Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 5:26 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 20 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: KUR'ANI-I KERİMİ HERKES ANLAYAMAZ
İletiTarih: Çar Şub 10, 2010 4:14 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Sual: Kur’an-ı kerimi herkes anlayabilir mi, yoksa Resulullah efendimizin açıklaması şart mıdır? Bir de, meal okumakla anlaşılabilir mi?
CEVAP
Kur’an-ı kerimi tam olarak yalnız Resulullah anlamıştır. Çünkü muhatabı Odur. Kur’an Ona gelmiştir. Ondan başkası tam anlayamaz. Onun için Allahü teâlâ buyuruyor ki:
(İnsanlara açıkla diye Kur’anı sana indirdik.) [Nahl 44]

Açıklamak, âyet-i kerimeleri, başka kelimelerle ve başka suretle anlatmak demektir. Bırakın bizleri, ümmetin âlimleri de, âyetleri anlayabilselerdi ve kapalı olanları açıklayabilselerdi, Allahü teâlâ Peygamberine, sana vahy olunanları tebliğ et der, açıklamasını emretmezdi. Bu ve benzeri âyetlere rağmen, (Resulullah Kur’anı getirmekle işi bitmiştir, o bir postacı idi) diyen mezhepsiz türediler vardır. Eshab-ı kiram, ana dilleri Arapça olduğu halde, bazı âyetleri anlayamayıp, Peygamber efendimize sorarlardı. Resulullah, Kur’an-ı kerimin tefsirini Eshabına bildirmiştir. Eshab-ı kiramın bildirdiğinden başka türlü söyleyenler, dalalete, hatta küfre düşer. Tefsir, yoruma değil, nakle dayanır.

M. Masum-i Faruki hazretleri buyuruyor ki:
Bir gün Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e ince marifetleri, onun seviyesine göre anlatıyordu. Yanlarına Hazret-i Ömer gelince, konuşma üslubunu onun da anlayacağı şekilde değiştirdi. Hazret-i Osman gelince, yine konuşma tarzını değiştirdi. Hazret-i Ali de gelince konuşmasını, hepsinin anlayacağı tarzda değiştirdi. Resulullahın her defasında konuşma üslubunu değiştirmesi, oradaki zatların istidatlarının farklı oluşlarından meydana gelmiştir. (1/59)

Hadis-i şeriflerde, (Benden sonra Peygamber gelseydi, Ömer olurdu), (Osman’ın şefaati ile Cehennemlik 70 bin kişi sorgusuz Cennete girecek) ve (Ben ilmin şehriyim Ali de kapısıdır) buyuruldu. Her üçü de bu derece yüksek olduğu ve Arabiyi çok iyi bildiği halde, Hazret-i Ebu Bekir’e anlatılan tefsiri bile anlayamadılar. Çünkü Peygamber efendimiz herkese derecesine göre anlatıyordu.

İki hadis-i şerif meali:

(İnsanlara akıllarına, anlayışlarına göre söyleyin, inkârcı olmasınlar, Allah’ı ve Resulünü yalanlamasınlar.) [Buhari]

(Aklın alamayacağı şeyi söylemek, fitneye sebep olabilir.) [İbni Asakir]

Şahsi görüşe göre tefsir yapmanın büyük zararını iyi bilen Hazret-i Ebu Bekir, (Kur’an-ı kerimi kendi görüşümle tefsire kalkarsam, beni hangi yer taşır, hangi gök gölgeler) buyurmuştur. (Şir’a)

Kur’an-ı kerimi, Arapça bilen de tam anlayamaz. Dil bilmek ayrı, ilim bilmek ayrıdır. Türkçe bilen, tıp, hukuk, fen bilgisini anlayabilir mi? Hadis-i şerifte, (Kur’an, Allah’ın metin ipidir. Manalarının hepsi anlaşılmaz) buyuruldu. Kur’an-ı kerim çok veciz olup, bitmez tükenmez manalarının bulunduğu, bütün manaları bildirilse bile, yazmak için kağıt ve mürekkep bulunamayacağı şöyle bildirilmektedir:

(De ki, Rabbimin [hikmetli] sözleri için, denizler mürekkep olsa, bir o kadar daha deniz ilave edilse, denizler tükenir, Rabbimin sözleri tükenmez.) [Kehf 109]

Mevduat-ül-ulum’da deniyor ki:
(Kur’an ilmi, içinde şaşılacak, akıllara durgunluk verecek, sayısız acayip haller bulunan engin bir denizdir. Ondaki her ilmi öğrenmek, sırrına erişmek imkansızdır.)

İnsanların yazdığı anayasayı bile anlamak için hukukçulara gidiliyor. Bir kanundan bile herkes aynı şeyi anlamazken, Allah’ın kelamını nasıl anlayabilir?

Meal okumakla anlaşılamaz
Meal okuduğunu söyleyen bir okuyucu, (Yalnız senden yardım dileriz. Fatiha 5, Yalnız Allah’a güvenin, Maide 23, Yalnız benden korkun Bekara 40, âyetleri pek açıktır. Herkes anlar. Neresi açıklansın?) diye sordu.

(Yalnız senden yardım dileriz) dedikten sonra, birinden bir bardak su istesek bu âyete aykırı mıdır, değil midir? Hangi hususta başkasından yardım istemeyeceğiz? Bunlar açık değildir.

(Yalnız Allah’a güvenin) buyuruluyor. Ne hususta Allah’a güveneceğiz? Bir doktora muayene olsak, ilaç verse, güvensek, bu âyete aykırı olur mu? Topkapı’dan Sirkeci’ye giden tramvaya binsek, (Bu tramvay, bizi Sirkeci’ye götürür) desek, Allah’tan başkasına mı güvenmiş olacağız? Demek ki güvenmenin izahı gerekir.

(Yalnız benden korkun) buyuruluyor. Başka bir âyet-i kerimede, (İnsanlardan korkmayın, benden korkun) buyuruluyor. (Maide 44) Hırsızdan, hainlerden ve yılandan korksak bu âyete aykırı olur mu? Demek ki açıklaması gerekli.

(Namaz kılın, zekat verin) buyuruluyor. (Hac 78, Nur 56) Namazın nasıl, kaç rekat kılınacağı, zekatın nasıl, hangi mallardan verileceği açık değildir. Bütün bunlar, hadis-i şeriflerle ve âlimlerin açıklaması ile anlaşılmıştır.

Fetih suresinin, (Allah’ın eli onların ellerinin üzerindedir) mealindeki 10. ve Bekara suresinin, (Doğu da, batı da Allah’ındır, nereye dönerseniz Allah’ın yüzü oradadır) mealindeki 115. âyet-i kerimesinin tevile ihtiyacı vardır.

Yine mealen buyuruluyor ki:
(Allah, dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir.) [Araf 155, İbrahim 4]

Bu âyetleri okuyan bir dinsiz, (Doğru yola getiren ve sapıttıran Allah olduğuna göre, beni de dinsiz yapan Odur. Benim bunda ne suçum var) diyebilir. Bu bakımdan hadis-i şeriflere ve âlimlerin açıklamasına ihtiyaç vardır.

Nitekim, âyetlerden anladığına uyup, (Hayır ve şer Allah’tan olduğuna göre, bize günah işleten de Allah’tır. Biz günahlardan mesul değiliz) diyenler çıkmıştır.

İşte bu tehlikeyi önlemek için Peygamber efendimiz, gerekli açıklamayı yapmıştır. Âlimler de bunları açıklamış, artık, bahane kalmamıştır. Kur’an-ı kerimi anlamak için açıklamaya ihtiyaç olduğunu bizzat Hak teâlâ bildiriyor:

(Kur’anı insanlara açıklayasın diye sana indirdik.) [Nahl 44]

(Resulümün verdiğini alın, yasakladığından da sakının!) [Haşr 7]

(O, [Resulüm] vahiyden başkasını söylemez.) [Necm 3,4]

(Resulüme uyun ki, doğru yolu bulun!) [Araf 158, Nur 54]

(Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.) [Nisa 80]

(Allah’a itaat edin, Peygambere itaat edin. İşlerinizi boşa çıkarmayın.) [Muhammed 33]

(Allah ve Resulüne itaat eden Cennete, isyan eden Cehenneme gider.) [Nisa 13,14]

(Yüzleri ateşte evrilip çevrildiği gün: Eyvah bize! Keşke Allah’a itaat etseydik, Peygambere de itaat etseydik! derler.) [Ahzab

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: Kur’an-ı kerimi herkes anlayamaz
İletiTarih: Çar Şub 10, 2010 4:26 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Kur’an-ı kerimi herkes anlayabilir mi, yoksa Resulullah efendimizin açıklaması şart mıdır? Bir de, meal okumakla anlaşılabilir mi?
---------------------------------------------------------------------------------------
abrek80 kardeşim şimdi okumaya başladım bitireceğimde, ilk bu cümlesine nedense bir Hımmmm çekim istedim.

Çünkü biz Allahın ''Ap açık anlaşılacak Kuranı'' size yolldığım dediği, bir türlü önceki İmamlarda anlamamış ki diye bilirmiyiz.Tek bir Çatı Altında İslam Birliğini kuramamışız.Malum; şu anki ve tarih içersindeki hallerimizde Malum....Deyemezmiyiz mesela....

İmam Hanbeli,İmam Şafi,İmam Caferi daha sonra Vahabi......v.s imamlarda anlayamamışlarmı diyelim şimdi.İslam birliğini edinemedik bir türlü.

Herneyse tamamını okumaya dönüyorum.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: KUR'ANI-I KERİMİ HERKES ANLAYAMAZ
İletiTarih: Çar Şub 10, 2010 5:33 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Alıntı:
Bizler kur’anı yani rabbin ayetlerinde emrettiklerini nasıl anlamalıyız? Bazılarının söyledikleri gibi gerçekten kur’anın muhkem ayetleri, aklı başında olan herkesin okuduğun da anlayabileceği bir şekilde gönderilmemiş midir? Ayetler açık ve anlaşılır bir şekilde verilmeyip, sözcüklerinin ardından mı bazı anlamlar çıkartılır? Bunları da herkes anlayamaz, çok özel veli insanlar mı anlar? Sanırım bu sorulara Kur’an ışığında bir cevap alırda ondan sonra Kurana bakışımızı ve ondan nasıl faydalanacağımızı bilirsek, azami fayda sağlayabiliriz. Eğer daha baştan Allahın kelamını bizler anlayamayız dersek, sanırım Rabbin kuranın ipine sarılın emrini yerine getirip, ona ulaşacak yolu bulmamız imkânsız olacaktır. Hiçbir kitabın yazarı yazdığı kitabı zor anlaşılsın ve toplumun büyük bir kısmının anlamayacağı şekilde yazmaz, hele bu kitabın sahibi Yüceler Yücesi Rabbim ise bu imkânsız, bunu söylemekle ona saygısızlık yaptığımızı unutmayalım.

Kur’anın anası olan, bizlerin iman adına sorumlu olduğumuz muhkem ayetler için bakın Rabbim ne diyor?

Kamer 40: Yemin olsun ki biz, Kuran'ı öğüt ve ibret için kolaylaştırdık. Fakat düşünen mi var.

Rabbim bu cümleyi kur’anın birçok yerinde defalarca yemin ederek tekrar ediyor, peki bizler ne diyoruz? Kur’an herkesin anlayacağı bir kitap değildir. Onu her kez anlayamaz onu veli insanlar anlar. Peki, Rabbin yemin billâh ederek defalarca söylediği sözlere uyuyor mu bu düşünce? Uymadığı çok açıkta, bizler neden bunları gördüğümüz halde Rabbim e inanmak yerine beşere inanıyoruz? Sorunun cevabını buna inananlar versin ve akşam kafayı yastığa koyduğumuzda lütfen yaptığımız bu yanlışın idrakine varmaya çalışalım iyice düşünelim.

Şimdide kur’anın diğer ayetlerini hatırlayalım acaba gerçekten anlaşılır ve bizleri ilgilendiren her konuda örnekler verdiğini mi söylüyor, yoksa özet bir şekilde mi ayetler indirilmiş.

İsra 89: ; Yemin olsun, biz bu Kur'an'da, insanlar için her benzetmeden nice örnekler sıraladık. Ama insanların çoğu inkâr ve nankörlükten başka bir şeyde diretmediler.

Nur 34: Andolsun ki biz size (gerekeni) açık açık bildiren ayetler, sizden önce yaşayıp gitmiş olanlardan örnekler ve takvaya ulaşmış kimseler için öğütler indirdik.

Araf 174: Biz, ayetleri işte bu şekilde ayrıntılı kılıyoruz ki, hakka dönebilsinler.

Zümer 27: Andolsun, biz bu Kuran'da insanlara her türden örnekler verdik ki düşünüp öğüt alabilsinler.

Kehf 54; Yemin olsun, biz, bu Kuran'da, insanlar için her türlü örneği değişik ifadelerle gözler önüne koyduk. İnsan ise varlığın, tartışmaya en çok tutkun olanıdır

Nisa174; Ey insanlar, bakın size Rabbinizden kesin bir delil geldi; size açık bir nur indirdik

Kalem 52: Hâlbuki o (Kur'an) bütün akıllı âlemler için bir öğüttür.

Abese 11–12: Hayır; çünkü o (Kuran), bir öğüttür. Artık dileyen, onu 'düşünüp-öğüt alsın.

Yukarıdaki ayetleri bakalım, Rabbim her örnekten insanlara çeşitli açıklamalar yaptım diyor, gerçi ayetin sonunda çoğu inkârda ayak direttiler diyerek her şeyi çok iyi açıklıyor. Biz sizlere gerekeni, bizlere lazım olanı açık açık bildiren öğütler indirdiğini söylüyor. Her türden örnekleri verdik ki düşünüp öğüt alsınlar diyor. Ama bizler öğüt alınacak kitaba anlaşılması zor, herkes anlayamaz diyoruz. Her benzetmeden nice örnekler verdik diyor. Yine kesin bir delil, açık bir nur indirdiğini belirtiyor. Bu kitap aklı başında olanlar için öğüt olduğunu söylüyor ve düşünüp aklımızı kullanarak öğüt alabileceğimizi sizce daha nasıl söylesin Rabbim? Hatırlayınız bu sözler, kur’anı her kez anlayamaz, orada her şey yoktur özet bilgidir diyenleri destekliyor mu? Desteklemediği halde bizler nasıl olurda kelimelerin, sözlerin arkasından anlamlar çıkarıp Kuranı bir bütün olarak düşünmeyi bırakıp da söylenenlere inanıyoruz? Allah yapılmasını istediği konularda, detaylı açıklama yaparak açıkça sizlere izah ederim, bunu da değişik örneklerle anlatırım diyor

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Şub 11, 2010 12:57 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

@ Tlepsh

kur´an mutlaka bi kac kere okunmus´dur, degil mi.
peki kendimiz ile samimi olalilm lütfen.
ilk okudugun ile son okuduguna kadar bilgin hic mi artmadi ?
ilk okudugunda´da mi bu kadar cok biliyordun ?

ilk kez Fatiha yi okudugun´da icindeki gecenleri anladinmi ? yoksa sonradan´mi ?

kur´an da gecen nice sirlar daha yeni kesif ediliyor. hic duymadin mi ?

ne gayret gösteriliyor ama.... gösterilsin bakalim
zor varken niye kolay secilsin ki ?

ben o kadar cok bilmem ama buradaki hesab benim hesabima bi türlü uymuyor. bi yanlislik olmali.
isterseniz hesabi yeniden alalim...

galiba göze ve kulaga takilan kumas parcasi herkese yetmicek. bunun icin dahada ustaca bisey gerek. ama oda yetmez ya... ALLAH büyük asil ustalarimizdan razi olsun. birak bi kisinin yüzlerce kisinin kumasini eritenler vardi, var olucak da insa ALLAH.

hee bu arada duyuru olsun. Hakikat ve Hakikat ilmi diye bisey var. buda üniversiteden sonra belki baslar. o zaman bi ayet icin binlerce söz yetmeye bilir. o zaman da ilk okuldaki seni anlarmi bilmem.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 3:38 pm 
sadece kur-an la olacak olsaydı Rabbim Efendimizi neden örnek yapsın ki Smile

Sayfa başı

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 6:54 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Hamzatbey:
Sevgili Kardeşim Tlepsh evet arapça bilmiyorum ama pekala Kur-an ı Kerim meallerini ve tefsirlerini inceliyoruz yukarıdaki örneklerde ve okumuş olduğumuz başka meallerdede namaz diye geçiyor.... Sizin okuduğunuz Kur-an Meali hangisi, hangi alime ait, öğrenmemde mahsur varmı? İncelemeyi isterim şahsen....

Tlepsh:
Değerli kardeşim HAMZATBEY,

Ben Kuran'ın Arapçasını ve aşağıda adlarını verdiğim şahısların meallerini okurum.
Türkçe:
İmam İskender Ali Mihr
Diyanet İşleri
Abdulbaki Gölpınarlı
Adem Uğur
Ali Bulaç
Ali Fikri Yavuz
Bekir Sadak
Celal Yıldırım
Diyanet İşleri (eski)
Diyanet Vakfi
Edip Yüksel
Elmalılı Hamdi Yazır
Elmalılı (sadeleştirilmiş)
Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2)
Fizilal-il Kuran
Gültekin Onan
Hasan Basri Çantay
İbni Kesir
Muhammed Esed
Ömer Nasuhi Bilmen
Şaban Piriş
Suat Yıldırım
Süleyman Ateş
Tefhim-ul Kuran
Ümit Şimşek
Yaşar Nuri Öztürk
Hakkı Yılmaz

İngilizce:
Maulana Muhammad Ali,
Marmaduke Pickthall,
Abdullah Yusuf Ali,
Muhammad Asad,
M. H. Shakir,
Dr. Rashad Khalifa,
Shabbir Ahmed,
ProgressiveMuslims.Org
Dr. Edip Yuksel, Layth al-Shaiban, Dr. Martha Schulte-Nafeh,

Adiğece:
Koşbaye Pşımaf, Meşbaşe İshak

bunlar eder 35 farkli meal.
Kur´an apacik di hani. Niye bukadar cok farkli meal okudunus. Hani Arapcaniz da var.
Hani Rabbimiz akil verdi düsünelim diye.
Ben kendi mealimi yazmak istersem bunlarin hepsini okumam mi lazim ?
yoksa dahada cok var mi ?
okuduktan sonra kendi mealimi yazabilirmiyim ?
yoksa bitane meali secip okuyap kendi mealimi yazabilirmiyim ?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 7:47 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

zavaqa yazdı:
Hamzatbey:
Sevgili Kardeşim Tlepsh evet arapça bilmiyorum ama pekala Kur-an ı Kerim meallerini ve tefsirlerini inceliyoruz yukarıdaki örneklerde ve okumuş olduğumuz başka meallerdede namaz diye geçiyor.... Sizin okuduğunuz Kur-an Meali hangisi, hangi alime ait, öğrenmemde mahsur varmı? İncelemeyi isterim şahsen....

Tlepsh:
Değerli kardeşim HAMZATBEY,

Ben Kuran'ın Arapçasını ve aşağıda adlarını verdiğim şahısların meallerini okurum.
Türkçe:
İmam İskender Ali Mihr
Diyanet İşleri
Abdulbaki Gölpınarlı
Adem Uğur
Ali Bulaç
Ali Fikri Yavuz
Bekir Sadak
Celal Yıldırım
Diyanet İşleri (eski)
Diyanet Vakfi
Edip Yüksel
Elmalılı Hamdi Yazır
Elmalılı (sadeleştirilmiş)
Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2)
Fizilal-il Kuran
Gültekin Onan
Hasan Basri Çantay
İbni Kesir
Muhammed Esed
Ömer Nasuhi Bilmen
Şaban Piriş
Suat Yıldırım
Süleyman Ateş
Tefhim-ul Kuran
Ümit Şimşek
Yaşar Nuri Öztürk
Hakkı Yılmaz

İngilizce:
Maulana Muhammad Ali,
Marmaduke Pickthall,
Abdullah Yusuf Ali,
Muhammad Asad,
M. H. Shakir,
Dr. Rashad Khalifa,
Shabbir Ahmed,
ProgressiveMuslims.Org
Dr. Edip Yuksel, Layth al-Shaiban, Dr. Martha Schulte-Nafeh,

Adiğece:
Koşbaye Pşımaf, Meşbaşe İshak

bunlar eder 35 farkli meal.
Kur´an apacik di hani. Niye bukadar cok farkli meal okudunus. Hani Arapcaniz da var.
Hani Rabbimiz akil verdi düsünelim diye.
Ben kendi mealimi yazmak istersem bunlarin hepsini okumam mi lazim ?
yoksa dahada cok var mi ?
okuduktan sonra kendi mealimi yazabilirmiyim ?
yoksa bitane meali secip okuyap kendi mealimi yazabilirmiyim ?

Sayın zavaqa,
Benim değişik mealleri ve Kuran'ın Arapçasını okumam Kuran'ın açık ve anlaşılır olmaması anlamına mı geliyor sizce?

Önce sorulan sorunun ne demek istediğini anlasaydınız neden böyle bir cevap verdiğimi de anlardınız.

Herkes birilerine bağlamış kendisini. Filanca alimin meali doğru onun mealini okuyun demek istiyor. Filanca alimin mealini okuyan bizden okumayam bizden değil anlamında.

23:53 Fakat onlar işlerini aralarında parçalayıp çeşitli zübürlere/kutsallaştırmış hizip kitaplarına ayırdılar. Her hizip, yalnız kendi yanındakiyle sevinip övünmektedir.

O 35 adet dediğiniz mealleri bir kaşılaştırın bakalım acaba biribirinden farkları var mı?

Siz neyi söylemek istiyorsanız söyleyin. Kuran anlaşılmaz mı demek istiyorsunuz?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 7:51 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

1. dedigim gibi, baskalari o kadar önemli degilse, ben kur´an i alip kendi mealimi anladigim gibi yazabilirmiyim ?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 10:16 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

zavaqa yazdı:
1. dedigim gibi, baskalari o kadar önemli degilse, ben kur´an i alip kendi mealimi anladigim gibi yazabilirmiyim ?

1. Bu sorunuza şu ayetler cevap vermiyor mu?

12:2 Biz onu, aklınızı çalıştırasınız diye, Arapça bir Kur'an olarak indirdik.

16:103 Yemin olsun ki, biz, onların, "Kur'an'ı ona bir insan öğretiyor" demekte olduklarını biliyoruz. Nispet etmeye uğraştıkları adamın dili yabancıdır. Oysaki bu, apaçık Arapça bir dildir.

26:195 Açık-seçik Arapça bir dille indirdi.

39:28 Bunu, eğri-büğrüsü olmayan Arapça bir Kur'an olarak indirdik ki, korunup sakınabilsinler.

41:3 Bilgi ile donanmış bir toplum için ayetleri, Arapça bir Kur'an halinde ayrıntılı kılınmış bir kitaptır bu.

43:3 Biz onu akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur'an yaptık.

2. Kuran içinde söylenmeyen söz yok yeter ki insan anlamak istesin yeter ki at gözlüğü ile bakmadan okusun yeter ki benim atalarım şeyhlerim şıhlarım demesin yeter ki sağır ve körler gibi ayetlerin üzerine kapanmasın…

3. Çok soğuk bir kış günü padişah, tebdil-i kıyafet gezmeye karar vermiş. Yanına baş vezirini alıp yola çıkmış. Bir dere kenarında çalışan yaşlı bir adam görmüşler. Adam elindeki derileri suya sokup, döverek tabaklıyormuş.
Padişah, ihtiyarı selamlamış 'Selamünaleyküm ey pir i fani ...'
'Aleykümselâm ey serdar i cihan...'
Padişah sormuş: 'Altılarda ne yaptın?'' Altıya altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor...'
Padişah gene sormuş: 'Geceleri kalkmadın mı?' 'Kalktık... Lakin. Ellere yaradı...'
Padişah gülmüş 'Bir kaz göndersem yolar mısın?' 'Hem de ciyaklatmadan...' demiş ihtiyar
Padişahla baş vezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar. Padişah baş vezire dönmüş:
'Ne konuştuğumuzu anladın mı?'' Hayır padişahım...'
Padişah sinirlenmiş 'Bu akşama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım.' Korkuya kapılan baş vezir, padişahı saraya bıraktıktan sonra telaşla dere kenarına dönmüş. Bakmış adam hala orada çalışıyor.

'Ne konuştunuz siz padişahla...' Adam, baş veziri şöyle bir süzmüş: 'Kusura bakma. Bedava söyleyemem. Ver bir yüz altın söyleyeyim.' Baş vezir, yüz altın vermiş.' Sen padişahı, serdar-ı cihan, diye selamladın. Nereden anladın padişah olduğunu?

'Ben dericiyim. Onun sırtındaki kürkü padişahtan başkası giyemezdi.' Vezir kafasını kaşımış 'Peki, altılara altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor ne demek?...'

Adam bu soruya cevap vermek içinde bir yüz altın daha almış 'Padişah, altı aylık yaz döneminde çalışmadın mı ki, kış günü çalışıyorsun, diye sordu. Ben de yalnızca altı ay yaz değil, altı ay da kış çalışmazsak, yemek bulamıyoruz dedim. Vezir bir soru daha sormuş...

'geceleri kalkmadın mı ne demek?' Adam bir yüz altın daha almış. 'Çocukların yok mu diye sordu. Var ama hepsi kız. Evlendiler, başkasına yaradılar, dedim...'
Vezir gene kafasını sallamış. 'Bir de kaz gönderirsem dedi, o ne demek...' Adam gülmüş 'Onu da sen bul...'

4. Bilmediğimiz dilde konuşulanları anlayamayız ve vezirin halini yaşarız ciyaklatmadan yolunmak tabirini bize uyarlamasınlar buna izin vermeyelim…

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 11:12 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Tlepsh yazdı:
zavaqa yazdı:

1. Bu sorunuza şu ayetler cevap vermiyor mu?

12:2 Biz onu, aklınızı çalıştırasınız diye, Arapça bir Kur'an olarak indirdik.

16:103 Yemin olsun ki, biz, onların, "Kur'an'ı ona bir insan öğretiyor" demekte olduklarını biliyoruz. Nispet etmeye uğraştıkları adamın dili yabancıdır. Oysaki bu, apaçık Arapça bir dildir.

26:195 Açık-seçik Arapça bir dille indirdi.

39:28 Bunu, eğri-büğrüsü olmayan Arapça bir Kur'an olarak indirdik ki, korunup sakınabilsinler.

41:3 Bilgi ile donanmış bir toplum için ayetleri, Arapça bir Kur'an halinde ayrıntılı kılınmış bir kitaptır bu.

43:3 Biz onu akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur'an yaptık.
---------------------------------------------------------------------------

bence aklim var.
yani istedigim gibi algilayabilirim.
hicbir meala uymam lazim degilim, ne sizinkine ne baskasinkine demektir bu.

Kur´an apacik indiyse bende öyleyse apacik bi sekilde aciklama yapabilirim, ögretirim ve saire.

niye siz mealli sekilde yaziyorsunuz ayetleri.
beni niye etkilemeye calisiyorsunuz.
belki kendi mealimi kendim yapmak istiyom. nede olsa kendi aklim var. Elimde su an Kur´an var, yetmez mi ?
Niye Mealiniz ile beni etkiliyorsunuz ?

En son zavaqa tarafından, Cmt Şub 13, 2010 5:18 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 20 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi