|
İslam Coğrafyası üzerinde Ezan Sesleri hiç eksilmemeli.Hatta on vakit, yüz vakit hiç dinmemeli.Çünkü Economik dağılım eşitsizliğinin,adalet sorunun,cinsel porblemlerin,çarpıklıkların,bağımlılıkların sürekli arttığı (Alkol-uyuşturucu) bir çok sorunların yumaklaşarak büyüdüğü,her türlü sosyal dengesizliklerin yaşandığı bir topluluğun yaşadığı ülkelerde,beldelerde,köylerde,kentlerde şehirlerde Ezan sesleri hiç durmamalıdır.
Çünkü Salatta eksik vardır demektir.Bu yerleşkelerdeki sosyal hayatı çöküntüye götürebilecek olan bu derin ve vahim sorunların, o yerleşkelerdeki devlet başkanından tutun,belediye başkanından,iş verenlerinden,zenginlerinden , ve en ufak kamu görevlisi muhtara kadar,konu komşu her Müslümanın işte burada Camileri,Mescitleri veya devlet binalarını doldurması lazım.Hatta daha çok katılım sağlanması için daha büyük-geniş mekanlar tercih edilmesi lazım (Devlet binası-camiler gibi veya Statlar v.s.)
Ve burada; çarpıklaşan,toplumu sosyal çöküşe götüren mevcut her konuların tartışılması,çözüm üretilmesi,tesbitler ve tedbirler geliştirilmesi lazım.Adalet üzerine,hakkaniyet ve paylaşımlar üzerine.Her sorunun ferdi,kavmi,mekansal,iş,aş,hane olabilme (evlilik),eğitim,sağlık,güven,ihtiyaci talepler üzerine v.s. her konunun halli için çözümler üretilmesine,araştırılmalı çalışılmalıdır Kuranın emri üzerine bu problemlerin çözümüne çalışılmalıdır.Yani salat edilmeli-yapılmalı-verilmelidir.Müslüman sosyal olması lazım,sorunlarını el birliğiyle halledip temiz,adil tolum olması lazım.Açını,aşsız işsiz olanını koruması,sorunlarını gidermesi lazım,halkının eğitim,sağlık,cinsel,economik sorunlarının helal yollarla halline çalışması lazım.Bir birinin nefsinin Allahın rızası doğrultusunda muhafazasının disipline etmesi lazım v.s.
İşte bu sorun hığınlarının ayuka çıktığı benim-bizim İslam coğrafyamızda Ezan Seslerinin hiç ama hiç bir dakika bile eksilmemesi gerek Ezan Salata çağrıdır.Ne kadar çok çağrı yapılıyorsa poroblemler okadar çok çoğalmış ve azalmamış demektir.Ezan seslerinin 3-5 vakite düştüğü yerleşkelerde benim coğrafyamda bu sorunlar halledildi demektir ancak Ezanlar inanları Namaz vaktine (duaya) davet ediyor demektir....
Ben birde böyle düşünüyorum,İslami (Kurani) yaşamı.Müslümanlık böyle olmalı (mıdır)...
Hadiyin bu da yeni bir başlık ve tartışma konusu olsun...
Cümlemiz Allah'a emanet.....
_________________ Çerkes İsimleri Çerkes Kimdir
Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet
|