Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 5:53 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 18 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: NEDEN?
İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 12:34 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Tlepsh yazdı:
Nart1864 yazdı:
Müslümanlarda akraba evliliği var diyorlar hatta İslam'da.

Araplarda bir ata sözü var:

"Amca oğlu gelini atından indirir."

Bunun anlamı bir kızcağız birileriyle evlenmek üzere evinden alınıp damadın evine götürülmek üzere gelinliğiyle ata bindirilmiş olsa dahi amcasının oğlu ben bu kızı istiyorum derse bu evlilik fesh edilir ve kız istemese de amcasının oğluna verilir.

Akraba evliliği tamamen bir Arap geleneğidir.

Okey Urfalı Arap bir iki arkadaşımdan şahidimdir.Tabi kendileri anlattığı kadarıyla biliyorum.Amcalarının kızlarını düğününden döndürüp nikahladıklarını söylemişlerdir.

Bunu öyle bir hak olarak görüyorlarki,adamlarla tartışıyoruz, yaw nasıl olur diyor emmimin kızını istiyorsam öncelik benim hakkımdır diyor.Gelenek işte.......

Kıza fikir sormak yok.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 12:39 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Malesef buna benzer birçok Arap geleneği bazı kimseler tarafından islama mal edilmektedir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 4:23 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

bir tanesine bakın da...diğer 3 kalsın Laughing Laughing
işiniz gücünüz kendi işinize gelen konuşlarda islamda açık kapı varmıdır diye araştırmak..daha verimli konularda araştırma yapın.. Laughing

decenqua yazdı:
Abaza görümce axakuyt aştıbj kardeşim böyle durumda ağbisine sessiz kalarak yapar bir iltimas herhal....

recep abi..hayatta yapmam..başının çaresine bak.. Laughing Laughing
kadınlar neyler..neylerse güzel eyler.. Smile Smile Smile
hem siz neden Tlepsin arkasına saklanıyorsunuz ki..
yani Tleps evet var dese koşa koşa gidip 4 tane hatun mu bulacaksınız..
ya benb bu erkekleri anlamdım gitti..hem lafa gelince bizi beğenmezler .saçı uzun aklı kısa derler..
hemde nerdeyse 4 eşin kabulu için fetva çıkartacaklar..bu ne tezatlık Confused Confused Confused
hakan sana ne oluıyor bu konuda ben anlamadım..halen yoğurdu üfleyerek yemiyorsun Laughing Laughing Laughing

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 4:36 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Tlepsh'in unutmaya yüz tutmuş korkularımı depreştirmesi,Abhaz görümce axakuyt aştıbj'in saf değiştiririm gibi imalı sözleri benim dünyamıda ahretimide kararttı. Rolling Eyes Ben iyisimi yine kayın pederimin kızının peşini bırakmayayım.Yav bu iki dosttan tiyo alır malır neme lazım,30 sene sonra bu yaşta evde bir de bir Anzavurla cebelleşecek halim yok.

Yahu kırkından sonra azanı teneşir paklar derler ya, adama teneşir sadetinide çok görüyor bu dostlar. : Mad Tlepsh'ten fetva,Abhaz görümceden destek gelene kadar anlaşılan ikinci üçüncü bahar görmeden musallalık olacak bu garip. Mr. Green

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 4:37 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Laughing Laughing Laughing recep abi baharları sen tabiatta yaşa bence...çiçeklerin böceklerin içinde..30 sene sıonra fazla riske girme neme lazım..ikinci bir Anzavur ayaklanması yaşayabilir Türkiye Laughing Laughing

30 sene birinin kahrını çekmek.. Confused Confused Confused Confused Confused yawww kabus gibi...

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 4:54 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Çaktırma Bacım,o var ya ne tilki Hucapha,internet,minternet oğraşamam derde bakarsın girebilir.Olur ya okursa bir havalara girsin.İki işi bir arada yürütmeye çalışıyomda, siz iki dostta beni yanlız bıraktınız.Biriniz İlahiyattan vurdu beni,bacımızda feministlikten.Eee napim İlahıyatcımız Huriler mevzusunda hatırlatmıştı.''Midyata pirince giderken evdeki Bulgurdan olmayasın'' diye.Annıcan yavaş yavaş ağız değiştirimde kayınpederimin kızı fazla kükremesin,ellimden sonra hadi bakim yol belli diye kapıyı yüzüme kapatmasın,yaw ne yaptım ben, ele günede rezil ettim kendimi,Kazaklığa leke düşürdük,boş ver ben kazak değilim nasıl olsa Çerkesim... Mr. Green

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 5:53 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Kuran'daki miras ayetlerine baktığımızda (eşlerle ilğili olanı 4:12 ayeti) miras paylaşımında "zevceler birden fazla iseler" diye hiç bir şeye rastlamak mumkün değildir.

4:12 Eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, geride bıraktıklarının yarısı sizindir. Şayet çocukları varsa, -onunla yapacakları vasiyetten ya da (ayıracakları) borçtan sonra- bu durumda bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Sizin çocuğunuz yoksa, geriye bıraktıklarınızdan dörtte biri onların (kadınlarınızın)dır. Eğer sizin çocuğunuz varsa geriye bıraktıklarınızdan sekizde biri onların (kadınlarınızın)dır. (Yine bu hükümler,) Edeceğiniz vasiyet veya (varsa) borcun düşülmesinden sonradır. Mirası aranan erkek ya da kadın, çocuğu ve babası olmayan bir kimse olup erkek veya kız kardeşi bulunursa onlardan her biri için altıda bir vardır. Eğer bundan fazla iseler, bu durumda -kendisiyle yapılan vasiyette ya da (varsa) borçtan sonra- üçte bir'de -zarara uğratılmaksızın onlara ortaktırlar. (Bu size) Allah'tan bir vasiyettir, Allah, bilendir, (kullara) yumuşak olandır.

Sizin çocuğunuz yoksa, geriye bıraktıklarınızdan dörtte biri onların (kadınlarınızın)dır. Eğer sizin çocuğunuz varsa geriye bıraktıklarınızdan sekizde biri onların (kadınlarınızın)dır.

Haşa rabbim unutmuş ta dememiş mi "eğer zevceleriniz birden fazla ise her birine şu kadar miras düşer" diye?

Kuran ayetlerinde asla çelişki yoktur. O yüzden bu ayet Kuranın başka yerlerinde "içinizden sadece evli olmayanları evlendirin" ve "eş yerine eş alabilirsiniz" yani "eş üstüne eş alamazsınız" diyen ayetlerle tam uyum içerisindedir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Nis 07, 2010 7:22 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Nisa Suresindeki “çok eşlilik ayetleri” diye bilinen ayetler:

Nisa suresinin ilk 6 ayetini özellikle de 3. ayetini incleyelim.

Kimlere hitab ediliyor?
Bu ayetlerde açıkça hitap tüm İnsanlaradır (Ey insanlar!) (يَا أَيُّهَا النَّاسُ) (Ya eyyühen nas!) Hitab edilenler toplumun tüm bireyleridir.

Konu nedir?
Toplumda bulunan zayıflara, yetimlere karşı merhamet, şefkat ve somumlulukla davranmak konusu. “Yetimlerin hakları”

İlk ayette bizleri bir tek nefsten yaratan Allah’a karşı gelmekten sakınmamız söylenirken bu bir tek nefsten eşinin de yaratıldığı anlatılmaktadır. Ve her ikisinden birçok erkek ve kadın meydana getirip yaydı diyerek anlatılacak olan konuya güzel bir giriş yapılmakta.

Ayet 4:2

Buradaki en önemli can alıcı nokta yetimlerin “malları”, hakları ve çıkarlarıdır. Yemilere zamanı geldiğinde mallarını vermeliyiz. Yetimlerin temizi olan mallarını pis olanla değiştirmememliyiz. Bunu yapmak büyük bir günahtır.

Buna benzer başka Kuran ayetlerinde de anlatıldığı gibi ana tema yetimlere karşı adaletli davranmak onların mallarını idare ettmek koruyup kollamaktır.

4:10 Gerçekten, yetimlerin mallarını zulmederek yiyenler, karınlarına ancak ateş doldurmuş olurlar. Onlar, çılgın bir ateşe gireceklerdir.

6:152 ve rüşd yaşına erişmeden önce yetimin mal varlığına onun iyiliği için olmadıkça- dokunmayın…

17:34 Yetimin malına, kendisi erginlik çağına varıncaya kadar, onu değerlendirmek amacı dışında sakın yaklaşmayın….

18:82 Ve duvara gelince; duvar o kasabada yaşayan iki yetim oğlan çocuğuna aitti ve altında (hukuken) onların olan bir hazine (gömülüydü). Onların babası dürüst ve erdemli biriydi; bunun içindir ki, Rabbin onların erginlik çağına eriştiklerinde o hazineyi Rabbinden bir bağış olarak kazıp çıkarmalarını irade etti. (Dolayısıyla,) ben (bütün) bunları kendiliğimden yapmadım: Senin sabır göstermediğin (olayların) iç yüzünün gerçek anlamı işte budur."

Şimdi bakalım 4:3 ayeti gerçekten çok evlilikle ilgili midir?

Öncelikle şunu belirtmektre fayda vardır:” Ne-Ke-Ha” kök kelimesinden türeyen birden fazla fiil vardır.

Nekeha = evlenmek
Enkiha = evlendirmek
İstenkeha = evlenmek istemek

Enkiha fiili tek “fe” bağlacı ile bağlandığında (4:3 ayetinde olduğu gibi “feinkihu” فَانْكِحُوا ) hem “evlenin” ve hem de “evlendirin” anlamına gelebilir. Bunlardan hangisi olduğunu anlamak için siyaka yani konunun ne olduğuna bakmak lazım.

“Nekeha” kelimesi (evlenmek) 2:221, 2:230, 4:22, 24:3, 33:49, 33:53, 60:10. ayetlerinde geçer. “Enkiha” (evlendirmek) kelimesi 24.32 ve 28:27 ayetlerinde geçer.

24:32 Ve içinizden bekar olanları ve kadın ya da erkek hizmetkarlarınızdan (evlenmesi) uygun olacak olanları evlendirin. (Evlenmeye niyeti olanlar) yoksul iseler, (bu sizi kaygılandırmasın,) Allah onları lütfuyla destekleyecektir. Çünkü, Allah her şeyin aslını eksiksiz bilmekte (ve bu itibarla herkesi bağış ve kayrasıyla) kuşatmaktadır.

4:3 Ayetinin analizi:

4:3 “Ve in hiftüm illa tuksitu fil yetama” وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى: Yetimler konusunda adaleti koruyamayacağınızdan korkarsanız.

Ayetin bu kısmı en önemli kısım olmasına rağmen çoğu tefsirciler tarafından ihmal edilir.

“Yetimlere (kız ve erkek yetimlere) adaletli davranmak” demek onlara karşı şefkatli olmak onlara bakmak, onları geçindirmek, ve miraslarını korumak ve idare etmektir.

4:3 ” feinkihu”: فَانْكِحُوا ” Bu kelime hemen hemen tüm meallerde “evlenin” anlamında tercüme edilir. Ama buradaki anlamı “evlenin” değil “evlendirin” dir. Bunun açıklamasını yapacağım.

4:3…“ ma tabe lekum” مَا طَابَ لَكُمْ: Bu terim: “size helâl olan” veya “sizin için temiz kılınan” şeklinde tercüme edilmekteler. Bu tercümeler yanlıştır ve Kuran’da çelişki yaratmaktadır. Hemen bundan sonraki ayette aynı kelime “taba” (طَابَ) kelimesi kullanılmaktadır.

“fe in tibne leküm an şey'im minhü nefsen” = ama eğer onlar, kendi rızalarıyla bir kısmını size bırakırlarsa

Bu ayette de “ ma tabe leküm” “size rıza gösterenler” anlamındadır. Veya “yapılan teklife rıza gösterenler” anlamındadır.

4:3…” minen nisai مِنَ النِّسَاء”: “Kadınlardan”, Burada bahsi edilen kadınlar 4:127 ayetinde de açıklandığı gibi “yetimlerin anneleri”dir. Başka kadınlar değildir.

4:3…” mesna ve sülase ve ruba' مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ” bu terim 35:1 ayetinde de kullanılır ve anlamı ikişerli, üçerli ve dörderli gruplar halinde demektir. Bu terim yerine çoğu mealciler tarafından istedikleri anlamı çıkarabilmek için iki, üç ve dört kadın diyerek çevirmektedirler. Bunların ikişerli, üçerli, dörderli hatta beşerli ve altışarlı… gruplar halinde evlendirildiklerini örtbas etmektedirler.

4:3…” fe in hiftüm ella ta'dilu فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا” Şayet (onları ikişerli, üçerli gruplar halinde evlendirirken) adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız.

4:3… “fe vahideten فَوَاحِدَةً”: o zaman sadece bir tanesini (muhsan olanlara)

4:3….“ev ma leleket eymanüküm أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ”: veya ma leleket eymanükümdan bir tanesini (muhsan olmayanlara)

“ma leleket eymanükü” (MMA): Kuran’de sık şeçen bu terim asla savaş tutsaklarına, kölelere veya cariyelere vrilen bir isim değildir. Bunlarla kesinlikle alakası yoktur.

4:3…. “zalike edna ella teulu ذَلِكَ أَدْنَى أَلَّا تَعُولُوا : böylesi kendinizi (mali) zoluklara koymanızdan daha iyidir.

Ayetin meali şöyle olur:

Yetimler konusunda adaleti koruyamayacağınızdan korkarsanız, yetim annelerinden size rıza gösterenleri ikişer, üçer, dörder evlendirin. Eğer bu durumda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız, bir tekini yahut yeminlerinizin sahip olduklarından birirni evlendirin. İşte bu, mali zorluklara sapmamanız için en uygun yoldur.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 18 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi