Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 4:49 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 100 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: HADİSLERDE EVLENME KAVRAMI
İletiTarih: Sal May 26, 2009 8:41 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

tahsin33 yazdı:

Neas-i bir yandan kadın erkek arasında yaş eşitliği olmalı derken diğer yandan kızlarınızı bebek yaşta evlendirin diyebiliyor. Bu çelişkiyi kitabında aynı konuda yazan bir hadis toplayıcısı ne denli güvenilir olabilir? bu Tlepsh kardeşimizin yorumudur hadis yada nesei görüşü değildir.

Sunen-i Nesai
78- DOKUZ YAŞINDA ZİFAF
3325- Aişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) beni altı yaşımda iken nikahladı ve dokuz yaşımda iken de zifafa girdi, ben o zaman kız çocuklarıyla oyun oynuyordum. (Dârimi, Nikah: 28; Tirmizî, Nikah: 9)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal May 26, 2009 9:36 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

decenqua yazdı:
Neas-i bir yandan kadın erkek arasında yaş eşitliği olmalı derken diğer yandan kızlarınızı bebek yaşta evlendirin diyebiliyor. Bu çelişkiyi kitabında aynı konuda yazan bir hadis toplayıcısı ne denli güvenilir olabilir?
----------------------------------------------------
Bende merak ettim........Kızları bebek yaşta evlendirin!?????????
Beşikkertmesinin,berdelin dine yapıştırılmasına sebeb olan ve bu gün dine atıf yapılarak kız ve kadınların sömürülmesini söylemleştiren feministlere çanak açmış hadisler belkide.Sizleri üzmemek için Hüseyin Üzmez konusunda bir çok yorumlarda buna benzer bir yazıyıda okumuşluğumu aynen buraya yazmayacağım.Ve seneler önce devam ettiğm bir çok ev toplantılarında hocaların anlattıklarını. Zaten onları kafamdan boşalttım ve o yılları o dinlemişliklerimi onlara inanmışlıklarımı hiç hatırlamamaya çalışıyorum............Selamlar.

Kurandaki şu ayete bakalım:
Nisa 4: Yetimleri, nikâh çağına gelmelerine kadar gözetleyip deneyin. O zaman onlarda içinize sinecek bir olgunluk ve erginlik görürseniz, mallarını onlara geri verin. Büyüyecekler diye bu malları tez elden saçıp savurarak yemeyin. Zengin olan, iffetli davransın. Fakir olan ise örfün gerekli kıldığı oranda yesin. Mallarını kendilerine teslim ettiğiniz zaman yanlarında tanıklar bulundurun. Hesap sorucu olarak Allah yeter.

Burada her iki cins için nikah çağının ne olduğu anlatılıyor.
Özetliyecek olursak:
1. Fiziksel erginlik
2. İçe sindirilebicek bir olgunluk ve karar verebilme yeteneği
3. Daha önemlisi kendi mallarını yönetebilecek olgunlukta olmaları

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal May 26, 2009 9:40 am 
Uzman Üye
Uzman Üye

Tlepshi,
Darimi ve tirmizide böyle bir hadise ben rastlamadım verdiğiniz numaralar daha doğrusu neseiden alıntıladığınız numaralı hadisler aşağıdadır.

DARİMİ
28.BÂB—ADAMIN, HANIMIYLA ŞEVVAL AYINDA GERDEĞE GİRMESİ

Bize Ubeydullah b. Musa, Süfyan'dan, (O) İsmail b. Umeyye'den, (O) Abdulah b. Urve'den, (O) Urve'den, (O da) Hz. Aişe'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: "Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) benimle Şevval ayında evlendi. Gerdeğine de Şevval ayında girdirildim. Peki hanımlarından hangisi O'nun yanında benden daha itibarlı idi?" (Hz. Aişe, sözünün devamında) dedi ki, "kendisi de kadınlarla gerdeğe Şevval ayında girilmesinden hoşlanırdı."

TİRMİZİ
BÖLÜM: 9
RASÛLULLAH (S.A.V.), ÂİŞE ANAMIZLA HANGİ AYDA EVLENMİŞTİ?
Âişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.) beni Şevval ayında nikahladı ve Şevval ayında zifaf yaptı.” Âişe (r.anha) kadınlara şevval ayında zifaf yapılmasını müstehab sayardı. (Nesâî, Nikah: 77)
Tirmîzî:
Bu hadis hasen sahihtir. Bu hadisi sadece Sevrî’nin İsmail’den yaptığı rivâyetiyle bilmekteyiz.

darimi ve tirmiziden alındığı söylenen hadisler bunlar ondan böyle bir hadis yok dedim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal May 26, 2009 11:34 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Burada her iki cins için nikah çağının ne olduğu anlatılıyor.
Özetliyecek olursak:
1. Fiziksel erginlik
2. İçe sindirilebicek bir olgunluk ve karar verebilme yeteneği
3. Daha önemlisi kendi mallarını yönetebilecek olgunlukta olmaları
---------------------------------------------------telepş--------
Zamanın birinde bir sünnet cemiyetine gittik.En küçük evladım sanırım 9-10 yaşında falan.Mevlüt yapıldı izzeti ikramlar ve sohbetler.Aile dostu şahsiyetler ve ailece oradayız.Bahçede her kes gurupçuklar halinde sohbet adacıkları oluşturmuş vaziyette. Bahçenin bir kenarında bir sürü yavru.Muhabbet edip şakalaşıyorlar.Koşuşturuyorlar.Yaş ortalamaları 5-10 arası uzaktan onlarıda gözlemliyorum.Bir ara hane bireylerinden biri çocukların yanına gitti.Kulak misafiri oluyorum çaktırmadan, ee önce can, benim veledde orda.Yanlarına giden hane bireyi evin en büyük çocuğu 15-16 yaşında falandır, küçüklere bağırdı ve dağıttı.
-Hadiyin bakim kızlar ve erkekler ayrılın,ayrı ayrı oturun hadiyin bakim.......gibi laf edindi.Büyüklerden biride onu destekledi adeta.Aferin bende şimdi senin yaptığını yapacaktım.......Benim veled yanıma koşup geldi.
_Baba ağbi neden öyle dedi,bizim oynamamızımı kıskandı,yaramazlık yapmıyordukki....Falan gibi konuştu.Çocuğa öyle istedi herhal gibi geçiştirme konuşması yapabildim.Ama ben neden o hareketin yapıldığını o çocuğunda nasıl yetiştirildiğini bildiğim için kıvrak algılamamla durumu anlamıştım.Çok dindar bir aile.Evet 6-9 yaklaşmaları olursa ve buna dini itikatin kesin zihniyet yapılanmalarıyla yaklaşılırsa küçücük yavruların o hayel dünyalarının boş ve hoş yaratıcı eylenceleşmelerine de büyüklerin şartlanmışlık nahmahremlik müdahaleleriyle küçücük dünyalarındaki yaşam alanlarıda daraltılır.Bunu hele benim ailemde Adige kültür alt yapısıyla yetiştirilen çocuğa izah etmem mümkün değil.Çok yakından gözlemledim o ailelerde çocuklar ayrı ayrı oynamaları ikazlarıyla çok erkenden uyarılıyor/uyandırılıyorlar/olgunlaşıyorlar.Her arkadaşlık münasebetini cinsellikle yorumlar hale geliyorlar.Kız erkek arkadaşlığında çok tepkili ön yargılı oluyorlar.
Bakın hadisler de bile çelişki var.Hz.Aişe annemiz nikahlandığımda 6 yaşımdaydım zifafta 9 diyor..... Ve kız arkadaşlarımla oynuyordum diyor. Ve diğer tespit ablasından on yaş küçük olduğu yorumundan gidersek 18-20 yaşında evlenmişlik ortaya çıkıyor.Bende hadislere Arap geleneğinin koyu savunucularının bir şeyler kattığına inanıyorum.Ve bu tür çelişkiler gelenekselleşmelere dönüyor.Ve beşik kertmelerine kadar gidiyor iş. Hatırlıyorum Batmanlı bir komşumuzun kardeşi gelirdi memleketlerinden.Sinan...Sokakta bizler misket oynarken eşi onu adım adım takip eder suyunu yeleğini verir biz oynarken başucunda dikilirdi adeta emir eri gib.Yaşımız o zamanlar 8-10 falandı herhal.O kızcağız diğer kızlarla oynamazdı.Ve Rahmetli anneciğimin Komşumuz Sevim ablayla bunu tartıştığını hatırlardım ve anneme hak verişlerini.Yani bu hadislerin ucu nerelere gidiyor ve mutlularmıydı, benim şahit olduğum ailede erkek mutluydu ve bir çok mutluluğu da beraberinde yaşadı.Sinan 2. eşide 20 yaşındayken aldı...........
Sanırım Allahın ayetleriyle örtüşen Hadislere itibar etmemiz lazım...........Selamlar..........

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal May 26, 2009 11:50 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

tahsin33 yazdı:
Tlepshi,
Darimi ve tirmizide böyle bir hadise ben rastlamadım verdiğiniz numaralar daha doğrusu neseiden alıntıladığınız numaralı hadisler aşağıdadır.

Sayın Tahsin,
Herşeyden önce sizi tabirlerinizde daha dikkatli, uygar ve müslümana yakışır olmaya davet ediyorum.

Böyle bir hadisin Darimi veya Tirmizi tarafında rivayet edilmediğini mi söylemek istiyorsunuz. İşte size Darimi’nin Arapça kitabından bu hadisin alıtısı:

سنن الدارمي – (ج 7 / ص 58)
2316 –
أَخْبَرَنَا إِسْمَاعِيلُ بْنُ خَلِيلٍ أَخْبَرَنَا عَلِىُّ بْنُ مُسْهِرٍ عَنْ هِشَامٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ : تَزَوَّجَنِى رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- وَأَنَا بِنْتُ سِتِّ سِنِينَ ، فَقَدِمْنَا الْمَدِينَةَ فَنَزَلْنَا فِى بَنِى الْحَارِثِ بْنِ الْخَزْرَجِ ، فَوُعِكْتُ فَتَمَرَّقَ رَأْسِى فَأَوْفَى جُمَيْمَةً فَأَتَتْنِى أُمُّ رُومَانَ وَإِنِّى لَفِى أُرْجُوحَةٍ وَمَعِى صَوَاحِبَاتٌ لِى ، فَصَرَخَتْ بِى فَأَتَيْتُهَا وَمَا أَدْرِى مَا تُرِيدُ ، فَأَخَذَتْ بِيَدِى حَتَّى أَوْقَفَتْنِى عَلَى بَابِ الدَّارِ وَإِنِّى لأَنْهَجُ حَتَّى سَكَنَ بَعْضُ نَفَسِى ، ثُمَّ أَخَذَتْ شَيْئاً مِنْ مَاءٍ فَمَسَحَتْ بِهِ وَجْهِى وَرَأْسِى ثُمَّ أَدْخَلَتْنِى الدَّارَ ، فَإِذَا نِسْوَةٌ مِنَ الأَنْصَارِ فِى الْبَيْتِ فَقُلْنَ : عَلَى الْخَيْرِ وَالْبَرَكَةِ وَعَلَى خَيْرِ طَائِرٍ. فَأَسْلَمَتْنِى إِلَيْهِنَّ فَأَصْلَحْنَ مِنْ شَأْنِى ، فَلَمْ يَرُعْنِى إِلاَّ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- ضُحًى فَأَسْلَمَتْنِى إِلَيْهِ وَأَنَا يَوْمَئِذٍ بِنْتُ تِسْعِ سِنِينَ. تحفة

Arapça bilmiyorsanız bir bilene okutun. Tirmizi’nin aynı konuda hadis yazıp yazmadığını da siz araştırın.
Hadis numaraları Tirmizinin Hadislerini Türkçeye tercüme eden Sayın Abdullah Parlıyan’a ait. Her yayıncı kendine göre numaralandırmakta. Sizin elinizdeki kitaplardaki numaralar Abdullah Parlayan’ın numaramalarına uymuyorsa bu demekmidir ki Darimi ve Tirmizi bu hadisleri rivayet etmemişlerdir.

Sizi tartışırken sağduyulu ve bilimsel olamaya çağırıyorum.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal May 26, 2009 5:52 pm 
Uzman Üye
Uzman Üye

Tlepsh,
Uyarılarınız için teşekkür ederim, yazdıklarınızda haklısınız ben olaya nikah babından tüm hadisleri taradım yani numaraya takılmadım hem Tirmizide hemde darimide aynı yolu takip ettim bulamayınca sizin verdiğiniz numaralara baktım.
Bir bölüm olarak bu hadisleri numaraları karışabilir ama konu bütünlüğünde bulunur diye baktım ama göremedim elbette benim görmemem olmadığı manasına gelmez sizde büyük bir lütufla bulunarak darimi hadisinin orjinalini yolladınız bir harf öğretene teşekkür ederim. Tavsiyenize uyacak tirmizi hadisinide araştıracağım bulamazsam yine bu konuda size dönerim ve yardımınız isterim.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal May 26, 2009 7:08 pm 
Azimli Üye
Azimli Üye
lezginga

saol kardeşim güzel bir konuya deginmişsiniz tşkler.
ELLERİNE SAGLIK Surprised

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 06, 2010 2:06 am 
Usta Üye
Usta Üye
konfederat

Kur'an'a göre ailemizin razı olmadığı biriyle evlenebiliriz o zaman;peki onların bizler üzerindeki hakkı;haklarını helal etmezlerse halimiz ne olucak?

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 06, 2010 5:33 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

konfederat yazdı:
Kur'an'a göre ailemizin razı olmadığı biriyle evlenebiliriz o zaman;peki onların bizler üzerindeki hakkı;haklarını helal etmezlerse halimiz ne olucak?

Bence bu soruların cevabı şu ayetlerde:

17:15 Kim yola gelirse kendisi için yola gelmiş olur. Sapıtan da kendi aleyhine sapıtmış olur. Hiçbir günahkâr, bir başka günahkârın yükünü taşımaz. Ve biz, bir resul göndermedikçe azap edici değiliz.

35:18 Hiçbir günahkâr, bir başkasının günahını yüklenmez. Yükü ağır gelen, onu taşımaya çağırsa bile, kendisinden hiçbir şey yüklenilmez. Akraba bile olsa... Sen ancak Rablerinden için için korkanları ve namaz kılanları uyarırsın. Arınıp temizlenen, kendi benliği için arınıp temizlenir. Dönüş Allah'adır.

39:7 Eğer nankörlüğe saparsanız şu bir gerçek ki, Allah size muhtaç olmayacak bir Gani'dir. O, kulları için inkar ve nankörlüğe razı olmaz. Eğer şükrederseniz bunu sizin için rızasına uygun bulur. Hiçbir günahkar bir başkasının günahını yüklenmez. Sonunda dönüşünüz ancak Rabbinizedir. O size, işlemiş olduklarınızı haber verecektir. O, göğüslerin saklamakta olduklarını çok iyi bilir.

53:38 Gerçek şu ki, hiçbir günahkâr bir başka günahkârın yükünü sırtlamaz.

6:164 Şunu da söyle: "Allah herşeyin Rabbi iken O'ndan başka rab mı arayayım? Her benliğin kazandığı kendi üstünde kalır. Hiçbir günahkâra bir başka günahkârın yükünü taşımaz. Nihayet dönüşünüz Rabbinizedir. Tartışmaya girdiğiniz şeyleri O size haber verecektir."

6:151-153 De ki onlara: "Hadi gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını yüzünüze karşı okuyayım: Hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın. Ana-babaya çok iyi davranın. Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; biz sizi de onları da rızıklandırırız. Kötülüklerin görünenine de gizli kalanına da yaklaşmayın. Allah'ın saygın ve aziz kıldığı cana, bir hakkı savunmak dışında kıymayın. Allah size bunları önerdi ki, aklınızı işletebilesiniz." "Yetimin malına yaklaşmayın! Ancak rüştüne erişinceye kadar en güzel yolla ilgilenme hali müstesna. Ölçme ve tartmayı tam bir dürüstlükle yerine getirin. Hiç kimseye yaratılış kapasitesinin üstünde yükümlülük getirmiyoruz. Konuştuğunuz zaman, yakınlarınız/aleyhine de olsa, adaleti gözetin. Ve Allah'a verdiğiniz söze sadık kalın. Düşünüp öğüt alasınız diye O size bunları önerdi. Bu benim dosdoğru olan yolumdur. Şu halde ona uyun. Sizi O'nun yolundan ayıracak (başka) yollara uymayın. Bununla size tavsiye etti, umulur ki korkup-sakınırsınız.

4:53 Ey iman edenler! Öz benliğiniz, anne-babanız, yakınlarınız aleyhine de olsa, zengin veya fakir de olsalar, adaleti dimdik ayakta tutarak Allah için tanıklık edenler olun. Allah, ikisine de sizden daha yakındır. O halde nefsinizin arzusuna uyarak adaletten sapmayın. Eğer dilinizi eğip büker yahut çekimser kalırsanız, Allah yapmakta olduklarınızdan haberdardır.

17:23 Rabbin şöyle hükmetti: O'ndan başkasına kulluk/ibadet etmeyin, anaya-babaya çok iyi davranın: Onlardan birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına gelirse sakın onlara "Öf!" bile deme; onları azarlama, onlara tatlı-iltifatlı söz söyle.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Oca 06, 2010 11:23 am 
Usta Üye
Usta Üye
konfederat

Anlaşıldı,üç şart mevcutsa evlenebiliriz,ancak ailemize sırtımızı dönmemek onlara olan bakma yükümlülüğümüzü de yerine getirmek zorundayız.

Saygılar

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 100 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi