Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 4:25 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 15 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: BU SORUNLARIN HALLİ DİNİMİZİN NERESİNDE?
İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 5:56 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Yıllar sonra dini konulardaki kitaplarını keşfettiğim bir kaç kişi gibi, sendende sanalda da olsa faydalana bilmiş olmamdan dolayı, benim için bir mucizesin Tlepsh.....Rabbim senin gibileri bilhassa Çerkes toplumunda çoklaştırır inşallah.

Allah razı olsun senden Tlepsh.....Ancak başlığımı attıktan sonra gelen yorumları okuma fırsatı buldum,iş yoğunluğu vesselam....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 6:01 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Neden yazılarım silindi merak ediyorum,tartışmaya bende katılmak istemiştim,yasak mı dır,tartışmaya katılmak,yasak ise belirtmeniz gerekirdi.
Demokratik bir ortan var diye düşündüm ,ama şaşırdım
----------------------------------------------------Pesereyy--------------Çok haklısın....

Bunu ne olur yapmayalım.Saygı,hürmet bağlamında tahammüllerimizi ve sabırlarımızı geniş tutalım.

Rabim demiyormu ''Ben kulumun bana yaptığı haksızlığı affederim,ama kulun kula hakksızlığını ancak haksızlığa uğrayan kulum affeder''

Haksızlık yapmayalım ne olur.....

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 6:25 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Metre küp'ü çok fazla yağışı olan bir Cuma idi bu gün.Bütün gün sağnak altında tahsilat toparlamaları gayretim ve çalışanlar olarak haftalıklarımızı yetiştirme gayretim arasında, ter ve yağmur suyunun bedenimde hasretle buluştuğu bir gündü bu gün.Piyasa ekonomisiyle çok alakalı olan tahsilat topalama da, cuziyetin kanatkarlığa bütün personelin razı gösterdiği bir hafta sonuydu bu gün.Patron kardeş ilişkisinde gelir paylaşımının güvenceliğinin tekerrürüyle, her kesin iç huzur adilanelik anlayışıyla, iki günlük tatilleri için evlerinin yollarına düştüğü bir gün bu gün.Dolaysiyle; iş günü bitimi sonrası en son gemiyi terk ettiğim bir günde bu gün.

Şirketin kapısını kitledim ve içimden rabbime emanet ettikten sonra şemsiyemi açıp sokağa çıktım.Ahbap olduğum yakın esnaflarla helalleştim,vedalaştım ve hızlı adımlarla hala devam eden yağmur altında, sur dibi yolundan esas Edirnekapı trafik ışıklarının bulunduğu yol ayrımından esas İstanbul şehrinin dışına doğru yürümeye başladım.Hedefim Edirne kapı şehitliğini geçtikten sonra Çevre yolu üzerindeki Metrebüs durağına varmak ve İstanbul tırafiğinin keşmekeşliğinde zaman kaybetmeden bir an önce tercihli yol sistemi üzerinde hizmet veren bu araca binerek Kadıköy yakasına kavuşmaktı.Surlar ve şehir arkamda kaldı.Geniş döner kavşakları geçtim ve Mezarlığa doğru ilerliyorum.Yağmur altında,loş ışıklar içersinde,araba farlarının arasıra şavkımalarıyla belirgenleşen mechul yüz ve omuzuna aldığı bavulun metal yansımaları fark edilen kulpları,et parçaları halinde görünen kaybolan kulptan sıkı sıkı tutan parmaklar ve yumrulaşmış el.Sağ sola bakınan iri gözlerdeki ak.Yaklaştım, çaresiz halleri, benim ona selamlaşmamdan sora hal hatır sormamamı vijdanıma ihanet kabul komutuna idraki marifetimdi.
_Hayırdır kardeş bu yağmurda şaşkın ördek bir tavrın var...dedim gülerek.
_Sorma ağbi,buralarda bir yerde metrobüs varmış, ona binerek Kadıköye geçecektim.Bir kaç kişiye sordum bu istikamete yönelttiler beni,fakat buraya gelince her şey karıştı,ayaklarım beni mezarlığa doğru götürüyor baktımki,benim daha öbür tarafa gidenlerle hasbihal olmaya niyetim yok.Yannış yerelerdeyim herhal diye tekrar birilerine sorma ihtiyacı duyuyordum, fakat buralar çok ıssız ve sadece geçip giden arabalar var.
_Doğru yoldasın, fakat buranın sırat köprüsünü geçip, nihayi son olan ve kalkılmamak üzere yatmış olanların koğuş havasınıda bir soluman lazım.Bu yol belkide insanlara,günde bir kere, esas gerçekle yüzleşmeleri için bu güzergahtan verildi.Bu yoldan her gün insanlar işlerine,evlerine gelip gitmek için geçerler,binlercesi.Beni takip et, ben seni metrobüse kadar götüreceim.
_Aman ağbi Allah razı olsun.
Küçük mezarlığın camisini geçince, sık ağaçlıklı mezarlığın içlerine doğru uzanan yola girdik.İlerledikçe zifiri karanlığa gömülüyorduk.Zaten karanlık bastırmış ve havada çok bulutluydu.Mezarlığın içinde ilerledikçe, arasıra ortalığı aydınlatan ışık oyunlarının far hüzmeleri de yok olmuştu,sık ağaçların karalığın zifirileşmesine katkısı da ona keza.
_Ağbi sen beni koğuşta yatanlarla tanıştıracaksın illa. dedi mechul yüz.Biraz gülümseyen kıkırdamayla,birazda endişe içeren çatlak ses tonuyla.
_Ana cadde kenarından metrobüse doğru giden ince bir yol var,esas orayı kullanır insanlar.Yolu ikimisli uzatırda,emniyetli olduğu için tercihtir, en çok koşuşturanların yoludur orası.Burası kestirmedir ve ben hep buradan giderim.Seni tedirgin etmemek için bu gün orayı tercih ederdim, ama delikanlı orayı su basmış.Kaçarın yok bana güveneceksin veya geri döneceksin tercih senin ben yolumdan dönmem son otobüsüme az bier saat kaldı,İzmite gidiyorum.
_Yapma yaw abi,tesadüfe bak bende gidiyorum.
_O zaman beni bırakma.Bavulun ağır belliki, senden ricam gel bir kulbundanda ben tutayım istersen.
Bavulun diğer kulbundan tuttum ve mezarlık yolunda ilerliyoruz.Mehmet Akif Ersoyun Mezarının yanından geçerken.
_Bak İstiklal Marşımızın yazarının mezarı diye gösterdim.''Aman ağbi biraz mola verelimmi,Allah razı olsun bak sayeden onun mezarını ziyaret etme imkanım oldu,bir fatiha okuyayım''Dualarımızı göbderdik Akif'e.
_Sen buralı değilsin anlaşılan.
_Yok ağbi Hakkariliyim.Adapazarında ............Cemiyetinde görevliyim.İzmitte bir arkadaşa söz verdim,memleket dönüşü uğrayıp misafirin olurum bir gece ve beraber Adapazarına gideriz demiştim.Aynı yerde görevliyiz.Aslında Akifin mezarına İmam Hatip te okurken okulca ziyaritine gelmiştik o zaman, tabi yıllar geçti ve hazır getirildiğimiz için mezarının nerede olduğunu bilmiyordum.Kısmete bak ya Allah sizden razı olsun.
Ortalık tekrar aydınlandı ve kara asfaltta hareket eden yüzlerce aracın far ışıkları sokak lambalarının aydınlığını bir başka takviyelediği için ortalık gündüz olmuştu bir anda.Metrobüse bindik,yan yana oturduk.Mechul surat artık bir başka tanıdık olmuştu.İri çilleri kumral derisi üzerinde mercan adacıkları gibiydi.Kara gözleri bana gülerek bir başka bakıyordu artık.Uzun suratı,belirgin elmacık kemikleri ve zayıf yüzün sivrilen çene ile nihayeti.Beyaz dişlerinin belirginliği Kadıköye kadar hiç dudaklarının gerisine bir saniye dahi haps olmamıştı.Devamlı gülüyor ve sürekli benimle konuşuyordu.Eh sohbet iyiydi ve bende yol arkadaşı bulmuşluğun memnuniyeti içersindeydi.
_Adapazarındasın delikanlı,bekarsın herhal.
_Olurmu ağbi,evliyim iki çocuğum var ellerinden öper.Biri 2 diğeri 5 yaşında.
_Yapma yaw çelilirmi bu ailenide alsana yanına.
_Düşünüyorum tabi.Fakat 2-3 sene daha böyle idare edeceğim kararluyım.Fakat ailemin yanına gitmem söz konusu olmuyor pek.Allaha şükür 1 ayda bir 2 ayda bir gidiyorum.İdare edeceğiz işte biraz daha.
_Delikanlı bir şey soracağım ama özeline dairdir diyede ilk önce özür dileyeceğim.sorabilirmiyim.''Sor ağbi estafurlah''dedi.
_İdare edeceğiz ağbi biraz daha diyorsunda,bu kadar hssasiyetle önem verdiğin dikkat nedir,merak ettim doğrusu.Anladığım kadarıyla gelirin iyi olmalı,yani sebep ekonomik olmaması lazım.
_Allaha şükür ağbi gelirim iyi ayda .......... kadar geçiyor elime,sebebi söyleyeceğim ama ya....dostluğumuz hakikatten çok iyi başladı ağbi,malum günümüzde ortam biraz gergin,bu psikolojik gerginlik hepimizde var ve bu ön yargıyla bir birlerimize tavır edine biliyoruz,bunun için beni yanlış anlaya bilirsiniz,sizi, sizin yüreğinizi kaybetmek istemem,belki bir daha hiç görüşemeyeceğiz ama yüreklerimiz hatırladıkça bir birimizi kötü anmayalım isterim.
Şaşırdım.''Yok delikanlı ben insanların kendi kararlarına, yaşam tercihlerine,ailevi kararlarına,geliştirdikleri hassasiyetlerine, saygılıyım.Yani söylemeye bilirsin,benim için kırılacak bir şey yoktur veya bana bir zararı,topluma,devlete,insanlığa bir zararı yoksa, insanların tercihleri,özgür kararlarına saygı duymak lazım,saygı duyarım''
_Ne bileyim abi yani tepki görebilirim diye bunları söyledim.Sorduğunuz sorunun cevabı şu o zaman.Ben Kürt kökenliyim,çocukların eğitime başlamasına kadar Kürtçeyi iyice pişirmesini istiyorum.Malum şimdi küçükler şehir değiştirirlerse Kürtçeyi öğrenmeleri zorlaşır diye düşünüyorum.İşte böyle bir karar benimki...
Şaşırdım,şok oldum,bukadar ince ayrıntıda cevap verişini hiç ummamıştım.Gözlerinin içine baktım,gülen dudaklarının gerilmişliğinden çok belirginleşen dişlerini tekrar ettim.Bu cevabı karşısında halbuki aniden yürek takdiri bonbardımanlaştırması hissitatıma maruz kalan bu kardeşime, takdiri kelimeleri sıralayamadım bir an.

Yüksek İslam mezunu bu delikanlıya Çerkes olduğumu söyledim,seni anlıyorum dedim,güzel bir karar niye sana tepkili olayım dedim.Ve anadili olan herkesin bu kararda,dikkatlilikte olması gerektiğini söyledim.Söğütlüçeşmeden yürüyerek Kadıköy meydanındaki otobüs yazhanelerine kadar anlatarak gittik.İzmit otobüsüne bindik,yan yana oturarak,uzun sohbetlerle Tütünçiftliğe kadar her şeyi,memleket meselelerini,kardeşliği,dini bakış açısıyla bu konuları harmanladık konuştuk.Güzel bir yolculuk ve sohbetle akan saatlerin sayesinde ,sıkıcı olabilecek yolculuğun yanlız seyahat sendromundan da uzaklaşmış olmuştuk.

Onun şu sözleri çok dikkatimi çekti.''Bu dünyada adaleti sağlamak ile sorumluyuz.Adalet; bireyin ve mensubu olduğu kavmin her türlü ihtiyaci taleplerini meşru yollarla iade etmek ve müslümanlar olarak Ümmet birliğinin pekiştirilmesinde, bu hak iade edişleri,verişleri ihmal etmeme sorumluluğundayız. İnsanı yaratan Allah, kavmi özelliklerlede donattı,bu haklar onun yaratmışlığından dolayı giderilme mecburiyetindedirde.Sosyal düzeni,hayatı inşaa eden insanoğlu huzur içinde yaşamak için bunları kaale almak zorundadır.İslamın genel prensiplerine ters düşmeyen, her taleplerin verilme mecburiyeti vardır,verilmesse her kim müslümanım diyorsa,müslüman ülkeyiz diyorsa, hak yiyor demektir,müslüman bu hakların önünü kesmişliğinden sorumludur,sorumlu tutulacaktır ilahi adalette.Aynı şekilde birliği bozan,yani milliyetcilik (ırkcılık) yapan,diğerinin kavmi haklarını engelleyen,önemsemeyen,baskın olan kültürünün,dilinin zorla kabulüne çalışanlarda sorumludur.Bir ülkenin anlaşma dili,eğitim,ilim dili o ülkede yaşayanların ortak iletişim aracıdır ve lüzumludur bunada saygı,ehemmiyet şarttır.

Daha bir çok şeyler konuştuk bu Hakkarili kardeşimle ve yol ayrımlarında ilk önce vedalaşma konuşması bana nasip oldu ve onu Allah'a emanet ederek otobüsten indim.Ve ertesi gün, bu gün yani Pazar Sohbeti niyetine bu anımı paylaşayım düşüncesiyle makalelerimize taşıdım.

Son söz bir şey söylemek gerekirse bu yazıyı şöyle bitirmek istiyorum.

''Ey softalarımız, alnınızı secdelerden bir kaldırın, bakın bunlarda varmış müslümanın dünya düzeni sağlamak için yapması gereken işler arasında.Sizler beş vakite beş katan softalarımız,bu konuda ne düşündünüz ve nesillerinize neler nasihat ettiniz.Sosyal hayatın her cemiyetleşmesinde bunları dillendirdinizmi hiç.Yahut aktif siyasette tercih ettiğiniz kurumlarda (partilerde) çözümler paketlerine,porogramlarına dahil ettire bildinizmi hiç.1-2 Saatlik yolculukta bile, mensup olduğu kavme mensup olmayan birine, bu konuların hassasiyetlerini açabilme yüreği göstere bildinizmi hiç.Kaldırın başlarınızı farz-ı beş olduğu halde, nafile namaz hallerinden alınlarınızı,birazda kavmiyetciliktir ötelemesiyle önemsemediğiniz bu konuların halli için düşünün,zikredinin.Bakın görün Kürt'ün softasını, kabuk değiştirin.

NOT:Bu yazım ''BU YAZI SOFTALARIMIZA OLSUN'' başlığıyla Makaleler bölümümüzdeydi.Tam yeridir diye buraya taşıdım.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Sal Arl 29, 2009 8:07 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

susmak en yiyisi:
--------------------------yava------------

yava kardeş hani derler ya ''Susma sustukca sıra sana gelecek'' Levent Kırcanın olacak okadar jeneriği gibi olacak ama bunu söylemeliyim;''Tam Yerine Geldi Manzara Koyduk'' gibi oldu bu son sözün.

Susanlar (Kavimler) Tarihin derinliğine sessiz sedasız süzülerek gömülen mitolojideki halklar gibidir.

Tarih; bilhassa son otuz yıllık tarih bize susmamanında belki çok şeyler başarttığını gösterdi.Gerçi biz bu Tarihin neresindeyiz....????????

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Arl 30, 2009 6:03 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

4:58 Şu bir gerçek ki, Allah size emanetleri, onlara ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah size bu şekilde ne güzel öğüt veriyor. Allah Semî'dir, çok iyi duyar; Basîr'dir, çok iyi görür.

5:8 Ey iman edenler! Adalet ve dürüstlüğün tanıkları olarak Allah için kollayıp gözetleyenler olun! Bir topluluğun çirkinlik ve kötülüğü sizi adaletsiz davranmaya asla itmesin. Adaletli olun! Bu, takvaya/korunup sakınmaya daha uygundur. Allah'tan sakının. Allah, yapmakta olduklarınızdan haberdardır.

49:13 Ey insanlar! Biz sizi, bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve örfler yoluyla tanışıp kaynaşasınız diye sizi milletlere, boylara ayırdık. Hiç kuşkusuz, Allah katında en seçkininiz, sakınılması gereken şeylerden en çok sakınanınızdır. Allah her şeyi bilir, her şeyden haberdardır.

• Yöneticiler ehil kimselerden seçilmeli. Bu ehil kimseler kendilerini Allahın yeryüzündeki temsilcisi gibi gören firavunlar değildir.

• Yöneticiler insanları adalatle yönetebilen halkların hizmetkarlarıdır.

• İnsanlar dişi ve erketen yaratılmışlardır. Öyleyse kadın ve erkek hukukta eşittirler.

• İnsanlar uluslardan ve etnik gruplardan oluşur. Öyleyse yöneticiler yönettikleri tüm etnik grupların anadil başta olmak üzere tüm kavmi hak ve hukuklarına saygı göstererek onları adaletle yönetmelidirler.

• Her mümin kişi bu adaletin kollayıcısı ve gözeticisi olmakla yükümlüdür.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 15 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1, 2

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi