|
bunu "Gasiye Suresi" adli oturum dan naklediyom. ----------------------------------------------------------------------------
yava yaz: peki başlayalım o zaman 1. hel : mi 2. etâ-ke : sana geldi 3. hadîsu : aktarılan söz, önemli haber 4. el gâşiyeti : gâşiye, heryeri kuşatıp kaplayacak olan korkunç felâket, helâk edici afet --------------------------------------------------------------------------
Tlepsh yaz: Peki Yava, Önce örnek olarak 3 numaralı satırdaki "hadisu" kelimesinden başlıyalım: Bu kelimenin üçlü kökü (ha*dal*se) (حدث) dir.
(حدث) (Ha-Dal-Se) = ortaya çıkan yeni bir şey, olmaya başladı, meydana geldi, bir başlangıcı oldu, ilk defa oldu, bir konuşmayı rivayet etmek, hikaye, öyküleme, masal. Hadesu: yeni bir şey, yenilik, icat, daha once bilinmeyen bir şey.
Hadis: isim-masculen (çoğulu: ahadis) haber, konuşma, söylev, masal Ayetler: 4:42, 4:78, 4:87, 4:140
Haddese:fiil birine konuşmak, söylemek, beyan etmek Ayetler: 2:76, 99:4
emir kipi olarak: Ayetler: 93:11
ahdese: fiil = olmasına neden olmak, ortaya koymak, daha sonra hatırlanan veya yenilenen yuhdusu: Ayetler: 18:70, 20:113, 65:1 muhadis: Ayetler: 21:2 26:5
Bu yapılacak çalışmanın başlangıcı.
_________________ ... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…
----------------------------------------------------------------------------
Yava yaz: hadisen ve haddeseleri geçen diğer surelerde okudum şimdi.. (zilzal suresinde de izin gününden bahsediyor..) hadisen 4:42,78,140 da söz konuşulacak kelam haddese e tuhaddusune ...haber verildimi..habarleri varmı anlamında.. bu sözün devamı bu ayetle olursa...
4. el gâşiyeti : gâşiye, heryeri kuşatıp kaplayacak olan korkunç felâket, helâk edici afet
_________________ SOYLU SEVDAM.... CAPA CAпсуоуп
--------------------------------------------------------------------------- Tlepsh yaz: Ğ-Şin-Ye = örtmek, kuşatmak, gizlemek, alt etmek, birinin kişiliğini işgal etmek, yüzün veya başın aklığı, yalnızca başı beyaz olan at, yeniden diriliş, felaket, talihsizlik, karında veya göğüste görülen bir hastalık, ricada bulunanlar, ziyaretçiler, yardım arayanlar, baygınlık, kendinden geçmek
ğaşiya (fiil.) 20:78, 20:78, 31:32 (ğaşiyehum) 3:154, 14:50, 24:40, 29:55, 44:11, 53:16, 53:16, 91:4, 92:1 (yağşye, tağşye, yeğşyehu,
yeğşyehumu, yeğşyehe) 33:19 (yuğşye) 47:20 (mağşiyyi)
ğaşiyeh 7:41, 12:107, 88:1
ğişawe. 2:7, 45:23
ğaşşe 53:54, 53:54, 8:11
ağşe 36:9, 7:54, 13:3, 10:27
teğesşşe 7:189
isteğşe 71:7,11:5
_________________ ... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп…
Buradaki ĞAŞİYE her şeyi kuşatacak olan kapsıyacak olan bir olay. Tefsirciler hemen bunun kıyamet olduğuna karar veriyorlar. Oysa ayetler yeryüzünde insanların kendi amelleri, tavırları, yaşam biçimlerinden dolayı gelmesi kaçınılmaz olan bir olaydan bahsediyor. İki guruptan bahsediyor.
Tabiri caizzse biri Abu Cehillerin grubu, ikincisi Bilal'lerin grubu. Birincisi haksızların ikincisi ise hak sahiplerinin grubu.
---------------------------------------------------------------------------
Yava yaz: başım döndü...-)20 de kaplamak olarak geçen...hatta firavunu denizin kapladığını anlatırken muhammet ve azap surelerinde baygınlık geçirmek olarak mealde
okuyorum okuyorum...bu surede anlatlmak istene nkilit nokta ilk ayetlerde..ilk ayetlerde asıl anlatılmak ne ise..sonrasında anlatılanlar..bu habere uymayanların ve uyanların sonu ile ilgili
_________________ ... О уиІэшІагъэ пае пљэпкъ ыцІэ раІуагъэмэ, ащ нахь насыпыгъэ сэ сшІэрэп… ---------------------------------------------------------------------------------
Tlepsh bana baska daha önce ilk sayfada sormusdun: Siz neyi söylemek istiyorsanız söyleyin. Kuran anlaşılmaz mı demek istiyorsunuz?
Tlepsh, bunlari gercekten anlicami saniyonmu ?
aklim var ama benimde basim dönmeye basladi. ya ben deliyim, yada Kur´an dan aktardigniz dedigniz gibi (bazi seyler) o kadar da kolay degilmis.
siz sahabeler ve saire elestiyorsunuz ama siz simdiden paradox ve zit seyler naklediyorsun. size nasil inanicaz. hic olmazsa sahabelerin sözüne bin yili askin inanildi.
elbet yüzlerce arasindan 20 30 olsun 50 si celiskeli. bu eder en az yüzde 90 ni dogru, 1000 yili askin.
mi acaba ?
Tlepshi anlayanlar haber versinde ben kendime deliyim diyim.
En son zavaqa tarafından, Cmt Şub 13, 2010 5:27 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 değişiklik yapıldı.
|