Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 6:18 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: SEYYİD MİŞ
İletiTarih: Pzr Ekm 10, 2010 10:38 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

PAZAR SOHBETİ YAPMIŞ OLALIM

Efendim bulunduğumuz Tekkenin adına munhassır Her Ayın ilk Perşembesi Pilav Günü tertiplenir.Akşam yemeğine denk getirilir ve daha sonra Fasl-ı Muhabbete geçilir.Bunun adı ÖzbekPilavı Günüdür.Gelenekselleştirilmiş yani.Vakfın 30 yıllık Kurucuları,gönüldaşları o gün bir araya gelirler.Her ayın ilk Perşembesinde, 50 ila 100 kişi arasında değişen nufus-i rakkamdaki insanları ağırlama telaşıdır bu.

Bu ayında ilk Perşembesini geride bıraktık,gece ikilere kadar süren tatlı yorgunluğun özlemini inşALLAH, önümüzdeki ayın ilk Perşembesinde tekerrürünü yaşayacağız.

Plavımızın hazırlandığı bir başka semtteki yemekhane mutfağından getirilirken, trafiğin keşmekeşliğinden geç saatlere sarkması, akşam dokuzda ancak konuklara ikramı, ,sunum,ön sohbetler ve fasl-ı müzik porogram sıralamaları, gecenin akışının sıkışıklığa sebebiyeti,gecenin lezzetini etkilemedi değil.

Bu sıkıntı dolaysiyle benide gerdi haliyle,birde üstüne Muhammet eklendi.....

Muhammet;Merkez binamızda çalışan bir genç.30-35 yaşlarında.Kıpır kıpır,bana çenesiyle kendini sevdirmeye oğraş veren ve çok çalışan,yorulan izlemini veren biri gibi gelmiştir hep.Tabi bu iş yerinde yedi aylık mazisi ancak olan bir işçi olarakta, kıdemli olduğu muhakklak, benim ay,yıl farkıyla üstüm sayıla bilecek bir emektar.

O Akşam bütün konuklar, Okulumuzun en büyük salonunda,bir birine parelel üç sıra halindeki uzun masalar kenarındaki sandalyelerinde yerlerini aldılar.Boş Masaların etrafında,onlarca kişi Pilavlarını beklerken, kendi aralarında derin sohbetlere daldılar ve ortalığı haliyle bir uğultu sardı.Müdür ve ben, dört gözle masanın aksesuarları; örtüleri,yemeklerin servis edileceği tabak,bıçak,kaşık,çatalları, Özbek Pilavı kazanı beraberinde getiren, İstanbulun Labirent sokaklarında seyehat halindeki Arabanın, bir an önce gelmesi için Okulun Cümle Kapısı önünde bekliyoruz.Müdürümüzün her on dakikada bir, ''çocuklar neredesiniz şu an'' sözler tekrarıyla arayışı,ne kadar işinde hassas,fakat çaresizliğini belli ediyordu.
''Dokuz Doğurma'' tabiri caiz haliyle, Servis Arabası geldi ve doğum gerçekleşti.Tabi Arabayla gelen 4 Kişide Masaları düzenlemekten,servisleri yapmaktan sorumlu.Ben Cümle Kapısının hemen yanındaki Öğrenci Kayıt Odasında durup ve gelenleri karşılamakla görevliyim,Çay ocağından Sorumlu Bacımızda Çay termoslarını hazırlamaktan,Meyve dolu tabakları, Yemek Sonrası taksimatla görevli.Yemek sonrası Meyveler ve Çaylar Faslında, Bacımıza Yardımcı olmaklada Görevliyim aynı zamanda.Fakat Karşılanacak kimse kalmadı malum.Müdürümüz halbuki ilk önce gelmesi gereken Servis arabasını en son karşılamamız azizliğinden,''Recep Şu işlere sende el atta Aradaki geç kalınışı biran önce tellaffi edelim bir zahmet'',dedi.Efendim Naylon sepetler içinde gelen porselen tabak,sürahi,çatal,bıçak,örtü v.s ne varsa el birliğiyle taşıdık.Takıntı haline getirdiğim Muhammet'i göz ucuyla takip ediyorum.Pilav öncesi ufak kaselere konarak, usul-ü vecile ziyafete başlangıç ilk iştah menüsü Çorba karavanasını kaptı,üst bahçenin merdivenlerinden koşturarak çıktı.Diğer İki Arkadaşı Tulumba tatlısı olan, dev tepsiyi kavradılar,ben kap kacak sepetlerinden birini kavradım,bir diğeri daha başka bir şey v.s.Tabi ikişer sefer daha yapıldı tüm malzemeler taşınması için.Muhammetin çorba karavanasını bıraktıktan sonra,doğru çay ocağına yönelip, girdiğini gördüm.Damak lezzetinin bütün tencereleri,tepsileri oraya götürülüyor,diğer kap kacaklar masalara taksimat için yemek salonuna götürülüyordu haliyle.Taşıma işlemi bitti,servis aracıyla gelen arkadaşlar artık rutin yapılması gereken,bildikleri işler dorultusunda hamaratlandılar seri vaziyette.İçlerinden biri.''Yahu Muhammet gelde şu işleri bir an önce bitirelim,sonra zıkkımlanırsın''
Muhammet kollarını Havaya kaldırarak,''Benden bu kadar,sabahtan beri yoruldum'' diyordu karşısındaki çay ocağı görevlisi bacımıza bakarak.Diğer arkadaşı yüzü düşerek yemek salonuna girdi.Bir diyeri de onunla beraber girerken,''Yahu şuna ne eyvallah ediyorsun,bilmiyormusun bu adamı Müdüründen tut,başkana kadar herkes şımarttı,bu hale getirdi.''Bacımızda başında,oturup hiç bir eksiği ihmal etmeden, her menünün sofrasında ve midesindeki hakkını düşünerek hazırladığı nevaleye büyük bir iştahla yumulan Muhammete laf yetiştiriyordu.''Sen buraya çalışmayamı yoksa iş yapmayamı geldin.Mutfakta yeseydin yemeğini, hiç gelmeseydin ya'' gibi laflar.Durumu uzaktan takip eden ben, daha bir konuya girme ihtiyacı duydum ve bir vesileyle onlara yaklaştım.Bacımız tartışıyordu.Bir Ara Çay ocağına gelen abla,çatık kaşlarıyla ve kızgın benziyle bana bakarak.''Bu hep böyle yapar,kimse bir işin ucundan tutturamaz ve kimsede buna bir şey demez.Birde buna takılırlar,şakalaşırlar,adaletmi bu yaw''..Bir yandan tekrar onun tarafına doğru yöneldi.Bende bir kurnazlıkla, konuşmaya ara vermeden, Bacımızı takip ediyordum.''Neden sence Şükran Hanım'' dedim.''Seyyid Sülalesindenmiş ya''..''O da ne'',diyerek bir yandan Muhammetin gözlerinin içine bakıyordum.Bacımız,''Peygamber efendimizin soyundanmış'' dedi.''Haa şu mesele,şımartılmasının sebebini anladım şimdi,bu camiyanın kerkenezlerinin böyle zaafı vardır,her nekadar yüksek tahsilli,akademisyen olsalarda.''Bu sefer bizden az uzakta,beni duymaması mümkün olamayacak mesafedeki Müdürle gayri ihtiyari göz göze geldik.Utandım, amma haklılık duygusuyla anlık atlattım.Önce gözlerini benden ayıran Müdür oldu.Bu bakışma teatisinden haberdar olmayan Muhammet ağzını şapırdatarak,''Evet paşam,aile seçeremiz var,Seyyidim ben''diyordu.''Bırak bunları Muhammet,hiç itibar etmediğim konu.1400 sene geçmiş.Kuzey Afrikada Seyyid,Ağrıda Seyyid,Çeçenistanda Seyyid,Kıbrısta Seyyid,Endenozyada Seyyid oh ne ala.Neden inanim.Hele senin Seyyid olmana inanmam için Medine Nüfus Kütüğünden Nufus Kayot Örneği Getirmen Lazım.Bu işler bitti.''Bacımız,''Ağbi deme öyle,o kadarda değil,Efendimizin Sülalesinden''Cevap verdim,''Saçmalama Şükran Hanım.Nereden biliyorsun,böyle şeylere inanma.Seyyid olan Hakka,hakkaniyete riayet eder.Seyyid olan Misafirinden Önce Yemek yemez.Bu Adamı görmüyormusun.Adaletmi yaptığı.''

Muhammetin birdaha benden yana baktığını ve hatta yemek faslı bitipte,kapı kacağı toplayıp Servis arabasıyla gidişine kadar Kimseyle konuştuğunu görmedim.

Tabiki bundan sonra aynı çatı altında Mesai icra ettiğimiz Muhammetle karşılaşacağımı biliyorum,o günden sonra bir daha bir araya gelmedik,acaba bundan sonra aramızda ilişkiler nasıl gelişecek.Amma bir şey öğrendim,PAŞAMIZ Kuruculardan birinin Köylüsüymüş,Erkek yurdu Müdürümüzünde Kardeşi....

Haydi Hayırlısı diyeyim bu yaştan sonra........

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: SEYYİD MİŞ
İletiTarih: Pzr Ekm 10, 2010 12:06 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

53:38. Gerçek şu ki, hiçbir günahkâr bir başka günahkârın günahını çekmez.

53:39. Gerçek şu ki, insan için çalışıp didindiğinden başka şey yoktur.

53:40. Ve onun çalışıp didinmesi yakında görülecektir.

53:41. Sonra karşılığı kendisine hiç eksiksiz verilecektir.

53:42. Hiç kuşkusuz, son varış yalnızca Rabbinedir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Ekm 10, 2010 12:15 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

9:113-114. Kendilerine, cehennem ashâbı oldukları iyice belli olduktan sonra Peygamber'e ve iman etmiş kişilere, akraba bile olsalar, müşrikler için istiğfar etmek yoktur. İbrâhîm'in babası için istiğfar etmesi de yalnızca ona vermiş olduğu bir sözden dolayı idi. Sonra onun Allah için bir düşman olduğu kendisine açıkça belli olunca ondan uzaklaştı. Şüphesiz İbrâhîm, çok içli, çok halîm birisi idi.

Hz. İbrahim'in babası, Hz. Nuh'un karısı ve oğlu, Hz. Lut'un karısı kafirlerdendi. Peygambere akraba olmak veya olmamak hiçbirşey değiştirmiyor. Önemli olan insanın kendisinin ne olduğudur.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Ekm 10, 2010 7:03 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

seyit ne demek ?
İslamda yeri nedir

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ekm 11, 2010 9:20 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

"Seyyid" kelimesi Arapça'da "efendi" , "bey" ,"bir topluluğun ileri gelen kişisi" anlamına gelir.

Kuran'da "seyyid" kelimesi Hz. Yahya için Al-i İmran süesinin 39. ayetinde kullanılır.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ekm 11, 2010 10:52 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

ama toplumda seyit kelimesi neredeyse tapılacak dinin simgesi haline gelmiş insan olarak gösteriliyor

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ekm 11, 2010 11:35 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

axakuyt aştıbj yazdı:
ama toplumda seyit kelimesi neredeyse tapılacak dinin simgesi haline gelmiş insan olarak gösteriliyor

Hz. Muhammedin soyundan (!) geldiklerini iddia edenler kendilerine seyyid adı taktıkları için.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pts Ekm 11, 2010 1:30 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

ben bunları anlamıyorum....anlayamayacam da.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 8 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi