Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 5:19 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 16 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: İSRÂ SURSİ 36. AYET
İletiTarih: Per Nis 29, 2010 9:58 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

İSRÂ SURSİ 36. AYET
وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولـئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً
Ve la takfü ma leyse leke bihi ilm innes sem'a vel besara vel füade küllü ülaike kane anhü mes'ula

Bu ayette Rabbim şöyle diyor bize:

“Bir bilgiyi kendiniz kanıtlayana kadar onaylamayınız. Ben size kulak, göz ve akıl verdim. Sizler bunları kullanmakla sorumlusunuz.”

Bu ayet deneysel bilginin nasıl elde edilmesi gerektiğini açıklıyor bize. Bilgilerimizi duyularımız vasıtasıyla elde ederiz. Beynimizde işleme tutulan gördüklerimiz ve duyduklarımız bildiklerimizin temelini oluşturur. Bizler görüp duyduklarımızın yorumundan sorumluyuz. Genelde hiçbir kimse bir tek defa gözlem yapmakla gerçeğin aslını öğrenemez. Bir tek gözlemle bir sonuca varmak ancak daha önce elde edilen bilgilerin var olması ve bu bilgilerin mantıki değerlendirilmesindendir. Bir kimse bir otomobilin patlayışına şahit olmayabilir ama o kimsedeki bilgi birikimi patlayan bir otomobilde bulunan kimselerin ağır bir şekilde yaralanacaklarını bilmesine yeterli olabilir. Başka bir örnek te küçük bir çocuk elilini ateşe koyduğunda yanacağını bilemez. Bu onun daha önceden bir deneyiminin olmayışındandır.

Bilimsel metod; sonuçları güvenle kabul etmezden önce verileri tutarlı olan tekrarlanan birçok deneyin yapılmasını gerektirmektedir. Aynı şekilde gerçek te etraflıca yapılan bir incelemeden sonra bulunabilir. Dolayısıyla gerçek olarak bildiklerimizin her zaman tekrar gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğunu kabullenmemiz yanlış olmaz. Bizler sadece duyularımızı kullanarak bilgi edinmek durumunda olmakla kalmamalıyız, aynı zamanda elde ettiğimiz bilgileri mantıklı bir biçimde uygulamak ve yeni gözlem ve bilgilerin de anlayışımızı genişletip değiştirebileceğini de bilmek durumundayız.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: İSRÂ SURSİ 36. AYET
İletiTarih: Per Nis 29, 2010 10:28 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

peki ..değişkenlik gösteren ..,kişiden kişiye değişen algılama ile ilgili bir konunun gerçeği çok fazla olmaz mı..
örneğin..35 derecelik su ısısı kine göre el yakarken ...kimine göre ılık sayılır..
gözlemler sonrasında elde edilen gerçek..bir çok kişinin aynı sonucu onaylaması gerekir ki..işte bu olayın gerçeği budur denebilmeli..
anlatabildim miki acep.. Surprised Surprised

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 10:51 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

axakuyt aştıbj yazdı:
bir çok kişinin aynı sonucu onaylaması gerekir ki..işte bu olayın gerçeği budur denebilmeli..

6:76 Sonra, gece onu karanlığı ile örttüğü zaman (gökte) bir yıldız gördü (ve) haykırdı: "İşte benim Rabbim bu!" Ama yıldız kaybolunca, "Ben batan şeyleri sevmem!" diye söylendi.

6:77 Sonra, ayın doğduğunu görünce, "İşte benim Rabbim bu!" dedi. Ama ay da batınca, "Gerçekten, eğer Rabbim beni doğru yola iletmezse ben kesinlikle sapkınlığa düşmüş kimselerden olurdum!" dedi.

6:78 Sonra, güneşin doğduğunu görünce, "İşte benim Rabbim bu! Bu (hepsinin) en büyüğü!" diye haykırdı. Ama o (da) kaybolunca: "Ey halkım!" diye seslendi, "Bakın, sizin yaptığınız gibi, Allahtan başkasına ilahlık yakıştırmak benden uzak olsun!

6:79 Bakın, ben batıl olan her şeyden uzak durarak yüzümü gökleri ve yeri var eden Allaha çevirmekteyim; ve ben Ondan başkasına ilahlık yakıştıranlardan değilim!"

Bu ayetlerde İbrahim'in duyularını ve aklını kullanarak doğruya belli aşamalardan sonra nasıl vardığı anlatılıyor. Aynı duylara ve akla sahip olan İbrahimin babası ve diğerleri peki neden bu sonuca varmadılar?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 10:56 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

aklı insanlara Rabbim eşit miktarda paylaştırsaydı eğer..herkes İbrahimin vardığı sonuca varırdı..ve o zaman aramızda hiç bir fark kalmazdı..ama akıl ve idrak herkeste aynı miktarda yok..

benimde anlatmak istediğim bu...100 kişinin 95 şinin doğru dediği gerçekten doğrumudur..

yada doğru ne zaman doğru olur..

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 11:03 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

axakuyt aştıbj yazdı:
100 kişinin 95 şinin doğru dediği gerçekten doğrumudur..

6:116 Yeryüzündeki insanların çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Sadece sanıya uyarlar onlar ve sadece saçmalarlar.

4:165 Müjdeleyici ve uyarıcı resuller gönderdik ki, elçiler geldikten sonra insanların Allah'a karşı kanıtı olmasın. Allah Azîz'dir, Hakîm'dir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 11:09 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Tlepsh yazdı:
Yeryüzündeki insanların çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Sadece sanıya uyarlar onlar ve sadece saçmalarlar.

gerçek...gerçek..gerçek...gerçeğe nasıl ulaşılacak peki...

şu andaki sıkıntılarımız da bunlar değil mi????

hadiscilerin eleştirlmesi üzerine birilerin savaş açmasına tanık oluyoruz..
%95 yani ayeti kerime olduğu gibi çoğunluk evet derken ...sen Allahın sana verdiği akıl ve uzuvlarının iradesiyle
bulduğun gerçeğin asıl gerçek olduğunu nasıl ispat edeceksin?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 11:54 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

4:165 Müjdeleyici ve uyarıcı resuller gönderdik ki, elçiler geldikten sonra insanların Allah'a karşı kanıtı olmasın. Allah Azîz'dir, Hakîm'dir.

17:15 Kim yola gelirse kendisi için yola gelmiş olur. Sapıtan da kendi aleyhine sapıtmış olur. Hiçbir günahkâr, bir başka günahkârın yükünü taşımaz. Ve biz, bir resul göndermedikçe azap edici değiliz.

28:59 Kim yola gelirse kendisi için yola gelmiş olur. Sapıtan da kendi aleyhine sapıtmış olur. Hiçbir günahkâr, bir başka günahkârın yükünü taşımaz. Ve biz, bir resul göndermedikçe azap edici değiliz.

2:225 Allah sizi, dil sürçmesi sonucu lağv olarak yaptığınız yeminlerinizden sorumlu tutmaz; ama O sizi kalplerinizin kazandığından hesaba çeker. Allah Gafûr'dur, çok affeder; Halîm'dir, çok yumuşak davranır.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 12:11 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

Tlepsh yazdı:
Ve biz,
Tlepsh yazdı:
Ve biz,

neden tekil değil bu cümleler...
neden ben değil..biz

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 12:14 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

axakuyt aştıbj yazdı:
neden tekil değil bu cümleler...
neden ben değil..biz

Alıntı:
ALLAH VE BİZ ZAMİRİ:

Yüce Rabbimiz birçok Âyette kendisiyle ilgili olarak İnna, Nahnü Biz zamirini kullanmaktadır.
"Biz, Bizi, Bize, Bizim, Bizden" gibi ifadelerin Allah için kullanıldığı her Âyette, Allah'ın sıfatlarının tecellisine yönelik vasıtalı tasarrufların ifade edildiği görülmektedir. Bunu yüzlerce örnekle açıklamak mümkündür. Ancak burada herkesçe bilinen birkaç örnek vermekle yetiniyoruz:

(Kevser: 1)"Şüphesiz Biz sana kevseri verdik."
(İnşirah: 1) "Biz, senin için, senin göğsünü açmadık mı?"
(Kadr: 1) "Muhakkak ki Biz onu kadir gecesinde indirdik."

Kur'ân'da Allah için kullanılan zamirlerin şu şablona uyduğu açıkça görülmektedir:

1 - Allah'ın zatına ve ülûhiyetine ait ifadelerde "Ene, İnni/Ben [Birinci Tekil Şahıs] ifadesi kullanılmaktadır.

2 - Yine Allah'ın zatına ve ulûhiyetine ilişkin olmak üzere, bazı Âyetlerde Rabbimiz "Sen, Seni, Sana, Senin" gibi "İkinci Tekil Şahıs" zamirleriyle; diğer bazı Âyetlerde ise "O, O'nu, O'na, O'nun" gibi "Üçüncü Tekil Şahıs" zamirleriyle ifade edilmektedir. İster ikinci tekil şahıs, isterse üçüncü tekil şahıs olsun, her iki gurup zamir de "teklik" ifade eder. Allah'ın zatının ve ulûhiyetinin söz konusu edildiği hiçbir yerde "Siz" veya "Onlar" gibi çoğul ifadeler kullanılmaz.
Fâtiha'da da "Yalnız Sana ibadet ederiz ve yalnız Senden yardım isteriz" şekliyle ifade buyrulmuştur.

3 - Azametinin, güç ve kudretinin vurgulandığı Âyetlerde ise Yüce Allah kendinden "Biz" diye bahsetmektedir.
Bütün dillerde, otorite sahipleri, kendi güç ve kudretlerini anlatırken "Biz" ifadesine başvurmuş, fermanlarında veya söylevlerinde "Biz" ifadesini kullanmışlardır. Bu, Kur'ân inmeden de böyle idi, şimdi de böyle devam edip gitmektedir.

Kısaca, Rabbimizin "Biz" ifadesi, Kendisinin azamet ve "kibriyasını" [büyüklüğünü, ululuğunu] vurgulamak içindir. Meseleye vakıf olan ilim sahipleri Rabbimizin "Biz" ifadelerini "Biz Azimüşşan" olarak ifade etmek suretiyle isabetli bir anlayış ortaya koymuşlardır.

Yava, öyle sorular soruyorsun ki bazen cevaplarını zor bulabiliyorum. Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Nis 29, 2010 12:19 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

tansiyonum düşük...sağlık sorunum tekarlamaya başladı sanırım..)))))))gitmeden öğreneyim diyorum birşeyleri..

saçmalıyorsam kusura bakmayın.. Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 16 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi