Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 4:50 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 55 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: HADİYİN TARTIŞILSIN
İletiTarih: Sal Oca 26, 2010 2:47 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

istanbuln böyle çarpık yapılaşmasında
----------------------------------------------
Feth yapıldı ve üzerinden yüz yıllar geçti.Şartlar,devlet olma,işgal etme,sürekli toprak kazanımlılığı muzafferiyeti anlayışı tarihin o yüzyıllarda insanların, komutanların,devlet yöneticilerinin anlayışıydı,zihniyetiydi her neyse.

Bizans Bizanslılardada hakikatten muhteşem bir şehirmiş,Osmanlıda ayrı bir Şehirlileşme mimari estetiği anlayışıyla İstanbulu inşa etti.Sanırım her iki İstanbulda çağının en muhteşem yerleşkesiydi o yüzyıllarda.

çarpık yapılaşma....da Cumhuriyetin estetiği Mr. Green Ki son yıllarda,özellikle Tayyip Erdoğan beldiyeciliği sonrası İstanbul hakikatten müthiş atak yaptı,bu inkar edilemez.Doğma büyüme İstanbullu olan biri olarak kendi gözlemlemeliğimdir bu.

çarpık yapılaşma,devletin hizmet olarak halkın her konudaki ihtiyaçlarının gerisinde kalması diye düşünüyorum.Sanayileşmenin Haliç ve İstanbulun çeşitli semtlerine yığan devlet yöneticileri,çekim kuvveti haline gelen bu şehrin yapılanma sorununu akıl etmeliydi.

İstanbulun o yıllarını hatırlıyorumda,köylerini terk eden insanlar,köylerindeki yaşam şeklinden daha maşakatli şartlarla karşılaştılar aslında.

Eee birde bozulan toplumsal ahlak,hemşericilik,adam kayırma,mafyalaşma ve bencilliklerin ön plana geçmesiylede yatırım için ayrılan bir çok paraların birilerinin cebine akmasına veya yandaşlarının cebine akıtılmasına sebep oldu.

Bakın ufak bir anımı geçeyim nedemek istediğim bir nebze anlaşılsın.

Ayrıca geçim derdinden ek iş yaptığım yıllar.Tayyipten öncesi belediyenin olduğu yıllar.
Sarıyerdeyim bir kahvanede mola verdik arkadaşlarla.Sık sık işimiz icabı semtler değiştirdiğimiz bir iş durumu.O gün Sarıyerde iş almıştık.Herneyse arkadaşın birinin tanıdığının kahvehanesine gittik.Aylardan kış.İçeri girdik hınca hınç dolu.Kahvehanenin bir tarafı o zaman çok görülen belediye hizmetlilerinin çalı süpürgeleriyle ve çöp faraşlarıyla dolu.İçerde soba yanıyor sıcacık.Fayans taşları (okey) sesinden geçilmiyor.Gülüşmeler,takılmalardan keyifler iyi anlaşılan o ki.Oturduk çaylarımız geldi.Yorgun bedenlerimiz bir rehavete kapıldı.Benim dikkatimi onlarca veya yüzlerce süpürge ve farşlara takıldı.Merak ediyordum ve arkadaşın tanıdığından öğrendim.

Mevzu şu, aynen bize açıklama yapan kişinin ağzıyla anlatıyorum.''Gardaş bu gördüğün müşterilerin çoğu belediye başkanın hemşerisi.Sabah gelirler bu küreklerle süpürgeleri buraya koyarlar.Hatta bazıları akşam götürmeye bile tenezzül etmez.Akşama kadar burada böyleler.Sadece aybaşında maaşlarını almaya giderler''

O yıllar hakikatten her kırathanede saatlerce oturan bir kaç hizmetliye denk gelinirdi.İstanbulun halide malumdu hatırlayanlar bilir.Günlerce toplanmayan çöpler,Şehrin en göze çarpan meydanlarında yığınlar halindeki çöpler,boşa akan iskinin suları ve yazın akmayan sular.(Geceleri bir saat akan incecik su vermeler).O yıllar Fikirtepede oturur,gece saat 10-11'lerde eve gelip camilerden bir iki bidon su almak zorunda kalışlarımı hatırlarım.Hatta E5'in kenarında bir hayrat çeşme vardı,bu gün kurudu herhal,kendi kendine akardı,pazar çantasına yüklediğim 2-3 bidon suyu oradan taşırdım geceleri.Çocuk küçük,evin sultanı şehre yabancı Mr. Green dolaysıyla biçare,ne yapacaksın görev bana düşerdi.

Sonra ne oldu,yatırım yoktu ama personel şişikliğine giden paralar,yolsuzluklar bir aşk hikayesinin gün yüzüne çıkışıyla ayan beyan oldu. Mr. Green

O yıllar gazeteler çok yazdı belediyelerdeki personal azaltmalarına gitmeleri veya kısım değişikliğinden rahatı bozulup protesto edenleri (?)...

Yani benim bahsettiğim ülkemizin,belediyelerimizin hizmette geri kalmalarının ufak bir kendi tespitim.

Yiğidi öldür hakkını yeme derler ya, bu adam ekol getirdi belediyeciliğe.Hatırlayanlar hafızalarını tazelesin.Çevre yollarının kenarları,parklar tozdan topraktan,mukava ve lastik,poşet,pet şişe atıklarından geçilmezdi.Şimdi şehir dışına kadar bu saydığım yerler orman oldu,bahçelendirme düzenleme anlayışlarıyla manzaralaştı.Hayran hayran TV'lerde,filimlerde seyrettiğimiz Medeni Avrupa ülkelerine benzeme sürecine o yıllar (Tayyip Sonrası) girildi.Kimse beni ondan sonrakilere (Partilere) döndüremez,yeni kurulanları incelerim,ikna olurum o başka.Göbeğimde Tayyiple kesilmedi tabi.Bence demokrasimize,demokrasi anlayışımızada yenilik,hoş görü,modernlik,değişimcili,sorunlara üretkenlikgetirdi.Bu kadar açık konuştum ama altarnatifi yok bana göre.Kusura bakmayın,daha çok demokrasi vadenlerinde yanında olabilirim, o başka bir şey.Değişmek ve gelişmek bizler için değilmi ? Mr. Green

İfadelerimizde özgür olmalıyız,bu özgürlüğümü kullandım,yannış yaptıysam affola.Sohbetlerdede renkliliklerimizi fark ettirmeliyiz,en azından düşünsel,tercihsel farklılıklarımızı belli etme özgürlüklerimiz olmalı....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 27, 2010 1:18 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

Merhabalar.Ben Çerkesler ve Kafkasyalılarla ilgili bir çok sitede,masonluk,hristiyan propagandacılığı,ya da radikal islamı övücü yazılara rastlıyorum.Söylemek istediklerim bu konuyla ilgili değil belki ama,en azından dini bilgiler başlığını gördüm burada yazmayı uygun gördüm,olmazssa İlyas abi değiştirsin başka bir konu içinde taşıyabilir.
Decenqua abi,şimdi bana tekrar kızacak,modern değilim diye.Ama decenqua ben tarikatçılığa da karşıyım,haçlı propagandası yapılmasına da.
Masonluk ve hrisityanlığın propagandasını yapan,hatta bu uğurda din değiştirmiş,din değiştirilmesi sayesinde Adigey e dönen bir yöneticinin (ki kendisi adını da beğenmemiş değiştirmiş,elbette ki Decenqua ve Tlepsh siz biliyorsunuzdur kim olduğunu) sitesi.En hrisityanlığı circassian canada-circassian center yapıyor.Adigey de hrisitiyan misyonerler cirit atıyor.
Decenqua,Tlepsh bir göz atın.İkinci link ingilizce isterseniz çevirebilirim.
http://centralasia.imb.org/pray/circassian.html

Kanada ve ABD'de ikamet eden, ne is yaptigini bilmedigimiz bu sahis simdi kalkmis Adige ve anavatan savunucusu kesilmis. Misyonerlerin anavatanimizla ne kadar ilgilendiklerini tahmin bile edemezsiniz. Hatta benim sulalemden bile misyoner var Maykop'ta. Hristiyanlik'a ikna ettigi kisi basina kendisine kilise tarafindan para odeniyor. Garip ama gercek. Su linke bir bakin, o guzelim kucucuk cocuklarin bile nasil hedef alindigini o zaman daha iyi anlayacaksiniz:
http://www.circassiancenter.com/cc-turk ... luk-02.htm (özellikle burada apaçık 3.-4.satırdan itibaren masonluğu övüyor)

Bunlar geçmişte İslamiyeti yerici yazılar da yazmıştır.
Saygılarımla
bir göz atın Dcenqua Tlepsh

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 27, 2010 1:55 pm 
Acemi Üye
Acemi Üye

Peki şu İstanbul u fetheden en büyük ulu komutandır hadisini kim uydurdu madem öyle birşey yoksa Tlepsh?Biz çocukluğumuzdan beri böyle öğrendik.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 27, 2010 9:00 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

adigeGizem kardeşim herkes dinini,inancını yaymak,tebliğ etmek,tanıtmak ister.Orası Sovyetlerden (ateist) sonra kendi dindaşlarını tekrar dinlerine kavuşturmak isteyenlerle doldu.Veya dünyadaki Misyoner olan kendi dinlerini yaymak isteyenlerin arenası oldu.İsveç ve Norveçliler bilhassa revaçta.Bunlar daha çok K.Kafkasyanın esas yerlileriyle çok ilgililer.Yani biz Müslümanlara karşı yapılan bir kastiyetmi var gibi düşünelim.Bu misyonerler Çindede var,Afrikadada.Bir din,inanç nasıl yayılı ki.Burada düşünmemiz gereken nokta bu konuda biz Müslümanlar ne yapabiliyoruz.Bizim dinimizi öğretebilecek gönüllülerimize kesin yasak varmı.Var çünkü bizler Kuranın aslını öğretmek,sevgiyi,adaleti,bir arada yaşamanın mümkün halini öğretmekten ziyade Cihat olgusuyla gider,ilk etapta ötekileştirmeler ön yargılarını tebliğ edersek bir arada yaşamayı mümkünatsızlaştırır ve tepkide çekeriz.Dolaysiyle dini (mizi) İslamı onlara (Ruslara) tebliğ edebilme olasılığınıda ortadan kaldırırız.Kuran güzel ahlakı,adaleti,emin ve güvenilir olmayı,namus,şeref kavramlarını yer yüzüne dağılarak,onlarla içiçelikler sağlayarak anlatınız,yayınız diyor.İlk etapta cihat mantığıyla gidersek bizim masum anlayışlarda olduğumuzu ispat etmemizde zorlaşır.Din (İslam) sadece Adiğeye,Balkara,Abhaza veya Çeçene,Avara,Kumuğa gelmediki.İnsanlığa,dolaysiyle K.Kafkasyada şu an yaşayan herkese geldi.Eğer İslamı yaymak,tebliğ etmekse gaye (misyoner olmamızsa) orada hepberaber yaşamanın güzelliklerinden bahseden Kuran anlayışıyla oralara (oradakilerin hepsine) yaklaşmalıyız.Orada ve bütün dünyada sürekli cihat etmeyi (savaşmayı) zihinlere yerleştirmiş olan Müslümanlar, en ufak bir dini tebliğ karşısında tepki görmektedirler durum bu halede gelmiştir.Sanırım diğer Misyoner faliyetlerin yanında çok mecalsiz kalacağız.Müslümanlar olarak bu ön yargıları yıkıp oradaki kardeşlerimize dinlerini öğretmek için ilk önce yaşadıkları devletlerle barışık olmalıyız diye düşünüyorum.Onun için Kafkasyada savaşlar olmamalı artık.Birde sadece Kuranı anlatmanın gayretlerinde olunmalıdır.Oradaki Ruslada dost,kardeş,arkadaş olma içtenliğinde olmalıyız ki onların dünyasına girelim ve etkiliyelim.Tabi bunlar benim nacizane fikrim,dini tebliğ etmekse (yaymaksa) işin ehli olanlar bir strateji mantığıda geliştirmeli.Yani şunu demek istiyorum Coğrafyadan çok gönüllerin fethi ideal olmalı.

İstanbulun fethi için Peygamberimizin Hadisi doğrumu değilmi?....Kesin bir şey söyleyebilecekler varsa söylesin.

Eğer bu Hadis doğruysa,tekrar Kafkasyanın Fethi için yepyeni,günümüzdekilerden çok daha kabiliyetli, ateşli silah icat edecek bir lider (imiz) gelene kadar beklemeliyiz diye düşünüyorum.İşimiz çok sonraki bahara yani.......

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Oca 28, 2010 7:17 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Adiğe Gizem,
Şunlar Hiristiyan misyoner bir siteden alınmış bazı Adığece başlıklar ve Türkçe karşılıkları:

Шъыпкъэр пшIэнэу уфая?
Gerçekleri öğrenmek İster misiniz?

Тхьэм шIу телъэгъуа?
Tanrı Bizimle Gerçekten İlgileniyor mu?

Зэгорэм заохэмрэ къин щэчыныгъэмрэ щымыIэжьхэу хъущта?
Savaş ve Acılar Bir Gün Sona Erecek mi?

Тхьэм укъызэхихынэу сыдэущтэу уелъэIун фая?
Dualarımın Tanrı Tarafından Kabul Edilmesi İçin Nasıl Dua Etmeliyim?

ЩыIэкIэ насыпышIу сыдэущтэу бгъотыщта?
Gerçek Mutluluğu Nasıl Bulabilirim?

Şunlar da bizim sitelerimizden alınmış bazı başlıklar:

Kiliselerde çanlar yasaklansın

Müslüman aktivistler şiddete taraftar

Cihad devam ediyor!

“Hacamat” sünnettir

Namaz kılmak için şartlar

Aradaki fark belli değil mi? Biri mutluluktan savaşların ve aclıların sona ermesinden bahsediyor diğeri yasaklardan, şiddetten, şartlardan ve 14 asır önceki ilaçtan bahsediyor. Ne Müslümanlığı ne de Hiristiyanlığı hiç bilmeyen bir kişi sizce kimden etkilenir?

Hiristiyan misyonerler anavatandakiler arasında bazı taraftarlar ediniyorlar ise bence kendimizi suçlamalıyız.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 55 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi