Çerkeslerin Sitesi

Çerkeslerin Sitesi

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Pzr Eyl 05, 2010 3:20 am

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Market  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Web Tasarim  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 794 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4, 5 ... 80  Sonraki
Yazar Mesaj
 Ä°leti baÅŸlığı: HER GÜN BİR AYET
İletiTarih: Per Oca 22, 2009 2:36 pm 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

Böylece hergün en azından bir ayet okumuş ve öğrenmiş olacağız İnşaallah

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: Hergün bir ayet
İletiTarih: Per Oca 22, 2009 2:38 pm 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

Rahman Rahim olan Allah’ın adıyla

Alak suresi ayet 1
Oku Rabb'inin ismiyle ki sizi O yarattı.

Girişte de açıklandığı gibi, Melek "oku" dediğinde Rasulullah "Ben okuma bilmem" şeklinde cevap vermişti. Bundan anlaşılıyor ki, Melek vahyi yazılı olarak getirmiş ve Rasulullah'ın bunu okumasını söylemişti. Çünkü eğer meleğin maksadı kendi söylediğini Rasulullah'ın sadece tekrar etmesini istemek olsaydı, Rasulullah "Ben okuma bilmem" demezdi.

Yani Rabb'inin ismiyle oku. Diğer ifadeyle "Bismillah" diyerek oku. Bundan anlaşılıyor ki, Rasulullah vahiyden önce de yalnız Allah'ı Rabb olarak tanıyor ve biliyordu. Onun için "Rabb'in kimdir? denmeye gerek görülmemiştir. Yani burada sadece Rabb'inin ismiyle oku denmiştir.

Burada, "halak" kelimesi mutlak olarak kullanılmış ve neyi yarattığı belirtilmemiştir. Çünkü "Yaratan Rabb'inin ismiyle" denmesinden, Kainatı ve içindeki her şeyi yarattığı kendiliğinden anlaşılmaktadır.

Sayfa başı
 Profile bak  

Ä°leti baÅŸlığı: Re: HER GÜN BİR AYET
İletiTarih: Per Oca 22, 2009 7:26 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Sevgili Tahsin33, '' her gün bir ayet'' başlığı altında devam edecekseniz. Lütfen sadece Sure ve ayetlerinin kendilerini metin olarak koyunuz.. Yorumlamaya girecek olursanız, güvenilir kaynak olması gerekir..
[quote Girişte de açıklandığı gibi, Melek "oku" dediğinde Rasulullah "Ben okuma bilmem" şeklinde cevap vermişti. Bundan anlaşılıyor ki, Melek vahyi yazılı olarak getirmiş ve Rasulullah'ın bunu okumasını söylemişti. Çünkü eğer meleğin maksadı kendi söylediğini Rasulullah'ın sadece tekrar etmesini istemek olsaydı, Rasulullah "Ben okuma bilmem" demezdi.
quote]
''Yazılı olarak getirmiş'' yorumunu ispatlamanız mümkün mü.!

Biraz da sessizliÄŸim konuÅŸsun.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 22, 2009 8:04 pm 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

shapsugh-z
Değerli kardeşim, Sizin için güvenilir olan kaynak benim için güvenilir olmayabilir. Benim için güvenilir olan kaynakta sizin için güvenilir olmayabilir. Ve o azaman kaynak sorunu yaşamış oluruz. Bence siz güvendiğiniz kaynaktan aynı ayetin açıklamasını yazarsınız hem bilgilenmiş oluruz hemde bu kaynağın hatalarını bulmuş oluruz.
Siz de bilirsiniz bütün alimlerin ortak sözü en doğrusunu Allah CC bilir.
Müsade edin başlığı ben açtığıma göre ne yapacağıma da ben karar vereyim.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 22, 2009 8:25 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Sevgili Tahsin33,
Haklısınız.. Başlık sizin.. ama Kur'an hepimizin..
ve yine haklısınız.. '' en doğrusunu Allah CC bilir..
Saygıyla..

En son shapsugh-z tarafından, Pzr Mar 15, 2009 1:12 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 22, 2009 8:47 pm 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

shapsugh-z,
Selamunaleyküm,
Sizi tanıdığıma sevindim, hani bir söz var iki el birbirini kıskanmaz, birbirine yardım eder elbetteki tecrübelerinizden faydalanacağız. Ben haklı olmak değil, hakkı yaymak arzusundayım saygısızlık yapmak istemem yardımlarınızı bekler, bilmeden kalbinizi kırdıysam özür dilerim.
Saygılarımla

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 22, 2009 9:19 pm 
Usta Üye
Usta Üye

Aleykum selam.
Rica ederim.. Bizler, Allah'ın yarattığını seven insanlarız.. Asla saygısızlık olarak almadım..
Kaldı ki, niyetinizden de şüphe duymam.. Bu konuda hassaslığım; Kur'an ı herkesin ''doğru'' alması adınadır..
Başarı ve esenlik dilerim..

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cum Oca 23, 2009 9:03 am 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

Alak suresi ayet 2
"O, insanı bir kan pıhtısından yarattı".

Evet Allah insanı, bu donmuş ve rahime yapışan bir damlacık kandan yarattı. İşte bu son derece sade ve küçük kaynaktan yaratılmıştır insanoğlu. Bu bir damlacık kan pıhtısı da Yaratıcının gücünü göstermekle birlikte ondan da öte O'nun keremini, ihsanını gösterir. Çünkü onun lütfu ile bu kan pıhtısı öğretilebilen ve buna dayalı olarak da, öğrenen insan seviyesine yükselmiştir.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt Oca 24, 2009 10:42 am 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

Alak suresi ayet 3
Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;

Gerçekten insanın doğuşu ile vardığı son durum arasında son derece büyük bir aşamadır bu. Ama Allah'ın herşeye gücü yeter. ikramı çoktur. Zaten bu yüzden o baş döndürücü aşamayı gerçekleştirmiştir.

Bu gerçeğin yanısıra, öğretme gerçeği, Rabbin insanı "Kalemle" öğretme gerçeği ortaya çıkmaktadır. Çünkü kalem eskiden olduğu gibi bugün de, insan hayatına en geniş ve en derin etkiyi yapmış ve yapan öğretim aracıdır. O zamanlar bu gerçek şu anda bizim gördüğümüz ve insan hayatında bildiğimiz biçimi ile bu açıklıkta değildi. Ama yüce Allah kalemin değerini biliyor ve insanlığa gelen en son kutsal mesajın inmeye başladığı ilk anda ve Kur'an'ın ilk suresinde kalemin önemine dikkatleri çekiyordu. Halbuki bu kutsal mesajı getiren peygamber kalemle yazabilen birisi değildi.

Şayet Hz. Muhammed bu Kur'an'ı kafasından uydurmuş olsaydı, şayet bu Kur'an vahiy ürünü olmamış olsaydı ve eğer onun getirdiği çağrı kutsal mesaj olmamış olsaydı, kalemin önemini vurgulayan bu gerçek daha ilk anda kesinlikle ortaya çıkamazdı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Pzr Oca 25, 2009 11:21 am 
Uzman Üye
Uzman Üye
tahsin33

Alak suresi ayet 4
Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir.

Yani, hakir bir başlangıçtan sonra insana ilim vererek onu mahlukatın en yüksek seviyesine çıkarması, Allah'ın en büyük lütfudur. Sadece ilim değil, kalem kullanmayı da öğreterek, sahip olduğu ilmi büyük çapta yaymasını, bu yolla ilerlemesini ve sonraki nesiller için muhafaza etmesini de sağlamıştır. Eğer Allah, ilham yoluyla insana kalem ve kitabın ilmini vermeseydi, o zaman insanın ilmi yetenekleri yayılmazdı. Gelecek nesillere ulaşamazdı. Böylece ilerleme mümkün olmazdı.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 794 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4, 5 ... 80  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Cerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Video - Sohbet

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi