Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Cmt Şub 11, 2012 2:33 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 100 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: HADİS-İ ŞERİFLERİ İNKAR
İletiTarih: Cmt May 15, 2010 9:50 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

CheChen_Kiz yazdı:
öyle denir çünki rasulullah kurana ters düşecek sözler söylememiştir Allah kendi ayetleriyle diyor rasulüme uyunki bana uymuş olasınız rasulullahın dedikleri haktır çünki o bir ayaklı kur'an idi bu sözün mahiyetini kavraya biliyosunuz değil mi ayaklı kur'an ne demektir yahu böyle bir peygamber kurana ters düşecek bir laf mı söyler sümme haşaaa

Bak ne güzel dediniz “çünki rasulullah kurana ters düşecek sözler söylememiştir” Neymiş her sözün kıyas edileceği şey: KUR’AN Bunları resul söyledi diye anlatılan rivayetlerin sağlamasının nasıl yapıldığının tek yolu nedir: Kurana uyup uyadığına bakmaktır.

CheChen_Kiz yazdı:
çünki sen hakikatlere kulaklarını tıkamışsın ben seni güzel bir sözle uyardım ve tebliğ ettim şüphesiz sen hakka tabi olmadın diye ben harab edecek değilim ve üzerinizde zorlayıcıda değilim senin işin Allah'a kalmıştır eğer hideyeti samimi olarak istersen şüphesiz Allah hdidayeti isteyene veriri bundan böyle sana selam der geçerim zira furkan suresinde cahiller haddini bilmezler size bir sölediğinde selam de geç buyuruyor hadi kardeşim esselam

Yazınızın bu kısmı da YORUMSUZ.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 10:56 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

CheChen_Kiz yazdı:
şimdi mezheplerin neden farklı şeyler söylediğini açıklıcam çok iyi oku inşaAllah birde hangi mezheptensin sen kardeş
m söyle hele bir mezhepleridemi kabul etmiyorsunuz siz?
neyse anlatayım inşaAllah her mezhep bazı konularda farklı görüşler söylemiştir mesela

Alıntı:
BİR MEZHEBE GÖRE CENNETLİK, DİĞERİNDE CEHENNEMLİK OLUYOR
Kuran’da dinimize İslam adı verilip, hiziplere ayrılmamız yerilirken, kendimize Hanefi, Maliki gibi isimler vermeyi, bu mezheplerin ayrı helal, haram ve farzlarını kabullenmeyi ve her biri birbirinden farklı uygulamalara sahip olan apayrı mezheplerin herbirinin de İslam’a eşit olduğunu, birbirlerine ve Kuran’a aykırılıklarına rağmen, hepsinin de doğru olduğunu hangi akıl ve insafla açıklayabiliriz? Örneğin Hanefi mezhebinde namaz kılmaya başlamayan dövülür, Hanbeli, Şafi ve Maliki mezheplerinde ise aynı şahıs namaz kılmaya başlamazsa öldürülür. Sırf mezhepler açısından bile olaya baksak Hanbeli, Şafi ve Maliki olanların Hanefi’ye göre en büyük günah olan adam öldürme fiilini işleyip günaha girdiklerini, Hanefi olanların ise sırf dövdükleri, öldürmedikleri için diğer mezheplere göre Allah’ın bir hükmünü inkar edip zalim olduklarını söylememiz gerekir. Oysa ayrılıkta güzellik gören zihniyete göre Allah, ahirette Müslümanlar’ı mezheplerine göre ayıracak, Hanefi ise sen Hanefiydin dövdün doğru yaptın, Şafi ise sen Şafiydin öldürmeliydin, öldürüp doğru yaptın diyecektir! Namaz kılmayanı eğer Hanefi biri öldürürse katil olup cehennemlik bir fiil yapacaktır, oysa namaz kılmayanı öldüren Şafi , Allah’ın hükmünü yerine getirdiği için cennetlik bir fiil yapmış olacaktır. Yani aynı fiili yapan iki kişiden biri cehennemlik, diğeri ise mübarek kişi olacaktır. Böyle din olur mu? Böyle dine uyanların kelle sayısı ne olursa olsun, doğrulukları mümkün müdür? Ne yazık ki günümüzde bu mezheplere uyan geniş kitlelere bu soruları sormak zorundayız. Aklı kullanmak yerine taklitçiliği esas alan, Kuran’ı insanların hepsi anlayamaz, birkaç insan bunları anlayıp, insanlara aktarıyor diyenlerin, insanları getirdiği nokta budur. Allah dinini yalnız bu mezhep imamlarının anlayacağı şekilde mi indirdi ki insanların sadece hak olduğu söylenen bu dört mezhebe uymaları bir zorunluluk oluyor? Allah dinini ancak bu dört kişi anlasın diye indirdiyse, Kuran’da niye birçok defa “Ey insanlar” diye insanlara direkt hitap ediliyor da “Ey Şafi, ey Hanbeli, ey dört imam, siz bunları anlayın, benim dediklerimi anlamayan diğerlerine de siz anlatın” denmiyor?

Yukarıdaki örneği ele alırsak, Kuran’ın dinde zorlama olmadığını söyleyen ayetlerine ve namaz kılmayanlara dünyevi hiçbir ceza hiçbir yerde geçmemesine rağmen; namaz kılmayanın öldürüleceğini söyleyen üç ve dövüleceğini söyleyen bir mezhebin dördü birden işe yaramaz ve yanlış olacağına, nasıl dördü birden doğru ve hak oluyor? Peki bu mezheplerin dördü birden, dördü de farklıyken nasıl gerçek İslam oluyorlar?

Bazıları: “Mezheplerdeki farklılıklar ufak tefektir, biri namazda elini bağlar, biri salar. Şehirlerde olana Hanefi, köylü olana Şafi uygundur. Dolayısıyla tüm bu ihtilaflar rahmettir...” gibi izahlarla farkları ufak tefek göstererek, mezhepleri sorgulanamaz kılmayı istemekte, halka taklitçiliği yutturmaktadırlar. Oysa mezhebin birinin öldürülmesini emrettiğini biri sadece dövüyor, bir mezhebe göre helal, diğerine göre haram oluyor, birinin farz bildiğini, diğeri farz bilmiyor. Yani mezhepler helalleri, haramları ayrı birer dine dönüşmüş vaziyetteler. Mezhep imamı dilediği hadisi seçerek, nasih mensuh ile oynayarak, hadisleri keyfince yorumlayarak; Kuran’ın da, uydurmalarla dolu hadislerin de üstüne çıkmaktadır. Din, mezhep imamının bakışına göre şekillenmiş, oluşturulmuş oluyor. Ayrılığın iyilik, rahmet olduğu Kuran’a aykırı bir mantıktır ve uydurma bir hadisten gelmektedir. Oysa Kuran’da şöyle geçmektedir:

3- Ali İmran Suresi 105: Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra çekişmeye girip fırkalar (mezhepler) halinde parçalananlar gibi olmayın.

http://www.kurandakidin.net/bolumler/14-mezhepler.asp

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 12:53 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
CheChen_Kiz

axakuyt aştıbj yazdı:
işte bak bu süper..Kuran neden indi..hak ile batılı birbirinden ayırtetmek için..
aynı fikirde bir araya geldik..
ama yüzlerce kişinin tek bir cümle katıp yorum yapması için inmedi...ben o aciz aklımla her duamda yarrabbi bana doğruyu buldur dedim..
2003 yılında yanlış hatırlamıyorsam..ruyamda resulu gördüm..bizim evin bahçesinde bana Kuranı uzattı..
benim fikrimi değiştiremezsin..o nedenle tartışmayalım..kalp kırmaktan hoşlanmıyorum...içime sıkıntı girdi bu atışmalarla...yazmak istemiyorum

kardeşim alimlerin görüşlerini rasulullahın hadislerini söylüyorum size kuran çerçevi içerisinde ayeti yanlış hadisle yorumlamay çalışan sizlersiniz ilgisi olmayan hadisi almışsınız sahih hadise uydurmadır diyosunuz aynı zamanda rasululllah dan bir hadis yinee benden sonra size iki kaynak bırakacağım bunlara sımsıkı yapışırsanız doğru yoldan ayrılmazsınız bunlar kuran ve sünnettir demekki sadece kurana sarılmakla olmuyor islamın 2 kaynağı vardır kuran ve sünnettir üzerinizde zorlayıcı değilim fikriniz değşip değişmemesi tabikide siin elinizde ben vazifemi yerine getirdim elhamdulillah

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 12:58 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
CheChen_Kiz

Tlepsh yazdı:
CheChen_Kiz yazdı:
öyle denir çünki rasulullah kurana ters düşecek sözler söylememiştir Allah kendi ayetleriyle diyor rasulüme uyunki bana uymuş olasınız rasulullahın dedikleri haktır çünki o bir ayaklı kur'an idi bu sözün mahiyetini kavraya biliyosunuz değil mi ayaklı kur'an ne demektir yahu böyle bir peygamber kurana ters düşecek bir laf mı söyler sümme haşaaa

Bak ne güzel dediniz “çünki rasulullah kurana ters düşecek sözler söylememiştir” Neymiş her sözün kıyas edileceği şey: KUR’AN Bunları resul söyledi diye anlatılan rivayetlerin sağlamasının nasıl yapıldığının tek yolu nedir: Kurana uyup uyadığına bakmaktır.

CheChen_Kiz yazdı:
çünki sen hakikatlere kulaklarını tıkamışsın ben seni güzel bir sözle uyardım ve tebliğ ettim şüphesiz sen hakka tabi olmadın diye ben harab edecek değilim ve üzerinizde zorlayıcıda değilim senin işin Allah'a kalmıştır eğer hideyeti samimi olarak istersen şüphesiz Allah hdidayeti isteyene veriri bundan böyle sana selam der geçerim zira furkan suresinde cahiller haddini bilmezler size bir sölediğinde selam de geç buyuruyor hadi kardeşim esselam

Yazınızın bu kısmı da YORUMSUZ.

kardeşim o hadis sahihtir ayetle alakasız hadis veriyosunuz diyorum tabi uyduramazsınız ayete o hadisi al o zaman ipeğin haram olması kurana ters düşüo çünki kuranda haramlar belirlenmiştir hadi açıkla bunun konuyla alakası yoktur deme bal gibide konuyla alaksı var al bu örneği vur bizim konuya açıkla bana çünki buda kuran da geçmiyor !!!

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 1:11 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

CheChen_Kiz kardeşim Peygamberimizin ''Benden Hadis Yazmayın'' Hadisinide kabul ediyorsunuzdur değilmi? Hadiscilerin Sözlerinimi öne alacağız ve inanacağız,yoksa Peygamberimizin bu Sözünemi öncelik verip, Sadece Kuran Ayetlerinemi Kafa Ağırtacak. Bütün Zamanların Kitabı Olan Allahın Sözlerine göre Yaşadığımız Şartlar Karşısında Hayatımızı Düzenleyeceğiz.(mi)?

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 1:17 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

neden arkadaşım o kadar uzaklara gidiyorsun ki..peygamberin hadislerinde ipek,altın gümüş haram kılındığını yazıyor..
hadi düşünelim o zaman...sence kuranda geçmediği halde neden haram kılınmış olabilir..
doğumudur yanlışmıdır..
kendi fikrim
1)eşine güzel görünmek ,süslenmek kadına mahsus davranışlar..ipekte çok kıymetli zenginlik göstergesi sayılabilecek bir kumaş..helede o zamanlarda daha da kıymetlidir eminin...insan kıymetli kumaşlardan elbiselre giymesi..altınlar takması nefsinin böbürlenmesine sebep olabilir..belki Allahı unutup dünya malının daha çok peşinde koşabilir..
olabilir mi..?
şu andaki zamanda bu noktadan yola çıkarsak eklenecek o kadar çok meta var ki..
lüx arabalar..mükemmel mobilyalarla döşeli evler..vs vs..
ana fikir..nefsin hoşuna giden herşeyden kaçmak..
bana göre sigarada haramdır..Allahın verdiği emanete zarar verdiğimiz için..

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 1:31 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
CheChen_Kiz

Tlepsh yazdı:
CheChen_Kiz yazdı:
şimdi mezheplerin neden farklı şeyler söylediğini açıklıcam çok iyi oku inşaAllah birde hangi mezheptensin sen kardeş
m söyle hele bir mezhepleridemi kabul etmiyorsunuz siz?
neyse anlatayım inşaAllah her mezhep bazı konularda farklı görüşler söylemiştir mesela

Alıntı:
BİR MEZHEBE GÖRE CENNETLİK, DİĞERİNDE CEHENNEMLİK OLUYOR
Kuran’da dinimize İslam adı verilip, hiziplere ayrılmamız yerilirken, kendimize Hanefi, Maliki gibi isimler vermeyi, bu mezheplerin ayrı helal, haram ve farzlarını kabullenmeyi ve her biri birbirinden farklı uygulamalara sahip olan apayrı mezheplerin herbirinin de İslam’a eşit olduğunu, birbirlerine ve Kuran’a aykırılıklarına rağmen, hepsinin de doğru olduğunu hangi akıl ve insafla açıklayabiliriz? Örneğin Hanefi mezhebinde namaz kılmaya başlamayan dövülür, Hanbeli, Şafi ve Maliki mezheplerinde ise aynı şahıs namaz kılmaya başlamazsa öldürülür. Sırf mezhepler açısından bile olaya baksak Hanbeli, Şafi ve Maliki olanların Hanefi’ye göre en büyük günah olan adam öldürme fiilini işleyip günaha girdiklerini, Hanefi olanların ise sırf dövdükleri, öldürmedikleri için diğer mezheplere göre Allah’ın bir hükmünü inkar edip zalim olduklarını söylememiz gerekir. Oysa ayrılıkta güzellik gören zihniyete göre Allah, ahirette Müslümanlar’ı mezheplerine göre ayıracak, Hanefi ise sen Hanefiydin dövdün doğru yaptın, Şafi ise sen Şafiydin öldürmeliydin, öldürüp doğru yaptın diyecektir! Namaz kılmayanı eğer Hanefi biri öldürürse katil olup cehennemlik bir fiil yapacaktır, oysa namaz kılmayanı öldüren Şafi , Allah’ın hükmünü yerine getirdiği için cennetlik bir fiil yapmış olacaktır. Yani aynı fiili yapan iki kişiden biri cehennemlik, diğeri ise mübarek kişi olacaktır. Böyle din olur mu? Böyle dine uyanların kelle sayısı ne olursa olsun, doğrulukları mümkün müdür? Ne yazık ki günümüzde bu mezheplere uyan geniş kitlelere bu soruları sormak zorundayız. Aklı kullanmak yerine taklitçiliği esas alan, Kuran’ı insanların hepsi anlayamaz, birkaç insan bunları anlayıp, insanlara aktarıyor diyenlerin, insanları getirdiği nokta budur. Allah dinini yalnız bu mezhep imamlarının anlayacağı şekilde mi indirdi ki insanların sadece hak olduğu söylenen bu dört mezhebe uymaları bir zorunluluk oluyor? Allah dinini ancak bu dört kişi anlasın diye indirdiyse, Kuran’da niye birçok defa “Ey insanlar” diye insanlara direkt hitap ediliyor da “Ey Şafi, ey Hanbeli, ey dört imam, siz bunları anlayın, benim dediklerimi anlamayan diğerlerine de siz anlatın” denmiyor?

Yukarıdaki örneği ele alırsak, Kuran’ın dinde zorlama olmadığını söyleyen ayetlerine ve namaz kılmayanlara dünyevi hiçbir ceza hiçbir yerde geçmemesine rağmen; namaz kılmayanın öldürüleceğini söyleyen üç ve dövüleceğini söyleyen bir mezhebin dördü birden işe yaramaz ve yanlış olacağına, nasıl dördü birden doğru ve hak oluyor? Peki bu mezheplerin dördü birden, dördü de farklıyken nasıl gerçek İslam oluyorlar?

Bazıları: “Mezheplerdeki farklılıklar ufak tefektir, biri namazda elini bağlar, biri salar. Şehirlerde olana Hanefi, köylü olana Şafi uygundur. Dolayısıyla tüm bu ihtilaflar rahmettir...” gibi izahlarla farkları ufak tefek göstererek, mezhepleri sorgulanamaz kılmayı istemekte, halka taklitçiliği yutturmaktadırlar. Oysa mezhebin birinin öldürülmesini emrettiğini biri sadece dövüyor, bir mezhebe göre helal, diğerine göre haram oluyor, birinin farz bildiğini, diğeri farz bilmiyor. Yani mezhepler helalleri, haramları ayrı birer dine dönüşmüş vaziyetteler. Mezhep imamı dilediği hadisi seçerek, nasih mensuh ile oynayarak, hadisleri keyfince yorumlayarak; Kuran’ın da, uydurmalarla dolu hadislerin de üstüne çıkmaktadır. Din, mezhep imamının bakışına göre şekillenmiş, oluşturulmuş oluyor. Ayrılığın iyilik, rahmet olduğu Kuran’a aykırı bir mantıktır ve uydurma bir hadisten gelmektedir. Oysa Kuran’da şöyle geçmektedir:

3- Ali İmran Suresi 105: Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra çekişmeye girip fırkalar (mezhepler) halinde parçalananlar gibi olmayın.

http://www.kurandakidin.net/bolumler/14-mezhepler.asp

dinde zorlama yoktur ayetini nasılda çevirmişsniz öyle haaay maşaAllah imanın şartı nedir biliyorsun değilmi bi insanın amentüsünün nasıl olması itikadının nasıl olması gerektiğini...dinde zorlama yoktur olayı şu şekildedir bir insanı müslüman olacaksın diye zorlayamazsın ama bir insan iman ettikten sonra namaz kılmak zorundadır zina etmemek zorundadır islamın şartlarını yerine getirmek zorundadır vb....eğer gerçekten hakkıyla iman ettise tabi çünki iman etmekle inanmak arasında dağlar kadar fark var namaz kılmayan bir kişi inanamıştır ama ima etmemiştir zira gerçekten iman etseydi vecibelerini yerine getirirdi

bu takli
tcilik değildir Allah ve rasulü ne diyor bilmiyorsanız ehline sorunuz şimdi bu alimlere sormakla onların görüşlerini almakla taklitcilik mi ettiiik hayır eğer sizlerin yaptığı gibi yapsaydık herkes kuranı kendi hevasına göre yorumlardı siz mezheplerin farklılıklarında rahmet vardır zira
Bazı âyet ve hadislerdeki kelime ve cümleler ayrı ayrı hükümleri içermiştir. Bir tek sedefte birden çok inci bulunabilir. İşte müçtehitler âyet ve hadislerin sedefindeki cevherlerde farklı görüşler beyan etmiştir. Bu ise muhtelif kapıların açılmasına vesile olmuştur. Müspet ayrılıklar, sahabe döneminde sıkça meydana gelmiştir. Hazret-i Peygamber de (a.s.m.) ümmetini, dilediği sahabenin içtihadıyla amel etme hususunda serbest bırakmakla böyle bir ihtilafa razı olmuştur. Sahabelerini içtihat farklılığından dolayı tenkit etmemiş, her iki tarafın da hükmünü hak ve münasip görmüştür.

Sefere çıkan iki sahabe, namaz vakti geldiğinde su bulamayınca teyemmümle namazlarını kılarlar. Sonra vakit içinde su bulurlar. Biri namazı iade eder, yeniden kılar. Diğeri ise önceki kıldığını yeterli görür. Dönüşte durumlarını Resûlullah'a sorarlar. Hazret-i Peygamber iade etmeyene "Sünnete isabet ettin.", diğerine de "Sana iki defa ecir var." cevabını verir.

ayrıca mezheblerin çıkış sebeb Peygamberimiz hayatta iken, müslümanlar İslâm’ın hükümlerini anlamada karşılaştıkları zorlukları Peygamberimize soruyor, Peygamberimiz bu konularda gerekli açıklamaları yapıyor, yanlış anlamaları düzeltiyor, bizzat kendisi uygulamasını yaparak doğrusunu gösteriyordu. Ayrıca müslümanlar arasında çıkan her türlü ticari, ekonomik, ilmi, kavmi, nefsi anlaşmazlıkları da çözümlüyordu. Peygamberimizin vefatından sonra bu imkan ortadan kalktı. Artık müslümanlar problemlerini çözebilmek, İslâm’ı anlamada ve yaşamada karşılaştıkları güçlükleri giderebilmek için güvendikleri bir âlime gidiyorlardı

Bazı art niyetliler, “Kur’an varken sünnete, Peygamberin açıklamalarına ihtiyaç yok diyorlar. Halbuki Allahü teâlâ buyurdu ki:
(Resule itaat, Allah’a itaattir.) [Nisa 80]

(Resul ne emretmişse ona uyun!) [Haşr 7]

(İndirdiğim Kur’anı insanlara açıkla!) [Nahl 44]

Bazıları da, Kur’an ve hadis varken, âlimlere, mezheplere uymak gerekmez diyorlar. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ümmetimin âlimlerinin farklı ictihadları, mezheplere ayrılması rahmettir.) [Nasr El-Makdısi, Beyheki]

(Âlimlere uyun.) [Deylemi]

(Âlimler, Peygamberlerin vârisleridir.) [Tirmizi]

Resulullah efendimiz, Kur'an-ı kerimde kısa ve kapalı olarak bildirilenleri açıklamasaydı, Kur'an-ı kerim kapalı kalırdı. Hadis-i şerifler olmasaydı, namazların kaç rekat olduğu, nasıl kılınacağı, rüku ve secdede okunacak tesbihler, cenaze ve bayram namazlarının kılınış şekli, zekat nisabı, orucun, haccın farzları, hukuk bilgileri bilinmezdi. Yani hiçbir âlim, bunları Kur'an-ı kerimden bulup çıkaramazdı. Bunları Peygamber efendimiz açıklamıştır. Mezhep imamları, hadis-i şerifleri açıklamasaydı, sünnet kapalı kalırdı. Sünneti, müctehid âlimler açıklamış, böylece mezhepler meydana çıkmıştır. Her Müslüman, durumuna göre, kendisine kolay gelen mezhebi seçer.

Allahü teâlâ dileseydi, Kur’an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde, her şey açıkça bildirilirdi. Böylece, mezhepler hasıl olmazdı. Kıyamete kadar, dünyanın her yerinde, her iklim ve şartta, her müslüman için tek bir nizam olurdu. Müslümanların hâlleri, yaşamaları güç olurdu.

Bir Müslüman, kendi mezhebine göre ibadet yaparken, bir meşakkat hasıl olursa, başka bir mezhebe uyarak, bu işi kolayca yapar. Birkaç örnek verelim:

Şafii’de, kadın eline dokunmak abdesti bozar, Hanefi ve Maliki’de bozulmaz. Hacda bu iki mezhepten birisi taklit edilirse, abdest bozulmadan tavaf yapılır. Bu bir rahmettir

Seferde iken, üç mezhepte iki namazı cem etmek caizdir. Namazlarını kaçırma tehlikesi varsa, Hanefiler, bu 3 mezhepten birini taklit ederek iki namazı cem ederek kılabilir. Bu da bir rahmettir.

İctihad kapısı açık diye herkes destursuz girerse, birbirine zıt gibi görünen âyet ve hadisleri görünce ne yapacaktır? Âyete ve hadise şüphe ile bakabilir. Dünya işlerinde bile ehli olmayan kimse, yaptığı işi başaramaz. Mesela, Ehliyeti olan şoför olmalı diyene, Herkes araba kullansın demek doğru olur mu? Herkes ameliyat yapmalı demek ne kadar saçmalıktır. Herkes Kur’an meali ve hadis okuyup hüküm çıkarmalı demek daha tehlikelidir. Araba kullanmasını bilmeyen, bir kaza yapabilir ve canından olabilir. Fakat Kur'anı ve hadisi anlamayan kimse, bunlarla amel edeceğim derken dininden olur. Her işi ehline bırakmak kadar tabii ne olabilir? Biz, İş ehline verilmeli diyoruz. Mezhepsiz ise, Herkes meal ve hadis okumalı, anladığı gibi amel etmeli diyor. Bu, ilme düşmanlıktır. Herkesin âlim olmasını, müctehid olmasını istemek, akla da, ilme de aykırıdır. Müctehid olmanın birçok şartları vardır.

Kötüyü, yanlışı ve bâtılı taklit, ne kadar zararlı ise, iyiyi, doğruyu ve hakkı taklit de o kadar faydalıdır. Bir kimsenin bütün ilimlerde üstad, bütün işlerde mütehassıs olması mümkün müdür?Herkesin, hem kimyager, hem doktor, hem mühendis gibi ihtisas isteyen her mesleğin erbabı olması düşünülebilir mi? O halde, bir kimse, bir işte mütehassıs [uzman] olsa da, ihtisası dışındaki başka bir işin mütehassısına uyması gerekir.

Uzun tecrübelerden sonra çeşitli aletler yapılmış, çeşitli kurallar bulunmuş, çeşitli ilimler sistemleştirilmiştir. Taklitçi olmamak için bunları kullanmam diyenin aklından şüphe edilir. Herkesin müctehid, lider olmasını istemek ateşin üşütmesini, buzun ısıtmasını istemek gibi eşyanın tabiatına aykırıdır. Müctehid olmayı, doktor veya kimyager olmaya benzetmek yanlış olur. Müctehid olmak için, birçok ilimde ihtisas sahibi olduktan başka, ilahi mevhibe sahibi de olmak gerekir

Eshab-ı kiramın hepsi mutlak müctehid olduğu halde, Peygamber efendimizi görüp taklit ettikleri için Peygamberlerden sonra en yüksek makama kavuşmuşlardır. Tabiin, Eshab-ı kirama tâbi oldukları, onları taklit ettikleri için yüksek bir şerefe kavuşmuşlardır. Onlardan sonra gelenler de onlara tâbi oldukları, onları taklit ettikleri için Tebe-i tabiin şerefine yükselmişlerdir. Hadis-i şerifte, (Âlimler rehberdir) buyuruldu. O halde âlimleri taklit etmek gerekir.

(Bilmiyorsanız, zikir ehline [âlimlere] sorun.) [Nahl 43] {Bilenlere uyulması emrediliyor.}

(İyilik yarışında önceliği kazanan muhacirler ve ensar ile onlara güzellikle tâbi olanlar, onların yolunda gidenlerden [onları taklit edenlerden] Allah razı olmuştur, onlar da Allah'tan razı olmuştur. Allah bunlar için, sonsuz kalacakları Cenneti hazırladı.) [Tevbe 100] {Bu âyette de Eshaba uyanlar övülüyor, onlar da Cennetlik deniyor. Tâbiin, Eshab-ı kirama uydukları için yüksek bir şerefe kavuştular. Onlardan sonra gelenler de onlara uydukları, onları taklit ettikleri için Tebe-i tâbiin şerefine yükseldiler.}

(Musa o kimseye, “Sana öğretilenden, doğruyu bulmama yardım edecek bir bilgi öğretmen için sana tâbi olayım mı” dedi.) [Kehf 66] {Dikkat edilirse Allahü teâlânın en büyük Resullerinden biri olan Hazret-i Musa, ismi bile bildirilmeyen birinden ledünni ilmi öğrenmek için yardım istiyor, ona tâbi olmak istiyor. O kimse de diyor ki: (“Eğer bana tâbi olacaksan, o konuda bilgi verinceye kadar hiçbir şey hakkında bana soru sorma” dedi.) [Kehf 70] {O kimse, yüce Peygamber Musa aleyhisselama itirazsız taklit et diyor. Allahü teâlâ da bunu övüyor.}

(Allah buyurdu ki: [Ya Musa] Seni kardeşinle destekleyeceğiz ve size öyle bir kudret vereceğiz ki, âyetlerimiz [mucize yardımlarımız] sayesinde onlar size erişemeyecekler. Siz ve size tâbi olanlar üstün geleceksiniz.) [Kasas 35] {Bu âyette de Hazret-i Musa’ya tâbi olanlar müjdeleniyor.}
Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Ahir zamanda, sizin ve atalarınızın yolundan ayrılıp, sünnetimden uzak kalacak olanlardan uzak durun.) [Müslim]

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 1:33 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
CheChen_Kiz

decenqua yazdı:
CheChen_Kiz kardeşim Peygamberimizin ''Benden Hadis Yazmayın'' Hadisinide kabul ediyorsunuzdur değilmi? Hadiscilerin Sözlerinimi öne alacağız ve inanacağız,yoksa Peygamberimizin bu Sözünemi öncelik verip, Sadece Kuran Ayetlerinemi Kafa Ağırtacak. Bütün Zamanların Kitabı Olan Allahın Sözlerine göre Yaşadığımız Şartlar Karşısında Hayatımızı Düzenleyeceğiz.(mi)?

bana bu hadisin kaynağını getir ravisini getir geçtiği bölümğ söyle inşaAllah daha önce senden başka kimseden duymadı...

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 1:39 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye
CheChen_Kiz

axakuyt aştıbj yazdı:
neden arkadaşım o kadar uzaklara gidiyorsun ki..peygamberin hadislerinde ipek,altın gümüş haram kılındığını yazıyor..
hadi düşünelim o zaman...sence kuranda geçmediği halde neden haram kılınmış olabilir..
doğumudur yanlışmıdır..
kendi fikrim
1)eşine güzel görünmek ,süslenmek kadına mahsus davranışlar..ipekte çok kıymetli zenginlik göstergesi sayılabilecek bir kumaş..helede o zamanlarda daha da kıymetlidir eminin...insan kıymetli kumaşlardan elbiselre giymesi..altınlar takması nefsinin böbürlenmesine sebep olabilir..belki Allahı unutup dünya malının daha çok peşinde koşabilir..
olabilir mi..?
şu andaki zamanda bu noktadan yola çıkarsak eklenecek o kadar çok meta var ki..
lüx arabalar..mükemmel mobilyalarla döşeli evler..vs vs..
ana fikir..nefsin hoşuna giden herşeyden kaçmak..
bana göre sigarada haramdır..Allahın verdiği emanete zarar verdiğimiz için..

arabaya lüx diyip harma demek saçmalıktır o zaman araba değil hayvanlar binek olarak kullanıylıyordu ve haram değildi ayrıca pahalı olduğu için haram olsaydı hanımlarada haram olurdu ipek ve altın sadece erkeklere haramdır eşine güzel görünmek süslenmek kadına mahsus davranışlar değildir erkeğinde eşine süslnemesi gerekmektedir bununla ilgili hadislerde vardır isterseniz yazarım lüx mobilyalara gelince malının zekatını verdikten sonra ve israfa gitmedikten sonra kimse kimsenin malına karışamazki nefsin hoşuna giden şeyden kaçmak değil şudur altın ve ipeğin içinde bir madde vardır erkekler için zararı olcak ve rasulullah bunu yasaklamıştır erkeklere başka sebebleride varsa Allahualem kardeşim sorun şu sizler yanlış örnekler veriyorsunuz ayete hadisler uymayıncada size göre sahih olmuyor halbuki hadis bal gibi sahihtir

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Cmt May 15, 2010 1:45 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

ben sana örenek verdim...kesin yargı budur demedim..deme hakkınada sahip değilim..ben bunun tamamen nefisle ilgili olduğunu düşünüyorum..
CheChen_Kiz yazdı:
altın ve ipeğin içinde bir madde vardır erkekler için zararı olcak

neymiş bu madde kimyası neymiş açıklarmıısn bende öğrenmek istiyorum..

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 100 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi