Çerkeslerin Anasayfası

Çerkeslerin Anasayfası

Ben Halkım İçin Özgürlük İstiyorum
Sistem saati: Çar May 23, 2012 3:13 pm

Anasayfa  |   Kayit Ol  |   Sohbet  |   Cerkes Muzik  |   CerkesBuL  |   Sozluk  |   Linkler  |   Kiril  |   Basinda Cerkesler  |   Sitene Ekle  |   iletisim  |  

Tüm zamanlar UTC

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 9 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: SOÇİ
İletiTarih: Pts Ağu 03, 2009 10:31 pm 
Site Admin
Site Admin
PauKaF

Soçi Nedir?

Kafkasya'ın batı kesiminin eteklerinde, Karadeniz kıyısında bulunan kent

çerkez - çerkes - kafkasya - kafkas - adige - 21 Mayıs 1864 sürgün soykırım hakkında çerkeş çerkesh cherkesh 2009 2010 çerkez adige çerkes adige kafkasya adige çerkez çerkes kafkas abhaz çerkez tavuğu tavuk tarifi adiga abaza kuzey müzik music çekes çerks ahazya adge aige kafasya adiye wored tarih kültür fotoğraf foto resim bilgi isim dernekleri federasyonu ad köyleri düğün mahalli video savaş haber circassian güncel dil sözlük çeviri dernek kafder kaffed birkaf en iyi yeni çok şeyh şamil com net org tr adigey abhazya oset siteleri indir dinle tarih türk link sohbet chat izle sohbet muhabbet adiye cherkessia çerkesya yurtseverleri sitesi org net com facebook google mp3 download indir kökeni nerede nedir kimdir nasıl yeni ilk büyük eski

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: SOÇİ
İletiTarih: Sal Ağu 04, 2009 7:18 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Hayır Soçi değil Saşhe orası Anavatanımızın karadenize bakan yüzünden bir köşe. Ubıhların yaşadığı yöre. UBIHEY'in toprakları gizemli ülke, Kuzey Kafkasyanın Atlantis'i.

Orası adını andıkça yutkunduğum,dünyayı herdefasında buzulların gerisinden gördüğüm,göz çukurlarımda kaynaklaşan damlalarla tanıştığım,yüreğimin daralarak,burun kemiğimin sızlayarak andığım vatanım.Çok değil 5 kuşak önce dedelerimin at koşturduğu,L'heperuj oynadığı,saz damlı evlerinde Xaseler,Sehesler,Vunafeler yaptığı canım topraklar.Bana oralar için Şehit olmanın geç kalmışlığını hatırlatan topraklar.Sürgünde hasretle ölümü tadan dedelerimin vasiyetle başlarını o yöne cevittirip gömülecek kadar sevdiği topraklar.

Ubıhey'im benim, sana aşık olmak hasret içersinde yanmak her halde,hiç bir zaman imkanım dahi olsa senin yanına varmayacak,mahçup olan, mağlup geçmişimle seni çiğnemeyeceğim.''Beni muhafaza edemeyen neslin torunu ne yüzle bana geldin'' dedittirip, senin mazini depreştirmeyecek, kor içinde sevdanla kavrulan bir yürek olarak ağrılar,sancılar içersinde bu dünyadan def olup gideceğim.

Tıpkı göz yaşlarını kan damlaları misali içine,yüreğine akıtan dedelerimiz,babalarımız gibi.Sadece bizi ayıran,o saadet duyduğumuz yeşil cennet vatan sırtından,perçinlerinden kopartılan saç levhalar gibi ayıran,sen ve biz yaşarken bizleri yetim avlatlara dönüştüren, Rus zalimine yaşadığım her saniye nalet okuyacağım......

Saşhe budur işte.

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 05, 2009 5:23 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Alıntı:
''The Ubykhs'', Caucasian Review, Vol. 7 (1958), pp. 100-109 (Munich)
The Ubykhs were a Circassian people, closely related, linguistically and ethnically, to the Abkhazians of the present-day Abkhazian ASSR, but who occupied a place quite apart in the western group of the peoples of the Caucasus. At the same time, they were not ethnically absolutely homogeneous but were split up into a number of tribal communities which differed from each other territorially, economically, and politically and had preserved certain linguistic peculiarities. Among these separate groups were the tribes known as the Vardane, Sasshe, Khize, Subashi, and Alani. Of these, the first two were the most progressive, economically and socially, and inhabited the valleys of the Vardane and Sochi Rivers and possessed a more advanced agriculture and horticulture.
The Ubykhs inhabited the Black Sea coast of the Caucasus from the Shakhe River to the Khosta (Khamysh) River. In the east they were contiguous with Dzhigets (Sadzy) and Akhchipsou, Abkhazian tribes living in the present Gagry and Sochi areas, and in the west, with the Shapsugs whose territory stretched along the sea as far as the Pshada River. The Abdzakhs (Abadzekhs) were neighbors of the Ubykhs on the north, occupying the northern slopes of the main mountain range within the confines of the Belaya River and Pshish River basins. It is difficult to estimate the number of Ubykhs existing at the time of their subjugation by Tsarist Russia in the middle of the last century, but some Russian sources have given a figure of forty to fifty thousand.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 05, 2009 8:20 am 
Emektar Üye
Emektar Üye

Tlepsh kardeşim Türkçesini rica etsem mümkünmü acaba.

Selamlarımla..........

Çerkez Müzikleri - Kafkasya - Çerkez - Google - Çerkez İsimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Çerkes Sitesi - Circassain - Cerkes.Net - Çerkez Tavuğu - Adigece Sözlük - Sohbet

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 05, 2009 6:39 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

“Ubikhler”, Caucasian Review, 7. cilt (1958), sahife. 100-109 (Munih)

Ubıkhler bugünkü Aphazyada yaşıyan Abhazlarla dil ve etnik bakımından çok yakın akraba olan bir Çerkes halkı idi. Abhazlara akraba olmalarına rağmen Ubıkhlar Kuzeybatı kafkas dil grubunun değişik bir üyesi idi. Onlar birçok kollardan (kabilelerden) oluşurdu. Bu kabilerer arasında ekonomik, politik, ve bazı şive farklılıklar vardı. Bu kabilelerin bazıları Vardane, Sasşe, Khize, Subaşi, ve Alani’dir. Bunların ilk ikisi ekonomik ve sosyal yönden diğerlerine nazaran daha önde gelen kabilelerdi. Bu iki kabile Vardane ve Sochi nehirlerinin vadilerinde yaşarlardı. İleri düzeyde ziraatçilik ve bahçecilik ile uğraşırlardı.

Ubıkhler Şakhe nehrinden Khoşta (khamuş) nehrine kadar olan Karadeniz kıyısında yaşarlardı. Doğuda ise bugün Gagri ve Soçi bölgelerinde yaşayan ve Aphaz olan Djigets (Sadzy) ve Akhçipsou kabilelere komşuydular. Batıda ise toprakları Pşada nehrine kadar uzanan Şapsuğlar vardı. Abzakhlar ise Ubıkhların, Baleya ve Pşış nehirlerinin havzaları ile sıradağların yamaçlarında oturan kuzeydeki komşularıydı. Ubıkhlerin o zamanki nufuslarını tahmin etmek zor ama Rus kaynaklarına göre kırk elli bin civarındaydı.

Not: Yukarıdaki yazı makalenin sadece ilk iki paragrafıdır.

Yazarı: Ramazan Traho Kafkasya’da doğdu. Dilbilimci. 2. Dünya savaşına kadar Moskova ve Kafkasya’da çeşitli academic ve eğiıtim esntitulerinde görev yaptı.Kuzey kafkasya hakkında monografiler ve makaleler yazdı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 05, 2009 6:55 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Teşekkürler Tlepsh.

Samimi,hakikatli oluşunuz ne büyük incelik.

Tekrar teşekkürler.....

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 05, 2009 8:47 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Deçenqua,

Formun çeşitli yerlerindeki samimi, anlamlı, insanları bilgilendiren, doğruya yönelten, yazılarınız ve bu yazılardaki ağırbaşlı, karsısındakine samimiyetini ifade eden uslubunuz için asıl bez size teşekkür ederim.

Selamlar saygılar.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 12, 2009 12:29 pm 
Çaylak Üye
Çaylak Üye

decenqua yazdı:
Hayır Soçi değil Saşhe orası Anavatanımızın karadenize bakan yüzünden bir köşe. Ubıhların yaşadığı yöre. UBIHEY'in toprakları gizemli ülke, Kuzey Kafkasyanın Atlantis'i.
.

Peki saşhe ubıhların söylediği şekildemi

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: Çar Ağu 12, 2009 6:02 pm 
Emektar Üye
Emektar Üye

Tam tellafuzu tutturamamış olabilirim.Yaşlılarımızdan bilhassa ''Saşhe'' ve ''Vordaane'' kasabalarından bahsettiklerini çok duyardım.Tabiki iddalı değilim sesi tam çıkarabildiğime dair.

Annemin babası,dedem Zevş-Alankoko İbrahim,köylerinin yanından akan ''Bou'',ya yakın ''Bu''gibi çıkardığı bir sesle nehirden bahsederdi.

Ses çıkışlarını hele benim gibi anadilini bilmeyen birisinin tutturması zor tabi,ben duduğum kelimeyi yazıya geldiği gibi tellaffuz ediyorum.

saşhe ubıhların söylediği şekildemi
------------------------------------------

Herhal olabilir,hiç sormadım Ubıh'ça söylenişimi diye.

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 9 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

Cerkez Muzikleri - Kafkasya - Cerkez - Google - Cerkez isimleri - Adige - Abhazya - Kafkas - Circassain - Cerkes.Net - Adigece Sozluk - Video - Sohbet - Cerkez Tavugu

Haberler Haberler Site haritası Site haritası SitemapIndex SitemapIndex RSS besleme RSS besleme Kanal listesi Kanal listesi