Toplumdaki yetimlere karşı adalet sağlanamamışsa, yetimler mağdur durumda ise; toplanacaksınız ve yetimlere bakmakla mükellef olan kadınları (yetimlerin annelerini) ikişer ikişer, üçer üçer, dörder dörder nikâhlamak üzere bir kampanya düzenleyeceksiniz. Böylece yetimler üvey çocuklarınız, yetimlere bakmakla mükellef kadınlar da eşleriniz olacak. Bu durumda, yetimler ile onlara bakmakla mükellef kadınlar akrabalarınız olacak, siz de onlara akrabalık hakk ve hukukunu uygulayacaksınız.

Tabiki toplumda bu yetim anneleri ile evlenecek olanlar yukarıda verdiğimiz kurallar gereğince toplumdaki bekar veya dul erkeklerdir. Evli olanlar değil.

_________________
... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 3:10 pm 
Çevrimdışı
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Kayıt: Cum Ağu 01, 2008 8:09 am
İleti: 4520
4:3 Ayetinin analizi:


“Ve in hiftüm illa tuksitu fil yetama” وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى: Ve eğer ki yetimleriniz konusunda hakkaniyetsizlikten korktuysanız.
Ayetin bu kısmı çok önemli olup her zaman tefsirciler tarafından önemsenmemektedir. Yetimlere (kız ve erkek yetimlere) hakkaniyetle davranmak onlara bakmak, onları eğitmek, büyütmek, onlara kalan mirası güvence altında korumak demektir.




” feinkihu”: فَانْكِحُوا ” Bu kelime hemen hemen bütün meallerde evlenin olarak çevrilmekte. Oysa bunun bu ayetteki anlamı evlendirin demektir.



“ ma tabe laküm” مَا طَابَ لَكُمْ: Bu terim de “sizin için hoş olan” diye çevrilmekte oysa buradaki anlamı “size bir fakir için rıza gösteren (olur diyen)” anlamındadır. Nitekim aynı kelime 4, ayette de geçiyor “fe in tibne leküm an şey'im minhü nefsen”= “onlar, gönül hoşluğuyla size ondan bir şeyi bağışlarlarsa” Burada aynı kelimenin gönül hoşluğuyla (rızayla) yapılan şey anlamında olduğu açıkça bellidir. Öyleyse:
“ ma tabe laküm” مَا طَابَ لَكُمْ: size bu konuda rıza gösterenler demektir.


“minen nisai مِنَ النِّسَاءِ”: “kadınlardan” 2. ayette, bu ayette ve 6.ayete kadar olan ayelerin hepsinde bahsi edilen kadınlar bu yetimler kategorisine bu dezavantajlı kategoriye dahil olan kadınlardır. Yani yetimlerin anneleridir.


” mesna ve sülase ve ruba' مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ” (aynı terim 35:1 ayetinde de geçmektedir) anlamı “ikşer ikişer, üçer üçer ve dörder dörder” demektir. Yani “ikşerli, üçerli ve dörderli gruplar halinde” anlamına gelir.


”fe in hiftüm ella ta'dilu فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا” Şâyet o takdirde de adaleti gözetemeyeceğinizden korktuysanız (Yetim annelerini ikişerli üçerli ve dörderli gruplar halinde evlendirmek konusunda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız).

“fe vahideten فَوَاحِدَةً”: bir tanesini (Bir tanesini evlendirin)



buraya kadar anlamlı..ama burda..?

bir insan 1 kişiyi evlendirken başka da 4 kişiyi evlendirirken başka karaktaremi sahip oluyorda ,adaletsiz olabiliyor

_________________
SOYLU SEVDAM....
CAPA CAпсуоуп
cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 3:22 pm 
Çevrimdışı
Emektar Üye
Emektar Üye

Kayıt: Pts Nis 06, 2009 6:41 pm
İleti: 2234
Bir kişiyi evlendirmek için 100 lira gerekiyorsa 4 kikşiyi evlendirmek için 400 lira gerekecek. 4 kişiyi 100 lira ile evlendirip haksızlık yapmamak kendimizi de zorda bırakmamak için sadece birini evlendirmekle yetiniriz. Diğerlerini de başkları evlendirir.

_________________
... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 3:35 pm 
Çevrimdışı
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Kayıt: Cum Ağu 01, 2008 8:09 am
İleti: 4520
Şimdi biz müslümanlar Kuranda tek burda geçen bu ayetten yola çıkaraktan mı..?bir erkek 4 kadınla evlenebilir dedik
Şimdi biz müslümanlar yetim ailelerinin anlatıldığı bu ayeti ,tüm kadınları kapsayacak şeklemi getirdik..?
evlenmek ile evlendirin arasındaki farkı 1400 asırdan beri anlayan olmadımı..?
Biz mi Kurana uyduk.yoksa Kuranı mı nefsimize uydurduk..?

_________________
SOYLU SEVDAM....
CAPA CAпсуоуп
cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 3:51 pm 
Çevrimdışı
Emektar Üye
Emektar Üye

Kayıt: Pts Nis 06, 2009 6:41 pm
İleti: 2234
axakuyt aştıbj yazdı:
Şimdi biz müslümanlar Kuranda tek burda geçen bu ayetten yola çıkaraktan mı..?bir erkek 4 kadınla evlenebilir dedik
Çok eşlilik konusunda bu ayetin dışında ve Kuran’ın dışında yüzlerce hadis var

axakuyt aştıbj yazdı:
Şimdi biz müslümanlar yetim ailelerinin anlatıldığı bu ayeti ,tüm kadınları kapsayacak şeklemi getirdik..?
Cennetteki üzüm tanelerini bile özel kadınlar olarak gören zihniyet “yetimlere adaletli davranamayacaksanız gidin hoşunuza giden dört kadınla evlenin” dedi.

axakuyt aştıbj yazdı:
evlenmek ile evlendirin arasındaki farkı 1400 asırdan beri anlayan olmadımı..?
Biz mi Kurana uyduk.yoksa Kuranı mı nefsimize uydurduk..?
Anlayan oldu. olmaz mı? ama cariye ve huri peşinde koşanlar bunu anlaşılmaz duruma getirmek için ellerinden geleni esirgemediler. Başarılı da oldular.

_________________
... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Per Ekm 21, 2010 6:44 pm 
Çevrimdışı
Acemi Üye
Acemi Üye
durmaz

Kayıt: Cum Ağu 13, 2010 11:48 am
İleti: 182
yazıyı yanlış mı anladım dört eşllik yok mu yazıyor orda :|

Peygamber Efendimiz dört evlilik yapmış buna ne diyeceksiniz ?

_________________
Büyüyünce büyü bozuluyor !


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Cmt Ekm 23, 2010 8:24 am 
Çevrimdışı
Emektar Üye
Emektar Üye

Kayıt: Pts Nis 06, 2009 6:41 pm
İleti: 2234
durmaz yazdı:
yazıyı yanlış mı anladım dört eşllik yok mu yazıyor orda

Alıntı:
Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2009 Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 50,3'ü (36 milyon 462 bin 470 kişi) erkekler, yüzde 49,7'si (36 milyon 98 bin 842 kişi) ise kadınlardan meydana geldi


Türkiye nufus sayımı sonuçları 1927 yılından 2000 yılına kadar incelendiğinde her zaman erkeklerin sayısının kadınlardan daha fazla olduğu görülür. Dünya genelinde veya ortalama olarak erkek sayısı kadın sayısına eşittir.

Yani matematiksel olarak bazı erkeklerin birden fazla kadın almaları diğer bazı erkeklerin evlenecek kadın bulamamaları anlamına gelir.

Erkeklere; "hoşunuza giden iki, üç, veya dört kadınla evlenin, bunun dışında da birçok cariyede edinebilirdsiniz" diyen (HAŞA) Allah neden kadınların sayısını erkeklerin en az 4 katı kadar yaratmamış ki?

durmaz yazdı:
Peygamber Efendimiz dört evlilik yapmış buna ne diyeceksiniz ?

Hadislere göre Peygamberin eşlerinin sayısı 4 ten çok daha fazla.

_________________
... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…


Sayfa başı
 Profile bak  
 
 İleti başlığı: Re: TEK EŞLİLİK KURALI
İletiTarih: Cmt Ekm 23, 2010 5:55 pm 
Çevrimdışı
Acemi Üye
Acemi Üye
durmaz

Kayıt: Cum Ağu 13, 2010 11:48 am
İleti: 182
evet hadislere göre Efendimizin çok hanımı varmış ama vahiy indikten sonra efendimiz dört hanımını boşamamış diğerlerini boşamaıştır eğer yanlış bir şey olsaydı hepsini boşar bir tane bırakırdı bana göre

_________________
Büyüyünce büyü bozuluyor !


Sayfa başı
 Profile bak  
 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 20 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir


Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB3 Türkçe: phpBB Türkiye
[ Time : 0.396s | 10 Queries | GZIP : On ]


Sitemizin hicbir kurum ve kurulusla iliskisi bulunmamaktadir.