Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Per May 24, 2012 4:25 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 38 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: BİR ANDA ZAMAN
İletiTarih: Per Arl 31, 2009 10:14 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Şöyle düşünsek.Bir anda Zaman Dursa.Farzumahal.Ve bu zamanın duruşu esnasında da bütün alışkanlaştığımız ibareler ortadan kalksa,yazılı belgeler dahil fakat insanoğlu sadece okuma yetisiyle tekrar hayata dönse.Müslümanların elinde bir tek okuyabildikleri,anlayabildikler Kuran kalsa.

Müslümanlar anlayarak okudukları Kuran-ı Kerimde yapmaları gereken ibadetlerini tasnifleyebilirlermi?Mesela alışkanlıkların bir an silikleştiği böyle bir varsayım neticesinde,Namaz kılmayı şeklen bilememiş olacaklar,fakat Kuranda namazın farzını öğrenecekler,kılmaları gerek bunu nasıl yapacaklar,tespit edecekler.

Böyle bir soruyu şundan soruyorum.Bir çok kişi eğer Hadis Kitapları (Hadilser olmasaydı) olmazsa Namaz kılmayı nasıl bile bilirdikki diyorlar ?

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: BİR ANDA ZAMAN
İletiTarih: Per Arl 31, 2009 10:25 am 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

yani bir bağlamda peygamber olmadan ibadetlerini nasıl icra edeceklerini düşündün recep abi..
insanoğlu geçmiş çağlarda da hep manevi boşluklarını doldurmak için nesnelere doğdan bir şeylere tapmış ,ibadet etmet etmiştir onlara..ay,güneş,ateş vs vs..inanmak duygusu bir varlığa sığınmak ve ondan medet duyma duygusu insanoğlunun maneviyatında hep olmuştur..
bence bir kaos ortaya çıkardı...düşünsenize sadece kuran var..ama peygamber yok..herkes kendi kafasına göre yorumlar yapmaya başlamış..dinde çok başlılık ortaya çıkıvermiş..
gerçi şimdi yok mu çok başlılık elbette var..cemaatler tarikatlar din içinde din oluşturmuyorlar mı...
peygamberler klavuzluk etmek için yollanmış seçilmiş kişilerdir...onlarda Allahın emirlerine itaat etmek ile sorumludurlar...bizden tek farkları onlar bu emirleri en iyi bilenlerdi...Rabbin seçtiği kişilerdi..
hadis kitapları peygamberlerin hayatlarından alıntılar ışığında hazırlanmıştır..tabi tartışılır yanlarıda var..doğrulukları gerçeklikleri..
nasıl ki..sunni meshebine göre abdest alırken kan iğne başı kadar aktımı abdest bozuluyorsa..şafi mezhebine göre çizme boyu ise..işte bu farklılıkların gerçekliği ne derece olduğunu bilinmez..
bence insan peygamber olmadan dini anlayamaz...ben kendimden yola çıkıyorum...kuranda gelişi güzel okuduğum..ayetlerin bir çoğunu burda bu sitede yorumlarını görünce ne kadar yanıldığımın farkına vardım..demekki yol göstericiye ihtiyaç var

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 10:44 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

decenqua yazdı:
Şöyle düşünsek.Bir anda Zaman Dursa.Farzumahal.Ve bu zamanın duruşu esnasında da bütün alışkanlaştığımız ibareler ortadan kalksa,yazılı belgeler dahil fakat insanoğlu sadece okuma yetisiyle tekrar hayata dönse.Müslümanların elinde bir tek okuyabildikleri,anlayabildikler Kuran kalsa.

Yukarıdaki varsayımı biraz eksik buluyorum. Ve şöyle olması gerekirdi diyorum:
Alıntı:
Şöyle düşünsek.Bir anda Zaman Dursa.Farzumahal.Ve bu zamanın duruşu esnasında da bütün alışkanlaştığımız ibareler ortadan kalksa,yazılı belgeler dahil fakat insanoğlu sadece okuma yetisiyle tekrar hayata dönse. Müslümanların elinde bir tek okuyabildikleri, anlayabildikleri Kuran kalsa. Bu Kuran da kullandıkları günlük konuşma dili ile yazılmış olsa

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 10:59 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

decenqua yazdı:
Müslümanlar anlayarak okudukları Kuran-ı Kerimde yapmaları gereken ibadetlerini tasnifleyebilirlermi? Mesela alışkanlıkların bir an silikleştiği böyle bir varsayım neticesinde, Namaz kılmayı şeklen bilememiş olacaklar,fakat Kuranda namazın farzını öğrenecekler,kılmaları gerek bunu nasıl yapacaklar,tespit edecekler.

Kuranda NAMAZ diye bir şey yoksa onu öğrenemezler. Kuranda var olan SALAT'ı öğrenirler.
Madem ki kelime bir yerlerden alınacaktı. Yani Türkçe anlamının ne olduğu araştırılmadan dışarıdan bir kelime olarak kabul edilecekti. Bu kelime neden Farsça'dan NAMAZ olarak alındı da Arapça'dan SALAT olarak alınmadı?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 11:01 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

decenqua yazdı:
Böyle bir soruyu şundan soruyorum.Bir çok kişi eğer Hadis Kitapları (Hadilser olmasaydı) olmazsa Namaz kılmayı nasıl bile bilirdikki diyorlar ?

Hadis kitapları olmazsa Din "Allah'ın Halis Dini" olurdu. Allah ve onun "anonim şirketi"nin dini olmazdı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 4:07 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Hayır yava kardeş.Bir tartışma açılımı yapmak istedim.Şöyleki bir insan Hadisleri bilmeden,hatta Peygamberimizden dahi haberi olmayan fakat bir şekilde Kuranı okuyan birisi Kuranın emiri üzerine Namazını (SALAT'I) nasıl kılacak.

Hadiyin hayali bir senaryoyla örnek vereyim.Ateist bir aile Patagonyaya göç etti mesela.Ve yetişen çocuğuna Arapca (Anadilde) okumayı yazmayı öğrettiler.Anne baba öldü,gerçi din ile alakaları yok.Yanlarında hasbel kader götürdükleri Kuran-ı Kerim'i çocukları buldu,okudu ve iman etti.Çocuğun sağında,solunda,önünde arkasında,konusunda,komşusunda,yaşadığı muhitte,mahallede İslami cemat yok.Geleneksel olarak namaz kılan yok ve bu çocuk Namaz (SALAT) kılmak istiyor.

Ne yapacak.Bunu beceremediği için İman etmekten vazmı geçecek.Yani Hadis kitapları olmadan Ap Açık Bize Yaradanımızın gönderdiği Kitap-ı Mukadesatımıza göre (Kuran'a) İbadetlerimizi yerine getirebileceğimize dair konu açılımı başlatmak istiyorum.Püf noktası burada diyelim...

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 5:06 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Teşekkürler Tlepsh... Surprised

Tlepsh SALAT ne demek?????

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 5:36 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

decenqua yazdı:
Tlepsh SALAT ne demek?????

ص ل و [salv]: İsim olarak “uyluk, sırt” demek olan sözcük şöyle açıklanır: صلو [salv], “insanın ve dört ayaklı hayvanların sırtı, kalça ile diz arası” anlamına gelir.

Bu anlam doğrultusunda fiil olarak kullanıldığında sözcük; “uyluklamak, sırtlamak” anlamına gelir ki, uyluğun [bacağın, diz ile kalça arasındaki bölümünün] yatay duruma getirilerek bir yükün altına uzatılması şeklinde bir hareket olan “uyluklamak” da, bir yükü sırta almak demek olan “sırtlamak” da, yük altına girmeyi, yüke destek vermeyi ifade eder.

صلو [s-l-v] kökünden türemiş olan صلّى [sallâ] (mastarı salât) sözcüğünün anlamı, Kıyâmet/31-32'de, hiçbir yanlış anlamaya meydan vermeyecek şekilde net olarak açıklanmıştır:

فلا صدّق ولا صلّى ولاكن كذّب و تولّى
[felâ saddaqa velâ sallâ velâkin kezzebe ve tevellâ ]
[O, ne tasdik etti ne de çaba harcadı/destekledi. Ama yalanladı ve geri durdu].

Görüldüğü gibi yukarıdaki cümlede dört eylem zikredilmiş, bu eylemlerden ikisi diğer ikisinin karşıtı olarak gösterilmiştir. Şöyle ki: صدّق [saddaqa]nın karşıtı olarak كذّب [kezzebe], yani “tasdik etme”nin karşıtı olarak “tekzib etme, yalanlama” fiili kullanılırken, صلّى [sallâ] fiilinin karşıtı olarak da تولّى [tevellâ] fiili kullanılmıştır. Kalıbı itibariyle “süreklilik” anlamı taşıyan tevellâ sözcüğü; “sürekli geri durmak, sürekli yüz dönmek, lakayt kalmak, ilgisizlik, pasiflik ve yapılmakta olan girişimleri kösteklemek” demek olduğuna göre, تولّى [tevellâ]nın karşıtı olan صلّى [sallâ] da; “sürekli olarak destek olmak, seyirci kalmamak” anlamına gelmektedir.
Anlamı Kur’ân'da bu kadar açık olarak belirtilmesine rağmen salât sözcüğü, ünlü bilgin Râgıb el-İsfehânî'nin Müfredât adlı eserinde, “Lügat ehlinin çoğu, salât; ‘dua, tebrik ve temcit’tir demiştir” ifadesiyle âdeta geçiştirilmiştir.

Sonuç olarak الصّلوة [salât] sözcüğünün anlamını; “destek olmak, yardım etmek, sorunları sırtlamak; sorunların çözümünü üzerine almak” şeklinde özetlemek mümkündür.

Ancak hemen belirtmek gerekir ki, buradaki sorunlar, sadece bireysel sorunları değil, aynı zamanda toplumsal sorunları da kapsamaktadır. Dolayısıyla الصّلوة [salât] sözcüğünün anlamını, “yakın çevrede bulunan muhtaçlara yardım” boyutuna indirgemek doğru olmayıp, “topluma destek olmak, toplumu aydınlatmak, toplumun sorunlarını sırtlamak, üstlenmek ve gidermek” boyutunu da içine alacak şekilde geniş düşünmek gerekir. Yapılacak yardımın, sağlanacak desteğin gerçekleştirilme şeklinin ise “zihnî” ve “mâlî” olmak üzere iki yönü bulunmaktadır:

Zihnî yönü ile salât; eğitim ve öğretimle bireyleri, dolayısıyla da toplumu aydınlatmak, rüşde erdirmek; en sağlam yola iletmek;

Mâlî yönü ile salât; iş imkânları ve güvence sistemleri ile ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, onları zor günlerinde sırtlamak, böylece de toplumun sıkıntılarını gidermektir.

En son Tlepsh tarafından, Per Arl 31, 2009 5:43 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 5:43 pm 
Onursal Üye
Onursal Üye
axakuyt aştıbj

ben bana neden hayır dediğini anlayamadım recep abi..
hadis kitaplarına ihtiyaç yok..ama bir yol göstericiye ihtiyaç var...Kur andan tek başına herşeyi öğrenebilecektik neden peygamberler geldi..
peygamberler sonsuza kadar yaşayamayacağı için..hadis kitapları oluştu...kitaplarda sorun var...
yoksa benim fikrim bu Surprised

cerkez çerkes kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz adiga abaza kuzey müzik music mp3 wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim ad köyleri düğün mahalli video kitap savaş haber güncel yeni dil sözlük çeviri kiril dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok bkd imam şeyh şamil adigey abhazya oset çeçen karaçay rusya siteleri indir dinle tarih türk makale link sohbet chat izle uzunyayla download kimdir nedir nasıl kabardey besleney şağsığ abzeh abzex hatukoy ubıh elbruz mit

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Per Arl 31, 2009 6:36 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

bence insan peygamber olmadan dini anlayamaz
----------------------------------------------------

Ben buna demek istedim hayır derken.Çünkü günümüzde peygamber (miz) yok, fakat Kuran-ı Kerim baki,kıyamet gününe kadar.Yok olmayacak,nesiller yaşamsal faliyetini asırlarcada sürdürse,gidenin yerine kuşaklar gelecek,zihniyetler değişecek,hayati görüşler,tatbikler bir öncekilere göre farklılaşmalar devşirilmelerine uğrayacak fakat Kuran her zaman var olacak.

Bu bağlamda konu gereği zamanın birinde Hadis kitaplarından haberi olmayan,hatta etrafında dini görselleyerek tatbik edenlerle karşılaşmayan birinin, Kuran-ı Kerim'le tanışıp, iman etmesini tasavvur ettik.Böyle bir şey olamaz diye de bir şey yok tabi,buna benzer hayati versiyonlarada çok şahit olduk. Doğu Almanya Batı ile birleşince 30-40 yaşlarında bir Alman,Almanca Kuran tercümesini buluyor.20-25 yaşlarında.Ailesi ateist olan bu Alman Kurana inanıyor ve Kuran-ı kerimde emronulan bir şekilde dinini yaşıyor.Hadis kitaplarından haberi yok.Şöyle namaz kılacaksın diyen yok.Sadece diyor Allah'a inandım.Sıksık ona yakardım dua ettim.Kuranı kerimin emrettiği gibi temiz insan,adil insan olmaya çalıştım.Kötülüklerden,aşırılıklardan uzak durdum.Yardımlaşmaya önem verdim.Evlendim ve ilk önce Allah'a eşimin önünde yemin ettim ve bir tek seninleyim ölene kadar dedim.Bunu zamanın gazetelerinde okuduk.Ve Doğu Almanya Batıyla birleşince Müslümanlarla tanışma fırsatım oldu diyede gazetelerde sözlerini okuduk.

Şimdi bu adamın müslümanlığına ne diyeceğiz.Ben şu sonuca bu konuşmalarımızla varabileceğimize inanıyorum.Kuran-ı Kerimi anlayıp okuduktan sonra, onun dediklerini yaptıktan sonra,hakkı,adaleti,paylaşımı,temizliğ,güzel ahlakı hayatımıza geçirdikten sonra ve onu yürekten sık sık anarak secde ettikten sonra dinimizin emirlerini yerine getirmiş oluyoruz.Bence Kuran-ı Kerimin içerik olarak büyük bir nispeti, bize sosyal bir yaşamın mükemmel kurulabilmesine dair yol göstericiliğidir.

Burada yanlış anlaşılmakta istemiyorum.Gelenekselleşmiş Namaz kılma tatbiklerimiz Şafiye göre şöyle,Hanefiye göre böyle,Hambeliye görede öyledir v.s...Bu toplumun asırlardır Peygamberimiz Namazını bu şekilde kılardı deyip, ufak tefek benzeşmelerde ayrışma şeklenliğiyle mutabık kaldığı geleneksel haldir.Bu ayrı bir şey.Benim meydana çıkmasını istediği başka bir şeydir.

Alman kardeşimizin örneğinde olduğu gibi mesela aklına geldiği zaman bir kenara çekilipdakikalarca Allah'a dua etmesi ve Kuran okumasıda bu konuda yeterlimidir,yetersizmidir.Ama Alman kardeşimiz kendi anlayış takdiriyle bir kenarda dakikalarca sırf ayakta kalarak dua okur veya Kuran-ı kerimi okur,veya bir kenarda dakikalarca sadece oturarak bu ibadetini yapar.Hatta aklına geldikçe herhangi bir ulaşım aracında,tarlada,iş yerinde metroda ibadetini yapar v.s.Yani Kurana göre tatbik edilişte yapılması gerekenler nedir.Çünkü Allah'ın emirlerini,tavsiyelerini Kurandan öğreniyoruz değilmi.Bizi bağlayan Kuran değilmi?İnanıyorsak eğer.Ve inandığımız andan itibarende Mesuliyet altına girmiyormuyuz.

Veya Kuranın bire bir emir etmediği,şöyle şu şekilde Namazınızı kılacaksınız demediği bir ayrıntıdan ben niçin kendimi kendimi sorumlu tutayım?Ben sadece Kuranın (Allah'ın)emirlerinden sorumlu değilmiyim? Niçin şeklen ve hareketeten kendimi teferruatlara boğayım.Teferruzatlar oluşturayım.Allah bize tefferuatlarla nafile ibadetler yaratın mı diyor,yoksa dünya üzerinde adaleti,güzel ahlakı,hakkaniyeti yayın,en güzel sosyal hayatı yardınlaşma ve dayanışma ile görselleştirerek dini (mizi) tebliğmi edin diyor.

Yani bu sohbet hakikatten Kurani esas ne ise onun tespitiyle sonuçlansın.Mesela Kuranda beş vakit Namaz (SALAT) varmı,yokmu?

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 38 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3, 4  Sonraki

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi