Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 4:25 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 15 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: BU SORUNLARIN HALLİ DİNİMİZİN NERESİNDE?
İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 1:08 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Dinimiz (İslam) deyince güzel ahlak,adil olmak,hakkaniyetli olmak,iyi olmak,nefsin haramiliğine esir olmamak,şeytani huylar edinmemek,ibadetlerimizi ihmal etmemek v.s. hep bunlar konuşulur.

Ben haklar denince hep kavmi haklarıda hatırlarım.Bizleri (Kainatı ve kainatın bir parçası olan canlılarıda) yaradan Allah, Kavimleride yaratmadımı? Zararı olmayan bir haşereyi bile öldürme hakkımız yokken,savaşlarda ekili tarlaları,canlı gür ormanları,ağaçları (Çevrecilik) dahi korumamız gerektiğini söyleyen dinimizin, kavmi özelliklerin muhafazası için hiçmi bir emri yok?

Yıllarca bende cematlere takıldım,o mistik havanın verdiği o yaşlardaki hazzı cemat halindeki muhabbet halleri yaşadım.Siyasallaşan muhafazakar (İslami ağırlıklı) partinin üyesi oldum,seçmeni oldum.Ülkede çok konuşulan (?) düzen porogramında kavmi (Anadilde eğitim) haklar hakkında bir şey görmeyince hüsrana uğradım,gücendim.

Kendimce inceliyorum Hristiyan dünyasını.Mesela Fransayla İspanya arasındaki Andorayı.400-500 yıllık bir ülke.Bir şehrin bir ilçesi yüzölçümünde.Anadilleriyle bir çok kere kaynayan savaşlar sonrasında dahi hala ayakta.Veya San Marinoyu,Monokoyu,Lehiştaynı v.s.(Bu ülkelerde 400 ila 600 yıllık ülkeler)

Birde bakıyorum İslam coğrafyasına veya Tarihine.Varmı hoş görüyle yaşamasına göz yumulmuş böyle ülkeler.Bir birlerinin üzerinden Kasırga sürüsü gibi geçip bir birlerinin hakimiyetinde sindirmişler.

Zamanın birinde yaşlı bir Arnavutluk Arnavutuyla konuşmuştum.(1975 Cağaloğlu) Seksenbeş doksan yaşlarındaydı.Şöyle demişti.''Biz Arnavutlar balkanların en eski kavmi ve diliyiz. Osmanlıdan kopmamız bir tek bakımdan iyi oldu.Osmanlı Medreselerde Arapca veya Osmanlıca (Türkçe) tahsil yaptırıyordu.Osmanlıdan ayrılınca kendi dilimizde tahsil yapma imkanı bulduk.Hatta Şehirli Arnavutlar iyice Osmanlıca (Türkçe) konuşup,tembellik gösterip çocuklarına Arnavutca öğretmez olmuşlardı.Bir tek Hristiyan Arnavutlara dillerinde Manastırda ve Kiliselerde incillerini okuyabilsinler diye tahsil imkanı verirlerdi.Evet ben Osmanlıdan ayrılınca ilkokul 3'te falan Arnavutca eğitimi almaya başladım.Hatta Arnavutcanın sözlüğünü hazırlayabilmek için, dağ köylerini dolaşarak unutulmaya yüz tutmuş Arnavutca kelimeleri tespit edip, Osmanlıca yerleşmiş kelimelerin yerlerine koydular. Bu bakımdan ben Osmanlıdan ayrılmışlığımıza hoş bakıyordumFakat bu sefer Enver Hoca geldi.(Kominizm).Ailece Yunanistana kaçtık.Bu seferde Dinimiz tehlikedeydi.''

Acaba bu kavmi haklarda paylaşımlar düzenlemeyen kurulmuş İslam devletlerinin çözülmelerinde, bu fonksiyonlarda söz konusu olabilirmi?

Biz biliyoruz ki Avrupa Birliği gittikçe genişleyen ve yaşayan halkları tarafından kabul gören,memnun olunan bir Hristyan kulubü (Devletleşme yolunda).Tekrar biliyoruz ki, kavimlerin (Anadillerin) yaşamsallığında,kalıcılığında da hakkaniyetler geliştiriyorlar.Ona keza yaşam standartlarının iyileştirilmişliği,sağlık ve eğitimin adil dağılımı hassasiyeti,bireyin haklarının özgürlükler babında yüceltilmesi Birliğin içinde devletlerin,halkların,kavimlerin pekişmesine,perçinleşmelerine vesile.

Belkide biz Müslümanların bilhassa dikkat etmesi ve hayata geçirmesi geretiği devlet düzenini inşa ediyorlar.Peki dinlerine bu kadar düşkün olan Müslüman Ulema,Alim bu konuda niçin hassas ve her konuda adil düşünenler değiliz? Yoksa bizim dinimizde bu rahatlatıcılıklar adalet babında olması gereken anlamda yokmu?

Tarihte Yunanlı Ortadoks din adamları Slavları Hristiyanlaştırmak için onların dilinde dinlerini tebliğ edip,kendi alfabelerine ek harfler ekleyerek aynı zamanda yazı (Kril) medeniyeti edindirdiler.Mesela Ermeni Ortadoksluğu kendi Harflerini Gürcü diline uyarlayıp, Gürcü diliyle Gürcüce onları Hristiyanlaştırdı.Bu örnekler çoğaltılabilir Hristiyan aleminde.

Biz Müslümanlar niçin illa Müslümanlaştırılmak istenen kavimlere Arapça tebliğlerle giderek bir birimizi Müslümanlaştırma gayreti gösterdik?Böyle bir yasak,şart varmı dinimizde?

Dikkat ediyorum Çerkes diasporasının Muhafazakar (İslami) kanadına.Evet sorunlarımızı,yok oluşlarımızı yani ortak dertlerimizi onlarda dillendiriyor, fakat bana dilden ziyade Xabzelerin kayboluşuna dair daha ağırlıklı söylemleri endişe veriyor.Çağın şartları gereği anadilde eğitimin artık gerekliliğini pek ısrarla tellaffuz eder halleri yok.Sanki Xabzelerimiz tarafında ısrarla duruşları,söylemleri dinimizin güzel ahlakı,edep adabı emredişine çok yakın buluşlarından dolayı gibi geliyor.Sanki Xabzelerimizi bir sıçrama tattıravanı olarak görüyorlar diaspora içersinde muhafazakarlığı (İslamı) tebliği için.Dinimizin diriliği,daimiliği için bu görüşe,düşünceye de şahsen eyvallah diyorum, fakat anadilin evde kullanılmamasından daha ziyade kaybolmaya yüz tutmuşluğunun ısrarınada katılmıyor vede anadilde eğitim talepkarlıklarının olmayışını politik buluyorum.Bunuda anadilde eğitim talepkarlığının kavmiyetciliktir korkusunun baskınlığına veriyor,inanıyorum.

YANILIYORMUYUM,yanıla bilirim,hadiyin arkadaşlar buda tartışılsın.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

En son decenqua tarafından, Sal Arl 29, 2009 4:52 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: DİNİMİZDE BU SORUNLARIN HALLİ NERESİNDE?
İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 7:02 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Kuran'a rağmen oluşturulmuş bambaşka dinler varoldukça.

Kurandaki kavramların değiştirilmiş anlamlarının yerine doğru anlamları konmadıkça.

Peygamberin okuma yazma bilmediği yalanından, onun insanların gözlerini kızgın çivilerle oyup çölde ölüme terkettiği iftirasına kadar...

Taşla öldürme iftiralarından, Kuran'da nasih-mensuh ayetler bulunduğu şeklindeki melanete kadar...

Aç bir keçinin yiyerek Kuran'dan çıkardığı taşlama ayetinden, halktan korktuğu için onu Kuran'a sokamıyan hazrete kadar...

Mezhepçiliğin kutsanmasından, şefaat mitolojilerine kadar...

Hacerül esved denilen işaret taşının putlaştırılmasından, peygamber mezarının ziyaretinin faziletlerine kadar...

Peygamberin 30 erkeğin cinsel gücüne sahip oluşundan, sahabenin kadınlarına koşarken orgazm oluşlarına kadar...

Aişe anamızın 53 yaşındaki Peygamberle evlenirken 9 yaşında olduğu yalanından, Peygamberin bir gecede 9 kadinla cinsel ilişkide bulunuşuna kadar...

Peygamberin Medine'de bir Yahudi tarafından büyülendikten sonra haftalarca şaşkın şaşkın dolaşmasından, açlıktan ötürü zırhını bir yahudinin yanına bir kaç kilo arpa karşılığında rehin bırakmış olarak ölmesine kadar...

"Alim"lerin icmasının dini kaynak oluşundan, "sevadül azam" yani "büyük karaltı" masallarına kadar...

Miracta Allah ile namaz pazarlığından, ayın mucizevi bir biçimde yarılıp bir parçasının Ali'nin bahçesine düşmesine kadar...

Dinden dönenin öldürülmesinden, namaz kılmayanın dövülmesi veya öldürülmesi gerektiğine kadar...

Erkeklerin kadınlardan üstün oluşundan, hayızlı kadınların camiye girmemeleri ve Kurana el sürmemelerine kadar...

kadınları eşekler ve köpeklerle aynı kategoride değerlendirmekten, cehennemi kadınlarla doldurmaya kadar...

haremlik ve selamlık yoluyla kadınları hayattan soyutlamaktan, kadınları peçe ve çarşafla örtüp kimliklerinden soymalarına kadar...

Erkeklere altın ve ipeğin haram kılınışından, müziğin resmin ve satrancın haram edilişine kadar...

Boşama haklarını gasbederek kadınları köleleştirmekten, erkeğin ağzından kazara çıkan bir kaç sözle aileleri dağıtmaya kadar...

Zekatı senede bir kereye indirmekten, Haccı birkaç güne sıkıştırmaya kadar...

Hayvanlarla ilgili yüzlerce haramlar uydurmaktan, Kureyş'in ağız zevkinin bu konuda dini ölçü kabul edilmesine kadar...

Hilafetin Kureyş'in hakkı oluşundan, "la ilahe illallah" demedikçe insanları öldürmenin gerekliliğine kadar...

Sakal bırakmanın ve sarık sarmanın faziletinden, kabak sevmemenin peygambere hakaret sayılmasına kadar...

Peygambere uymanın hadis kitaplarına uymakla eş anlamlı oluşundan, hadislerin ayetleri iptal edebileceği küstahlığına kadar...

Kısaca KURAN’IN NE DEDİĞİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE ANLAŞILANA KADAR… “DİNİMİZDE BU SORUNLARIN HALLİ NERESİNDE? Sorusuna eminim kimse cevap veremez.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 9:45 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

recep abi ..bu ülkede bu olmaz...anadil evde konuşulmaktan öteye geçmez..sonra fişlenirsin..bu ülkede sen düşünemezsin..demokrasi insanlık birilerinin tekeli altında...diğer bir yandan bakıncada dinde başka birirlerinin tekeli altında..ve sen o arada sıkışıp kalıyorsun..helede sen farklı etnik kökenden geliyorsn vay haline..
bu ülkede ilahlaştırılan kişiler eleştirilemezken..halen bu ülkeye demeokrasi getirecez..biz en demokratız diyenler,kişilerin ana dillerinde hayat yaşamasını kabul edemeyen faşit beyinler ise..biz bir adım ilerleyemeyiz toplum olarak.

dinde din dışını eleştirirsin...=dinsiz derler..helede etnik kökenin kafkaslara dayanıyorsa..sonrdan müslüman oldular..ne anlarlar dinden derler..
demokratları eleştirisen ki bana göre sözde demokratlar..=seni fişlerler..anında yobaz geri kafalı ,arap milliyetçisi yaparlar seni..
ve sıkışıp kalırsın...sesler ayyuka varır..her kafadan çıkar...bence..susmak en yiyisi:!

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 4:42 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

recep abi ..bu ülkede bu olmaz
-------------------------------------

Sadece bu ülkede değil yava kardeş.Ben İslam ülkeleriyle Hristiyan ülkeleri mukayeseleştirdim.
Tarihten buyana böyle bir gelenekselleşmiş adalet anlayışı yok Müslümanlarda.Bakın Hristiyan ülkeler bir Ülkeyle sosyal konularda barış oluşturma meselelerinde görüşmeler yaparlarken aynı kavimden olmasalar bile Hristiyan olan başka kavimlerin haklarını masaya söz konusu olarak koyarlar.

Mesela Cezair,Fas,Libya,Tunus gibi ülkelerde Berberilerin Kültürel talepleri olur devletten,çok şiddetli bastırılışını çok izlemişizdir medyadan veya yazılı basından.Benim mukayeseleştirmem Hristiyanlarınmı Müslümanlarınmı kardeşlik hakkaniyetinde daha hassas olduğuna...

Not:Batı demokrasilerini referansla ve iktidar kaygılarıyla yüzeysel göstermelik kültürel hakların tellafisi için verilen rahatlatmaları ayrı tutuyorum. (Ürdün,Suriye gibi)

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 4:46 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

peki israillilerin orada yaşayan adıgellere verdiği haklara özgürlüklere ne diyorsunuz benim bir arkadaşım oraya melhoo gitii adıgelere

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 4:51 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

peki israillilerin orada yaşayan adıgellere verdiği haklara özgürlüklere ne diyorsunuz
-------------------------------------------------------------------
İsrail Müslüman bir ülke değil mukakohakan kardeş.Tevrat Şeriatıyla yönetilen bir ülke.Konun asıl tartışılması gereken merkezi mevzu Müslümanlarda bu adalet anlayışı neden yok???????

Müslüman (İslam)-Hristiyan merkezli mukayeseleştirmemi Museviliğide katarak mukayese genişliğine sebep olduğun için teşekkürler mukakohakan.....

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: BU SORUNLARIN HALLİ DİNİMİZİN NERESİNDE?
İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 5:12 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

tlepsin ayetleri yok...
tlepsin yazdıkları kuran daki ayetler..kuranı okumadıysan..tlepsin ayetleri sanman gayet normal...

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 5:28 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

''Sizleri kavimler (milletler) halinde yarattık'' ayeti geldikten itibaren Müslümamların adalet düzenlemeleri içersinde kavmi hakları kaale alma zorunluluğu başlamıştır bence.

Arkadaşlar Ayetleri tartışmıyorum (uz),ayetleri ne kadar anlayıp,anlayamadığımızzın açılımına vesile olmak istedim bu başlıkla.

tlepsin ayetleri yok...
tlepsin yazdıkları kuran daki ayetler..kuranı okumadıysan..tlepsin ayetleri sanman gayet normal...
------------------------------------------------------yava-------------------

Katılıyorum.....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 5:39 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Peserey yazdı:
Tlepsh kendince anlam uyduruyorda ondan öyle dedim
İslam:teslim olan demekken,barış diyor

Sen "islam" ile "istislam"ı karıştırıyorsun

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 5:41 pm 
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

ben birçok şeye sebeb oluyorum bazen Very Happy

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 15 ileti ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi