Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 5:26 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 20 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: KUR'ANI-I KERİMİ HERKES ANLAYAMAZ
İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 11:26 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Tlepsh yaz:
O 35 adet dediğiniz mealleri bir kaşılaştırın bakalım acaba biribirinden farkları var mı?

25:73 Vellezine iza zükkiru bi ayati rabbihim lem yehirru aleyha summev ve umyana

25:73 Onlar, kendilerine Rablerinin ayetleri hatırlatıldığı zaman, onun üstünde sağır ve körler olarak kapanıp kalmayanlardır.

lem yehirru aleyha summev ve umyana = onun üstünde sağır ve körler olarak kapanıp kalmazlar.

32:15 ve 25:73 ayetlerinden açıkca anlaşılmaktadır ki “sedeye kapanmak” sağır ve körlerin kapandıkları gibi kapanmamakla eş anlamlıdır.

Yani:
Sağır ve körlerin kapandığı gibi kapanmamak = secdeye kapanmak
-------------------------------------------------------------------------------------

25:73 ayetinde sucud kelimesi okuyamadim.

baska bi mealde:
25:15 Kendilerine Rablerinin âyetleri hatırlatıldığında ise, onlara karşı sağır ve kör davranmazlar.

bunlar örtüsmiyor.

Halbuki bu kadar kelime ve köklerini önem veriliyor. nasil olurda örtüsemez ?
Salat, Ruku, Secde.....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Şub 12, 2010 11:52 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Tlepsh yazdı:
zavaqa yazdı:
1. dedigim gibi, baskalari o kadar önemli degilse, ben kur´an i alip kendi mealimi anladigim gibi yazabilirmiyim ?

1. Bu sorunuza şu ayetler cevap vermiyor mu?

12:2 Biz onu, aklınızı çalıştırasınız diye, Arapça bir Kur'an olarak indirdik.

16:103 Yemin olsun ki, biz, onların, "Kur'an'ı ona bir insan öğretiyor" demekte olduklarını biliyoruz. Nispet etmeye uğraştıkları adamın dili yabancıdır. Oysaki bu, apaçık Arapça bir dildir.

26:195 Açık-seçik Arapça bir dille indirdi.

39:28 Bunu, eğri-büğrüsü olmayan Arapça bir Kur'an olarak indirdik ki, korunup sakınabilsinler.

41:3 Bilgi ile donanmış bir toplum için ayetleri, Arapça bir Kur'an halinde ayrıntılı kılınmış bir kitaptır bu.

43:3 Biz onu akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur'an yaptık.
------------------------------------------------------------------------------

Madem arapca indi, ki kelime ve kök anlamlari degisik degisik algilaniyor (bunun sizden de ögrendik) ben arap edebiyatci olmam lazim.
cünkü baskalarin fikri beni ilgilendirmez, nasil algilayip algilamadigni. yani size de inanma mecubiryetim yok, 10 veya 20 veya 30 ayri sekilde yazanlarina da (ki herkes kafasina göre bi meal yaparsa olur en azindan rahatca 1 Milyon).
Baskasinin yardimi gerekmiyip, yalniz Kur´an bana yetiyorsa en azindan bende arapca bilmem lazim degil mi.

ya arapcam yoksa. ama aklim var. düsünüyom da.
Ki bugün araplarin Salat/ namazina bakin. onlar sucud nasil eder ve allgilarlar.

o zaman bana kur´an gecerli degil mi ?
tercumani, arap edebiyatcisina red edersem. cünkü bu benim fikrimse, hani baska biri lazim degil di ya.
Bilmedigmiz ile hesap verme zorunda degiliz nitelikte, bunu sizde demistiniz.

öyle mi ?

En son zavaqa tarafından, Cmt Şub 13, 2010 2:53 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 12:05 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

Rasulullah efendimzin hayati ve ahlaki üzere seyler yazildi Kur´an da.
misal: Hicret, güler yüz...

ama o kadar cok da degil hadis ile kiyaslarsak.
hadislere inanmayalim diyorsaniz:

o zaman Rasulullah efendimizin s.a.v. vefatindan benim dogusuma kadar niye bi tarihe inanim ? hepsi uydurma olabilir.
misal: cerkes sürgünü yok. hepsi seve seve gittiler ve göc ettiler. asli anavatanlarindan bikmislardi.

öyle mi ?

yoksa sahih hadislerin yüzde 50 60 veya 80 veya 90 ni dogru olma ihtimali varmi ?

Hz Ali ilgilendirmiyorsa, Ebu Hureyre, Buhari..... ilgilendirmiyorsa, siz beni niye ilgilendiriceksiniz ?
Kur´an yetmez mi bana. yoksa beni siz mi aydinlaticaksiniz ?

ben Rasulullah efendimiz s.a.v. üzerine Kur´an ile pek de bisey bilmemem lazim öyleyse. ahlak üzere... siyer gider cöpe.
bütün türk cerkes rus... tarih kitablarinida cöpe atim. hepsi yalansa. ne ilgililendirir ?

öyle mi?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 1:57 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

bunu "Gasiye Suresi" adli oturum dan naklediyom.
----------------------------------------------------------------------------

yava yaz:
peki başlayalım o zaman
1. hel : mi
2. etâ-ke : sana geldi
3. hadîsu : aktarılan söz, önemli haber
4. el gâşiyeti : gâşiye, heryeri kuşatıp kaplayacak olan korkunç felâket, helâk edici afet
--------------------------------------------------------------------------

Tlepsh yaz:
Peki Yava,
Önce örnek olarak 3 numaralı satırdaki "hadisu" kelimesinden başlıyalım: Bu kelimenin üçlü kökü (ha*dal*se) (حدث) dir.

(حدث) (Ha-Dal-Se) = ortaya çıkan yeni bir şey, olmaya başladı, meydana geldi, bir başlangıcı oldu, ilk defa oldu, bir konuşmayı rivayet etmek, hikaye, öyküleme, masal.
Hadesu: yeni bir şey, yenilik, icat, daha once bilinmeyen bir şey.

Hadis: isim-masculen (çoğulu: ahadis) haber, konuşma, söylev, masal
Ayetler: 4:42, 4:78, 4:87, 4:140

Haddese:fiil birine konuşmak, söylemek, beyan etmek
Ayetler: 2:76, 99:4

emir kipi olarak: Ayetler: 93:11

ahdese: fiil = olmasına neden olmak, ortaya koymak, daha sonra hatırlanan veya yenilenen
yuhdusu: Ayetler: 18:70, 20:113, 65:1
muhadis: Ayetler: 21:2 26:5

Bu yapılacak çalışmanın başlangıcı.

----------------------------------------------------------------------------

Yava yaz:
hadisen ve haddeseleri geçen diğer surelerde okudum şimdi..
(zilzal suresinde de izin gününden bahsediyor..)
hadisen 4:42,78,140 da söz konuşulacak kelam
haddese
e tuhaddusune ...haber verildimi..habarleri varmı anlamında..
bu sözün devamı bu ayetle olursa...

4. el gâşiyeti : gâşiye, heryeri kuşatıp kaplayacak olan korkunç felâket, helâk edici afet

---------------------------------------------------------------------------
Tlepsh yaz:
Ğ-Şin-Ye = örtmek, kuşatmak, gizlemek, alt etmek, birinin kişiliğini işgal etmek, yüzün veya başın aklığı, yalnızca başı beyaz olan at, yeniden diriliş, felaket, talihsizlik, karında veya göğüste görülen bir hastalık, ricada bulunanlar, ziyaretçiler, yardım arayanlar, baygınlık, kendinden geçmek

ğaşiya (fiil.)
20:78, 20:78, 31:32 (ğaşiyehum)
3:154, 14:50, 24:40, 29:55, 44:11, 53:16, 53:16, 91:4, 92:1 (yağşye, tağşye, yeğşyehu,

yeğşyehumu, yeğşyehe)
33:19 (yuğşye)
47:20 (mağşiyyi)

ğaşiyeh 7:41, 12:107, 88:1

ğişawe. 2:7, 45:23

ğaşşe
53:54, 53:54, 8:11

ağşe
36:9, 7:54, 13:3, 10:27

teğesşşe 7:189

isteğşe
71:7,11:5

Buradaki ĞAŞİYE her şeyi kuşatacak olan kapsıyacak olan bir olay. Tefsirciler hemen bunun kıyamet olduğuna karar veriyorlar. Oysa ayetler yeryüzünde insanların kendi amelleri, tavırları, yaşam biçimlerinden dolayı gelmesi kaçınılmaz olan bir olaydan bahsediyor. İki guruptan bahsediyor.

Tabiri caizzse biri Abu Cehillerin grubu, ikincisi Bilal'lerin grubu. Birincisi haksızların ikincisi ise hak sahiplerinin grubu.

---------------------------------------------------------------------------

Yava yaz:
başım döndü...-)20 de kaplamak olarak geçen...hatta firavunu denizin kapladığını anlatırken
muhammet ve azap surelerinde baygınlık geçirmek olarak mealde

okuyorum okuyorum...bu surede anlatlmak istene nkilit nokta ilk ayetlerde..ilk ayetlerde asıl anlatılmak ne ise..sonrasında anlatılanlar..bu habere uymayanların ve uyanların sonu ile ilgili

TLEPSH YAZ:
Sana katılıyorum. Bu iş forum sitesinde tartışarak yapılabilecek kadar kolay değil. Uzun çalışma ve sabır isteyen bir iş.

Bu "yüzden şu meallerde böyle yazarken siz neden şöyle anlam veriyorsunuz" demek yanlış olmasa bile eksik oluyor bence.

Yapılması gereken çalışmanın yöntemi yukarıda sergilediğimiz gibi olmalı. Ama var olan mealleri karşılaştırıp kafamıza en uygun olanını seçemeyiz.

Tlepsh bana baska daha önce ilk sayfada sormusdun:
Siz neyi söylemek istiyorsanız söyleyin. Kuran anlaşılmaz mı demek istiyorsunuz?

Tlepsh, bunlari gercekten anlicami saniyonmu ?

aklim var ama benimde basim dönmeye basladi. ya ben deliyim, yada Kur´an dan aktardigniz dedigniz gibi (bazi seyler) o kadar da kolay degilmis.

siz sahabeler ve saire elestiyorsunuz ama siz simdiden paradox ve zit seyler naklediyorsun. size nasil inanicaz. hic olmazsa sahabelerin sözüne bin yili askin inanildi.

elbet yüzlerce arasindan 20 30 olsun 50 si celiskeli. bu eder en az yüzde 90 ni dogru, 1000 yili askin.

mi acaba ?

Tlepshi anlayanlar haber versinde ben kendime deliyim diyim.

En son zavaqa tarafından, Cmt Şub 13, 2010 5:27 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 4:54 am 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

TLEPSH ARTIK IYICE GÜVENCIM SARSILDI.
Kafana göre Cerkesliktenmi yaptin bunu ?

Hem sadece Kur´an dan alalim diyorsun hemde bak, kendin gör ne yaptigni:
---------------------------------------------------------------------

bu yazi "hadi gelin tartisilsin" adli oturumdan alinmistir.

XXX yaz:
İSLAMİYET i anlatmak için kafkasyaya giden araplar bir çerkes köyün de bir aileye misafir olur ve dini bilgileri uzun uzun anlatır lar ev halkından bazı ları dini kabul eder evin yaşlısı ise ölüm döşeğindedir ve sabırla bu anlatıları dinler yardım ister ve yatağın içine oturarak sizlere diyeceklerim var bir de siz beni dinleyin ,, der ve konuşmaya başlar ben 90 yaşımın yaklaşık 60 yılını bu gün benim yaşımda olan insanlarla geçirdim onlardan bu gün kimse yok onlar hiç bir dine tabi deillerdi ama sizlerden daha cesur daha ahlaklı ve etrafına daha güven veren insanlardı ben muhammet in dinin i ve o dinin cennetini kabul etmiyorum bunun karşılığı size göre cehennem ise ben o iyi insanlarla cehennemde olmayı tercih ederim der.. saygılar..

Tekrar: onlar hiç bir dine tabi deillerdi ama sizlerden daha cesur daha ahlaklı ve etrafına daha güven veren insanlardı

TLEPSH yaz:

Onlar kelimenin gerçek anlamıyla MÜ'MİN idiler.
Mü'min = başkalarına güven/emn sağlayan kimsedir.

Mumin kelimesi su anlama da gelir: İnanan, inançlı, imanlı, mutekit.
Eksik mi yazdin yoksa Tlepsh ?

Halbuki Kur´an Mumin nasil gecer bakin:
-------------------------------------------------------------------------------
Gerçek müminler ancak o müminlerdir ki, Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir, âyetleri okunduğu zaman imanlarını arttırır. Ve bunlar yalnızca Rablerine tevekkül ederler. (ENFAL/2)

O halde gücünüzün yettiği kadar Allah'tan korkun, dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğinize olarak harcayın. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir. (TEĞABÜN/16)

Rablerinin azabından korkarlar. (MEARİC/27)

Allah, onların önlerindekini de, arkalarındakini de (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar, Allah'ın hoşnud olduğu kimseden başkasına şefaat etmezler. Hepsi de O'nun korkusundan titrerler. (ENBİYA/28)

Ey iman edenler! Allah'tan, O'na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin. (AL-İ İMRAN/102)

Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız, O, size bir furkan (hakkı batıldan ayırdedecek bir anlayış) verir ve günahlarınızı örtbas eder, sizi bağışlar. Allah büyük lütuf sahibidir. (ENFAL/29)

Sen ancak Kur'ân'a tabi olan ve görünmediği halde Rahman olan Allah'tan korkan kimseyi sakındırırsın. İşte onu bir bağışlanma ve çok şerefli bir mükafatla müjdele. (YASİN/11)
-------------------------------------------------------------------------------

Nasil oluyor bu Tlepsh ? Nasil yaptin ? Kur´ani unutup kanin mi kaynadi ? Kur´an i anlamadin mi yoksa bunca okuyusdan sonra ?
Farki gördün mü ? kirmizi ile görüntüledim. ALLAH ALLAH ALLAH

hani celiski meliski diyordun. Ashabdan onu bunu elestiriyordun. onlar yanlislar diye. ve o yüzden bütün hadislere inanmiyordun ya.... lazim degil gerek yok....

Hani sadece Kur´an idi, baska bisey uydurmuyorduk.
Niye bu yaziyi kendi kafana göre yorumladin, halbuki Kur´an izah ederken ?

öyleyse benim de sana bu yanlisini gördügüm icin, ne kadar cok dogru anlatirsan anlat inanma geregi kalmadi artik. öyle degil mi ? 10 sene sonra da, 20 sene sonrada.

bu yanlisini gördüm ya. inanmam artik sana ömür boyu.

hatta sen simdi savunmak icin iyi güzel mantikli biseyler dersin, elbetde. ben bile senin savunma metodunu uyguluyabilirim.

ama ben simdiden bunu böylece kopyalim ve zamani gelince, eger güzel biseyler cikartirsaniz, ünlü olup Televizyona cikarsan:

bakin bu yaziya dicem. Tlepsh kendisi yazdi. kendisi Cerkes ve bu bir Irkcidir diyebilirim.
o kesinlikle Hak din ISLAMi anlatmiyor dicem. Bu yazi gercek ISLAMi yansitmiyor dicem.

bu senin metodun degilmi ?
nasil ?
böyle dogru mu ?

gercek isminizi istemeyiz. ümmetin icinde bunca saptirilmislar arasinda... bende ismimi söylemicem.
ama siz isimleri sayabiliyorsunuz, ne de olsa Ashab yok artik.

(yaziyi eminimki kamil bir sekilde karsilarsiniz)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 6:30 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Tlepsh yazdı:
beni niye etkilemeye calisiyorsunuz.
belki kendi mealimi kendim yapmak istiyom. nede olsa kendi aklim var. Elimde su an Kur´an var, yetmez mi ?
Niye Mealiniz ile beni etkiliyorsunuz ?
Sen ne diye şikayet ediyorsun? Sana etkilen diyen mi var? Sen istediğini seçmekte serbest değil misin? Seni zorlayan mı var?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 6:36 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

zavaqa yazdı:
Tlepsh yaz:
O 35 adet dediğiniz mealleri bir kaşılaştırın bakalım acaba biribirinden farkları var mı?

25:73 Vellezine iza zükkiru bi ayati rabbihim lem yehirru aleyha summev ve umyana

25:73 Onlar, kendilerine Rablerinin ayetleri hatırlatıldığı zaman, onun üstünde sağır ve körler olarak kapanıp kalmayanlardır.

lem yehirru aleyha summev ve umyana = onun üstünde sağır ve körler olarak kapanıp kalmazlar.

32:15 ve 25:73 ayetlerinden açıkca anlaşılmaktadır ki “sedeye kapanmak” sağır ve körlerin kapandıkları gibi kapanmamakla eş anlamlıdır.

Yani:
Sağır ve körlerin kapandığı gibi kapanmamak = secdeye kapanmak
-------------------------------------------------------------------------------------

25:73 ayetinde sucud kelimesi okuyamadim.

Bu ayette sucud kelimesinin olduğunu iddia eden mi var? Yazılanları tekrar okursan ne denildiğini belki anlayabilirsin.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 6:40 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

zavaqa yazdı:
Madem arapca indi, ki kelime ve kök anlamlari degisik degisik algilaniyor (bunun sizden de ögrendik) ben arap edebiyatci olmam lazim.
cünkü baskalarin fikri beni ilgilendirmez, nasil algilayip algilamadigni. yani size de inanma mecubiryetim yok, 10 veya 20 veya 30 ayri sekilde yazanlarina da (ki herkes kafasina göre bi meal yaparsa olur en azindan rahatca 1 Milyon).
Baskasinin yardimi gerekmiyip, yalniz Kur´an bana yetiyorsa en azindan bende arapca bilmem lazim degil mi.

ya arapcam yoksa. ama aklim var. düsünüyom da.
Ki bugün araplarin Salat/ namazina bakin. onlar sucud nasil eder ve allgilarlar.

o zaman bana kur´an gecerli degil mi ?
tercumani, arap edebiyatcisina red edersem. cünkü bu benim fikrimse, hani baska biri lazim degil di ya.
Bilmedigmiz ile hesap verme zorunda degiliz nitelikte, bunu sizde demistiniz.

öyle mi ?

41:44 Eğer biz onu yabancı dilde bir Kur'an yapsaydık, elbette şöyle diyeceklerdi: "Ayetleri ayrıntılı kılınmalı değil miydi?/Arap'a yabancı dil mi?/ister yabancı dilde, ister Arapça!" De ki: "O, iman edenler için bir kılavuz, bir şifadır. İnanmayanlara gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır. Ve Kur'an, onlar için bir körlüktür. Böylelerine, çok uzak bir mekândan seslenilmektedir."

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 7:16 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

zavaqa yazdı:
Rasulullah efendimzin hayati ve ahlaki üzere seyler yazildi Kur´an da.
misal: Hicret, güler yüz...
ama o kadar cok da degil hadis ile kiyaslarsak.
Doğru 1 milyondan fazla hadis var.

zavaqa yazdı:
hadislere inanmayalim diyorsaniz:

o zaman Rasulullah efendimizin s.a.v. vefatindan benim dogusuma kadar niye bi tarihe inanim ? hepsi uydurma olabilir.
misal: cerkes sürgünü yok. hepsi seve seve gittiler ve göc ettiler. asli anavatanlarindan bikmislardi.
öyle mi ?
Zavaqa kardeşim, seni istediğin şeye inanmaktan alıkoyan mı var? "Çerkes sürgünü yok" diyenlerin olmadığını mı zannediyorsun?

zavaqa yazdı:
yoksa sahih hadislerin yüzde 50 60 veya 80 veya 90 ni dogru olma ihtimali varmi ?
Bu hadislerin sahih olduğunu Allah mı garanti ediyor? Hiç bir sahih hadis yoktur diyen mi var? Hadislerin sahih veya uydurma oluşunun tek kıyası Kuran'dır. Kuranı'ın öğretilerine ters olan her hadis kimden olursa olsun uydurmadır.

zavaqa yazdı:
Hz Ali ilgilendirmiyorsa, Ebu Hureyre, Buhari..... ilgilendirmiyorsa, siz beni niye ilgilendiriceksiniz ?
Kur´an yetmez mi bana. yoksa beni siz mi aydinlaticaksiniz ?
Zavaqa kardeşim, benim böyle bir iddiam mı oldu? Ben hiç bir zaman kimseyi aydınlatmayı iddi etmedim, etmiyorum, edemem. Biz burada tartışarak bir şeyler öğrenmek çabasındayız. Yüzlerce İslami internet sitesi var insanları aydınlattıklarını iddia eden. Bunlardan birisi de "KUR'ANI-I KERİMİ HERKES ANLAYAMAZ" yazısının alındığı Mehmet Ali Demirbaş'ın sitesi.

Mehmet Ali Demirbaş kitabında (sitesinde) "Kuran anlaşılmaz bir kitaptır" diyor.
Rabbbim kitabında "Benim kitabım eksiği, fazlası, çelişkisi olmayan, açık seçik olan ve insanlara öğüt veren bir kitaptır." diyor.

Ben Rabbimin dediğine inanıyorum. Sen istediğine inanmakta serbetsin. Kimse sani benim inandığım gibi inanmaya zorlamıyor. Ama ben de sana Kuran'ın neresine "Allahın kitabı anlaşılmaz bir kitaptır" ibaresi vardır diye sorarım.

zavaqa yazdı:
ben Rasulullah efendimiz s.a.v. üzerine Kur´an ile pek de bisey bilmemem lazim öyleyse. ahlak üzere... siyer gider cöpe.
bütün türk cerkes rus... tarih kitablarinida cöpe atim. hepsi yalansa. ne ilgililendirir ?

öyle mi?
O senin bileceğin bir iş.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Şub 13, 2010 7:39 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

zavaqa yazdı:
TLEPSH ARTIK IYICE GÜVENCIM SARSILDI.
.....
.....

(yaziyi eminimki kamil bir sekilde karsilarsiniz)
Surprised Surprised Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 20 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi